دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
دلایل سفت شدن جای واکسن کودکان چیست؟
9
زمان مطالعه: 9 دقیقه
سفت شدن جای واکسن، از علائمی است که بعد از تزریق واکسن ایجاد می‌شود و ممکن است به دلیل آبسه کردن، عفونت و یا بدلیل مواد موجود در داخل واکسن باشد.

علت سفت شدن جای واکسن نوزاد

بعد از واکسیناسیون نوزاد، در برخی موارد مشاهده شده است که جای واکسن نوزاد سفت می‌شود. والدین هنگام بررسی سفت شدن جای واکسن، باید ببنند که آیا جای واکسن آبسه کرده یا قرمز رنگ شده است، و یا علائم دیگری نظیر عفونت و یا تورم دارد یا نه.
بررسی این علائم مهمتر از سفتی جای واکسن است. البته به شما توصیه می‌کنیم در مورد راهکارهایی برای آماده کردن نوزاد برای واکسن و راه‌های کاهش درد واکسن کودک مطالعات لازم را انجام دهید تا کودک دلبندتان درد و ترس کمتری را تجربه نماید.

آیا برای سفت شدن جای واکسن، باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که آسیب واکسن و سفت شدن جای واکسن، زیاد نباشد بعد از مدتی رفع می‌شود. این سفتی در برخی موارد تا یک سال نیز می‌ماند. در برخی موارد هم به دلیل تزریق واکسن سه گانه به صورت عمیق، این سفتی به وجود می‌آید. به منظور درمان سفت شدن جای واکسن، باید علت آن را پیدا کنید و سپس درمان را انجام دهید.
اما اگر جای واکسن آبسه و یا قرمز رنگ شده باشد، باید توسط پزشک تخلیه گردد و بعد از آن آنتی بیوتیک مصرف شود. در صورتی هم که سفتی مختصر باشد، نیاز به اقدام خاصی ندارد و به مرور زمان خوب می‌شود.

در برخی موارد دیگر، سفت شدن جای واکسن به دلیل مواد موجود داخل واکسن است که باعث سفتی محل تزریق می‌شود. در صورتی که بعد از چند روز تزریق واکسن، علایم کبودی و قرمز در جای واکسن مشاهده شد، بهتر است نوزاد را به پزشک نشان دهید. اما توجه داشته باشید که کبودی جای واکسن به مدت یک هفته تا ده روز بهبود می‌یابد.
به منظور کاهش سفت شدن جای واکسن، شما می‌توانید بعد از تزریق واکسیناسیون محل تزریق را کمپرس گرم کنید. بهتر است بعد از اینکه تزریق انجام گرفت، تمامی موارد بهداشتی پس از تزریق را انجام دهید تا به مشکلاتی نظیر عفونت و تورم برخورد نکنید.

آیا ضرورت دارد که به هر کودکی واکسن تزریق گردد؟

تزریق واکسن نه فقط کودک را در برابر بیماری‌های عفونی و واگیردار مصون می‌سازد، بلکه برنامه واکسیناسیون همه‌ کودکان سبب می‌شود که آن بیماری در کشور و حتی در همه‌ جهان ریشه کن گردد. بنابراین وظیفه هر پدر و مادری است که فرزند خود را در برابر بیماری‌هایی که واکسن آن‌ها ساخته شده و در اختیار است،
واکسینه نمایند و با این کار هم چنین قدمی در جهت ریشه کن شدن بیماری در کشور بردارند. در موارد استثنایی ممکن است تزریق واکسن برای کودک مجاز نباشد، مانند اختلال در سیستم ایمنی کودک که در این حالت با تشخیص پزشک یا واکسن تزریق نمی‌شود یا واکسن مخصوص تزریق خواهد شد.

سفت شدن جای واکسن نوزاد نشانه چیست؟

واکسن چهار ماهگی نوزادان چیست؟

واکسن چهار ماهگی نوزادان شامل چه واکسن‌هایی است؟

واکسن ۴ ماهگی کزاز

هر زخمی یا شکافی روی پوست خطر بیماری کزاز را به همراه دارد. باکتری کزاز فقط در محیط بدون اکسیژن رشد می‌کند به همین دلیل زخم‌های سطحی خطر کمتری در رابطه با بیماری کزاز ایجاد می‌کنند. باکتری و اسپور کزاز در خاک زنده می‌ماند و رشد می‌کند به همین دلیل زخم‌های آلوده به خاک خطرناک هستند.
باکتری کزار سمی تولید می‌کند که به اعصاب و مغز آسیب می‌زند و موجب گرفتگی عضلات به خصوص عضلات صورت می‌شود و به همین دلیل در زبان عامه به این بیماری قفل شدن فک نیز می‌گویند.مبتلایان به کزاز باید حتماً در بیمارستان تحت درمان قرار بگیرند. با واکسیناسیون درست می‌توان به طور کامل از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
اولین تزریق واکسن کزاز باید قبل از ۱۲ ماهگی انجام شود و در فواصل ده سال یک بار (تا پنج تزریق) نیز باید با تزریق بعدی ایمنی نسبت به آن تقویت شود. اگر سگی کودکی را گاز گرفت یا جراحتی عمیق و آلوده روی پوست او ایجاد شده باشد و قبلاً نیز نسبت به این بیماری واکسینه نشده باشد، احتمالاً در بخش اورژانس یک تزریق فوری سرم کزاز صورت خواهد گرفت.

واکسن ۴ ماهگی سیاه سرفه

یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های زیر یک سال کودکان، بیماری سیاه سرفه است. این بیماری توسط یک باکتری به نام بوردتلاپرتوسیس ایجاد می‌شود و باعث مسدود شدن مجاری تنفسی نوزاد و التهاب ریه‌ها می‌گردد.نشانه‌های این بیماری شبیه به بیماری سرماخوردگی نظیر آبریزش بینی، قرمزی و آبریزش چشم، تب خفیف و سرفه خشک می‌باشد.
تزریق واکسن سیاه سرفه از دو ماهگی آغاز می‌شود و در خانه‌های بهداشت به صورت رایگان در اختیار عموم قرار می‌گیرد. نکته‌ی مهم در مورد این واکسن این است که، واکسن چهار ماهگی سیاه سرفه نباید پس از پایان ۵ سالگی به کودک تزریق گردد.

واکسن ۴ ماهگی دیفتری

دیفتری بیماری دستگاه تنفسی است. این بیماری واگیردار است و باعث ایجاد غشایی کاذب در حلق و حنجره می‌شود. عوارض آن مواردی نظیر گلودرد، تب، سرفه و گرفتگی صدا است و در صورت تشدید، این بیماری باعث بیماری‌های قلبی، کلیوی و فلج دست و پا می‌شود.
در کشور‌های پیشرفته این بیماری به وسیله واکسیناسیون به طور کلی ریشه کن شده است. اما در ایران واکسن ۴ ماهگی دیفتری در چندین نوبت در سنین مختلف دریافت می‌شود.

حتماً بخوانید:
مراقبت های بعد از واکسن نوزاد

مراقبت های بعد از واکسن نوزاد

برخی از واکسن‌‌ها از کودک شما در برابر بیمار‌ی‌های جدی و حاد مقابله می‌کنند، ولی احتمال ایجاد درد و ناراحتی نیز وجود دارد تا جائی که کودک دچار درد و…

واکسن ۴ ماهگی هپاتیت B

واکسن هپاتیت B، جز واکسن پنج گانه می‌باشد. این واکسن به منظور پیشگیری از ورم کبد ناشی از ویروس هپاتیت B. و جلوگیری از تصلب کبد و سرطان کبد تزریق می‌شود. اولین تزریق واکسن هپاتیت B. باید بعد از تولد و یا قبل از مرخص شدن نوزاد از بیمارستان باشد.

واکسن ۴ ماهگی میکروب هموفیلوس آنفولانزا نوع B

میکروب هموفیلوس آنفولانزا در کودکان مخصوصاً در شیرخواران ایجاد بیماری مننژیت، تورم حنجره و عفونت ریه می‌نماید. این واکسن توام با واکسن دیفتری، کزاز، سیاه سرفه و هپاتیت (واکسن پنج گانه) در سنین ۲، ۴ و ۶ ماهگی به کودکان تزریق می‌گردد.

آنتی بیوتیک‌ها برای درمان بیماری‌های ناشی از میکروب هموفیلوس آنفولانزا همیشه به طور موثر عمل نمی‌کنند، زیرا حدود ۳ تا ۵ درصد بیمارانی که به مننژیت مبتلا می‌شوند با تجویز آنتی بیوتیک جان خود را از دست می‌دهند. برخی دیگر میکروب‌های هموفیلوس آنفولانزا به آنتی بیوتیک‌ها مقاوم شده اند و درمان آن‌ها بسیار مشکل است.

واکسن ۴ ماهگی فلج اطفال

بیماری فلج اطفال، بیماری است ویروسی که اگر کودک به آن مبتلا گردد دچار بیماری فلج اندام‌ها می‌شود و تا آخر عمر ممکن است دچار معلولیت گردد. اگر این ویروس مغز را مبتلا سازد، کودک دچار فلج تنفسی شده و منجر به فوت او می‌گردد.
دو نوع واکسن بدو تولد فلج اطفال وجود دارد، یکی واکسن ویروس زنده‌ی ضعیف شده و دیگری واکسن کشته شده که هر دو در پیشگیری از بیماری فلج اطفال در کودکان موثر است. به علت مزایایی که نوع خوراکی واکسن دارد در کشور ما نوع خوراکی آن داده می‌شود.

