آزمایشات اولیه پتانسیل امیدوارکننده ای را برای یک داروی کاهش وزن در آینده با عوارض جانبی کمتر و اثربخشی بالاتر نشان می دهد.
کاهش وزن ممکن است مشکل باشد، اما دانشمندان ممکن است بالاخره راهی برای کمک پیدا کنند: کد تقلبی برای سوزاندن کالری بدون ورزش یا تغییر رژیم غذایی. و همه اینها به مکانیزم چربی سوزی مربوط می شود که قبلاً در بدن خود به نام "چربی بژ" شناخته می شود.
البته ورزش و رژیم غذایی همچنان دو عامل بسیار مهم هستند. اما تیمی از محققان دانشگاه UC سانفرانسیسکو در ایالات متحده راهی برای تبدیل سلول های چربی سفید معمولی به سلول های چربی بژ کشف کرده اند.
در حالی که این دو روی یک سکه به نظر می رسند، اما تفاوت هایی وجود دارد. بسیاری از پستانداران، از جمله انسان، دارای سه نوع سلول چربی هستند: سفید، قهوه ای و بژ. سلول های سفید کالری را برای انرژی ذخیره می کنند، سلول های چربی قهوه ای برای آزاد کردن گرما انرژی می سوزانند و سلول های بژ هر دو کار را با هم ترکیب می کنند.
با تغییر رنگ چربی سفید به بژ، بدن می تواند به طور موثر سلول های چربی را بدون کمک بسوزاند.
در حالی که این کشف مبتنی بر آزمایش روی موش است، میتواند منجر به توسعه دسته جدیدی از داروهای کاهش وزن شود و حتی توضیح دهد که چرا آزمایشهای بالینی درمانهای مرتبط موفقیتآمیز نبوده است.
محققان مدتها بر این باور بودند که ایجاد چربی بژ نیازمند شروع از سلولهای بنیادی است. مطالعه جدید که در مجله تحقیقات بالینی منتشر شد، نشان داد که سلول های چربی سفید معمولی می توانند تنها با محدود کردن تولید پروتئین خاصی به نام KLF-15 به چربی بژ تبدیل شوند.
برایان فلدمن، پروفسور غدد درون ریز کودکان در دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: بسیاری از مردم فکر می کردند که این امکان پذیر نیست. ما نه تنها نشان دادیم که این رویکرد برای تبدیل این سلولهای چربی سفید به سلولهای بژ کار میکند، بلکه همچنین نشان دادیم که محدودیت برای انجام این کار آنقدرها هم که فکر میکردیم بالا نیست.»
KLF-15 در متابولیسم و عملکرد سلول های چربی نقش دارد. فلدمن و تیمش چگونگی عملکرد این پروتئین در موشها را بررسی کردند که چربی قهوهای را در طول زندگی خود حفظ میکنند. آنها دریافتند که KLF-15 در سلول های چربی سفید بسیار کمتر از سلول های چربی قهوه ای یا بژ است.
این تیم موش هایی را با سلول های چربی سفید فاقد KLF-15 پرورش دادند و متوجه شدند که این موش ها سلول ها را از سفید به بژ تبدیل می کنند. نه تنها میتوانستند آن سوئیچ را ایجاد کنند، بلکه بدون پروتئین، تنظیمات پیشفرض به رنگ بژ تبدیل شد.
پس چرا KLF-15 این اثر را دارد؟ این تیم با استفاده از سلولهای چربی انسانی کشتشده، دریافتند که این پروتئین فراوانی گیرندهای به نام Adrb1 را کنترل میکند که به حفظ تعادل انرژی طبیعی کمک میکند.
تحقیقات قبلی از داروهایی برای هدف قرار دادن گیرنده Adrb3 مشابه در موش استفاده می کرد. این باعث کاهش وزن موش ها شد، اما آزمایشات انسانی نتایج ناامیدکننده ای داشت.
به گفته این تیم، دارویی که گیرنده Adrb1 را هدف قرار میدهد، احتمالاً اثربخشتر است و میتواند مزایایی نسبت به داروهای کاهش وزن فعلی داشته باشد. به طور عمده، می تواند تعداد عوارض جانبی را محدود کند و می تواند اثرات طولانی تری داشته باشد.
دیدگاه ها