
به طور کلی گیاه اسپاتی از دسته گیاهان آپارتمانی است که اگر در شرایط ایده آل قرار بگیرد دارای برگ هایی پهن، براق و نوک تیز خواهد بود اما چنانچه شرایط برای رشد برگ و گل های نامناسب باشد با گذر زمان شاهد پژمردگی و سیاه شدن برگ گیاه اسپاتی خواهید بود.
آشنایی با علل و درمان سیاه شدن برگ اسپاتی
بهتر است بدانید که در واقع اسپاتی فیلوم از دسته گیاهان بومی مناطق گرمسیری آمریکا خواهد بود که امروزه تقریبا ۴۰ گونه مختلف را شامل خواهد شد. این گیاه به عنوان یک گیاه آپارتمانی و زینتی شناخته سده و اغلب برگ های آن سبز براق و نوک تیز خواهند بود. معمولا گیاه در روند رشد خود به ارتفاع ۴۵ تا ۶۰ سانتی متر رسد.
همچنین گل های آن نیز در اواخر فصل زمستان و در طول فصل بهار و تابستان شکل می گیرد و اغلب عمر نسبتا طولانی از چهار تا ده هفته خواهند داشت. همچنین ممکن است در طول سال شاهد دو مرتبه گلدهی اسپاتی فیلوم نیز باشید.
گیاه اسپاتی فیلوم به خاطر قابلیت تصفیه کننده بودن هوا و مقاومت بالا نسبت به نور کم برای فضای اداره جات و بانک ها و حتی منازل مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید که اسپاتی فیلوم هیچ گونه ساقه ای ندارد و یا ساقه آن بسیار کوچک بوده و از این نظر مشابه آنتوریوم خواهد بود.
گیاه اسپاتی فیلوم با وجود مقاومت خوبی که دارد اما گاهی اوقات ممکن است با پژمردگی و یا حتی سیاه شدن برگهای آن مواجه شوید که در این مواقع برای مشخص شدن دلایل شدن در ابتدا بایستی شرایط محیطی گیاه را مورد بررسی قرار دهید زیرا یک گیاه اغلب با نگهداری در شرایط محیطی مطلوب کمتر دچار مشکل و آسیب دیدگی خواهد شد.
اسپاتی فیلوم گیاه نسبتا مقاومی است و امکان مراقبت از آن به مدت طولانی وجود دارد اما با این حال نسبت به تنش های محیطی به سرعت واکنش نشان می دهد و برگ هایش دچار تغییر رنگ و یا سوختگی خواهند شد. به صراحت می توان گفت که عوامل مختلفی از جمله آبیاری، دما، نور، کمبود رطوبت محیط، آفات و بیماری ها و تغذیه نادرست در خراب و سیاه شدن برگهای اسپاتی نقش به سزایی دارند. که ما در ادامه سعی کرده ایم تا به بیان این موارد به صورت کامل بپردازیم.
خصوصیات گیاه اسپاتی فیلوم
تنش در آبیاری
توجه داشته باشید یکی از دلایل سیاه شدن برگهای اسپاتی را می توان تنش در آبیاری دانست زیرا اغلب اوقات هم آبیاری بیش از حد و هم آبیاری بسیار کم هر دو برای گیاه مشکل ساز خواهند بود. به طور کلی آبیاری منظم و کافی لازمه نگهداری هر گیاهی خواهد بود و نباید نسبت به آن بی تفاوت باشید.
برای گیاه اسپاتی فیلوم معمولا رطوبت ملایم خاک ایده آل است پس زمان آبیاری گیاهتان را به گونه ای تنظیم کنید که خاک بستر به صورت کامل خشک شده باشد. در مقابل نیز بستر گیاه نباید به صورت مداوم خیس باشد و یا در عمق بستر کشت ان آب جمع نشود.
پس از گذشت مدتی می توانید زمان مناسب آبیاری را با توجه به شرایط محیطی منزل تان تخمین بزنید که در این حالت کار راحت تری خواهید داشت. از این نکته غافل نشوید که در صورت آبیاری بیش از حد تار های ظریف ریشه گیاه پوسیده می شوند و در مقابل نیز در صورت خشکی بیش از حد بستر باز هم تار های ریشه به دلیل خشکی آسیب شدیدی خواهند دید.
در این حالت آب و مواد غذایی به مقدار کافی جذب نمی شوند و برخی برگ ها کم کن سیاه یا خشک خواهند شد.
به خاطر داشته باشید که انتخاب درست سایز گلدان نیز می تواند از پوسیدگی ریشه ها پیشگیری نماید.
برای مثال اگر گلدان انتخاب شده خیلی بزرگ تر از سایر گیاه باشد با خاک اضافه زیادی پر می شود و در هر مرتبه آبیاری حجم بیشتری آب درون خاک ذخیره خواهد شد. در این مواقع ریشه ها بیشتر خیس می خورند و در نهایت تار های ریشه به این دلیل آسیب جدی خواهند دید.
نور، دما و رطوبت محیط
به صراحت می توان گفت که بازه دمایی بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد برای گیاه اسپاتی فیلوم مفید است و چنانچه دما از این مقدار بالاتر برود برگ های گیاهتان حساس شده و در نهایت دچار آسیب و سیاهی خواهند شد. البته که با بالا رفتن دمای محیط بایستی رطوبت نیز بالا برود تنها در این صورت است که می تواند از عوارض دمای بالا تا حدودی جلوگیری کرد.
بهتر است بدانید که اسپاتی فیلوم در واقع یک گیاه رطوبت دوست محسوب می شود که برای رشد به حداقل ۵۰ درصد رطوبت نیاز دارد. در اغلب اوقات کمبود رطوبت موجب توقف گلدهی و سیاه شدن برگ اسپاتی فیلوم به ویژه در نوک برگ ها خواهد شد.
دقت داشته باشید که این گیاه به شدت مستعد بیماری های قارچی است بنابراین تامین رطوبت آن بهتر است به صورت غیر مستقیم انجام گیرد دقیقا مانند ساخت یک جزیره در زیر گلدان.
در رابطه با نور نیز می توان گفت که اسپاتی برای رشد نیاز به نور غیر مستقیم و فضای روشن برای نگهداری دارد البته که نسبت به کم نوری تا حد زیادی مقاوم است اما هر چقدر نور محیط بیشتر شود گلدهی و رشد نیز بیشتر خواهد بود. اما چنانچه مدت زمان زیادی برگ ها در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرند ممکن است دچار سوختگی شده و قهوه ای رنگ شوند که این مسئله خود می تواند یک عامل سیاه شدن در برگهای اسپاتی فیلوم باشد.
املاح آب یا کوددهی نامناسب
معمولا پرورش دهندگان گل و گیاه توصیه می کنند که برای جلوگیری از سیاه شدن برگهای اسپاتی فیلوم آن ها را با آب جوشیده و هم دمای محیط یا آب مانده آبیاری نمایید. زیرا املاح موجود درون آب و کلر و فلوراید و همچنین سایر افزودنی های تصفیه کننده آب می توانند به مرور موجب سیاه شدن برگ های اسپاتی شوند.
این گیاه برای رشد نیاز کوددهی کمی دارد و بهتر است نصف دوز مصرف پیشنهادی را برای آن استفاده نمایید. البته که گاهی اوقات کوددهی بیش از حد به گیاه موجب تجمع برخی از عناصر درون خاک با برگ ها شده که این مسئله می تواند خود بر سیاه شدن یا خرابی برگ ها تاثیر بگذارد. پس کوددهی مناسب مشکلی نخواهد داشت به شرط اینکه در مصرف آن زیاده روی نکنید.

فوت و فن کاشت و تکثیر اسپاتی فیلوم
انواع آفات یا بیماری های قارچی
جالب است بدانید که گاهی اوقات سیاه شدن برگهای اسپاتی فیلوم ممکن است در اثر بیماری های قارچی یا آفات باشد. چنانچه لکه های قهوه ای با هاله های زرد علاوه بر نوک برگ در کناره ها یا وسط برگ ها نیز وجود داشت احتمالا برگ ها آلوده به بیماری قارچی شده اند. در این مواقع نیاز است تا تا برای رفع آفات از قارچ کش استفاده نمایید.
چنانچه علائمی مانند ترشحات براق، خوردگی، زخم، تار، لکه های برجسته یا توده های مشکوک بر روی برگ ها مشاهده کردید ممکن است گیاه دارای یک آفت فعال باشد که با خوردن شیره گیاه موجب زردی، خشک شدن یا سیاه شدن برگ ها می شود. در هر صورت بررسی دوره ای گیاهان به تشخیص زودهنگام این بیماری ها کمک شایانی خواهد کرد.
دیدگاه ها