.webp)
منظور از فسخ نکاح چیست؟
به گزارش دلگرم به نقل از وبلاگ وکلای تلفنی : بر اساس ماده 1120 قانون مدنی عقد دائم ازدواج با طلاق یا فسخ منحل می شود. فسخ، تنها در صورتی اتفاق خواهد افتاد که بر اساس ماده قانونی عیبی در زن یا مرد وجود داشته باشد.
علاوه بر عیوبی که ممکن است در زن یا فرد وجود داشته باشد تدلیس یا فریب در ازدواج نیز باعث فسخ خواهد شد. به عنوان مثال فردی در هنگام خواستگاری خود را دارای مدرک دکترا یا خود را سرمایه دار معرفی کند اما زوجه بعد از عقد بفهمد که همسر او چنین صفت هایی ندارد و دروغ گفته است.
طبق ماده 1121 قانون مدنی اگر هر کدام از زوجین دارای جنون چه مستمر و چه ادواری باشند حق فسخ نکاح برای طرف مقابل وجود دارد. همچنین در ماده 1122 نیز به عیوب مرد اشاره شده است در صورتی که مرد هر یک از عیوب زیر را داشته باشد زن می تواند تقاضای فسخ نکاح را داشته باشد.
عنن( ناتوانی جنسی به صورتی که بر اثر بیماری آلت مرد نعوظ پیدا نمی کند) در صورتی که اصلا عمل زناشویی انجام نداده باشد.
جبه ( مقطوع بودن آلت) در حادثه ای آلت مرد قطع شده باشد و مرد نتواند عمل زناشویی انجام دهد.
همچنین در ماده 1123 قانون مدنی به عیوب زن اشاره شده است به صورتی که اگر زن دارای عیوب زیر باشد مرد می تواند تقاضای فسخ نکاح را داشته باشد.
- قرن
- جذام
- برص
- افضا
- زمین گیری
- نابینایی از هر دو چشم
طبق ماده 1124 قانون مدنی عیوب زن در صورتی موجب فسخ نکاح خواهد شد که در حین عقد عیوب مذکور وجود داشته باشد. اما براساس ماده 1125 همین قانون اگر مرد هر زمانی دچار عنن یا جنون شود عقد نکاح فسخ خواهد شد.

آیا نداشتن بکارت از علل فسخ نکاح است؟
آیا فسخ نکاح همان طلاق است؟
فسخ نکاح با طلاق متفاوت است در فسخ نکاح یک عقد بر هم زده می شود و آثار آن با طلاق نیز متفاوت است. در هنگام طلاق باید صیغه مخصوص طلاق جاری شود و دو نفر شاهد عادل نیز حضور داشته باشند. اما فسخ با اراده کسی که حق دارد اتفاق می افتد و به اطلاع طرف مقابل می رسد.
در بحث فسخ نکاح زوجین به داوری یا مشاوره ارجاع داده نمی شوند و تنها احراز وجود حق فسخ در دادگاه بررسی می شود. اما طلاق دارای شرایط خاصی است و روند دادرسی آن نیز با فسخ نکاح کاملا متفاوت است.
بر اساس مواد قانون حق طلاق با مرد است اما در صورت عیب در مرد زن می تواند تقاضای فسخ نکاح را داشته باشد. همچنین ذکر این نکته لازم است که در فسخ عقد امکان رجوع وجود ندارد اما در طلاق مرد در دوران عده می تواند به زوجه رجوع کند.
اگر مردی سه بار همسر خود را طلاق دهد دیگر امکان ازدواج مجدد با همان زن برای او وجود نخواهد داشت اما هر چند تعداد فسخ که انجام شود موجب ایجاد حرمت نمی شود.
مهریه در صورت فسخ نکاح
اگر فسخ قبل از عمل زناشویی ( رابطه جنسی میان زن و مرد) اتفاق بیفتد حق مهریه نیز از بین می رود مگر اینکه فسخ به موجب عنن انجام شده باشد مرد باید نصف مهریه را به زن پرداخت کند. اما اگر نزدیکی یا همان رابطه جنسی میان زن و مرد انجام شده باشد حق مهریه برای زن محفوظ است و زن مستحق دریافت تمام مهریه است.
بسیاری از حقوقدانان بر این موضوع نظر دارند اگر زن قبل از عقد مرد را فریب داده باشد نزدیکی انجام شده یا نشده باشد مهریه به زن تعلق نمی گیرد البته نظریه های متفاوتی در این زمینه وجود دارد.
آیا فسخ نکاح و طلاق در شناسنامه ثبت می شود؟
بر اساس ماده 33 قانون ثبت احوال تمامی اتفاقات اعم از طلاق، ازدواج، فسخ نکاح، مرگ همسر باید در دفاتر به ثبت برسند. طبق قانون مذکور در شناسنامه المثنی آخرین طلاق و ازدواج ثبت خواهد شد و اگر مرد چند همسر داشته باشد همه آنها در شناسنامه ثبت خواهد شد.
تنها در صورتی ازدواج و طلاق در شناسنامه ثبت نخواهد شد که نزدیکی در میان زن و شوهر انجام نشده باشد. بر اساس همین ماده قانونی نیز اگر فسخ نکاح بعد از نزدیکی زن و مرد اتفاق افتاده باشد اسامی زوجین در شناسنامه جدید حذف نخواهد شد اما اگر فسخ قبل از نزدیکی اتفاق افتاده باشد در شناسنامه المثنی نام همسر حذف خواهد شد.
برای فسخ نکاح به کجا مراجعه کنم؟
برای ثبت فسخ نکاح، طرفی که حق فسخ را در اختیار دارد باید حتما به دادگاه مراجعه کند و تقاضای فسخ نکاح را به ثبت برساند. البته کارهای دادخواست و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی انجام می شود و در دادگاه خانواده مورد بررسی قرار می گیرد.
بعد از اینکه دادگاه احراز حق فسخ نکاح را انجام داد اقدام به صدور حکم می نماید. دارنده حق فسخ به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه و اقدام به ثبت فسخ می نماید.