دلگرم
امروز: شنبه, ۱۷ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۳ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۷ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
همه چیز درمورد عوارض، نحوه مصرف و اثرگذاری قرص اورژانسی
2
زمان مطالعه: 7 دقیقه
قرص اورژانسی، یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری است که در شرایط اضطراری کاربرد دارد. این روش را نباید بیش از 2 تا 3 بار در سال استفاده کنید و یک روش دائمی محسوب نمی‌شود.

قرص اورژانسی، یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری است که در شرایط اضطراری کاربرد دارد. این روش را نباید بیش از 2 تا 3 بار در سال استفاده کنید و یک روش دائمی محسوب نمی‌شود. قرص اورژانسی در انواع لوونورژسترل و الاوان موجود است. قرص لوونورژسترل را باید حداکثر تا 72 ساعت و قرص الاوان را تا 5 روز پس از رابطه مصرف کنید؛ در غیر این صورت اثری ندارد. برای آشنایی با زمان، نحوه مصرف، عوارض و میزان اثرگذاری تا ادامه مطلب با ما همراه شوید.

قرص اورژانسی چیست؟

قرص اورژانسی یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری در شرایط اضطراری است. در واقع اگر رابطه جنسی محافظت نشده داشته‌اید و روش جلوگیری از بارداری شما دچار مشکل شده است، می‌توانید از این روش استفاده کنید. به طور مثال، اگر حین رابطه جنسی، کاندوم پاره شود یا شما مصرف قرص ضدبارداری خود را فراموش کرده باشید؛ در این حالت استفاده از قرص اورژانسی توصیه می‌شود.

انواع قرص اورژانسی با جلوگیری از تخمک‌گذاری یا لقاح تخمک و اسپرم از بارداری جلوگیری می‌کنند. به‌عبارت‌دیگر این قرص‌ها باعث سقط‌جنین نمی‌شوند؛ بنابراین اگر تخمک بارور شود، دیگر تاثیری ندارند. ازاین‌رو، زمان مصرف قرص اهمیت بالایی دارد و بهتر است بلافاصله پس از رابطه جنسی مصرف شود. بااین‌حال برخی از انواع آن را می‌توان تا 5 روز بعد از رابطه جنسی نیز استفاده کرد.

لازم به ذکر است که قرص اورژانسی ضدبارداری را به دلیل عوارض آن، نباید بیشتر از 2 الی 3 بار در سال استفاده کنید. همچنین، فراموش نکنید که مدت زمان تاثیر قرص اورژانسی، کوتاه است و مانع از انتقال بیماری‌های مقاربتی نیز نمی‌شود.

انواع قرص اورژانسی چیست؟

قرص اورژانسی در انواع هورمونی و غیر هورمونی تولید می‌شوند. انواع هورمونی که با نام قرص لوونل نیز شناخته می‌شود، حاوی هورمون مصنوعی لوونورژسترل است. این هورمون عملکردی مشابه پروژسترون طبیعی بدن دارد و باعث توقف یا تاخیر تخمک‌گذاری می‌شود.

قرص لوونورژسترول، بهترین قرص اورژانسی محسوب می‌شود؛ زیرا عوارض کمتری نسبت به دیگر انواع آن دارد. قرص اورژانسی تنسی، مای وی، پلن وان استپ، پرونتزا و تیک اکشن، برخی از برند‌های تجاری محبوب در این زمینه هستند و می‌توانید آن‌ها را بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانه تهیه کنید.

نوع غیر هورمونی قرص اورژانسی که با نام قرص الا (Ella) یا الاوان (ellaOne) شناخته می‌شود حاوی اولیپریستال استات است. این ماده عملکرد طبیعی پروژسترون را متوقف می‌کند و تخمک‌گذاری را دچار تاخیر یا توقف می‌کند. این نوع قرص را فقط با تجویز پزشک می‌توانید تهیه کنید.

انواع قرص اورژانسی ضد بارداری چیست؟

میزان تاثیر و زمان مصرف قرص اورژانسی چگونه است؟

قرص اورژانسی را هرچه سریع‌تر پس از رابطه جنسی، مصرف کنید، تاثیر بیشتری دارد. به‌طورکلی قرص لوونورژسترول را باید تا حداکثر 72 ساعت پس از رابطه جنسی مصرف کنید؛ در غیر این صورت، اثری ندارد. اگر پس از 72 ساعت، این قرص را استفاده کنید، 89 درصد موثر است و چنانچه طی 24 ساعت مصرف شود، اثر بهتری می‌گذارد. طریقه مصرف قرص اورژانسی تنسی نیز به همین صورت است.

اگر به دنبال قرصی هستید که در مدت‌زمان طولانی‌تری پس از رابطه جنسی مصرف کنید، قرص الا مناسب شما است. الا یا الاوان را می‌توانید تا 5 روز پس از رابطه جنسی استفاده کنید. همچنین، اگر به درستی آن را مصرف کنید، احتمال بارداری را تا 85 درصد کاهش می‌یابد.

