دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۵ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۲ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۵ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
فواید و عوارض قرص آهن برای کودکان
102
زمان مطالعه: 10 دقیقه
کمبود آهن در کودکان شایع و البته خطرناک می باشد ،زیرا بدن کودکان هنوز در حال رشد و توسعه است.آهن نقش کلیدی برای انتقال اکسیژن از ریه ها به سایر قسمت های بدن دارد و برای بهبود عملکرد مغز و عضله در بدن نیاز است .

هشدار مهم در مورد مصرف قرص آهن و اسیدفولیک

برای رفع کم خونی در کودکان اولین راه چاره و دارویی که به ذهنمان می رسد مصرف قرص آهن است غافل از اینکه عوارض قرص آهن خود دلیل محکمی برای استفاده از روش های سنتی برای درمان و رفع کم خونی است.با دلگرم همراه باشید تا با فواید و عوارض مصرف قرص آهن برای کودکان آشنا شوید.

از عوارض قرص آهن چه می دانید؟

فقر آهن در بین کم خونی‌ها شایع ترین نوع کم‌خونی است و از آنجایی که آهن در بدن وظایف مهم و متعددی را بر عهده دارد تلاش برای رفع کمبود آهن اهمیت بسزایی دارد. به همین دلیل استفاده از منابع آهن از قبیل گوشت و تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوه ها توصیه می‌شود.

نداشتن آهن کافی در رژیم غذایی می‌تواند سطح انرژی بدن را کاهش دهدکم خونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبول های قرمز و مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسیدکربن بین خون و سلول‌ها دچار اختلال می‌شود. از علل ایجادکننده کم خونی می‌توان به کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجاری‌های ژنتیکی، بیماری‌های مزمن و مسمومیت‌های دارویی اشاره کرد.برای درمان کم‌خونی بهتر است از منابع آهن از قبیل گوشت و تخم مرغ، غلات، سبزیجات و میوه‌ها استفاده شود و در این میان مصرف قرص آهن و ویتامین C نیز توصیه می‌شود. کم خونی‌های تغذیه ای کم خونی هایی است که در اثر دریافت ناکافی مواد مغذی ایجاد می‌شوند و از مهم ترین مواد مغذی که برای خون سازی مفید است می توان آهن، ویتامین ب ۱۲ و اسیدفولیک را نام برد.

همچنین مصرف قرص آهن نیز توصیه می‌شود که بهتر است در آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد. ویتامین C نیز جذب آهن را افزایش می‌دهد به همین دلیل معمولا مصرف ویتامین C به همراه آهن پیشنهاد می‌شود.

علائم کم خونی فقر آهن در کودکان

والدین ممکن است نشانه هایی از قبیل پوست کمرنگ، کم اشتهایی، ضعف سیستم ایمنی کودک، خستگی، عفونت های ادراری در کودکان و… را در کودک خود مشاهده کنند. کودکان مبتلا به آنمی نیز ممکن است از داشتن زبان درد شکایت داشته باشند و یا احساس سرگیجه، ضعف تنفسی، یا تحریک پذیری بیشتر از حد معمول داشته باشند. در این موارد باید هر چه سریعتر نسبت به درمان آن ها اقدام شود .

نشانه های فقر آهن در بچه ها

یک متخصص طب سنتی با بیان اینکه آب آهن تاب در رفع کم خونی موثر است, گفت:

مصرف بیش از حد قرص های شیمیایی آهن به کبد و معده آسیب وارد می کند, استفاده زیاد از قرص آهن ممکن است, لکه هایی در صورت ایجاد کند.یک متخصص طب سنتی در پاسخ به پرسشی که کم خونی را چگونه بدون مصرف قرص می توان برطرف کرد؟ باید دید کم خونی در چه سطحی است.

