
بدون شک ماه اول بارداری یکی از مبهمترین مراحل این دوران پرچالش بوده و اغلب زوجها در مواجهه با سوالات بیشمارشان دراین زمینه دچار نگرانیهایی خواهند شد. ولیکن با اجرای صحیح دستورالعملهای ضروری در زمینه مراقبت های ماه اول بارداری و عمل به موارد لازم درخصوص مراقبت از نوزاد در آینده، جای هیچگونه نگرانی وجود نخواهد داشت.
در این مقاله والدشو قصد دارد به بررسی نکاتی چند درخصوص سه ماهه اول بارداری و متعاقباً مراقبت از نوزاد بپردازد.
علایم شایع در ماه اول بارداری
بارداری با حرکت تخمک از لولههای فالوپ رحم و اتصال اسپرم به آن آغاز میشود که اغلب درصورت نزدیکی در تاریخ مناسب پس از آخرین قاعدگی شروع و با علایمی نظیر گُرگرفتگی، حالت تهوع و استفراغ، سردرد، بیحالی شدید روحی - جسمی و درد و حساسیت نوک سینهها همراه خواهد بود. لذا اگر چنین علایمی را همراه با عقب افتادن عادت ماهانه مشاهده نمودید، بهتر است از بیبی چک برای اطمینان بیشتر استفاده نمایید.
لازم به ذکر است که بیبی چک در هفته چهارم حاملگی و پس از حرکت جنین از لولههای فالوپ و اتصالش به دیواره رحم، نتیجه قابل اطمینانی خواهد داشت. درغیر اینصورت احتمال خطا در نتیجه آن بسیار زیاد است. لذا بهترین زمان مصرف آن یک الی چند روز بعد از عقب افتادن پریود از زمان طبیعی خود است که مصادف با همان هفته چهارم بارداری میباشد.
مراقبت های ماه اول بارداری و اهمیت تغذیه
شاید بتوان پراهمیتترین مقوله در سه ماهه اول بارداری و سه ماهههای بعدی آن را رژیم غذایی خوب و پرهیز از مواد غذایی یا جذبی مضر دانست. اهمیت تغذیه در بارداری به اندازهایست که تنها محدود به مراقبت های ماه اول بارداری نبوده. رعایت رژیم غذایی مناسب پیش از شروع بارداری نیز همواره از سوی متخصصان زنان و زایمان مورد تاکید بوده و یکی از مهمترین عوامل کلیدی در مراقبت از نوزاد نیز هست.
رژیم غذایی مناسب در ماه اول بارداری شامل مواد غذایی و مکملهایی است که فولیک اسید، آهن، انواع ویتامینها علیالخصوص ویتامین ب 12 و کلسیم کافی را برای مادر و جنین تامین نماید. همچنین ضروریست از معاشرت با افراد مصرف کننده دخانیات و طبیعتاً مصرف الکل و دخانیات، غذاهای دریایی و مواد غذایی فراوری شده اکیداً اجتناب نمایید.
مصرف ویتامین ب 6 در این دوران بسیار مفید فایده است، چراکه منجربه رفع حالت تهوع خواهد شد. کره بادام زمینی، موز و آجیل منابع غنیای از این ویتامین هستند. همچنین سبزیجاتی مثل اسفناج و گل کلم نیز منبع غنیای از فولیک اسید هستند که برای رشد و تقویت اولیه نوزاد بسیار ضروریست.
برای تامین مایعات بدن نیز بهتر است آب میوههای طبیعی، شیر و روزی 6 الی 8 لیوان آب را جایگزین انواع نوشیدنیهای محرک نظیر قهوه و نوشابههای ساده یا انرژیزا نمایید.
مراقبت های ماه اول بارداری و اهمیت آزمایشهای سه ماهه
در ماه اول بارداری ابتدا یک آزمایش خون و ادرار به منظور بررسی سطح عمومی قند خون و عدم وجود برخی عفونتها صورت میپذیرد. سپس آزمایشهای غربالگری جنین به منظور بررسی عدم وجود هرنوع نقص ژنتیکی و مادرزادی در جنین صورت خواهد پذیرفت.
نتایج آزمایشات فوق زمینهساز نیاز یا عدم نیاز به آزمایشات سه ماهه دوم و سوم میباشد. فلذا درصورتیکه نتایج آزمایشات اولیه شرایط جنین و مادر را پرخطر تشخیص دهد، پزشک زنان، سایر آزمایشهای لازم در سه ماهههای بعدی را طلب خواهد نمود.
ورزش در دوران حاملگی
متخصصان همیشه به ورزشهای غیرسنگین در دوران بارداری توصیه مینمایند. چراکه اجرای منظم تمرینات ورزشی منجربه رفع برخی علایم جسمی نظیر کمردرد و بیحالیها خواهد شد. علاوهبراین ورزش موجب ترشح هورمون اندورفین خواهد شد. این هورمون به خودی خود موجب ارتقای روحیه مادر و متعاقباً حفظ سلامتی هرچه بیشتر جنین خواهد شد.
والدشو توصیه مینماید که مادران در ماه اول حاملگیشان در خود عادت 3روز ورزش در هفته با میانگین 30دقیقه اجرای تمرینات در هر روز ورزشی را ایجاد نمایند. همچنین توصیه میشود این عادت سالم را تا پایان بارداری ولو پس از آن حفظ نمایید. ولیکن درصورت تشخیص پزشک بر عدم نیاز به ورزش، توصیه پزشک مقدمتر است.
از بیخطرترین انواع ورزشها میتوان به اروبیک با ضربه کم، پیادهروی سریع، شنا و دوچرخهسواری ایستا اشاره نمود. لازم است حین ورزش از لباس و کفش راحت ورزشی استفاده نمایید. همچنین در محلی با هوای خشک و خنک تمرینات خود را اجرا نمایید. همچنین توصیه میشود از ورزش بدون مربی حضوری یا آنلاین و از ورزشهایی با حبس نفس بلندمدت، دارای پرشهای ارتفاعی، حرکات چرخشی و تغییر جهتهای سریع، نشستنهای عمیق بر زانو و احتمال برخورد فیزیکی حریف ورزشی دیگر با خود خودداری نمایید.
آمادگی های روحی و جسمی بارداری به همراه هم
تقریباً تمامی راهکارهای مورد اشاره در فوق، بیشتر به تقویت و آمادگی جسمی مادر به منظور حمل بهینه جنین از ابتدای حاملگی تا زایمان پرداختهاند. ولیکن متخصصین زنان به دنیا آمدن یک نوزاد از هرنظر سالم را وابسته به هر دو آمادگی های روحی و جسمی بارداری به همراه هم میدانند. لذا توصیه والدشو به مادران باردار و علیالخصوص همسرشان این است که توجه به حال و هوای روحی مادر را اولویت قرار داده و برای رفع علایم افسردگی و اضطراب تلاش نمایند. در ادامه انواع اختلالهای شایع روحی در دوران بارداری را بررسی مینماییم.
افسردگی در دوران بارداری
افسردگی که یکی از شایعترین عوارض بارداریست، شاید به صورت مستقیم نتواند به جنین آسیب وارد نماید ولیکن به دلیل اینکه مادر افسرده نمیتواند به خوبی از خود مراقبت نماید، به شکلی غیرمستقیم به جنین آسیب وارد مینماید و میتواند زایمان زودرس، سقط جنین و یا تولد نوزادهایی با وزن پایین(به دلیل عدم توجه به تغذیه) را موجب شود. لذا درصورت مشاهده علایم افسردگی در ماه اول بارداری و پس از آن سریعاً درخصوص رفع آن اقدام نمایید.
افسردگی راه حلهای مختلفی دارد. ولیکن یکی از راه حلهای ابتدایی آن اشتراکگذاری دغدغهها از سوی مادر و شنونده بودن همسر میباشد. راه حل دیگری برای این مسئله مسافرت در دوران حاملگیست که تاثیر بهسزایی در روحیه مادر خواهد داشت. علیالخصوص باوجود ایننکته که درتمامی مراحل بارداری از ماه اول تا نهم، سفر بارعایت ایمنی امکانپذیر است، هیچ ممانعتی ازسوی پزشکان درخصوص آن اعلام نشده. دو مقوله تغذیه سالم و ورزش علاوهبر تقویت فیزیکی و جسمی مادر، بر روحیه وی نیز موثر است و از راه حلهای کلیدی رفع افسردگیاند.
