مجله دلگرم
امروز: چهارشنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۲ برابر با ۰۶ رمضان ۱۴۴۴ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۳ میلادی
عصب کشی دندان کودک چگونه انجام می شود؟
1
زمان مطالعه: 9 دقیقه
عصب کشی دندان کودک چیست و چرا انجام می‌شود؟ با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.

عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی

یکی از رایج ترین فرایند های درمان عصب در بین کودکان ، عصب کشی دندان کودکان است .هنگام عصب کشی دندان شیری قسمت آسیب دیده دندان خارج شده و روی سطح باقی مانده با مواد دارویی دیگر پر می شود . برای پیشگیری از عفونت دندان کودک انجام این کار بسیار حیاتی است . درمان ریشه‌ی دندان یا عصب کشی دندان شیری به عنوان یک درمان اندودنتیک شناخته می‌شود.

در این روش دندانپزشک به جای کشیدن دندان آن را درمان می کند .والدین معمولا با شنیدن کلمه عصب کشی نگران می شوند و سؤالات زیادی برایشان به وجود می آید . آن ها معمولا نگرانند آیا کودکشان قادر به تحمل مراحل عصب کشی است ؟

بسیاری از افراد تصور می کنند عصب کشی دندان کودکان ضرورت و معنایی ندارد زیرا دندان شیری ریشه و عصب ندارد در صورتی که این موضوع یک باور غلط است و دندان شیری تمامی اجزای دندان دائمی را دارد .بنابراین می توان گفت انجام عصب کشی و ترمیم دندان کودکان مانند دندان دائمی ضرورت دارد.

 عصب کشی دندان

نحوه عصب کشی دندان کودکان

عصب‌کشی دندان کودک مانند دندان دائمی حتماً به عکس رادیوگرافی نیاز دارد .پس از مشاهده عکس توسط دندانپزشک، دندان موردنظر بی‌حس می‌گردد و پوسیدگی‌ها برداشته می‌شوند.

اگر التهاب محدود به تاج دندان باشد پس از خارج کردن عصب تاج دندان ، خمیرهای مخصوصی داخل دندان قرار داده خواهد شد و سپس دندان شیری‌ترمیم و روکش می‌گردد اما اگر والدین کودک دیر اقدام کنند و التهاب ریشه دندان را نیز درگیر کرده باشد باید عصب ریشه دندان با وسایل مخصوصی خارج گردد.

سپس داخل ریشه و تاج دندان شیری با خمیرهای مخصوصی پر شود و دندان شیری‌ترمیم یا روکش گردد.تعداد جلسات موردنیاز برای عصب کشی دندان شیری بستگی به تشخیص متخصص دندانپزشک کودکان هنگام مشاهده عکس رادیوگرافی دارد .
دراکثر موارد عصب کشی دندان کودکان را می توان در یک جلسه انجام داد اما اگر التهاب دندان گسترده باشد باید ار تعداد جلسات بیشتری استفاده کرد .

اهمیت عصب کشی دندان کودکان

نگه داشتن دندان شیری کودکان به همان اندازه اهمیت دارد که نگه داشتن دندان افراد بالغ و بزرگسال اهمیت دارد . در ادامه به ضرورت حفظ دندان شیری کودکان و عصب کشی آن می پردازیم .

اگر دندان شیری کودکان بیفتد باید فضای خالی به وجود آمده را بافضا نگه دارها پر کرد زیرا ممکن است موجب رویش نامرتب دندان های دائمی کودک شود و در سنین بالاتر برای صاف کردن دندان های خود مجبور به استفاده از ارتودنسی شود .

عصب کشی دندان شیری

هر دندان شیری فضایی را برای دندان های دائمی کودک نگه مى دارد تا در پشت آن ظاهر شود. اگر فاصله ای پیش از موعد شکل بگیرد، دندان های باقی مانده موقعیتشان را برای پر کردن آن تغییر می دهند و این می تواند هماهنگی نهایی دندان های دائمی را تحت تاثیر قرار دهد.درمان عصب کشی ممکن است برای یک دندان دائمی فرسوده که پالپ آسیب دیده دارد نیز توصیه شود .

عصب کشی دندان کودکان را جدی بگیرید زیرا هنگامی که دندان های کودک دچار پوسیدگی وسیع شوند اگر به موقع درمان نشود توانایی درست غذا خوردن و استفاده از مواد غذایی متنوع را از کودک می گیرد ، باعث می شود ویتامین های ضروری به کودک نرسد و فرزند شما به خوبی رشد نکند .
از دلایل دیگر اهمیت حفظ و نگهداری دندان‌های شیری و دائمی کودکان و خردسالان می توان به اعتماد به نفس کودکان اشاره کرد . وجود دندان پوسیده بر اعتماد به نفس کودکان و نحوه صحبت کردن آن ها نیز تأثیر زیادی دارد .

علت عصب کشی دندان کودک

چک لیست نیاز به عصب کشی دندان در کودکان

موارد زیر نشان دهنده این است که دندان فرزند شما نیاز به عصب کشی دارد :

حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما
آبسه دندان
پوسیدگی دندان و عفونت شدید
التهاب یا قرمزی اطراف دندان آسیب‌دیده
شکستگی دندان که پالپ دندان را تحت تأثیر قرار دهد
درد شبانه دندان
پوسیدگی‌های عمیق که با رادیوگرافی مشخص شود نزدیک عصب دندان است
درد مداوم دندان هنگام جویدن یا حتی لمس کردن آن
دردناک و حساس شدن گره‌های لنفاوی
شل شدن غیرمنتظره دندان آسیب‌دیده
برخی از موارد ضربه خوردن دندان‌ها
حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما

در حالت کلی اگر پوسیدگی از مینای دندان فراتر رود و وارد عاج دندان شود گسترش یافته و عصب دندان را درگیر می کند . در این موارد باید دندان عصب کشی شود . اگر تخریب تاج دندان به حدی باشد که مواد پر کردنی دندان فضای لازم برای قرار گرفتن نداشته باشند می توان از روکش دندان شیری استفاده کرد .

ضرورت عصب کشی دندان کودکان بدون بیهوشی

بسیاری از والدین نگران عصب کشی دندان کودک خود هستند و کودکان نیز به دلیل ترس و اضطرابی که از دندان پزشکی دارند ممکن است همراهی نکنند . دندان پزشکان عموما سعی می کنند با استفاده از تکنیک های روان شناسی بر ترس کودک شما غلبه کنند و رفتار های او را کنترل کنند .

در صورتی که موفق شوند دیگر احتیاجی به استفاده از دارو های آرام بخش و بیهوشی نیست و عصب کشی بدون بیهوشی انجام می گیرد اما اگر سن کودک شما کم باشد و در هیچ صورتی با دندان پزشک همکاری نکند پزشک مجبور خواهد شد از بیهوشی استفاده کند .

انواع عصب کشی دندان شیری کودک

عصب کشی دندان شیری کودکان به دو صورت انجام می گیرد .

عصب کشی دندان شیری

پالپوتومی (Pulpotomy):

در مواردی که پوسیدگی محدود به بخش بالای پالپ باشد، معمولاً از این روش برای درمان استفاده می‌شوددرمان و خارج کردن عصب تاج است . دراین حالت فقط بافت پالپی تاج دندان خارج می گردد .

پالپکتومی (Pulpectomy) :

در صورتی که بافت پالپ در کل ساختار ریشه دندان دچار عفونت شده باشد، ممکن است لازم شود از پالپکتومی برای بیمار استفاده شود. درمان و خارج کردن عصب تاج و ریشه دندان است .در این روش بافت پالپی ریشه‌های دندان نیز خارج می‌گردد .

عده ای تصور می کنند تا زمانی که دندان شیری درد نداشته باشد نیازی به عصب کشی ندارد در صورتی که این تصور اشتباه است . در خیلی از موارد پوسیدگی دندان به نظر والدین سطحی به نظر می رسد اما بعد از معاینه توسط دندان پزشک و تهیه رادیوگرافی های مورد نیاز مشخص می شود که پوسیدگی پیشرفت کرده و ناحیه عصب دندان شیری را نیز درگیر کرده است .

موارد متعددی مشاهده می شود که دندان کودک دچار آبسه مزمن شده است اما چون کودک درد نداشته والدین به دندان پزشکی مراجعه نکرده اند . بنابراین دقت داشته باشید صرفا نداشتن درد معیار درگیر نبودن عصب دندان نیست .

دلایل عدم موفقیت عصب کشی دندان کودکان

1- باریک بودن کانال های دندان :هنگامی که کانال های دندان باریک باشد امکان دارد بعضی از کانال های دندان توسط دندان پزشک شناسایی نشوند .

2- عفونت دوباره کانال های دندان :کانال های دندان به دلایلی مانند استفاده از روکش نامناسب یا تاخیر در استفاده از روکش ، ایجاد پوسیدگی جدید در دندان ، ابتلا به بیماری‌های پیشرفته لثه ، ایجاد شکستگی یا ترک‌خوردگی دندان ممکن است دوباره دچار عفونت شوند .

نکات مورد توجه قبل از عصب کشی دندان در کودکان

قبل از این که دندانپزشک به طور قطع تصمیم به عصب کشی دندان کودک شما بگیرد باید موارد زیر را بررسی کند تا متوجه شود که باید ریشه دندان را درمان کند یا دندان شیری را بکشد .

عصب ‌کشی دندان چگونه انجام می‌شود؟

سن کودک
موقعیت دندان آسیب‌دیده
حال عمومی کودک
میزان آسیب یا عفونت
زمان افتادن طبیعی دندان شیری
تحت تأثیر قرار گرفتن لثه یا استخوان

در هنگام مراجعه به دندان پزشکی سعی کنید استرس نداشته نباشید زیرا این استرس به صورت طبیعی به فرزند نیز منتقل می شود علاوه بر آن سعی کنید کودک گرسنه نباشد یا پرخوری نکرده باشد هم چنین استراحت کافی کرده باشد زیرا عدم استراحت کافی باعث افزایش استرس کودک می شود .

بسیاری از والدین هنگام مراجعه به دندان پزشک به جای فرزندخود جواب می دهند و اجازه نمی دهند پزشک با کودک ارتباط برقرار کند . اجازه بدهید فرزندتان خود صحبت کند و با کودک ارتباط برقرار کند اگر کار درمان دندانپزشکی خود را در یک مرکز تخصصی انجام دهید، به طور قطع دندانپزشک معالج کودک شما می‌داند که چگونه با کودک شما ارتباط برقرار کند و او را برای انجام عمل درمان ریشه (عصب کشی) آماده سازد.

برخی از والدین با شنیدن واژه عصب کشی استرس می گیرند و تصور می کنند کار حادی قرار است صورت گیرد برای آرام تر کردن فضا و کاهش استرس بهتر است از واژه ترمیم ریشه استفاده کنید .

عصب کشی و پر کردن دندان به تشخیص پزشک می تواند در یک جلسه انجام گیرد و هیچ مانعی وجود ندارد . عصب کشی دندان های شیری راحت تر از دندان های دائمی است اما هرچه کودک همکاری بیشتری داشته باشد زودتر تمام می شود .

حتماً بخوانید:
درمان آبسه و عفونت لثه و دندان بعد از عصب کشی

درمان آبسه و عفونت لثه و دندان بعد از عصب کشی

توصیه های بعد از درمان ریشه (عصب کشی) با این بخش از دلگرم همراه باشید تا با راه های مناسب برای درمان عفونت لثه بعد از عصب کشی آشنا شوید. آبسه چیست؟…

در اغلب موارد عصب کشی دندان به تشخیص پزشک تنها در یک جلسه انجام می گیرد اما اگر شدت التهابات دندان گسترده باشد ممکن است کودک به تعداد جلسات بیشتری احتیاج پیدا کند . تشخیص تعداد جلسات درمان بر عهده پزشک متخصص است .
عصب‌کشی دندان کودکان یک روش درمان موثر و بی‌خطر برای متوقف کردن انواع مختلف درد دندان و حفظ دندان‌های آسیب‌دیده به خاطر پوسیدگی یا سایر مشکلات احتمالی مانند آن است.

به طور قطع نمی توان این موضوع را پیش بینی کرد زیرا به عوامل متعددی نظیر وضعیت بهداشت دهان ، تغذیه ، محل پوسیدگی دندان بستگی دارد . اگر پوسیدگی بین دندان های شیری باشد عصب های دندان را سریع تر درگیر می کند .

منبع : لبخند رویایی


این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.
دیدگاه ها

درج کامنت برای این مطلب غیر فعال است