
چرا نمیتوانیم لحظهی به دنیا آمدنمان را به خاطر بسپاریم؟
یکی از سوالاتی که ممکن است هر ذهن کنجکاوی را به خود مشغول کند این است که چرا نمیتوانیم لحظهی به دنیا آمدنمان یا اتفاقاتی را که هنگام نوزادی برای ما اتفاق افتاده است را به خاطر بسپاریم؟ آیا حافظه در سن مشخصی شروع به کار میکند؟ جالب است بدانید که به طور معمول مردم خاطرات مربوط به قبل از ۲ یا ۳ سالگی خود را به یاد ندارند. درواقع اکثر مردم این توانایی را ندارند که وقایعِ چند سال اول زندگی خود را به یاد آورند! اما دلیل آن چیست؟
یادزدودگی نوزادی چیست؟
به طور معمول مردم خاطرات مربوط به قبل از ۲ یا ۳ سالگی خود را به یاد ندارند، این موضوع پدیدهای است که محققان به آن نامِ یادزدودگی نوزادی را دادهاند. با این حال علیرغم این واقعیت که محققان برای سالها این طور فکر میکردند که در سالهای ابتدایی زندگی، حافظه در مغز هنوز تکامل نیافته است. اما تحقیقات جدید نشان میدهد که نوزادان قابلیت شکلدهی به خاطرات را دارند، البته این موضوع با خاطراتی که در سنین بزرگسالی بازگو میکنید، شبیه نیست! جالب است بدانید که در چند روز اول زندگی، نوزادان میتوانند چهره مادر خود را به یاد بیاورند و آن را از چهرهی فردی غریبه تشخیص دهند. چند ماه بعد، نوزاد میتواند چهرهی کسانی که بیشتر میبیند را با لبخند زدن به آنها شناسایی کنند.
چرا چیزی از نوزادی خود به یاد نداریم؟
به طور کلی برای ضبط خاطرات در مغز، انسانها باید سیناپس داشته باشند که به کمک آن بتوانند خاطرات حسی را از سایر اتفاقات جدا و رمزگذاری کنند. در چنین حالتی مغز میتواند خاطرات را دستهبندی و با دادهها دیگر مرتبط کند. با این حال علی رقم اثبات وجود حافظه در کودکان زیر شش ماه این مساله مطرح است که عدم یادآوری خاطرات به دنیا آمدن میتواند با رمزگردانی حافظه در ارتباط باشد. رمزگردانی حافظه احتمالا با پیشرفت قشر پیش پیشانی نوزاد در ارتباط است. این بخش که در طول رمزگذاری و یادآوری خاطرات فعال است در هنگام به دنیا آمدن نوزاد عملکرد کاملی ندارد.
همچنین هیپوکومپوس بخش مهم دیگری در مغز کودکان است که آرام آرام و تا سن حدودا سه سالگی به تدریج رشد میکند. درواقع این بخش تعیین میکند که چه خاطراتی به حافظهی بلندمدت انتقال پیدا کند. بنابراین با در نظر گرفتن این دو فاکتور میتوان دلیلی برای عدم به خاطر آوردن لحظهی تولد پیدا کرد.
دیدگاه ها