برقراری پیوند عاطفی مادر و نوزاد
پیوند با نوزاد، نوعی ارتباط قوی و شدید عاطفی است که شما با کودک خود برقرار میکنید. همین احساس است که باعث میشود بخواهید او را با عشق و محبت بزرگ کنید یا برای محافظت از او، جان خودتان را بدهید. برای برخی از والدین، این اتفاق طی چند روز اول یا حتی چند دقیقۀ اول پس از تولد میافتد و برای برخی دیگر ممکن است قدری بیشتر طول بکشد. محققانی که روند این فرایند را در گذشته مطالعه میکردند، معتقد بودند صرف زمان زیادی با نوزاد طی چند روز اول پس از تولد برای برقراری پیوند سریع بسیار مهم است، اما امروز میدانیم که برقراری پیوند میتواند به مرور زمان نیز اتفاق بیفتد و مادرهایی که به دلایل پزشکی، فرزندشان بلافاصله پس از تولد از آنها جدا شده است نیز روابط عاشقانۀ شدید و نزدیکی را با فرزندشان برقرار خواهند کرد.
زمان لازم برای برقراری پیوند بین مادر و نوزاد
پیوند بین مادر و فرزند پیچیدگی زیبایی دارد و اغلب برای محکم شدن نیاز به گذشت زمان دارد. اگر شما مراقب نیازهای اساسی کودکتان هستید و به طور مرتب او را در آغوش میگیرید، ولی هنوز با او پیوند عمیقی برقرار نکردهاید ناراحت نباشید، زیرا کودک شما قادر به تشخیص این جزئیات نیست. برخی از مادرها، اگر پیوند خارقالعادهای را با کودکشان حس نکنند، بلافاصله دچار احساس گناه میشوند. اما لازم است بدانید که برقراری پیوند واقعاً یک تجربۀ منحصربهفرد است و رشد آن طی زمان به همان اندازهٔ آنی ایجاد شدن قابل قبول خواهد بود.
همچنین تازهوالدین بودن ممکن است طاقتفرسا باشد و شاید گاهی در این مورد احساس استرس و درماندگی کنید، پس به خودتان زیاد سخت نگیرید و کمی هم استراحت کنید. شیر دادن به نوزاد نیز میتواند به برقراری پیوند با کودک کمک کند، اما شما نباید انتظار زیادی داشته باشید، زیرا سیلی از هورمونها را روانۀ بدنتان میکند که میتواند شما را در معرض یک گردباد عاطفی قرار دهد و اگر شما یک زایمان طولانی یا زایمانی خارج از برنامه نیز داشتهاید، ممکن است لازم باشد قبل از تمرکز برای ایجاد پیوند با نوزادتان، در روزهای اول زایمان، خود را بازیابی کنید و برای بهبود به خودتان زمان بدهید.
بهترین راه برای برقراری پیوند بین مادر و فرزند
کودک شما ناز و دوستداشتنی است، اما یک فرد کاملاً جدید است که باید او را بشناسید. ایجاد پیوند واقعی بین مادر و کودک محصول مراقبتهای روزانه از اوست و هیچ فرمول جادوییای برای آن وجود ندارد، اما برخی نکات میتواند به پیشرفت این فرایند کمک کند. همچنین این پیوند عاطفی فقط مخصوص به مادر نیست و همسر شما هم لازم است با نکاتی برای برقراری ارتباط پدر با کودک آشنا باشد و به این موضوع اهمیت خاصی بدهد.
برخی از نکاتی که ممکن است به شما کمک کند شامل موارد زیر است:
- مدام با او حرف بزنید.
- با صدایی آرام و شاد برایش آواز بخوانید.
- مستقیم به چشمهایش نگاه کنید.
- زمانهایی را برای نوازش او یا لمس کردن پوستش اختصاص دهید.
- همسرتان را نیز برای انجام تمام این کارها تشویق کنید.
