دلگرم
امروز: جمعه, ۲۳ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
حراج سکه چیست و چگونه انجام می شود ؟
0
زمان مطالعه: 12 دقیقه
حراج سکه چیست / شرایط حراج سکه / نحوه ثبت نام حراج سکه / سوالات متداول درباره حراج سکه / چگونه در حراج سکه شرکت کنیم

حراج سکه چیست ؟

خرید سکه از مرکز مبادله در قالب حراج سکه از اوایل اسفند 1402 آغاز شد. سایت حراج سکه مرکز مبادله ارز و طلای ایران صفحه‌ای مخصوص برای حراج سکه در نظر گرفتـه است.

اگر به خرید سکه از مرکز مبادله به صورت سرمایه‌گذاری نگاه می‌کنید، ما پیشنهاد بهتری به شما ارائه خواهیم داد. برای جلوگیری از مشکلاتی که خرید سکه از مرکز مبادله به همراه می‌آورد، صندوق طلا همواره راهکار بهتری نسبت طلای فیزیکی است؛ زیرا دارایی این صندوق‌ همان طلا و سکه است با این تفاوت که ریسک سرقت و تقلبی بودن ندارد.

بازار مبادله طلا و ارز چیست؟

مرکز مبادله ارز و طلای کشور به علت وجود بحران ارزی ۱۴۰۱ ایران و برای مبادله ارز خدماتی، حواله‌ای و تابلو سکه‌های طلا تاسیس شد. این بازار با تصمیم شورای پول و اعتبار بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از روز سه‌شنبه ۲ اسفند ۱۴۰۱ فعالیت رسمی‌اش را آغاز کرد.

بازار مبادله، مکانی است برای انجام معاملاتی که سررسید آنها کمتر از یک سال می‌باشد یا دارایی پایه آن‌ها مانند طلا و ارز تحت نظارت بانک مرکزی می‌باشد. در حال حاضر، بازار ارز مرکز مبادله ایران شامل چهار بخش اسکناس، حواله، مشتقات و قراردادهای نوین ارزی است.

حراج سکه

نحوه خرید سکه در حراج سکه

مرکز مبادله ارز و طلای ایران، نخستین جلسه حراج سکه طلا را در روز یکشنبه مورخ ۱۳ اسفند ماه ۱۴۰۲، برگزار کرد که هر متقاضی مجاز به ثبت سفارش حداکثر ۵ قطعه بود. برای حراج سکه در مرکز مبادله ارز و طلا باید از طریق مراجعه مستقیم به سامانه معاملات طلا مرکز مبادله ایران اقدام به شرکت در آن کرد.

متقاضیان برای خرید سکه از مرکز مبادله، همه اشخاص حقیقی با تابعیت ایرانی بالای 18 سال هستند. خرید سکه و طلا در شرایط کنونی نوعی سرمایه گذاری است که با دید بلندمدت می‌توان از آن کسب سود کرد.

خرید سکه و طلا نوعی روش سرمایه‌گذاری هستند که می‌توانند به صورت بلند مدت گزینه بسیار مناسبی باشد.

نحوه شرکت در حراج سکه به شرح زیر است:

1- ثبت‌نام و احراز هویت

برای دریافت سکه از مرکز مبادله ابتدا باید وارد سایت market.ice.ir شد و از اطلاعات خود را ثبت کرده و اقدام به ثبت نام کرد. احراز هویت در این سامانه به صورت آنلاین و غیرحضوری و از طریق سازمان ثبت احوال انجام می‌شود.

مراحل احراز هویت آنلاین در مرکز مبادله ایران

مراحل خرید سکه از مرکز مبادلات به شرح زیر است:

  • وارد کردن شماره تماس به نام شخص خریدار
  • تایید کد ارسال شد‌ه
  • انتخاب رمز عبور
  • آپلود ویدئوی سلفی
  • تکمیل اطلاعات هویتی مانند کد ملی، تاریخ تولد و شماره کارت
  • انتخاب شعبه ارزی بانک ملی جهت تحویل سکه

زمان احراز هویت آنلاین نسبت به سرعت اینترنت، تنها در حد چند ثانیه تا چند دقیقه زمان می‌برد که نسبت به احراز هویت حضوری، زمان بسیار کمتری است. آپلود ویدئو سلفی در واقع برای اثبات حضور و حیات فرد خریدار است.