اضطراب در دوران بارداری
از دیگر علایم شایع در بارداری، اضطراب از ناشناختهها و مسئولیتهای پس از به دنیا آمدن فرزند و آینده نامعلوم اوست. طبیعتاً این مسئله ممکن است ذهن بسیاری از مادران را به خود مشغول نماید. اضطراب در دوران حاملگی، علاوهبر تمامی عوارض مذکور درخصوص افسردگی، میتواند عوارض بسیار خطرناکتری چون بیقراری و بیشفعالی کودک پساز زایمان را ناشی شود. چراکه هورمونهای درحال ترشح در بدن مادر مضطرب، مستقیما بر مغز جنین تاثیرگذار است و زمینه را برای بروز انواع بیماریهای روانی تخصصی نظیر شیزوفرنی و بیشفعالی در کودک فراهم می نماید. لذا کنترل اضطراب و رفع منشا آن بلافاصله پس از کشف آن در ماه اول حاملگی یا پس از آن ضروریست.
برای مقابله با اضطراب از ورزش، یوگا، تمرینهای آرامشبخش تنفسی و مثبتاندیشی درخصوص آینده میتوان استفاده نمود. همچنین استراحت کافی و مصرف بالای مایعات غیرانرژیزا تاثیری شگرف بر رفع اضطراب مادر خواهد گذاشت. سعی کنید دید خود را به آینده پس از تولد نوزادتان مثبتتر نمایید. چراکه شما بهاندازهای خوششانس بودهاید که توانایی به دنیا آوردن یک کودک را دارید. پس یقیناً به همان اندازه نیز درخصوص ساختن آینده روشن برای وی شانس خواهید داشت.
مراقبت از نوزاد پیش از تولد وی آغاز میشود
حال که تاحدودی مراقبتهای ماه اول بارداری را فراگرفتیم میتوانیم با اطمینان بگوییم که مراقبت از نوزاد پس از تولد وی آغاز نمیشود. بلکه در ادامه همان مراقبتهای ماه اول بارداری است. برنامه معاینات ماهیانه و برنامه ورزشی غذایی اخذ شده در ماه اول بارداری تقریباً تا ماه آخر بارداری بیتغییر ادامه پیدا مینماید و یا با تغییراتی اندک همراه خواهد بود.
آزمایشات ابتدایی حاملگی نیز در همان ماههای اول اگر حاملگی را پرخطر تشخیص ندهند ادامهدار نخواهند شد. لذا علیرغم بیاهمیت به نظر رسیدن ماههای ابتدایی بارداری میتوان این ماهها را حیاتیترین و پایهایترین ماهها در این دوره 9 ماهه و مراقبت از نوزاد درنظر گرفت. چراکه مبنای عملکرد والدین در ادامه این مسیر میباشد. ولیکن اگر این فرآیند از ابتدا به درستی پایهریزی نشود مادران را در آینده با چالشهایی مواجه خواهد نمود.
جمع بندی والدشو در خصوص مراقبت های ماه اول بارداری
اگر بخواهیم مراقبتهای بارداری را در سه مورد حیاتی خلاصه نماییم، تنها سه مقوله تغذیه، ورزش و آمادگی روحی مطرح میشود. ولیکن تمامی این موارد میبایست تحت نظر و معاینات دورهای پزشک زنان منحصربفرد برای هر مادر اجرا شود. این سه مقوله زیربنای تولد یک فرزند سالم از لحاظ روحی - جسمی است و زمینهساز ساخت یک جامعه هرچه سالمتر و بهتر خواهد بود.
برای کسب هرگونه اطلاعات بیشتر با شماره 09375650556 تماس حاصل نمایید. کارشناسان والدشو پاسخگوی تمامی سوالات شما عزیزان خواهند بود.