دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۶ آذر ۱۴۰۲ برابر با ۲۲ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری و ۰۷ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی
مجازات تجاوز به ملک شخصی دیگران چیست؟

تجاوز به ملک شخصی دیگران چه مجازاتی دارد ؟

مجازات تجاوز به ملک شخصی دیگران چیست؟
2
زمان مطالعه: 9 دقیقه
بنا به حکم قانون و شرع، اگر کسی مال دیگری را غصب کند، مکلف است عین مال را به صاحب آن برگرداند. چرا که در غیر این صورت با حکم دادگاه از او خلع ید می شود.

تجاوز به ملک شخصی دیگران چه مجازاتی دارد ؟

بنا به حکم قانون و شرع، اگر کسی مال دیگری را غصب کند و تجاوز به ملک شخصی دیگران کند ، مکلف است عین مال را به صاحب آن برگرداند. چرا که در غیر این صورت با حکم دادگاه از او خلع ید می شود. یکی از موضوعات مهمی که امروز در دادگاه‌ها به تعداد فراوان مطرح می‌شود، دعوای تصرف است.

بنا به حکم قانون و شرع، اگر کسی مال دیگری را غصب کند، مکلف است عین مال را به صاحب آن برگرداند؛ چرا که در غیر این صورت با حکم دادگاه از او خلع ید می شود.

همچنین اگر شخصی به ملک دیگری تجاوز به ملک شخصی دیگران و در آن ساخت و ساز کند،، در این صورت نیز باید پس از بازگرداندن زمین به حالت نخست، عین زمین را به صاحب آن بازگرداند.

تجاوز به ملک شخصی دیگران

گاهی اتفاق می افتد که شخص بدون قصدی خاص و حتی بدون آن که متوجه باشد، تجاوز به ملک شخصی دیگران کرده و در آن ساخت و ساز می کند، اما متعاقباً متوجه می‌شود که به ملک دیگری تجاوز کرده است و باید از آن خلع ید کند. به ویژه این اتفاق معمولاً در مورد آپارتمان‌ها در شهرهای بزرگ رخ می دهد.

برای مثال فردی به میزان یک تا دو متر به ملک مجاور تجاوز می‌کند که اگر ملک، رفع تجاوز شود، مستلزم آن خواهد بود که چندین واحد آپارتمان تخریب شود.

دریافت خسارت تجاوز به ملک دیگران

جزئی یا کلی بودن خسارت بستگی به تشخیص دادگاه دارد. در این گونه موارد هرگاه مشخص شود که غاصب یا اشخاصی که قبل از او به ملک مجاور تجاوز کرده است، قصد تجاوز به ملک شخصی دیگران نداشته و در اثر اشتباه در محاسبه ابعاد یا تشخیص موقعیت طبیعی ملک یا پیاده کردن نقشه ثبتی یا به علل دیگری که ایجادکننده بنا یا مستحدثات از آن بی اطلاع بوده، تجاوز واقع شده و میزان ضرر مالک هم با مقایسه با خسارتی که از خلع ید و قلع و قمع بنا متوجه طرف مقابل می شود، جزئی است، می توان از تخریب ساختمان یا هر مستحدثه دیگری جلوگیری کرد.

جزئی یا کلی بودن خسارت بستگی به تشخیص دادگاه دارد، چنانچه به نظر دادگاه خساراتی که از خلع ید و قلع بنا و مستحدثات متوجه طرف می شود، جزئی باشد، در صورتی که متجاوز قیمت زمین مورد تجاوز را طبق نظر کارشناس منتخب دادگاه بپردازد، دادگاه حکم به پرداخت قیمت زمین به مقدار تجاوز به ملک شخصی دیگران شده و تمامی خسارات وارده به مالک خواهد داد.

همچنین دادگاه ضمن صدور حکم به پرداخت خسارت، حکم به اصلاح اسناد مالکیت طرفین را صادر خواهد کرد و پس از آن که حکم قطعی شد، دادگاهه موظف است مراتب را به اداره ثبت اسناد و املاک محل اعلام کند تا اسناد مالکیت طرفین اصلاح شود.