دریافت این ویدئو برای اطمینان از آن است که خریدار سکه در همان لحظه پشت گوشی تلفن همراه باشد و شخص دیگری هویت او را جعل نمی‌کند.

در چه شرایطی ویدئو سلفی تایید نمی‌شود؟

عوامل متفاوتی از جمله موارد زیر در عدم تایید ویدئو تاثیرگذار است:

  • کیفیت پایین دوربین سلفی گوشی تلفن همراه
  • نور کم محیط
  • تشخیص وجود چندین چهره در تصویر
  • سرعت پایین اینترنت
  • فاصله زیاد از دوربین
  • زاویه نامناسب هنگام ضبط ویدئو
  • قرار داشتن شیشه در پشت فرد
  • انعکاس نور در تصویر یا لرزش دوربین
  • وجود گریم یا آرایش بیش از اندازه در چهره

در چنین مواردی هر یک از این عوامل را اصلاح کنید می‌توانید برای آپلود ویدئو سلفی سعی مجدد کنید و احراز هویت خود را تکمیل کنید. به این نکته توجه کنید به منظور حفظ امنیت کاربر، هر کاربر با شماره ملی منحصر به فرد، تنها ۳ بار امکان آپلود ویدئو برای احراز هویت را دارد.

آیا احراز هویت در سامانه مبادله ارز و طلای ایران هزینه دارد؟

بله، برای احراز هویت آنلاین تنها یکبار مبلغ 295 هزار ریال توسط سرویس احراز هویت آنلاین دریافت می‌شود و در حراج‌های بعدی سکه این هزینه از متقاضی دریافت نمی‌شود.

حراج سکه

2- ثبت سفارش

فرد خریدار پس از طی کردن مراحل قبلی و تایید احراز هویت، می‌تواند از طریق مرکز مبادله ارز و طلا اقدام به خرید سکه کند. برای ثبت سفارش، متقاضی ابتدا باید معادل تعداد سفارش و قیمت پیشنهادی‌ و هزینه‌های دیگر را، از طریق درگاه پرداخت اینترنتی در سامانه پرداخت کند سپس در روز حراج و ساعات مشخص شد‌ه، سفارش خود را ثبت کند.

این ثبت سفارش شامل قیمت پیشنهادی و میزان سکه درخواست‌شده است. حداکثر حجم سفارش برای هر فرد در کل ۵ قطعه سکه است. به صورتی که می‌توان ۵ قطعه ربع سکه، ۵ قطعه نیم سکه، ۵ قطعه تمام سکه یا ترکیبی از هر سه شامل تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه باشد که مجموع هر سه باهم نباید بیش از ۵ عدد سکه باشد.

روش پرداخت مبلغ خرید سکه چگونه است؟

نحوه خرید و پرداخت سکه و ربع سکه از مرکز مبادله ارز و طلا به شرح زیر است:

  • کیف پول خود را با در نظر گرفتـن تمام هزینه‌ها شارژ کنید.
  • در صورت کافی بودن موجودی کیف پول ثبت سفارش انجام می‌شود.
  • در صورت عدم موجودی کیف پول، کسری آن باید پرداخت شود.
  • حداقل مبلغ و شارژ اولیه در کیف پول برای خرید سکه از مرکز مبادله

متقاضی برای ثبت نهایی سفارش چه اقداماتی باید انجام دهد؟

اگر کیف پول متقاضی موجودی نداشته‌باشد، وی ‏باید متناسب با تعداد سفارش مورد نظر و با درنظر گرفتـن قیمت پیشنهادی خود و کارمزد معامله، کل وجه معامله را از طریق درگاه پرداخت اینترنتی پرداخت کند و به کیف پول خود منتقل کند و سپس سفارش خود را ثبت نهایی کند.

شارژ کیف پول هیچ محدودیت و سقف قیمتی ندارد و حداقل مبلغ و شارژ اولیه در کیف پول تنها 20 هزار ریال است.

3- شرکت در حراج سکه طلا

هر فرد خریدار پس از اتمام ثبت سفارش و پرداخت مبلغ پیشنهادی 5 عدد سکه، وارد فرآیند حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران می‌شود. الویت‌بندی و مرتب‌سازی سفارشات طبق بالاترین قیمت پیشنهادی، براساس زمان ثبت سفارش هنگام برابری قیمت‌ها انجام می‌شود.