استفاده از سبوس برنج یا سبوس گندم در غذا به رفع کم خونی کمک می کند.به گفته وی اما استفاده از سبوس برنج یا سبوس گندم در غذا به رفع کم خونی کمک می کند. استفاده از شیره انگور روزی 4 تا 5 بار یا مصرف سرکه شیره؛ که اگر فرد مشکل معده نداشته باشد نسبت سرکه به شیره انگور یک به 10 باید باشد.رژیم سیب و عسل نیز در رفع کم خونی مفید است.

مضرات استفاده از قرص آهن برای کودکان

این متخصص طب سنتی گفت: رژیم سیب و عسل نیز در رفع کم خونی مفید است به این صورت که چند عدد سیب را پوست کنده و رنده کنند یا در میکسر ریخته و به صورت فالوده همراه با عسل مصرف کنند که مداومت در خوردن فالوده سیب برای رفع کم خونی موثر است.استفاده از آب آهن تاب که در منابع طب سنتی آمده است یعنی 50 تا 60 بار یک تکه آهن بر شعله سرخ شده و در آب تمیز زده می شود و موادی که از آن آزاد می شود.

برای رفع کم خونی مفیداست که به آن آب آهن تاب می گویند.بعضی از قرص ها ممکن است, معده و کبد را به هم بریزد. آهن در "درجه سوم - چهارم" گرم و خشک است و استفاده زیاد از قرص آهن ممکن است لکه هایی در صورت ایجاد کند حتی ممکن است بعضی از اخلاط در کبد و بدن بسوزد و مشکلاتی را ایجاد کند البته باید تاکید کرد اگر در مصرف قرص های آهن زیاده روی شود چنین مشکلاتی بروز پیدا می کند.

این متخصص طب سنتی بیان داشت: قرص خونسازی گیاهی در طب سنتی به نام "آیرون پلاس" که ترکیبی از انواع هلیه است در عطاری ها یافت می شود, در رفع کم خونی موثر است. هلیله سیاه, هلیله زرد, هلیله کابلی و همه چیزهایی که بدن را تقویت می کنند این قرص قلب, مغز, کبد, اعصاب و سیستم ایمنی بدن می کنند.

مرزه در میان سبزی ها خون ساز است مرزه در میان سبزی ها خون ساز است همچنین کاهو خون رقیقی تولید می کند و کسانی که غلظت خون هم دارند, می توانند از این استفاده کنند. یک و نیم کیلو استخوان راسته گوسفندی با ادویه مناسب و پیاز 8 تا 10 ساعت بجوشانند و عصاره آن را وارد غذاها کنند، همچنین انگور و سیب نیز در رفع کم خونی خیلی توصیه شده است.

حتماً بخوانید:
انواع قرص آهن / معرفی و شناخت انواع قرص آهن برای درمان کم خونی

انواع قرص آهن / معرفی و شناخت انواع قرص آهن برای درمان کم خونی

کم خونی ناشی از فقر آهن از مشکلات شایع مخصوصا در میان خانم هاست. رنگ پریدگی، خستگی، یبوست، سرد بودن دست و پا، عدم تمرکز و خستگی برخی از علایم کم خونی…

چرا کمبود آهن در کودکان منجر به کم خونی می شود؟

کم خونی کودک هنگامی اتفاق می افتد که بدن کودک به تعداد کافی گلبول های قرمز سالم تولید نمی کند. در افراد کم خون، اکسیژن به طور کامل در سراسر بدن حمل نمی شود، این امر می تواند علایم جدی و آسیب های درازمدت را ایجاد کند. از آنجایی که آهن در تولید گلبول های قرمز جدید نقش اساسی دارد ،کمبود این مواد معدنی در بدن به طور کلی باعث کم خونی و فقر آهن می شود.

میزان مصرف قطره آهن و قرص آهن

مقدار توصیه شده آهن برای تمامی افراد از نوزادی تا بزرگسالی

معمولا مقدار مجاز مصرف آهن در روز به سن و ج.ن.س.یت فرد بستگی دارد.