به نظر می رسد برای محاسبه و تعیین قیمت زمین تجاوز شده، بالاترین قیمت زمین از زمان تجاوز تا تاریخ صدور حکم ملاک خواهد بود و اگر تجاوز به اراضی موجب کسر قیمت باقیمانده آن نیز شود، محاسبه خواهد شد.

وجود اموال محکوم علیه، در ملک در حال خلع ید، مانع از اجرای حکم نیست.

طرح یک سوال

در اینجا پرسشی مطرح می‌شود مبنی بر این که اگر کسی از دادگاه حکم خلع ید گرفت، اما هنگام اجرا متوجه شد که ملک در دست شخص دیگری است، آیا این حکم در مورد این شخص هم اعتبار دارد ؟

در پاسخ به این پرسش باید گفت که اگر عین مال در تصرف فردی غیر از محکوم علیه باشد، این موضوع مانع از اقدامات اجرایی نخواهد بود و ملک در دست هر شخصی که باشد از او هم خلع ید می شود.

اما اگر متصرف ملک، مدعی حقی از عین یا منافع آن باشد و دلایلی هم ارائه کند، در این صورت مامور اجرای حکم به او یک هفته مهلت می‌دهد تا به دادگاه صالح رجوع کند و اگر ظرف ۱۵ روز از این تاریخ قراری دایر بر به تاخیر افتادن اجرای حکم به قسمت اجرا ارائه شود، عملیات اجرایی متوقف می شود.

در غیر این صورت دایره اجرا ادامه عملیات را پیگیری می‌کند و از ملک رفع تصرف خواهد کرد. باید تاکید کرد که اصولاً واگذاری ملک خلع ید شده به دیگری، مانع از اجرای حکم قطعی دادگاه نخواهد شد.

همچنین گفتنی است، وجود اموالی از محکوم علیه یا شخص ثالثی، در ملکی که باید خلع ید شود، مانع از اجرای حکم نمی شود. اگر اموالی وجود داشته باشد که صاحب آن از بردن این اموال خودداری کرده و به او دسترسی نباشد، تا زمانی که مراتب به وی اعلام شود، مامور اجرا به صورت زیر اموال را صورت‌جلسه می کند؛ اگر این اموال وجه نقد، طلا و زیورآلات یا اوراق بهادار مانند چک باشد، این اموال به صندوق دادگستری یا بانک تحویل داده می شود.

اما اگر اموال ضایع شدنی بوده یا اشیایی باشد که بهایی آن با هزینه نگهداری آنها متناسب نباشد، از سوی دادگاه به فروش رفته و حاصل فروش پس از کسر هزینه های مربوط، به صندوق دادگستری سپرده می شود تا به صاحب آن داده شود.

در غیر این موارد مامور اجرا، اموال را در همان محل یا محل مناسبب دیگر محفوظ نگه می دارد و به شخصی به عنوان حافظ سپرده و از او رسید می گیرد.

مجازات ورود به عنف

در صورت وجود دو شرط پیش‌گفته و شکایت شاکی، مرتکب جرم علاوه بر آن‌که مکلف است از ملک رفع تصرف کند، به یک تا شش ماه حبس محکوم می‌شود و اگر تعداد مرتکبین جرم که با زور و اجبار وارد ملک شده‌اند، دو نفر یا بیشتر باشد و حداقل یکی از آن‌ها سلاح (اعمّ از سرد یا گرم) همراه داشته باشد، مجازات آن‌ها از یک تا سه سال حبس خواهد بود.

تصرف ملک غیر با قهر و غلبه

ماده ۶۹۲ قانون مجازات اسلامی: «هرگاه کسی ملک دیگری را به قهر و غلبه تصرف کند، علاوه بر رفع تجاوز به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.»
همان‌طور که دیدیم، ماده ۶۹۱ قانون مجازات اسلامی برای کسی که با قهر و غلبه، صرفاً وارد و داخل ملک دیگری شود، تعیین مجازات کرده است.

حال اگر شخصی علاوه بر داخل شدن به ملک دیگری، آن ملک را تصرف هم بکند، مرتکب جرم موضوع ماده ۶۹۲ شده و مجازات سنگین‌تری (سه ماه تا یک‌سال حبس) در انتظار اوست.