در نهایت معامله خرید سکه به این صورت است که بر اساس اولویت‌بندی از بالاترین قیمت به پایین‌ترین قیمت متناسب با مقدار عرضه انجام می‌شود.

شروع ساعت حراج سکه مرکز مبادله، راس ساعت ۱۲ باز می‌شود و بازه ثبت سفارش از ساعت 12 الی 15 است و در بازه زمانی ساعت 15 الی 17 فرآیند نظارت بر قیمت سکه حراجی بانک مرکزی و معاملات انجام می‌گردد.

بعد از ساعت 17 همان روز از طریق پیامک نتایج معامله اطلاع رسانی می‌گردد. به این نکته توجه کنید که فردی که در حراح سکه طلا موفق به دریافت سکه نشود نیازی به پرداخت هیچگونه کارمزدی ندارد. میزان کارمزد خریدار به ازای خرید هر قطعه سکه طلا، معادل یک هزارم ارزش معامله کسر می‌گردد.

4- دریافت سکه طلا

فردی که در حراج موفق به ثبت سفارش و انجام معامله شود می‌تواند با مراجعه به شعبه ارزی بانک ملی انتخاب شده توسط فرد، بعد از هفت روز کاری اقدام به دریافت سکه کند. در صورت تاخیر در دریافت سکه تنها هفت روز کاری دیگر مهلت دارد که جهت دریافت سکه اقدام کند.

عدم مراجعه به بانک در مهلت مقرر (21 روز کاری پس از روز معامله)، معامله فسخ می‌شود و وجوه پرداختی پس از کسر هزینه‌های عملیاتی، بازگردانده می‌شود. هزینه انبارداری تا 14 روز بدون هیچگونه هزینه‌ای است ولی پس از آن تا 7 روز کاری بعد به ازای هر قطعه سکه، روزانه 50 هزار تومان می‌باشد.

انبارداری سکه‌های خریداری شد‌ه تا 14 روز بدون هزینه است و پس از آن روزانه به ازای هر قطعه سکه برابر 500 هزار ریال می‌باشد. هنگام دریافت هر قطعه طلا از شعب ارزی بانک ملی باید کارمزدی معادل 300 هزار ریال پرداخت شود.

امکان دریافت سکه طلا خریداری شد‌ه، توسط وکیل رسمی شخص و وجود وکالتنامه در دفاتر اسناد رسمی امکان‌پذیر است.

حراج سکه

معایب خرید سکه از مرکز مبادله

در کنار تمام مواردی که در این مطلب گفتـه شد بر کسی پوشید‌ه نیست که خرید و حراج سکه در مرکز مبادله ارز و طلا مزایا و معایبی دارد. از جمله معایبی که می‌توان ذکر کرد این است که به دلیل عدم شفافیت در قیمت‌گذاری، سرمایه گذاری در این روش کمی پر خطر و پرریسک است.

چون افراد حین ثبت سفارش و ارائه قیمت پیشنهادی اطمینان ندارد و هیچ منبع موثقی جهت مقایسه قیمت و نبود تابلو معاملاتی کمی غیرقابل اعتماد است.

در کنار تمام این موارد، پس از ثبت سفارش و موفقیت در معامله، نیاز است که جهت دریافت سکه به صورت فیزیکی به شعب بانک ملی مراجعه کنید و با صرف زمان و هزینه جهت کارمزد و هزینه نگهداری، سکه طلا خود را دریافت کنید.

خرید سکه طلا مشکلات خاص خود را دارد مانند ریسک سرقت، نقد شوندگی پایین و… که برای این مشکلات راه حل دیگری نیز ارائه شده‌است. صندوق‌ طلا جایگزین بهتری نسبت به طلا و سکه هستند. دارایی این صندوق‌ها همان طلا و سکه است.

از آنجایی‌که خرید سکه از مرکز مبادله کمی سخت و زمان‌بر است و اینکه دولت در بازه‌های زمانی نامشخصی اقدام به حراج سکه می‌کند‌، شما می‌توانید روش‌های دیگری را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنید.

سوالات متداول درباره حراج سکه

سوال: آیا در حراج سکه طلا قیمت پایه وجود دارد و در چه زمانی اعلام می شود؟

جواب: در حراج سکه طلا، قیمت پیشنهادی توسط متقاضی خرید ثبت می شود و هیچ قیمتی از طرف مرکز مبادله ایران اعلام نمی شود و هیچ قیمت پایه ای نیز در این حراج وجود ندارد.