آشنایی با رابطه نوزاد و مادر
نخستین روزهای تولد نوزاد، جوی مبهم و خلائی عاطفی را برای مادر به وجود می آورد که همین حالات به مرور سرچشمه مهر و محبت مادر می شود. تلاقی نگاه های مادر و کودک، در تقویت این علاقه بسیار تاثیرگذار است. غریزه مادری بلافاصله پس از تولد طفل برانگیخته نمی شود. چند روز اول پس از تولد نوزاد، مادر احساس خستگی می کند و از اینکه نتواند سلامت کودکش را حفظ کند، نگران و مضطرب است. او با این توجیه که اطرافیان مراقب فرزندش هستند، خود را تسلی می دهد.
تحقیقات دیگری نیز دراین زمینه گویای این مطلب است که رفتارهای صمیمانه مادر با فرزندش، تا چه حد در رشد شخصیت او موثر است. این رفتارها نسبت به توانایی مادر در تامین نیازهای کودکش تعریف می شود. بعضی از مادران با محبت و آرامش و برخی دیگر با سختگیری و جدیت، به این خواسته ها پاسخ می گویند. رفتارهای متقابل مادر و نوزاد، به اعمال پزشکان و پرستاران در هنگام وضع حمل مادر نیز بستگی دارد. تا چند سال پیش، پس از زایمان نوزاد را کنار مادر نمی گذاشتند و این ارتباط نادیده گرفته می شد که همین امر می توانست مانعی درایجاد رابطه مطلوب باشد.
هر مادری هزاران راه و روش برای آرام کردن کودک خود می شناسد، اما نکته مهم این است که همه این رفتارها از یک دلبستگی واحد نشات می گیرد که کودک آن را به خوبی درک می کند.
بدین ترتیب کودک خیلی زود بین احساسات متفاوت خود ارتباط برقرار می کند که همین رابطه باعث خلق تصویری از یک مادر آرام و مطمئن در ذهن او می شود. در طول دو ماهه اول، مادر درپاسخ به رفتارهای کودک واکنش های مختلفی نشان می دهد که این رفتارها از طرفی عکس العمل های جدیدی از کودک را درپی دارد. از این روند خود به خود به کودک می آموزد که واکنش اطرافیان در برابر هر نوع از رفتارهای او چگونه است. همچنین رابطه عاطفی مادر و نوزاد درخلال این رفتارها، قدرت یادگیری کودک را تسریع می کند. دراین صورت نوزاد می تواند اطلاعات و مسائل مختلفی را فراگرفته، به خاطر بسپارد، ویژگی های یک موضوع را در یک زمان خاص درک کند و احساسات گوناگون پدر ومادر مانند خشم، شادی، غم و… را بشناسد.
جدایی از نوزاد و تغییر رفتارهای مادرانه
جدایی هر نوزاد از مادرش در زمان تولد، باعث تغییر رفتار و مراقبتهای مادرانه میشود. در پستانداران برای این جدایی زمان مشخصی وجود دارد که بعد از آن، گسستگی عاطفی بهوجود آمده، دائم و غیرقابل ترمیم میشود.
در گذشته معمولا نوزاد به محض تولد از مادر جدا و در ساعات مقرر برای تغذیه نزد مادر آورده میشد. در مقابل این روش، روش دیگری مورد مطالعه قرار گرفت که در آن نوزاد سالم به محض تولد بدون وقفه و به مدت یک ساعت، در «تماس پوست با پوست» با مادرش قرار میگرفت.
تحقیقات نشان میدهد که یک ماه بعد و یک سال بعد از تولد، مادرانی که سابقه تماس زودهنگام پوست با پوست با نوزاد خود داشتند، رفتار مادرانه بیشتری را نشان میدهند.
با چند تکنیک طلایی طی سه روز کودک خود را از پوشک بگیرید
روانشناسی کودک 6 ماهه | کودک 6 ماهه خود را بهتر بشناسید
- برچسبها
- پیوند عاطفی
دیدگاه ها