نوزادان

  • ۰ الی ۶ ماهه: ۰.۲۷ میلی گرم
  • ۷ الی ۱۲ ماهه: ۱۱ میلی گرم

کودکان

  • یک الی سه ساله: ۷ میلی گرم
  • چهار الی هشت ساله: ۱۰ میلی گرم

مردان

  • ۹ الی ۱۳ ساله: ۸ میلی گرم
  • ۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۱ میلی گرم
  • ۱۹ سال و بیشتر:۸ میلی گرم

زنان

  • ۹ الی ۱۳ ساله:۸ میلی گرم
  • ۱۴ الی ۱۸ ساله: ۱۵ میلی گرم
  • ۱۹ تا ۵۰ ساله: ۱۸ میلی گرم
  • ۵۱ به بالا: ۸ میلی گرم

دوران بارداری: ۲۷ میلی گرم

کمبود آهن در دوران بارداری می تواند منجر به زایمان زودرس شود. مکمل‌های آهن می‌تواند برای افرادی که از طریق رژیم غذایی قادر به دریافت آهن نیستند مناسب باشد.

معمولا بهتر است برای دستیابی به وضعیت آهن خوب در بدن، غذاهای غنی از آهن مصرف شود و در عین حال موادی که مانع جذب آهن می‌شود از رژیم غذایی حذف شده یا کاهش یابد. بیشتر غذاهای غنی از آهن حاوی انواع مواد معدنی مفید برای بدن هستند که می‌توانند سلامت کلی بدن را تامین کنند.

فواید آهن برای سلامتی بدن

خواص آهن برای سلامتی

کمبود آهن می‌تواند مشکلات زیادی برای سلامتی انسان داشته باشد. از جمله این مشکلات می‌توان به اختلال عملکرد شناختی ، اختلالات گوارشی ، عملکرد ضعیف در تمرینات ورزشی و کار ، کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن و ضعف در تنظیم درجه حرارت بدن اشاره کرد.کم خونی فقر آهن با شرایطی مانند آرتریت روماتوئید (RA) و لوپوس اریتماتوس مرتبط است.در کودکان، کم خونی ناشی از فقر آهن می‌تواند باعث ایجاد اختلالات شناختی و روانی گردد.

بارداری سالم

حجم خون و تولید گلبول‌های قرمز در طول دوران بارداری برای تامین اکسیژن مورد نیاز جنین و سایر مواد مغذی افزایش پیدا می‌کند. به همین خاطر باید مصرف آهن نیز افزایش یابد. در حالیکه بدن به طور طبیعی و منظم جذب آهن در دوران بارداری را تنظیم می‌کند، اما مصرف ناکافی از آن می‌تواند منجر به کم خونی شود.

کمبود آهن در دوران بارداری می تواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد و کودکی که به دنیا می‌اید وزن کمتری خواهد داشت. همچنین این موضوع می‌تواند باعث ایجاد اختلال روانی و شناختی در جنین شود.

انرژی بیشتر

نداشتن آهن کافی در رژیم غذایی می‌تواند سطح انرژی بدن را کاهش دهد. همانطور که می‌دانید آهن، اکسیژن مورد نیاز را به عضلات و مغز حمل می‌کند و برای عملکرد ذهنی و فیزیکی ضروری است. کمبود سطح آهن منجر به کمبود تمرکز، افزایش تحریک پذیری و کاهش استقامت می‌شود.

عملکرد بهتر در ورزشکاران

کمبود آهن در میان ورزشکاران به خصوص افراد مونث جوان شایع است. این کمبود باعث می‌شود ورزشکار عملکرد خوبی نداشته باشد و فعالیت سیستم ایمنی نیز کاهش پیدا می‌کند. کمبود هموگلوبین می‌تواند عملکرد فیزیکی را کاهش دهد.