سوال: آیا احراز هویت در سامانه مبادله ارز و طلای ایران هزینه دارد؟

جواب: بله، این هزینه یکبار به مبلغ ۲۹۵ هزار ریال توسط سرویس احراز هویت دیجیتال (eKYC) به صورت برخط دریافت می شود و در حراج های بعدی چنین هزینه ای از متقاضی دریافت نمی شود.


سوال: آیا شارژ کیف پول سقف دارد؟

جواب: خیر؛ شارژ کیف پول هیچ گونه سقفی ندارد. برای رعایت حال متقاضیان جهت شارژ اولیه کیف پول صرفا مبلغ ۲۰ هزار ریال درنظر گرفته شده است. در زمان ثبت سفارش امکان تکمیل وجه کیف پول متناسب با تعداد و قیمت پیشنهادی سکه وجود دارد.


سوال: با چه مرورگرهای می توان وارد سامانه معاملات مرکز مبادله ارز و طلا ایران شد؟

جواب: با تمام مرورگرهای معمول از جمله chrome، firefox، safari و IE امکان ورود به سامانه وجود دارد.


سوال: آیا امکان ثبت‌نام در سامانه مبادله ارز و طلا ایران با سیستم عامل IOS وجود دارد؟

جواب: بله؛ امکان ورود به سامانه معاملات از طریق بستر وب (pwa) در هر دو سیستم عامل ios و اندروید وجود دارد.


سوال: تعداد سکه‌های عرضه شده در حراج سامانه مبادله ارز و طلا ایران چقدر است؟

جواب: در هر حراج، میزان عرضه توسط عرضه‌کنندگان مشخص و در سامانه منظور می‌شود.


سوال: آیا امکان دریافت سکه طلا با وکالتنامه محضری وجود دارد؟

جواب: بله؛ سکه طلای خریداری شده به شخص خریدار یا وکیل رسمی وی، طی وکالت‏نامه تنظیم‏شده نزد دفاتر اسناد رسمی، تحویل می ‏شود.


سوال: آیا امکان ثبت نام و خرید از خارج از کشور وجود دارد؟

جواب: خیر.


سوال: آیا سکه های حراج شده مشمول مالیات می‌شود؟

جواب: مرکز مبادله ارز و طلای ایران هیچ مبلغی به عنوان مالیات از خریداران کسر نمی کند.


سوال: حراج‌های بعدی چه زمانی اعلام میشود و شامل چه نوع سکه هایی است؟

جواب: حراج های بعدی سکه طلا مطابق شیوه نامه، دو روز کاری پیش از حراج از طریق سایت مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام خواهد شد.


سوال: ضرب سکه ها به صورت قالبی است یا لیزری؟

جواب: ضرب سکه به صورت قالبی انجام شده است.


سوال: متقاضیان باید چه مبلغی در کیف پول خود واریز کنند؟

جواب: متقاضیان باید با در نظر گرفتن قیمت پیشنهادی خود به علاوه هزینه های عملیاتی مربوطه و متناسب با تعداد درخواستی، اقدام به واریز وجه و شارژ کیف پول خود کنند.


سوال: آیا از متقاضیانی که برنده حراج نباشند کارمزد معاملات دریافت می شود؟

جواب: خیر؛ کارمزد معاملات صرفا از برندگان حراج دریافت می‌شود.


سوال: هزینه انبارداری هر قطعه سکه روزانه چقدر است؟

جواب: انبارداری سکه های خریداری شده تا ۱۴ روز بدون هزینه بوده و پس از آن روزانه به ازای هر قطعه سکه برابر ۵۰۰ هزار ریال است.


سوال: در صورت برنده نشدن چه مدت طول می کشد تا وجه به حساب شخص برگردد؟

جواب: بازگشت وجه به حساب اشخاص پس از ثبت درخواست، مطابق چرخه انتقال وجه بین بانکی انجام می شود.


سوال: حساب بانکی در کدام بانک‌ها جهت شارژ کیف پول قابل استفاده است؟

جواب: متقاضی می تواند از هر کارت بانکی متعلق به خود، واریز وجه را انجام دهد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits