انتخاب رشته کنکور 1403 در هفته اول شهریور ماه آغاز خواهد شد و داوطلبان با گرفتن کارنامه ملاک عمل انتخاب رشته که حاوی رتبه در سهمیه، رتبه در منطقه و رتبه کل است، پس از دریافت دفترچه مربوط به رشته محلها و انجام انتخاب رشته، رشتهها را باید طبق اولویت خود باید در سامانه سنجش وارد کنند. جواب نهایی کنکور و ثبت نام قبول شدگان در دهه اول مهر ماه انجام میشود. در ادامه به توضیحات استاد افشار از لیست بهترین مشاوران انتخاب رشته کنکور در مورد نحوه درست انتخاب رشته توجه کنید.
بهترین روش برای انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد
برای انجام انتخاب رشته ابتدا باید رشتههایی که با رتبه شما احتمال قبولی در آن وجود دارد را در یک لیست نوشته و سپس بر حسب علاقه خود مرتب کنید و با اولویت 1 تا 150 در سایت سازمان سنجش وارد کنید.
گفتن مطلب بالا در کلام بسیار آسان است، اما دانش آموز و خانواده ای که بار اول و یا حتی دوم بخواهند انتخاب رشته کنند، دچار اشتباهات جبران ناپذیری خواهند شد که در ادامه به آن میپردازیم.
انتخاب رشته خوشبینانه
بسیاری از داوطلبان کنکور در سالهای گذشته با خوش بینی کامل و بدون اطلاع از قوانین انتخاب رشته، رشته هایی را انتخاب کردند که در آخر کار با مردودی در کارنامه نهایی رو به رو شدند. کلمه مردود یعنی شما در هیچ دانشگاهی پذیرفته نشدهاید.
در سال قبل یکی از داوطلبان با رتبه کمتر از 100 در انتخاب رشته پذیرفته نشد و با مردود در کارنامه خود مواجه شد. پس از اعتراض به سازمان سنجش و رسانهای شدن موضوع، کاشف به عمل آمد که این داوطلب رشته مهندسی برق دانشگاه شریف را در سامانه وارد کرده و بدون توجه به این که این رشته ظرفیت 100 نفر در کل را دارد، و ایشان رتبه منطقه خود را لحاظ کردهاند، در کنکور پذیرفته نشدند.
این یک مثال از نمونههای بسیاری است که در رتبههای متفاوت اتفاق میافتد. به طور مثال داوطلب انتخاب رشته در رشته تجربی به صرف این که من فقط باید دندانپزشکی قبول شوم، از تمام کد رشته محلها فقط دندانپژشکی را انتخاب و همین علت باعث مردودی ایشان شده است.
دوست عزیزم! فراموش نکنید که کنکور از ابتدا تا انتها رقابت است. رشته ها و دانشگاهها هم بر اساس رقابت دانش آموزان و اولویت بندی آنها دانشجو را پذیرش میکنند، بنابراین ریسک انتخاب رشته خود را به صفر برسانید و سعی کنید از مشاوران انتخاب رشته حرفهای برای انتخاب رشته مشورت بگیرید.
نکته بعدی که باید ذکر شود، این است که هر ساله به علت تغییر در ظرفیت رشتهها (افزایش یا کاهش)، حذف برخی رشتهها، اضافه شدن برخی از رشته ها (مانند پزشکی تعهدی، بیم سنجی و ....) اتکا به رتبههای قبولی سالهای گذشته به تنهایی نتیجه نداده و حتما باید محاسبات را در انتخاب رشته امسال در نظر بگیرید.
انتخاب رشته بدبینانه
برخی دیگر از داوطلبان انتخاب رشته از سمت دیگر بوم افتاده و با انتخاب رشته بدبینانه به علل گوناگون مانند مقایسه رتبه و تراز خود با پذیرفته شدگان سال قبل، در رشتهای که کمتر از حقشان است پذیرفته میشوند. به طور مثال دانش آموز به تراز و رتبه قبولی پزشکی سال گذشته را با رتبه خود مقایسه و به نتیجه رسیده که من در این رشته به علت بدتر بودن نسبت به سال قبلی ها قبول نمیشوم؛ اما ممکن است در سال جاری به علت اضافه شدن ظرفیتها، عوض شدن اولویت جامعه آماری قبل از رتبه شما (مثلا سال گذشته بیشترین علاقه به پزشکی بوده و ممکن است امسال به دندانپزشکی، داروسازی یا حتی فیزیوتراپی تغییر کند.) شما در رشته پزشکی قبول میشدید و حال مجبوری در رشته پرستاری و .... تحصیل کنید
انتخاب رشته با قانون صف
یکی از اشتباهات رایج در جامعه ما، عادت کردن مردم به قانون صف است. قانون صف یعنی وقتی در مقابل یک فروشگاه صف تشکیل شده باشد و شایعی مبنی بر ارزانی اجناس شکل بگیرد، قطعا تعداد دیگری بدون مقایسه قیمت و تفکر در این صف برای خرید میایستند.
قانون صف در انتخاب رشته به این معنی است که مثلا یکی از اقوام من در 8 سال قبل رشته مهندسی کامپیوتر قبول شده و پس از اخذ مدرک به راحتی جذب بازار کار شده و زندگی خوبی دارد؛ پس من هم برای این که زندگی و درآمد خوبی داشته باشم باید همین مسیر را طی کنم.
حال اگر چند سال رشته مهندسی کامپیوتر بازار کار خوبی داشته باشد، اغلب داوطلبان به این رشته هجوم آورده بدون این که بفهمند تا دریافت مدرک و ... حداقل 5 سال زمان لازم است و در این 5 سال احتمالا بازار کار اشباع میشود، یا این که اصلا علاقه ای به این رشته نداشته و نمیتوانند جذب بازار کار یا ادامه تحصیل شوند.
متاسفانه در سالهای اخیر صفی طولانی برای رشته گروه تجربی مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و .... ایجاد شده که بدون منطق خاصی افراد را به خود جلب میکند.
در رشته ریاضی، مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر، در رشته انسانی رشته حقوق هم دارای صف هستند.
انتخاب رشته اصولی و آگاهانه
اولین قدم از انتخاب رشته درست و اصولی دیدن کارنامه شامل رتبه در سهمیه، رتبه در منطقه و رتبه کل است. تراز ها برای رتبه بندی دانش آموزان مورد استفاده قرار میگیرند و با تراز فقط میتوان حدود رتبه را حدس زد. در انتخاب رشته سال 1403 و به بعد، تراز دو کنکور سال قبل، تراز دو کنکور سال جاری، و تراز امتحانات نهایی در 2 سال باید تراز و رتبه بندی شوند، که این اتفاق ممکن است رتبه شما را از آنچه فکر میکنید، بهتر یا بدتر کند.
علاقمندی و استعداد تحصیلی برای رشته مورد نظر
اغلب دانش آموزانی که به عشق رشته پزشکی و طبابت وارد این رشته میشوند، از شرایط دشوار این رشته بی خبرند. ما معمولا پزشکان را قشر مرفهی میبینیم که با روپوش سفید در مطب زیر باد کولر نشسته و برای نوشتن یک نسخه در 10 دقیقه، پول زیادی دریافت میکند. اما نمیدانیم که اغلب پزشکان عمومی در استخدام مراکز و بیمارستانها هستند و حقوق زیادی نمیگیرند و برای رسیدن به همین میز و صندلی 8 سال شبانه روز درس خوانده، در بیمارستان ها شیفتهای متوالی داشته و موضوعاتی مانند کرونا را دیده و درگیر آن شده و شاید مدتها نتوانسته خانواده خود را ببینند. یا مثلا اگر دانش آموزی از یکجا نشستن و کار تکراری کردن بیزار است، نباید وارد رشتههایی مانند حسابداری شود که احتیاج به تمرکز زیاد و یکجا نشینی دارد. یا رشته مهندسی معدن که دارای دشواریهایی است برای یک انسان نازپرورده بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
توجه به بازار کار در ایران
اگر قصد مهاجرت تا آخر عمر را ندارید، میتوانید رشتههایی را انتخاب کنید که در ایران بازار کار و درآمد خوبی دارند، به طور مثال دندانپزشکی، فیزیوتراپی، مهندسی عمران و ....
اما اگر قصد مهاجرت به کشورهای پیشرفته را داشته باشید، رشته پزشکی و دندانپزشکی در این کشورها مانند ایران از نظر درآمد قابل قیاس نیستند و شما نمیتوانید مانند رشتههایی مثل mba ، مهندسی برق، مکانیک و ... درآمد داشته باشید. بنابراین با توجه به هدف گذاری بلند مدت میتوانید رشتههای مناسب را انتخاب کنید.
برخی از رشتهها در ایران و جهان دارای وضعیت مطلوبی از لحاظ ادامه تحصیل، بازار کار و .... هستند یا در آینده میشوند. مشاور انتخاب رشته کنکور حرفهای میتواند شما را به سمت بهترین هدف در آینده هدایت کند.
توجه به ادامه تحصیل در ایران یا خارج از کشور
بسیاری از رشتههای بین رشتهای و فرا رشته ای وجود دارند که آینده بسیار روشنی دارند ولی به علت قانون صف و بی اطلاعی از آنها، قبولی در آن ها بسیار راحت تر از رشتههای پر متقاضی است ولی گرفتن پذیرش و مهاجرت تحصیلی و یا پیدا کردن شغل در ایران و جهان بسیار راحت تر و پردرآمد تر از رشتههای ایستاده در صف هستند.
مشاور انتخاب رشته حرفهای میتواند شما را به این اهداف برساند و با رتبههای بدتر در آینده درآمد بیشتر و شرایط مهاجرت آسانتری داشته باشید.
به قول وارن بافت که یکی از بزرگترین تریدرها و از ثروتمندان جهان است، "دقیقا موقعی که همه سهم خود را میفروشند من میخرم و هر وقت همه خریدار بودند من میفروشم "
بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور
برای انتخاب رشته کنکور باید یکی از بهترین مشاوران انتخاب رشته کنکور را انتخاب کنید که علاوه بر آگاهی از رشته ها، ظرفیتها، سهمیه ها و قوانینی که شما را در رشته مورد نظر قبول میکند بر بازار کار، مهاجرت تحصیلی و ادامه تحصیل در خارج از ایران، مهاجرت شغلی و .... مسلط بوده تا ریل گذاری برای رسیدن به موفقیت شما، در مسیر صحیح انجام شود و ره به ترکستان نبرید.
به طور خلاصه موارد را در لیست
- آگاهی کامل با قوانین روز انتخاب رشته
- آگاهی کامل از ظرفیت رشته محلها، بررسی آماری رشته های دارای صف در امسال و ...
- معرفی رشتههای جدید
- انتخاب رشته دستی بنابر اصول شخصی سازی شده داوطلب، علائق، استعداد
- شناخت کامل از بومی، ناحیهای، استانی و کشوری بودن رشته محل ها
- تسلط بر علم آینده پژوهی و پیش بینی بر اساس مدل سازی و سناریوهای مختلف
- شناخت کامل از کشورهای دنیا و رشتههای مطلوب از بازار کار جهانی و کسب درآمد ارزی
- انتخاب رشته خصوصی با دانش آموز و اولیا ایشان
- عدم انجام کار تیمی و گروهی و .... برای انتخاب رشته
- پذیرش تعداد محدود داوطلبان برای انجام انتخاب رشته دقیق
نکته مهم: با انتخاب رشته خوب میتوانید با رتبه های بدتر در رشته های بهتری پذیرفته شوید.
دیدگاه ها