دلگرم
امروز: سه شنبه, ۱۵ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۰۲ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۵ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
شناخت رایج‌ترین علت کمر درد در کودکان
1
زمان مطالعه: 7 دقیقه
کمر درد در میان کودکان شایع است و به طور کلی با بزرگ شدن کودک ریسک بروز کمر درد افزایش پیدا می‌کند. در سن ۱۵ سالگی حدود ۲۰ تا ۷۰ درصد از کودکان از کمر درد شکایت می‌کنند.

علت کمر درد در کودکان چیست؟

علت کمردرد در بچه ها در غالب اوقات، به علت کشیدگی و اسپاسم عضلات کمر است که آن هم به دنبال انجام فعالیت های ورزشی است. این دردها در غالب اوقات با کمی استراحت و بعد از یک تا دو هفته از بین می رود.
بروز کمردرد در بچه ها طبیعی نبوده و باید جدی گرفته شود. بخصوص اگر کمردرد کودک با علائم زیر همراه باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کرد:

  • سن بچه کمتر از چهار سال باشد
  • تب
  • سرفه
  • مشکلات گوارشی
  • مشکلات ادراری
  • کاهش وزن
  • ضعف و بی‌حسی و گزگز پاها
  • مشکل در راه رفتن
  • انتشار درد کمر به پا
  • درد آنقدر شدید باشد که مانع خوابیدن بچه شود
  • سابقه ضربه شدید به ستون مهره (ستون فقرات)

علت کمر درد در بچه

اگر کمردرد بچه ویژگی های زیر را داشت، حتما با پزشک مشورت کنید:

کمردردی که بیش از یک ماه طول بکشد
کمردردی که مانع انجام فعالیت های روزانه بچه شود
کمردرد شبانه
در بچه های با سن کم، عفونت دیسک می تواند موجب کمردرد شود. عفونت مهره معمولا در سنین 1 تا 5 سالگی ایجاد می شود، گرچه تا سنین نوجوانی هم دیده می شود. علائم این بیماری به صورت درد در پایین کمر و یا حتی شکم و خشکی ستون مهره است.

علل کمردرد در بچه ها

1- کشیدگی عضله

کشیدگی عضلات اطراف ستون مهره، شایع ترین علت کمردرد در بچه ها و نوجوانان است. این دردها معمولا به چند روز استراحت و مصرف دارو و تقویت عضلات شکم و کمر جواب داده و خوب می شوند.بعضی نوجوانان کمردردهای شدیدتری دارند که معمولا علت آنها سفت بودن عضلات همسترینگ (عضلاتی که در کشاله ران قرار دارند) و ضعف عضلات شکم است. اغلب این دردها با نرمش های کششی و تقویتی خوب می شوند.

2- قوز پشت

در نوجوانان، قوس زیاد بالای کمر که به شکل قوز است و کمر را به جلو خم می کند، می تواند موجب کمردرد شود. افزایش قوس کمر در این افراد به صورت افزایش قوس ستون مهره در ناحیه سینه ای است و به آن کیفوز شوئرمن می گویند.
در این بیماری مهره های ناحیه سینه ای تغییر شکل داده و موجب قوز می شوند. درد در این افراد در قسمت های بالایی ستون مهره است و با فعالیت بدنی شدیدتر می شود.

کمر درد در بچه

3- شکستگی ستون مهره در اثر فشار

این بیماری که آن را اسپوندیلولیز (Spondylolysis) هم می گویند، می تواند موجب کمردرد در نوجوانان شود. ورزش هایی که در آنها کمر زیاد می چرخد و یا به عقب زیاد خم می شود، مانند ژیمناستیک، شیرجه و یا فوتبال می تواند زمینه را برای بروز این بیماری فراهم کند.
این عارضه معمولا در سنین بلوغ یعنی زمانی که بیمار رشد سریع بدنی و قدی پیدا می کند دیده می شود.درد معمولا خفیف است و به باسن و ساق پا تیر می کشد. درد با فعالیت بدنی بیشتر شده و با استراحت کم می شود. این بیماران در حین راه رفتن، قدم های کوچک برمی دارند.

4- سر خوردن مهره

به این عارضه اسپوندیلولیستزی (Spondylolysthesis) می گویند و به علت سر خوردن یک مهره کمری به سمت جلو روی مهره پایینی بوجود می آید. شایع ترین محل آن، اتصال مهره های کمری به خاجی است، یعنی معمولا مهره پنجم کمری روی مهره اول خاجی یا ساکروم به سمت جلو سر می خورد.
اگر این سر خوردن و به جلو آمدن مهره شدید باشد، کانال نخاعی تنگ شده و به ریشه های عصبی فشار وارد می شود که این خود موجب علائم عصبی در نزد بیمار می گردد.

