مقایسه آبگرمکن گازی و برقی
ما در این مقاله قصد داریم به مقایسه آبگرمکن های گازی و برقی بپردازیم. برای خرید آبگرمکن در نظر داشته باشید که مصرف گاز و برق هر دو مزایا و معایبی دارند که باید به آن توجه کنیم و با توجه به شرایط استفاده بتوانیم تصمیم درست را در رابطه با خرید آن داشته باشیم.
انواع آبگرمکنهای گازی
آبگرمکنهای مخزندار و بدون مخزن گازی
در آبگرمکنهای گازی، گاز منبع اصلی انرژی آنها است. آبگرمکنهای مخزن دار گازی دارای ظرفیتهای مختلف میباشند که بصورت دیواری و زمینی تولید میشوند.
آبگرمکن مخزن دار گازی دیواری
آبگرمکن مخزن دار گازی با شعله مشعل، آب داخل مخزن را گرم میکند و با رسیدن به دمای تنظیم شده، مشعل خاموش میشود. زمانی که شیر آب گرم باز شود، آب گرم از مخزن به محل مورد نظر هدایت شده و پس از مصرف در صورت نیاز به گرم شدن مجدد آب مخزن، مشعل دوباره روشن میشود. در آبگرمکنهای گازی مخزن دار برای گرم کردن آب، باید کل مخزن آبگرمکن داغ شود. همین امر سبب آسیب به بدنه آبگرمکن میشود؛ بنابراین طول عمر آبگرمکن مخزن دار گازی از سایر آبگرمکن ها کوتاهتر است.
آبگرمکن بدون مخزن گازی به نام آبگرمکن دیواری یا پکیج دیواری هم شناخته میشود، این نوع از آبگرمکن با شعله مشعل، مبدل حرارتی را گرم میکند و آب سرد با عبور از بین صفحات داغ مبدل، به طور فوری و بدون نیاز به مخزن ذخیره، گرم شده و برای مصارف مختلف مانند حمام و دستشویی، به محل مورد نظر هدایت میشود.
در این مدل آبگرمکن گازی به محض باز شدن شیر آب گرم مشعل دستگاه روشن شده و بصورت لحظه ای و نامحدود آب گرم در دسترس میباشد و برخلاف آبگرمکن گازی مخزن دار نیاز به زمان زیادی برای تامین آب گرم نبوده و بدلیل نداشتن مخزن ذخیره آب گرم دارای ابعاد بسیار کوچک میباشد.
انواع آبگرمکنهای برقی
آبگرمکنهای مخزندار و بدون مخزن برقی
برق منبع اصلی انرژی در آبگرمکنهای برقی میباشد. آبگرمکنهای برقی مخزندار با ظرفیتهای مختلف میباشند که بصورت دیواری و زمینی تولید میشوند. در آبگرمکن مخزندار برقی، آب سرد از لوله ورودی وارد مخزن شده و با استفاده از المنت های الکتریکی، گرم میشود. آب گرم در بالاترین سطح مخزن، از طریق لوله خروجی خارج شده و با استفاده از مدار لوله آب گرم، به کل شیر های منزل جریان پیدا میکند. اجزای این آبگرمکن برقی؛ بسیار شبیه قطعات آبگرمکن مخزنی گازی هستند و فقط در سیستم گرمایش تفاوت دارند.
نوع دیگری از آبگرمکن برقی، آبگرمکن برقی بدون مخزن میباشد که آبگرمکن زودجوش، فوری و یا لحظه ای نیز نام دارند. آبگرمکنهای برقی بدون مخزن با عملکرد افزایش دما بصورت لحظه ای و بدون نوسان، آب گرم نامحدود تولید میکنند.
آبگرمکن بدون مخزن برقی
این نوع آبگرمکنها، طوری طراحی شده است که به محض باز شدن شیر آب گرم، دستگاه فعال شده و در زمان بسیار کوتاه از طریق المنت الکتریکی، آب درمسیر خروجی بصورت آنی گرم میشود. در نتیجه، معمولاً این آبگرمکن برقی، بعنوان یک دستگاه تولید آب گرم نامحدود انتخاب می شود. در این نوع آبگرمکن برخلاف آبگرمکن برقی مخزندار، نیازی نیست منتظر بمانید تا مخزن ذخیره، با آب گرم کافی و در زمان طولانی گرم شود.
مقایسه موارد مصرف
یکی از مهمترین مواردی که آبگرمکنهای برقی در آن کاربرد زیادی دارند اماکنی که خارج از شهر هستند و به علت دوربودن از شهرو عدم دسترسی به گاز شهری، تنها انرژی در دسترس برق می باشد.علاوهبرآن، مناطقی که در حاشیه شهرهاو روستاها می باشند از لولهکشی گاز بیبهره هستند؛ بنابراین استفاده از آبگرمکنهای برقی انتخاب مناسب برای تامین آب گرم مصرفی به نظر میرسد.
موارد ایمنی
در آبگرمکنهای گازی ترموستات و ترموکوبل، مهمترین قطعات آن میباشد که کنترل دمای آب توسط ترموستات انجام میشود و ترموکوبل وظیفه انتقال گاز به مشعل در زمان مناسب را دارد. چنانچه هر یک از قطعات فوق با مشکل مواجه شوند، ایمنی دستگاه و کاربر کاسته خواهد شد. همچنین یک شعله ضعیف بعنوان شمعک برای روشن شدن مشعل وجود دارد که بصورت دائمی روشن میباشد و چنانچه به هر دلیلی شمعک خاموش شود نیاز است که مجدد آن را روشن نمایید.
در آبگرمکن های برقی وظیفه ایمنی دستگاه و کاربر بعهده ترموستات، شیراطمینان و سیم اتصال به زمین (ارت) میباشد. چنانچه هر یک موارد فوق بدرستی عمل نکند ممکن است خطراتی برای دستگاه و کاربر ایجاد نماید، اما بدلیل وجود فیوز برق یا محافظ جان در ورودی آبگرمکن برقی، چنانچه هرگونه اتصالی در سیستم برقی آبگرمکن ایجاد شود فیوزها قطع خواهد شد و خطرات جدی را برای دستگاه و کاربران نخواهد داشت.
بطورکلی رعایت استانداردهای ایمنی برای ساخت آبگرمکن های گازی و برقی و همچنین استفاده از قطعات با کیفیت مناسب بسیار حائز اهمیت بوده و همچنین رعایت استانداردهای نصب توسط تکنسین مربوطه ایمنی آبگرمکن را با شرایط تعریف شده تامین خواهد نمود.
مقایسه نصب
مهمترین زیرساخت برای نصب آبگرمکن گازی امکان برقراری گاز و لوله خروجی برای تخلیه دود حاصل از فرایند احتراق، می باشد. به همین دلیل محل نصب آبگرمکن گازی در زمان ساخت پیش بینی شده و چنانچه در فضای داخلی ساختمان نصب گردد پیش بینی لوله خروجی دود از ضروریات می باشد. همین موضوع سبب بالارفتن هزینه نصب آبگرمکن گازی در مقایسه با آبگرمکن برقی شود.
نصب آبگرمکن های برقی به زیرساخت خاصی غیر از لوله کشی آب و برق نیاز ندارد بنابراین روند نصب حتی پس از اتمام ساختمان در هر شرایطی با وجود آب و برق میسر می باشد. همچنین نگهداری از آبگرمکن برقی نسبت به آبگرمکن گازی راحتتر است و هزینهی کمتری را برای شما خواهد داشت.
مقایسه بازدهی انرژی
یکی از مواردی که در مقایسه آبگرمکن گازی و برقی به آن اشاره میشود، بازدهی انرژی است. هزینه کارکرد آبگرمکنهای گازی کمتر است. اما آبگرمکنهای برقی کارایی بیشتری دارند. زیرا آبگرمکن گازی در هنگام تخلیه دود ناشی از احتراق گاز، مقداری از گرما را نیز خارج میکند.
درحالیکه آبگرمکنهای برقی تمام انرژی دریافت شده را برای گرم کردن آب مصرف میکنند. همچنین در مقایسه میان مدلهای مخزن دار و بدون مخزن میتوان گفت که آبگرمکنهای بدون مخزن مقرون به صرفهتر هستند. این دستگاهها به لحاظ عملکرد لحظهای، مصرف پایینی دارند. آبگرمکنهای بدون مخزن در تمام طول شبانهروز خاموش بوده و فقط در مواقعی که شیر آب باز شود شروع به کار میکنند.
مقایسه نگهداری
آبگرمکن گازی نیاز به بازدید های دوره ای جهت چک کردن لوله های گاز، ترموکوبل و همچنین رسوب زدایی مبدل دارد. یکی از موارد مهم که در نگهداری آبگرمکن برقی ، این است که در زمان قطعی آب هیچوقت آن را به جریان برق وصل نکنید. توجه داشته باشید که اگر آب از آبگرمکن چکه کند، بدین معناست که اختلالی در سیستم وجود دارد. از نکات ضروری دیگری که باید به آن توجه داشت، عملکرد ترموستات و چراغ هشدار آبگرمکن است.
مقایسه طراحی و سایز
از موارد مهم در مقایسه آبگرمکن گازی و برقی اندازه و طراحی آن است. آبگرمکن های برقی در مقایسه با آبگرمکن های گازی با همان ظرفیت جمع و جورتر هستند. همچنین، آنها نیازی به تخلیه گازهای خروجی ندارند؛ بنابراین شما گزینههای بیشتری برای نصب آنها وجود خواهد داشت. طراحی فشرده آبگرمکنهای برقی باعث شده تا برای خانههایی که فضا محدود است، انتخاب بهتری باشند.
سخن آخر:
آبگرمکنهای برقی و گازی هرکدام با توجه به شرایط استفاده گزینههای مناسبی برای تولید آب گرم مصرفی میباشند که ما در این مقاله که تفاوت های مهم آنها اشاره کردیم. بطورکلی در صورت داشتن گاز شهری و شرایط استانداردهای نصب از جهت لوله گاز و دودکش، بدلیل بصرفه تر بودن تعرفههای مربوط به گاز بهترین گزینه خرید آبگرمکن های گازی می باشند، اما در مواقعی با وجود دسترسی به گاز شهری امکان نصب استاندارد در محل موردنیاز برای آبگرمکن گازی وجود ندارد، در این صورت بهترین جایگزین برای تامین آب گرم استفاده از آبگرمکن برقی میباشد.
همچنین در شرایطی که گاز شهری در دسترس نمی باشد، انواع آبگرمکن برقی بهترین گزینه برای منازل، ویلاها، رستورانها، هتلها،کارگاه ها و یا مکان هایی که دائم نیاز به آب گرم دارند، میباشد.
منبع : آریاتیس
دیدگاه ها