دلگرم
امروز: شنبه, ۰۱ مهر ۱۴۰۲ برابر با ۰۷ ربيع الأول ۱۴۴۵ قمری و ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی
نحوه تکثیر و نگهداری از گیاه نی خیزران
20
زمان مطالعه: 6 دقیقه
بامبو یا خیزران مزایای زیادی نسبت به انواع دیگر چوب دارد. بامبو به صورت محسوسی سریع رشد می کند و ارزان تر از بسیاری از انواع دیگر چوب است.بامبو دانه های خاصی دارد که باعث می شود که بامبو ها انواع جنس چوب داشته باشند.

پرورش نی خیزران و اصول کاشت این گیاه مقاوم و سازگار با محیط

در واقع پرورش نی خیزران چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با اصول کشت، تکثیر، مراقبت و پرورش نی خیزران آشنا شوید.
به طور کلی نی خیزران یک گیاه ظریف می باشد که می تواند محیط اطراف تان را بسیار زیبا و چشم انداز نماید. با وجود اینکه نی خیزران یک گیاه سازگار و مقاوم می باشد اما پرورش آن در اقلیم های مختلف نیازمند مراقبت و نگهداری اصولی خواهد بود.

بهتر است بدانید که نی خیزران در واقع یک گیاه کاملا علفی و از خانواده Poaceae می باشد که شامل بیش از ۱۱۵ جنس و ۱۴۰۰ گونه مختلف خواهد بود. این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری تا معتدل با بیشتری تراکم و بیشترین تعداد گونه ها در شرق و جنوب شرق آسیا و حتی در جزایر اقیانوس های هند و اقیانوس آرام پراکنده شده است.
نی خیزران را می توان یک گیاه چندین ساله دانست که رشد سریعی داشته و برخی از گونه های آن تا ۳۰ سانتی متر در طول روز رشد خواهند کرد. این گیاه دارای ساقه هایی حلقوی و چوبی به نام کالم می باشد که اغلب بین گره های آن توخالی خواهد بود.

گیاه معمولا به صورت خوشه هایی منشعب از یک ریزوم ضخیم یا ساقه زیرزمینی رشد می کنند و اغلب ساقه های آن می توانند در کوچک ترین گونه ها ارتفاعی بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر و در بزرگ ترین گونه ها ارتفاعی بیش از ۴۰ متر داشته باشند.
با وجود اینکه برگ های باریک ساقه های جوان اغلب به صورت مستقیم از حلقه های ساقه بیرون می آیند ساقه های بالغ نیز شاخه هایی افقی و برگ دار تولید خواهند کرد. جالب است بدانید که اغلب گونه های خیزران تنها پس از ۱۲ تا ۱۲۰ سال رشد تنها یک بار در طول عمرشان گل می دهند و دانه تولید می کنند.
همچنین تولید مثل در این گونه ها بیشتر رویشی بوده و برخی گونه ها نیز به صورت تهاجمی گسترش می یابند و می توانند زیر درختان دیگر توده تراکمی را تشکیل دهنده که سایر گیاهان را حذف می کند.

نی خیزران (بامبو)

مراحل تکثیر گیاه نی خیزران

به طور کلی یکی از رایج ترین و بهترین روش های تکثیر گیاه نی خیزران روش قلمه زنی ساقه گیاه می باشد که در ادامه مراحل انجام آن را به صورت کامل شرح داده ایم:

برای تکثیر گیاهتان در ابتدا بایستی مقداری از ساقه خیزران را برش بزنید و هرس کنید. سپس قسمتی که جدا کرده یاد را درون خاک و آب قرار دهید زیرا هر کدام از آن ها یک قلمه جدید هستند و پس از گذشت مدتی ساقه های قطع شده یا همان قلمه ها می توانند رشد کنند، جوانه بزنند و شما در نهایت یک نی خیزران جدید داشته باشید.
پس از اینکه قلمه هایتان آماده شدند بایستی به دنبال انتخاب مکان برای کشت آن ها باشید. پس از انتخاب فضای کشت می توانید قلمه های خیزران را در آن بکارید. برای انجام این کار بهتر است درون خاک چاله ای حفر کنید که دو برابر پهنای ریشه باشند.
سپس خیزران را درون چاله قرار دهید و دقت کنید که ریشه ها کاملا درون چاله جای بگیرند. بعد به آرامی داخل حفره خاک بریزید و محل کشت را به صورت کامل آبیاری کنید تا تمام اطراف ریشه از خاک پر شود. معمولا تکثیر گیاه نی خیزران از طریق موجب می شود که گیاه سریع تر مستقر شده و ریشه بزند زیرا خاک اطراف آن سست بوده و قلمه ها می توانند سریع تر درون آن رشد کنند.

دستورالعمل قلمه زنی گیاه

در طول مدت زمان جوانه زنی خیزران ها بهتر آبیاری را به صورت هفتگی انجام دهید و در صورت امکان در دو هفته اول پس از کشت کمی سایه به قلمه های تازه کشت شده بدهید.

خیزران نی خیزران بامبو چینی

شرایط مورد نیاز برای نگهداری نی خیزران

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه به بیان مهم ترین شرایط برای پرورش و نگهداری گیاه نی خیزران پرداخته ایم.

آبیاری منظم:

در واقع گیاه نی خیزران به دلیل داشتن ریشه هایی که در عمق یک متری سطح زمین رشد می کنند نیاز هفتگی به آبیاری شان بین ۲ الی ۳ مرتبه خواهد بود. همچنین اگر گیاهتان را در فضای گلدان نگهداری می کنید بایستی هر هفته حداقل ۴ تا ۶ مرتبه بستر آن را آبیاری نمایید.

خاک و تغذیه مناسب:

با وجود اینکه نی خیزران در اغلب گونه های خاک رشد می کند اما با این حال بهترین ترکیب برای آن خاک ماسه دار می باشد زیرا ریشه های طنابی این گیاه در خاک های ماسه ای رشد بهتری خواهند داشت. در مورد کوددهی نی خیزران نیز می توان گفت که بهترین کود برای رشد آن استفاده از کود حیوانی است. البته در صورت لزوم و در مواقع ضروری می توانید از کود های شیمیایی حاوی اوره نیز برای تغذیه گیاهتان استفاده نمایید.

حتماً بخوانید:
همه چیز در مورد زرد شدن برگ بامبو

همه چیز در مورد زرد شدن برگ بامبو

از علت های زرد شدن برگ بامبو چه می دانید؟ بامبو گیاهی است خوش یمن که طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است امروزه بامبوها به دلیل سادگی نگهداری و…

نور و دمای کافی:

توجه داشته باشید که نی خیزران در واقع از دسته گیاهان سازگار و مقاومی است که اگر در محیط سایه و یا حتی نور زیاد هم قرار بگیرد فرآیند رشدش را ادامه خواهد داد. با وجود اینکه نی خیزران در طول زمستان به خواب می رود و بدون خزان است اما در طول فصول تابستان بیشتر از درختی رشد می کند و نباید نسبت به دمای محیط کشت آن بی تفاوت باشید.

پرورش و نگهداری از خیزران

هرس به موقع:

به طور کلی باغبانان می توانند به راحتی گیاه خیزران را به شکل دیوار سبز آرایش کنند. زیرا این گیاه به دلیل پاجوش زدن می تواند فضاهای خالی بین دیوار سبز را به راحتی پر کند.
در مورد کوددهی نی خیزران نیز می توان گفت که بهترین کود برای رشد آن استفاده از کود حیوانی است. البته در صورت لزوم و در مواقع ضروری می توانید از کود های شیمیایی حاوی اوره نیز برای تغذیه گیاهتان استفاده نمایید.

کنترل آفات و بیماری ها:

بهتر است بدانید که اگر کف گلدان گیاهتان جلبک ایجاد شود حتما دیر یا زود شاهد زرد شدن گلدان نی خیزران تان خواهید بود زیرا با این کار شما فضایی برای رشد انواع میکروب ها و قارچ ها فراهم کرده اید که گیاهتان را به سرعت آسیب پذیر، ضعیف و بیمار خواهد کرد.
از این نکته غافل نشوید که ۲ الی ۵ سانتی متر رطوبت برای پرورش نی خیزران کافی خواهد بود و چنانچه شما در روند آبیاری افراط کنید ممکن است ساقه های گیاهتان پوسیده و به تدریج نرم شوند. به این ترتیب زندگی و حیات گلدان گیاه به خطر خواهد افتاد.


این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.6 از 5 (20 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

hits