5- عفونت

در بچه های با سن کم، عفونت دیسک می تواند موجب کمردرد شود. عفونت مهره معمولا در سنین 1 تا 5 سالگی ایجاد می شود، گرچه تا سنین نوجوانی هم دیده می شود. علائم این بیماری به صورت درد در پایین کمر و یا حتی شکم و خشکی ستون مهره است.
لنگش در حین راه رفتن و امتناع بچه از راه رفتن از دیگر علائم بیماری است. وقتی بچه می خواهد از روی زمین چیزی را بردارد، به جای خم شدن به جلو، دو زانو می نشیند و بدون خم کردن کمر، جسم را گرفته و بلند می شود.

حتماً بخوانید:
مسکن برای کمر درد : قویترین قرص ها و مکمل برای رفع کمر درد

مسکن برای کمر درد : قویترین قرص ها و مکمل برای رفع کمر درد

هنگامی که به دنبال راهکار مناسب برای کاهش درد کمر هستید، احتمالاً مصرف دارو اولین اقدام برای این منظور خواهد بود. امروزه ثابت شده مجموعه متنوعی از…

6- تومور

به ندرت کمردرد می تواند به علت تومورهای استخوانی مثل استئوئید استئوما، استئوبلاستوما، گرانولوم ائوزینوفیلیک، کیست استخوانی آنوریسمی و تومورهای بدخیم مانند لوسمی باشد.این تومورها بیشتر در ستون مهره های سینه ای و یا کمری هستند.
در این بیماران درد همیشگی است و به مرور بیشتر می شود. هم در روز و هم در شب است و شدت آن معمولا ارتباطی با فعالیت بدنی ندارد.

کمردرد در کودکان

پیشگیری از کمردرد در کودکان

اگر نگران ابتلای کودک خود به کمردرد هستید، می توانید با اقدامات زیر جلوی آن را بگیرید :

سعی کنید که احتمال و خطرات افتادن او را به حداقل برسانید و مراقبت خود را از او افزایش دهید.هنگامی که روی تخت خوابیده ، اطراف او را بپوشانید تا احتمال آسیب و افتادن کمتر شود .
او را تشویق به راه رفتن و فعالیت در حد مفید کنید زمان تماشای تلویزیون و استفاده از کامپیوتر را در او محدود کنید و به او یاد بدهید که چگونه صاف روی صندلی بنشیند و قوز نکند برای او صندلی های استاندارد بخرید .او را درگیر فعالیت ها و تمرین های روزانه کنید .

چه زمانی کمردرد کودک نگران کننده است ؟

شرایطی وجود دارد که والدین باید در آن ، شرایط را جدی بگیرند که شامل مواردی است که در ادامه این بخش از دلگرم خواهید خواند .

1. درد شبانه

لزوما نمی توان گفت که درد کمر در شب نشان دهنده مشکل جدی است اما حتما باید آن را سریعا به پزشک اطلاع دهید .

2. کمردرد عضلانی

این نوع کمردرد معمولا به دلیل آسیب دیدگی در ورزش یا استراحت بیش از حد به وجود می آید. درمان آن نیز معمولا از طریق ورزش هایی مثل یوگا و حرکات کششی است .

3. ترک استخوانی

این ترک ها به دلیل فشار زیاد وارد شده به کمر است که معمولا در مهره ها ایجاد می شود و این بیماری درمان کامل و قطعی ندارد اما تا حد زیادی می توان مشکلات آن را کم کرد که البته وجود آن بسیار نادر است .

کمردرد در کودکان و نوجوانان

4. مشکلات دیسک کمر

دیسک کمر نیز در کودکان کمتر دیده می شود اما هرچه سریع تر باید درمان آن را آغاز کرد و اگر مشکل دیسک کودک شدید باشد ، معمولا بهترین راه درمان آن جراحی خواهد بود .

5. عفونت

عفونت نیز یکی دیگر از مشکلات ستون فقرات است که هرچه سریع تر باید درمان شود که عفونت همراه با درد و تب همراه است .

6. تراز نبودن ستون فقرات

این مشکل با یک آزمایش ساده و معاینه فیزیکی قابل تشخیص است که انواع خفیف آن با تمرین های اصلاحی و انواع شدید با جراحی درمان می شود .

7. تومور

تومور گاهی اوقات با درد بسیار شدید و گاهی اوقات کاملا بدون درد است . درمان تومور به نوع آن بستگی دارد که در اکثر موارد جراحی پیشنهاد می شود و تومورهای سرطانی نیاز به درمان های ترکیبی دارند که دارو ، پرتوافکنی و جراحی را شامل می شود.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits