وکالت بدون مدرک تحصیلی امکان پذیر است؟
وکالت برای حل و فصل مشکلات و دعاوی حقوقی از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع تنها وکلا هستند که با توجه به دانش و تخصص حقوقی که دارند، می توانند در راستای حل و فصل اختلافات حقوقی افراد گام بردارند. به همین منظور یکی از پرسش هایی که برای افراد به وجود می آید این است که آیا وکالت بدون مدرک تحصیلی امکان پذیر است؟
به چه کسی وکیل گفته می شود؟
قبل از اینکه به سراغ مبحث وکالت بدون مدرک تحصیلی و جرم بودن یا نبودن آن برویم، بایستی با تعریف وکیل آشنا شویم. در واقع هنگامی که از واژه وکیل استفاده می کنیم، می توانیم دو معنای عام و خاص را برای آن متصور شویم.
در معنای عام، وکیل عبارت است از هر شخصی که از جانب شخص دیگری، انجام دادن کاری به وی محول شده و بین طرفین، قرارداد وکالت تنظیم شده باشد. البته در معنای خاص، بحث حل و فصل اختلافات حقوقی بین افراد به وجود می آید. در واقع در این معنا وکیل عبارت است از شخصی که با دانش و تخصص حقوقی که دارد تصمیم گرفته به حل و فصل اختلافات و دعاوی حقوقی و کیفری بین شهروندان بپردازد.
این وظیفه مهم از جانب شخصی که موکل نامیده می شود، بر عهده او گذارده شده است. به عبارت دیگر موکل با انعقاد عقد وکالت، وکیل را موظف کرده است که در مراجع حقوقی از او دفاع کند. این تعریف ناظر بر تعریف وکیل پایه یک دادگستری می باشد.
مراحل وکیل شدن در ایران
گام دیگری که در راستای بررسی موضوع وکالت بدون مدرک تحصیلی بایستی برداشته شود، آشنایی با مراحل وکیل شدن می باشد. در واقع هر کسی نمی تواند به عنوان وکیل پایه یک دادگستری مشغول به فعالیت شود. پس افراد برای اینکه بتوانند ردای وکالت بر تن کرده و به حل و فصل مشکلات حقوقی بین شهروندان بپردازند، بایستی مراحلی را طی کنند.
مراحل وکیل شدن در ایران شامل 5 مورد است که عبارتند از:
متقاضی بایستی ابتدا از رشته حقوق یا سایر رشته های مربوط به آن، حداقل در مقطع کارشناسی، فارغ التحصیل شده باشد.
در دومین مرحله، وی بایستی در آزمون وکالت شرکت کرده و نمره قبولی را کسب کند.
گام بعدی پس از قبولی در آزمون، این است که وی برای مدت مشخصی که قانونگذار تعیین کرده، دوره کارآموزی خود را تحت نظر وکیل سرپرست به پایان برساند.
پس از این مرحله با توجه به دانش و تخصصی که کارآموز وکالت پیدا کرده وی برای وکیل شدن بایستی در آزمون اختبار که به صورت شفاهی و کتبی برگزار می شود، شرکت کند.
پس از قبولی در این آزمون، متقاضی، پروانه وکالت خود را دریافت خواهد نمود.
برای استعلام وکیل چه باید کرد؟
همانطور که دیدید، وکالت بدون مدرک تحصیلی امکان پذیر نیست و یکی از مهم ترین مراحل وکیل شدن، فارغ التحصیلی از رشته حقوق می باشد. حال افراد تنها در صورتی می توانند به وکالت بپردازند که از مراجع معتبر (کانون وکلا یا مرکز وکلای قوه قضائیه) پروانه وکالت خود را کسب کرده باشند و همچنین این پروانه نیز دارای اعتبار باشد.
آیا وکالت بدون مدرک تحصیلی جرم است؟
اکنون نوبت آن رسیده که به این سوال پاسخ دهیم؛ آیا وکالت بدون مدرک تحصیلی، جرم است؟ در همین راستا بایستی به ماده 55 قانون وکالت اشاره داشته باشیم. در واقع این ماده، وکالت کردن بدون داشتن پروانه وکالت را غیر مجاز و جرم می داند. با این حال از آنجایی که داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با حقوق برای دریافت پروانه وکالت ضروری است می توان با استناد به این ماده، وکالت بدون مدرک تحصیلی را نیز جرم دانست.
مجازات وکالت بدون مدرک تحصیلی چیست؟
از آنجایی که وکالت بدون مدرک تحصیلی، جرم محسوب می شود، قانونگذار برای آن مجازات در نظر گرفته است. این مجازات در ماده 55 قانون وکالت، 1 تا 6 ماه حبس تادیبی خواهد بود. البته بایستی توجه داشته باشید که این کار می تواند مشمول عنوان مجرمانه کلاهبرداری نیز باشد.
به همین خاطر همواره به افراد پیشنهاد می کنیم که اگر طعمه شخصی شده اند که بدون داشتن مدرک تحصیلی به وکالت پرداخته، حل کردن این مشکل را به یک وکیل مجرب بسپارند.
نکات حقوقی برای وکالت دادن به شخصی که وکیل دادگستری نیست !
چگونه وکیل شوم ؟ راههای وکیل موفق شدن چیست ؟
منبع : وکیل تلفنی
دیدگاه ها