لازم به ذکر است که قرص اورژانسی در دو نوع یک دوز و دو دوز ارائه می‌شود. نوع تک دوز را فقط یکبار باید مصرف کنید؛ اما قرص اورژانسی دوتایی را باید در دو نوبت، بلافاصله بعد از رابطه جنسی و سپس 12 ساعت بعد، استفاده کنید. شما می‌توانید هر 2 دوز قرص اورژانسی دوتایی را باهم نیز مصرف کنید.

درصورتی‌که امکان تهیه قرص اورژانسی را ندارید، می‌توانید از قرص ضدبارداری نیز برای این منظور استفاده کنید. قرص ضدبارداری در دو نوع ال دی و اچ دی موجود است. LD دوز هورمونی پایین‌تری نسبت به HD دارد. نحوه و زمان مصرف این قرص‌ها به‌صورت زیر است:

نوع قرص ضدبارداری

زمان مصرف

نحوه مصرف

قرص ال دی

بلافاصله پس از رابطه جنسی

ابتدا 4 قرص به صورت همزمان و بعد از 12 ساعت 4 عدد دیگر باید مصرف شود.

قرص اچ دی

بلافاصله پس از رابطه جنسی

ابتدا 2 قرص به صورت همزمان و بعد از 12 ساعت 2 عدد دیگر باید مصرف شود.

عوارض قرص اورژانسی چیست و تا چند روز ادامه دارد؟

پس از مصرف قرص اورژانسی ممکن است عوارض خفیفی از قبیل سردرد، حالت تهوع یا استفراغ، درد یا گرفتگی شکم، سرگیجه و حساسیت سینه را تجربه کنید. عوارض قرص اورژانسی پس از مدت کوتاهی رفع می‌شود و جای نگرانی ندارد. درصورتی‌که تا دو ساعت پس از مصرف قرص، استفراغ داشتید، حتما با پزشک درمورد استفاده مجدد آن مشورت کنید.

لازم به ذکر است که این قرص‌ها می‌توانند بر سیکل قاعدگی تاثیر بگذارند. باتوجه‌به اینکه در چه زمانی از سیکل قاعدگی قرص را مصرف کرده‌اید، ممکن است تغییراتی از قبیل عقب یا جلو افتادن پریود، خونریزی سنگین یا سبک‌تر از حد معمول و لکه بینی را تجربه کنید.

فراموش نکنید که یکی از فواید پریود، آگاهی از وضعیت سلامتی و احتمال بارداری است؛ بنابراین اگر بیش از یک هفته پریود شما عقب افتاد، حتما تست بارداری دهید. همچنین، اگر نگران عوارض قرص اورژانسی در شیردهی هستید، با پزشک خود مشورت کند؛ اما معمولا مصرف قرص از روز 21 پس از زایمان مشکلی ندارد.

شما می‌توانید تمامی سوالات خود را در این مورد، از متخصصان زنان و زایمان اپلیکیشن ایمپو به‌صورت آنلاین بپرسید و در سریع‌ترین زمان ممکن نگرانی‌های خود را رفع کنید. علاوه‌برآن این اپلیکیشن برای شما تاریخ پریود، pms و تخمک‌گذاری را مشخص می‌کند. آگاهی از زمان تخمک‌گذاری اهمیت زیادی در پیشگیری از بارداری دارد و استرس حاملگی ناخواسته را برای شما کاهش می‌دهد.

عوارض قرص اورژانسی چیست

در چه شرایطی قرص اورژانسی تاثیر ندارد؟

مهم‌ترین نکته در میزان اثرگذاری قرص اورژانسی، مصرف به‌موقع آن است. در جدول زیر اهمیت این موضوع را توضیح می‌دهیم:

زمان مصرف قرص اورژانسی بعد از رابطه جنسی

میزان موفقیت

طی 24 ساعت مصرف شود

95 درصد موثر است.

طی 48 ساعت مصرف شود

85 درصد موثر است.

طی 72 ساعت مصرف شود

58 درصد موثر است.

لازم به ذکر است که اگر بعد از تخمک‌گذاری، قرص مصرف شود، اثر ندارد؛ زیرا قرص اورژانسی با تاخیر یا توقف تخمک‌گذاری از بارداری پیشگیری می‌کند. همچنین، مواردی از قبیل اضافه‌وزن (BMI بیشتر از 30) و تداخل دارویی (از قبیل داروهای ضدافسردگی) در عملکرد قرص اورژانسی ضدبارداری تداخل ایجاد می‌کند.

در چه شرایطی نباید قرص اورژانسی را مصرف کرد؟

درصورتی‌که دچار آسم شدید، فشارخون بالا، بیماری قلبی، بیماری کبدی شدید و سرطان سینه هستید، قبل از مصرف اورژانسی با پزشک حتما کشورت کنید. همچنین، اگر دارو خاصی مانند آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنید یا به ترکیبات قرص اورژانسی حساسیت دارید، بهتر است درمورد مصرف قرص از پزشک خود سوال کنید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits