
دامپزشکی دانشی کهن است و در ایران قدیم از دامپزشک به عنوان بیطار یاد میشده است. واژه انگلیسی دامپزشکی (veterinary) برای اولین بار توسط توماس براون در سال ۱۶۴۶ به کار گرفته شد.
دامپزشکی دانشی تجربی است که به شناخت، درمان و پیشگیری بیماریهای حیوانات به غیر از انسان (non-human animals) میپردازد. در این رشته همچنین به بیماریهای مشترک انسان و دام پرداخته میشود.
دامپزشكی صرفا به معنای درمان یك بیماری در دام نیست، بلکه این رشته نقش موثری در بهداشت عمومی و ارتقای سلامت جامعه دارد و با فقدان دامپزشكی، بدون شك بخشی از سلامت جامعه به خطر خواهد افتاد.
درمان حیوانات از چه زمانی در ایران آغاز شد
در سفرنامه فیثاغورث در مورد زرتشت و آئین او نکته جالبی وجود دارد و آن نکته این است که زرتشت از فن دامپزشکی و درمان حیوانات اطلاع داشتهاست که در کتاب اوستا میتوان نکات متعددی دربارهٔ پرورش حیوانات و روش درمان بیماریهای دام مشاهده کرد.
در این کتاب برای اولین بار به طبقهبندی حیوانات برمیخوریم. مسئولیت پرورش و درمان بیماریهای حیواناتی چون اسب، گاو، گوسفند، شتر، سگ، و پرندگان به عهده دامپزشکان بودهاست و دامپزشکان بدین جهت دارای مقامی ارجمند و با ارزش بودهاند.
علاوه بر این چون اسب در ارتش ایران باستان نقش بسیار ارزنده و مهمی داشتهاست، لذا دامپزشکانی که عهدهدار تربیت و پرورش و همچنین درمان بیماریهای آنها بودهاند، دارای مقامی بسیار والا بودهاند. چنانکه رئیس اداره دامپزشکی ارتش در زمان داریوش دارای مقام سپهبدی و فرماندهی دسته سواره نظام بودهاست.
فن دامپزشکی در حدود ۵۰۰ سال بعد از میلاد مسیح در ایران به صورت علمی و کلاسیک درآمدهاست. باید توجه داشت هدف از تربیت مدرسه دامپزشکی در آن زمان درمان اسبان ارتش بودهاست لذا احتیاج به داشتن افراد متخصص و کاردان زیاد بوده و دامپزشکان در آن زمان به نگارش کتبی تحت عناوین پرورش اسب، فن سوارکاری، درمان بعضی از بیماریهای غیر عفونی و عفونی و چگونگی استفاده از اسب در جنگ اقدام نمودهاند.
مهمترین وظیفه دامپزشک درایران بعد از اسلام درمان و جلوگیری از بیماری اسبان بود که از دو جنبه جهاد و انجام فریضه حج اهمیت فوقالعاده داشت. در ایران در تمام سدههای بعد از اسلام دامپزشکی در مدارس و جایگاههای خاصی تدریس میشد.
وضعیت دامپزشکی ایران در حال حاضر
در سالهای اخیر دانشکدههای متعددی با ایجاد رشتههای تخصصی دامپزشکی به توسعه این رشته کمک فراوانی کردهاند. همچنین بخش خصوصی سرمایهگذاری مناسبی در زمینه امور درمانی به انجام رساندهاست. از آن جمله میتوان به تأسیس بیمارستان دامپزشکی تهران به عنوان اولین بیمارستان حیوانات خانگی ایران در خیابان کامرانیه نامبرد.
در سال ۱۳۶۹ خورشیدی به دنبال تلاش برای اختصاص روزی به نام روز دامپزشکی دکتر حسن تاج بخش روز ۱۴ مهر را به یاد (گوش روز) که در ایران باستان روز مبارکی بوده پیشنهاد کردند که مورد موافقت همه قرار گرفته و تأیید شد. دانشکدههای دامپزشکی ایران به دو دسته عمده سراسری و آزاد تقسیمبندی شدهاند.
دانشکدههای دامپزشکی دانشگاههای سراسری شامل: تهران، شهرکرد، سمنان، تبریز، رازی کرمانشاه، مشهد، اهواز، باهنر کرمان، ارومیه، خرمآباد، شیراز و زابل میباشند.
دانشکدههای دامپزشکی دانشگاههای آزاد شامل واحدهای:
تهران-علوم وتحقیقات، کرج، بابل، تبریز، شوشتر، شهرکرد، سنندج، کازرون، ارومیه، گرمسارو شبستر میباشند. بعضی از دورههای تخصصی این رشته در دانشگاههای سراسری تهران، تبریز، مشهد، اهواز، باهنر کرمان، ارومیه، شیراز، واحد آزاد اسلامی تهران-علوم وتحقیقات دایر است.
از میان تخصصهای دامپزشکی پر طرفدار در ایران میتوان به انگل شناسی، میکروبیولوژی، آسیبشناسی، کلینیکال پاتولوژی، علوم تشریحی، بهداشت موادغذایی، بیماریهای تولید، رادیولوژی، بیماریهای طیور، بیماریهای داخلی دام بزرگ، بیماریهای داخلی دام کوچک، جراحی وبیماریهای آبزیان و ماهیها اشاره کرد. همچنین دامپزشکان میتوانند در برخی تخصصهای پزشکی و داروسازی ادامه تحصیل دهند.
کاربر گرامی چنانچه این مطلب برای شما مفید بوده لایک کنید ، یا راهکاری دیگری دارید با دیگر کاربران مجله دلگرم به اشتراک بگذارید.
تهیه و گردآوری مجله دلگرم
جهان باورصاد