عواقب خطرناک سکستینگ نوجوانان + راهکارهای مقابله ای
نتایج یکی از تازه ترین تحقیقات نشان میدهد، 95 درصد نوجوانان به گوشیهای موبایل هوشمند دسترسی دارند و 45 درصد از این تعداد دائماً از گوشی استفاده میکنند. بسیاری از والدین نگران استفاده زیاد فرزند نوجوان خود از گوشی و تبعات روانی، جسمانی و شناختی آن هستند. این نگرانی کاملاً منطق است؛ چراکه استفاده زیاد از گوشی همراه، رابطه معکوسی با کیفیت زندگی دارد. و اما، حالا یک مشکل دیگر هم به مشکلات والدین اضافه شده است؛ پدیدهای به نام سکستینگ.
سکستینگ (Sexting) یعنی چه؟
سکستینگ بین نوجوانان رو به گسترش است. نتایج یک تحقیق نشان داد از هر 7 نوجوان یک نفر با رضایت عکس یا ویدئوی جنسی از خود ارسال کرده و از هر 4 نوجوان یک نفر، محتوای جنسی را از یک نفر دیگر دریافت کرده است.
تحقیقی دیگر بر روی دانشآموزان دبیرستانی نشان داد 29 درصد آنها با رضایت خودشان سکستینگ را تجربه کردهاند.
چرا نوجوانان سکستینگ میکنند؟
یکی از مهمترین دلایل رایج شدن سکستینگ در بین نوجوانان، کنجکاوی و کشش آنها نسبت به فرد مقابل است.
علت دیگر این است که نوجوانان نسبت به امور جنسی کنجکاو هستند و دوست دارند خودشان و دیگران را بهتر بشناسند. به همین دلیل هم از سکستینگ به عنوان یک فرصت استفاده میکنند.
آسیبهای سکستینگ بر نوجوانان
موضوعی که نگرانیها را درباره رواج سکستینگ در میان نوجوانان افزایش داده است این است که سن شروع سکستینگ به دلیل فقدان آگاهی در جامعه، به 10 تا 12 سال رسیده است. این وضعیت هشداری جدی برای نوجوانان و والدین است؛ چراکه چنین رفتارهایی باعث می شود نوجوان در معرض تهدید و اخاذی قرار بگیرد و آنها را در محیط مجازی آسیب پذیر کند.
متاسفانه نوجوانان فکر می کنند عکس ها و ویدئوهایی که برای دیگران می فرستند، خصوصی می ماند. اما وقتی عکس یا ویدئویی در فضای مجازی منتشر می شود، کنترلی روی پخش شدن آن نیست. نوجوانهای زیادی گزارش کرده اند بدون رضایت صاحب عکس یا ویدئو، آن را برای دیگران فوروارد کرده اند یا عکس و ویدیوی فورواردی از یک نفر دیگر دریافت کرده اند. چنین رفتارهایی می تواند منجر به افسردگی و حتی خودکشی در فرد قربانی شود.
بسیاری از نوجوانان نمی دانند عکس هایشان می توانند در فضای مجازی دست به دست شوند. آنها متوجه نتیجه عمل خود نیستند؛ چون لوب پیشانی که مسئول رفتاری منطق در فرد و ارتباط دادن عمل به نتیجه است، در دوران بلوغ بهطور کامل شکل نگرفته است. بنابراین وقتی نوجوان می خواهد عکس یا ویدیویی را بفرستد متوجه نیست که چه عواقبی می تواند برایش به دنبال داشته باشد.
برخی از کودکان یا نوجوانان نیز در معرض خطر سکستینگ بدون رضایت هستند. بر اساس نتایج یک تحقیق، از هر 8 نوجوان، یک نفر بدون رضایت یا آگاهی از پیام دریافتی، محتوای جنسی دریافت کرده است.
از سوی دیگر، هویت کاربران در فضای مجازی مشخص نیست و نوجوان فکر می کند هر چیزی که می بیند، می شوند یا به او گفته می شود درست است. همین مسئله، او را در معرض خطر سوءاستفاده از سمت نوجوانان ناهنجار یا بزرگسالانی که خود را نوجوان معرفی می کنند قرار می دهد.
متاسفانه بعضی نوجوانان احساس میکنند ارسال عکس و ویدئوی جنسی، اجباری است و باید حتماً این کار را انجام بدهند. همچنین مطالعات نشان داده سکستینگ در فضای مجازی می تواند مقدمه ای برای شروع رابطه جنسی واقعی و بهطور اجباری باشد. نوجوانانی که در معرض چنین رابطه هایی قرار دارند، دچار علائم اضطراب، افسردگی و تروما می شوند. از آن جایی که بسیاری از این روابط تحت فشار و اجبار هستند، ممکن است حتی نوجوان از سوی شریک جنسی با خشونت هم مواجه شود.
نقش والدین برای جلوگیری از سکستینگ در نوجوانان
1. با فرزند نوجوان خود درباره سکستینگ صحبت کنید: بسیار مهم است با نوجوان صحبت کنید، نه تهدید و مواخذه.
2. فعالیت های مجازی نوجوان را به صورت غیرمستقیم دنبال کنید: البته یادتان باشد دخالت مستقیم نکنید و رفتارتان طوری نباشد که نوجوان احساس کند حریم خصوصی او از سوی شما تهدید شده است.
3. رابطه موثر با فرزند خود برقرار کنید: اگر با نوجوان همراه باشید، او به شما اعتماد بیشتری پیدا می کند تا اینکه فقط منتظر باشید اتفاقی بیفتد و واکنش نشان دهید. سعی کنید فقط روی رفتارش تمرکز نکنید بلکه تلاش کنید بفهمید چه احساساتی باعث این رفتار شده است. به او نشان دهید به دنیایش علاقه مند هستید و دوست دارید چیزهای بیشتری درباره او بدانید.
یادتان باشد، هر قدر به نوجوان نزدیک تر باشید و حس اطمینان بیشتری به او بدهید او هم احساس امنیت بیشتری در ارتباط با شما می کند و کمتر به رفتارهای پرخطر دست می زند یا قبل از اینکه اوضع وخیم شود، شما را مطلع می کند و نکته آخر اینکه به خاطر داشته باشید همه نوجوانان سکستینگ نمی کنند و همه نوجوان ها در معرض این نوع خطر نیستند.
منبع : مشاوران یاسا
- برچسبها
- مسائل جنسی
- تربیت کودکان
- سن بلوغ
دیدگاه ها