و اگر جرم مندرج در ماده ۶۹۲ در شب واقع شده باشد، مرتکب به حداکثر مجازات (یعنی یک‌سال) محکوم می‌شود. دلیل این امر آن است که شب زمان آرامش مردم است و ارتکاب جرم در این زمان، لطمه بیشتری به امنیت و آرامش بزه‌دیده (مالک یا متصرف) وارد می‌کند.

پرسش و پاسخ در مورد تجاوز به ملک شخصی دیگران

سوال: ما یک زمینی پدری داریم که به متراج مشخصی که از پدرم از برادر و خواهرهای خودش اون رو به صورت قولنامه 32سال پیش خریدن.
حالا بعد از فوت پدرم, پسرعموهای پدرم اومدن 100 متر از زمین مارو دیوار کشیدن و مال خودشون کردن.ما نمیتونیم دیوار رو خراب کنیم,چون دادگاه قطعا مارو محکوم میکنه.

حالا ما چیکار باید بکنیم ؟ این زمینی که پسر عموهای پدریم گرفتن, یک دیوار مشترک بوده که اونا 100 متر از دیوار خودشون جلوتر اومدن.
که میگن 20 سال پیش این مشکل رو حل کردن با پدرم, ولی سندی هم ندارن. ولی چون پی خونه یکی هست. به اون هم نمیتونیم استناد کنیم.
جالب تر این که پشت دیوار که از ما گرفتن دارن خونه درست می کنن, حالا ما اگر شکایت کنیم دادگاه دستور خراب کردنش رو میده ؟البته عموهام و عمه هام به عنوان شاهد میتونن شهادت بدن که 100 متر جلوتر اومدن.و دادگاه قبول میکنه؟ حکم چیه؟ ممنونم از شما

جواب: بله در صورتیکه مالک باشید و در ابتدا مالکیت اثبات شود میتوانید حکم قلع و قمع بنا و اجرت المثل ایام تصرف را گرفته و برای شکایت تصرف عدوانی نیز اقدام نمائید.

سوال: صبح درخانه ام رازدن وقتی بازکردم سه نفربادردست داشتن لوله اب ب سرم زدن ووارده خانه شدن وبعدلز تخریب اموالم را ب سرقت بردن وقتی از اهالی کمک خواستم ب اهالی میگفتن ک من فرزندش را ب قتل رساندم وانها از طرف آگاهی امدن وحکم دارند , ومرا تهدید ب جاسازی مواد کردن وگفتن اگر شکایت کنم انها موادرا ب دادسرا میدهند ومرا مورده ضرب وجرح دادن ک برگه پزشکی ق موجوداست امروز بعداز گذشت چهارماه انها ازادانه میگردن

جواب: می توانید با شهودی که دارید شکایت بفرمایید.

سوال: امروز دو مامور و یک شخص دیگری وارد خانه برادرم شدن و بدون نشان دادن حکمی از طرف قوه قضائیه به من که در خانه تنها بودم به زور وارد خانه برادرم شدند و خانه را به هم زدند و تنها به من گفتند که از طرف قاضی حکم دارند که وسایل آن مرد در خانه ماست و او دنبال وسایل خودش است که در خانه برادرم هست.

آیا قاضی بدون دلیل و مدرک اصلا چنین حکمی میدهد؟ و مامورین آیا نباید حکم را به صاحب خانه برای ورود نشان بدهند؟
آیا می توان از مامورین و آن فرد به دلیل وررود غیر قانونی شکایت کرد؟

جواب: طبق ماده ۵۸ قانون آیین دادرسی کیفری باید اوراق هویت و اصل دستور قضایی را ارائه دهند.
بنابر این عدم ارائه تخلف است.

دعوای خلع ید و دعوای تصرف عدوانی چیست ؟

تصرف عدوانی (زوروارانه) به چه معناست؟ + جرم تصرف عدوانی

حق ارتفاق(حق شخصی در ملک دیگری) چیست و چه خصوصیاتی دارد ؟



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.5 از 5 (2 رای)  

    دیدگاه ها

    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

    
    hits