در نيمه دوم قرن بيستم، پس از بروز يك سلسله رويدادهاي سياسي در جهان اسلام، سران كشورهاي اسلامي به ضرورت ايجاد سازماني پي بردند كه بتواند بيش از 60 كشور اسلامي را از تفرقه و اختلاف به وحدت و همبستگي برساند. سرانجام با پيشگامي سران كشورهاي عربستان، مراكش و ايران، در سال 1969م كنفرانسي از وزراي خارجه برخي از كشورهاي اسلامي در قاهره تشكيل شد و راهكارهاي موجود براي ايجاد سازماني با معيارهاي اسلامي را بررسي نمود.
در پي اين اجلاس، تصميم گرفته شد كه يك كميته مقدماتي، طرحها را ارائه و بررسي كند. اعضاي اين كميته مقدماتي، نمايندگان دولتهاي ايران، سومالي، مالزي، نيجر و مراكش بودند. سرانجام اولين كنفرانس سران كشورهاي اسلامي از 22 تا 25 سپتامبر 1969م در رَباط پايتخت مراكش تشكيل شد و اين سازمان موجوديت خود را به طور رسمي اعلام كرد.
افزايش همبستگي اسلامي ميان كشورهاي عضو، تلاش براي از بين بردن تبعيض نژادي و استعمار با اشكال گوناگون، حمايت از مبارزه كليه ملتهاي اسلامي و حمايت از مبارزه ملت مسلمان فلسطين و كمك به آنان براي بازپس گيري حقوق و آزادي سرزمينهاي خود و... از جمله اهداف مندرج در منشور سازمان كنفرانس اسلامي ميباشند.
كنفرانس سران، كنفرانس وزيران امور خارجه و دبيرخانه، سه ركن اصلي اين سازمان هستند و طبق مصوّبه اجلاس سوم، قرار شد كه كنفرانس سران دولتهاي اسلامي هر سه سال يك بار تشكيل شود.
تا سال 2002م، مجموعاً 57 كشور اسلامي به عضويت اين سازمان درآمده اند.
دیدگاه ها