
دره قاضی قشم
دره قاضی در بخش غربی جزیره قشم قرار دارد که صخره های عمودی، پلکان های دریایی قدیمی، اشکال فرسایشی گوناگون در آن به چشم می خورد.
دره قاضی به همراه بصیرا و چاکویر، ژئوپارک قشم را تشکیل داده اند.
ژئوپارک قشم نخستین ژئوپارک در خاورمیانه است، این منطقه از غرب به روستای طبل و سلخ، از غرب به روستای گوری و کانی، از شمال به ساحل شمالی و از جنوب به ساحل جنوبی منتهی میشود. کوهها، دشتها، درهها و سواحل این منطقه در نوع خود کم نظیرند. به غیر از حضور گونههای کمیاب و در خطر انقراض، شاهد وجود پدیدههای نادر زمین شناسی نیز هستیم.
از خصوصیات منحصر بفرد این ژئوپارک مجسمههای طبیعی و نقش برجستههای پراکنده، سطوح تخت و صفههای متعدد در ارتفاعات، ستونهای به وجود آمده از فرسایش و تندیسهای شگفت انگیز را میتوان نام برد. ژئوپارک قشم دارای ۲۵ ژئو سایت است: بام قشم، تنگهی چاه کوه، درهی تندیسها، درهی ستارگان، کاسه سلخ، دره شور، دولاب، کوه نمکدان، کورکورا کوه، جنگل حرا، کریان، موزهی ژئوپارک، جزایر ناز، ساحل کرق، دره قاضی، چاکویر، بصیرا، باسعیدو، خلیج دیرستان، صخرهی خرچنگها، روستای لافت، غار خُربَس، تالاب پرندگان دو کوهک .
موقعیت جغرافیایی دره قاضی قشم
دیوارهی قاضی در استان هرمزگان، بخش غربی جزیرهی قشم، دهستان دولاب، حد فاصل جنوب روستای گوری و شمال روستای کانی واقع شده است. روستای کانی با دارا بودن چشماندازهای بینظیر مورد توجه زمینشناسان قرار گرفته و در ثبت ژئوپارک جهانی قشم نقش بهسزایی را ایفا کردهاست. بزرگترین غار نمکی جهان نیز در ناحیهی این روستا قرار دارد.
جاذبه های دره قاضی قشم
دیوارهی قاضی دارای صخرههای عمودی و فرسایش یافته به شکل قارچ و ستون و تعدادی پالکان دریایی کهن است که چشماندازی مشابه بام قشم و درهی تندیسها ایجاد کرده با این تفاوت که تکههای ریزشی کمتری دارد.
از ارتفاعات آن ژئوسایت بصیرا به خوبی پیداست و همین امر باعث محبوبیت این دیواره در میان مردم شده است. از پدیدههای عجیب این ژئوسایت میتوان به فرسایش سنگها به شکل تنورهها، ستونهای عظیم و تخت دیوها اشاره کرد. در کنار آن، شکلگیری لایهبندی مورب در مقیاس بزرگ که مربوط به دونهای بادیِ تپههای ماسهای ساحل است مایهی شگفتیست.
این اشکال گوناگون طی یک فرآیند فرسایشی متداوم و طولانی مدت به وجود آمدهاند. بدین ترتیب که لایههای سخت فرسای آهک و لایههای نرم فرسای مارنی روی هم قرارگرفته و در گذر زمان لایههای نرم فرسایش پیدا کرده و باعث ریزش و یا برآمدگی لایههای سخت آهکی میشوند.
و این روند ادامه پیدا میکند تا اینکه بین دیوارهها فاصله میافتد و از هم جدا میشوند. همچنین در اثر جریان آب باران در این منطقه و فرسایش خاک، شیارها و خندقهایی به صورت الگوی زهکشی حوضه پدید آمده و آثار ارزشمند ژئومورفولوژیک ایجاد کردهاند. علت این فرسایش پوشش گیاهی کم، خاک نرم و بارنگیهای کوتاه اما شدید است.
ژئوسایت دیواره قاضی بستر مناسبی را برای پژوهشهای زمینشناسی و رسوبشناسی به وجود آورده و سالانه دانشجویان و محققان زیادی را به سوی خود جذب میکند.
اگر به قصد تحقیقات زمینشناختی به این مکان سفر میکنید حواستان باشد که بدون اطلاع و کسب اجازه از مقامات مسئول، هرگونه نمونهبرداری از خاک، جرم محسوب شده و مجازات قانونی دارد. ژئوسایت قاضی در نزدیکی غار نمکدان و درهی تندیسها واقع شده و پس از آن میتوانید از این دو عجایب نادر قشم که در ژئوسایت جهانی یونسکو ثبت شدهاند، دیدن کنید.
از آنجایی که این مکان در فاصلهای دور از آبادی واقع شده، بدون آب و خوراکی و تجهیزات به آن سفر نکنید. برای رسیدن به دیوارهی قاضی پیادهروی کمی در پیش دارید و با توجه به آب و هوای قشم بهتر است با کلاه و عینک آقتابی این مسیر را بپیمایید. در هنگام گذر از روی شن و سنگها به زیر پای خود دقت کنید.
پس از کمی مسیر به ناحیهای میرسید که پر از صدفهای ریز و درشت است و جلوهای منحصربهفرد به مسیر داده است. همچنین صدای خرد شدن گلولههای خاک در زیر پاهایتان حسی از خلسه را به وجودتان تزریق خواهد کرد. پس این تجربهی فوقالعاده را در هنگام سفر به قشم از دست ندهید.
عکس های دره قاضی قشم
در ادامه تصاویر خیره کننده ی دره قاضی و ژئو پارک قشم را مشاهده می کنید .