اگر به نوزاد در موقع تولد در زایشگاه یا بیمارستان به عللی واکسن فلج اطفال داده نشود، در اولین فرصت باید این کار صورت پذیرد. در بعضی از کشور‌ها واکسن فلج اطفال کشته شده IPV در چهار نوبت دو ماهگی، چهار ماهگی، ۶ تا ۱۲ ماهگی و بالاخره در ۴ تا ۶ سالگی تزریق می‌شود.

سفت شدن جای واکسن نوزاد

سفت شدن جای واکسن نوزاد، نشانه چیست؟

آیا واکسن برای کودک خطری ندارد؟

با پیشرفت‌هایی که در تهیه واکسن انجام گرفته است، واکسن هیچ گونه خطری برای نوزادان و کودکان ندارد، ولی پس از تزریق آن، بعضی از کودکان ممکن است برای مدت کوتاهی تب کنند و بی قرار گردند.
مصرف داروهای ضد تب و درد (قطره استامینوفن برای نوزاد) جهت کنترل تب نوزاد بعد از واکسن، موجب می‌شود که اثر واکسن حتی در واکسن آنفولانزا کم گردد، بنابراین به مادران توصیه می‌شود که به منظور کاهش درد و سفت شدن جای واکسن پس از تزریق اقدامات زیر را انجام دهند:

  • مادر باید شیر خود و مایعات را به دفعات به کودک بدهد.
  • اگر هوا گرم است لباس‌های کودک را کم کند.
  • پارچه یا حوله نرم خیس شده با آب سرد را به دفعات روی محل تزریق واکسن قرار دهند.
  • مالش دادن محل تزریق قبل از تزریق واکسن به کم شدن درد کمک می‌کند ولی مالش دادن بعد از تزریق موجب واکنش شدید محل تزریق می‌گردد و نباید انجام داد.
  • سر گرم کردن کودک با اسباب بازی به کاهش درد هنگام تزریق کمک می‌کند.
  • دادن مایعات شیرین مانند آب قند و یا آب میوه‌های شیرین قبل از تزریق به کم شدن درد کمک می‌کند.
  • موقعی می‌توان به کودک داروهای ضد درد و ضد تب (استامینوفن) داد که کودک دچار ناراحتی زیاد و یا تب بالا باشد.

نکات مهم در انجام واکسیناسیون کودکان

سرماخوردگی خفیف یا شل بودن مدفوع کودک، مانع انجام واکسیناسیون نخواهد بود.اگر کودکی به هر علتی دچار ضایعات مغزی باشد، باید به جای واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز و سیاه سرفه)، واکسن دو گانه (دیفتری و کزاز بدون واکسن سیاه سرفه) به او تزریق گردد.
اگر سن کودک، ۶ سال تمام است و واکسن‌های او به طور کامل تزریق نشده است، باید به جای واکسن سه گانه، واکسن دو گانه تزریق گردد.

حتماً بخوانید:
واکسیناسیون نوزاد نارس چگونه انجام میشود ؟

واکسیناسیون نوزاد نارس چگونه انجام میشود ؟

برنامه واکسیناسیون نوزادان نارس ،نوزادانی که تازه به دنیا آمده اند به دلیل بیماری های مختلف باید واکسینه شوند. اما شاید بسیاری از شما ندانید که این…

(واکسن ۶ سالگی کودکان)به کودکانی که سن آن‌ها بین ۱ تا ۶ سال است و تا کنون هیچ واکسنی به آنها زده نشده است، در اولین نوبت می‌توان واکسن سه گانه تزریق کرد، قطره فلج اطفال داد، واکسن MMR و هپاتیت تزریق نمود و آزمایش جلدی توبرکولین انجام داد و در صورت منفی بودن آزمایش، واکسن ب. ث. ژ. تزریق کرد.

سپس ۶ هفته بعد، دومین واکسن سه گانه و فلج اطفال و ۶ هفته بعد، اولین یادآوری و در ۶ سالگی تمام دومین یادآوری واکسن‌های سه گانه، ب. ث. ژ. و سرخک را تزریق نمود. پس از آن در ۱۴ تا ۱۶ سالگی باید واکسن دو گانه‌ نوع بزرگسالان تزریق شود.
به کودکان مبتلا به اختلالات ایمنی، چه اولیه و چه اکتسابی (سرطان خون، مصرف داروها و غیره)، واکسن‌های ویروسی زنده و واکسن ب ث ژ نباید تزریق گردد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (9 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits