.webp)
دستور فروش ملک مشاع در رهن بانک
ملک مشاع گاها دارای مقررات پیچیده و دشواری است. به ملکی که چند مالک دارد ملک مشاع گفته می شود. پس مالکانی که در یک ملک، شریک هستند مالکان مشاع آن ملک هستند. برای مثال فرض کنید که چند نفر با هم ملکی را میخرند یا این که یک ملک به چند نفر برادر و خواهر ارث می رسد که این ها مثال برای ملک مشاع است.
منظور از رهن چیست؟
رهن عقد و قراردادی است که در آن، فرد مالی را در قبال طلبی که دارد و گرفته است به وثیقه به طلبکار میدهد. مانند این که شما از بانک وام گرفته اید و بدهکار بانک هستید که بانک برای تضمین پرداخت وام از شما ملک و… را وثیقه یا رهن میگیرد.
رهن دادن مال مشاع
رهن دادن مال مشاع به صورت های مختلفی صورت میگیرد که یکی از آنها رهن دادن آن به بانک است در قبال گرفتن وام و تسهیلات. مسئله این است که آیا اصلا می توان مال مشاع را به رهن بانک داد؟ و این که آیا در صورت ممکن بودن این عمل آیا بانک می تواند آن را توقیف و سپس بفروشد؟
اگر چند نفر با هم مالک یک ملک باشند یک صورتش این است که آن کسی که قصد گرفتن وام و… دارد به همراه دیگر شریک خودش به بانک مراجعه کند و ملک را با اجازه وی به رهن گذارد. یا این که اگر شریک وی اجازه چنین کاری را نداد به وسیله کارشناس راه و ساختمان میزان سهم خود را به صورت گزارش به بانک ارائه دهد. پس دانستیم که رهن دادن ملک مشاع به بانک اشکالی ندارد.
طبق قانون مالی که در رهن قرار میگیرد؛ راهن یا کسی که به رهن داده است نمی تواند کاری را انجام دهد که به ضرر طلبکاری که مال در وثیقه وی است ضرری برسد. برای مثال نمی تواند مال را به فروش برساند.
اما با وجود این اگه فروش مال و یا ملکی که در رهن است با در نظر گرفتن حقوق بانک و یا طلبکار باشد این فروش می تواند صحیح باشد. یکی از ضوابط این است که اجازه بانک در این راستا باید گرفته شود و بانک با این فروش موافقت کند. پس فروش ملک مشاع در رهن بانک منوط به موافقت بانک است.
شرایط بانک برای اجازه فروش ملک
برای فروش ملک در رهن بانک، معمولا بانک ها شرایط و ضوابطی دارند. مثلا ممکن است در یک بانک خریدار ملزم باشد به اندازه بدهی باقی مانده اوراق خریداری کند و یا سپرده ای در بانک داشته باشد.
فروش ملک مشاع در رهن بانک توسط بانک
گاهی بحث فروش ملک می شود از این جهت که مالک میخواهد ملکی را که در رهن بانک دارد بفروشد که اینجا بیان شد باید اجازه بانک اخذ شود اما گاهی هم به این صورت است که ملک مشاعی به رهن بانک داده شود و حالا بدهی پرداخت نشده و بانک قصد فروش ملک را دارد در اینجا اگر فرد ملک مشاع را به اندازه سهم خود به رهن بانک داده است بانک می تواند مطابق ضوابط نسبت به سهم بدهکار بانکی مال را از طریق اداره ثبت به مزایده بگذارد و طلب خود را برداشت کند. اما اگر شریک و یا مالک سهم شریک دیگری را هم به رهن گذاشته می تواند ابطال سند رهنی آن اندازه از سهم شریک دیگر را از دادگاه تقاضا کرد.
نتیجه گیری
فروش ملک مشاع در رهن بانک هم توسط بانک ک هم توسط مالک دارای قواعدی است از جمله این که مالک بدون اجازه بانک حق چنین کاری را ندارد و بانک هم با تحقق شرایطی باید اجرای این امر را از اداره ثبت و اجرای اسناد تقاضا کند که هر یک از این موارد جزئیاتی دارد که در بالا به آن اشاره کردیم.
منبع : وکیل تاپ
دیدگاه ها