حتماً بخوانید:
آیا قرص آهن چاق کننده است؟

آیا قرص آهن چاق کننده است؟

قرص آهن چاق می کند؟ قرص آهن معادل چقدر خوراکی است؟ آیا می دانید قرص آهن معادل چقدر گوشت می باشد؟ از آنجا که مکمل آهن می تواند موجب افزایش اشتها شود،…

عوارض مصرف خودسرانه قرص آهن

مصرف خودسرانه قرص آهن بدون نظر پزشک عوارض جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.قبل از مصرف هر دارو یا مکملی فرد حتما باید تحت نظر پزشک باشد و پس از انجام آزمایشات لازم و با نظر پزشک معالج دارو مصرف کند.با اینکه یکی از شایعترین علل کم خونی در افراد کمبود آهن است اما عواملی مانند کمبود ویتامین B12 یا اسیدفولیک نیز در کم خونی نقش دارند.

غالبا افرادی که با فقر آهن مواجهند با علایمی همچون ریزش مو, خستگی, ضعف و بیحالی که از علایم اصلی آن به شمار میرود, به پزشک مراجعه می کنند.کم خونی در اثر کاهش حجم گلبولها ایجاد شده و با تجویز مصرف روزانه یک عدد قرص آهن این مشکلات برطرف خواهد شد.

مصرف خودسرانه قرص آهن باعث بروز مشکلاتی همچون نارسایی کبد و تیرگی پوست شده و به علت رسوب آهن در خون ممکن است در مواردی مشکلات مغزی و عصبی را ایجاد کند.بهتر است بعد از مصرف قرص آهن تا یک ساعت از نوشیدن چای و نوشابه خودداری کنند.

کسانی که از مشکلات گوارشی و زخم معده رنج می برند بهتر است بین یا قبل از شروع به خوردن غذا قرص خود را میل کنند، به جای مصرف قرص آهن از مواد غذایی جایگزین از جمله پروتیین، شیر، پنیر، تخم مرغ، گوشت، پسته و جگر گوسفند که منابعی سرشار از آهن هستند استفاده کنند.مصرف هر دارویی بدون نظر پزشک اشتباه است و افراد باید همیشه تحت نظر پزشک متخصص و با انجام آزمایشات لازم اقدام به مصرف دارو کنند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (102 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۸ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

طنین | ۴ سال پیش
سوال دارم
باسلام
میخوام بدونم فولیک اسیدبرای افرادی ک مینورهستن الزامیه؟
2
15
سوری | ۴ سال پیش
سالم من دخترم ۵ سال و ۹ماهشه یک روز به قرص آهن و روز بعدی یه قرص فولیک اسید یک بهش میدم میگم تا اشتهاش باز بشه گفتم ببینم اشکالی نداره
12
100
مریم | ۵ سال پیش
آیا می توانم به پسر ۵ساله خودم ک اشتهایی ب خوردن غذا ندارد فولیک اسید بدهم؟
15
58
سرور | ۵ سال پیش
ممنون ازمطالب مفیدتون
4
11
فیروزه قربانی | ۵ سال پیش
ممنون از مطالب خوبتون.
یک سوال داشتم،کودک ۱۸ ماهه دارم که به علت تهوع بعد از مصرف قطره آهن دیگه اصلا قطره آهن استفاده نکرده و حالا همش نگران کمبود آهن در بدنش هستم.
آیا میتوان قرص فیفول را باز کرد و در حدود ۱۰ دانه از محتویات فیفول را به وی داد؟
5
26
زهرا | ۵ سال پیش
آیا مصرف قرص آهن برای نوزاد هشت ماهه ضرر دارد
9
17
نرگس | ۶ سال پیش
سلام,دختر من یازده سال داره,اولین باره که پریود شده,قرص فولیک و اهن میتونم بهش بدم؟با چه دستوری؟مرسی
11
38
پاسخ ها:
مریم | ۳ سال پیش
سلام دختر من ده سال داره برا بار اول پریود شده میتونم قرص فرفولیک بهش بدم.
13
46

hits