مجله دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۲ برابر با ۰۷ رمضان ۱۴۴۴ قمری و ۳۰ مارس ۲۰۲۳ میلادی
کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه
0
زمان مطالعه: 9 دقیقه
باتوجه‌به اینکه دریچه‌ گرد یکی ‌از بهترین محصولات برای تهویه هوای محیط محسوب می‌شود، بررسی کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه نیز تبدیل به ‌یکی ‌از موضوعات اصلی در این زمینه شده است.

یکی ‌از اصول اساسی ساخت هر سازه‌ای در دنیای مدرن، موضوع تهویه هواست. این موضوع از نظر دسترسی به هوای تازه و تنظیم دمای هوای محیط اهمیت ویژه‌ای دارد. باتوجه‌به اینکه دریچه‌ گرد یکی ‌از بهترین محصولات برای تهویه هوای محیط محسوب می‌شود، بررسی کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه نیز تبدیل به ‌یکی ‌از موضوعات اصلی در این زمینه شده است.

دریچه هوا چیست؟

هنگامی‌که در مورد سیستم‌های هوارسانی و تهویه صحبت می‌کنیم،‌ شکی نیست یکی ‌از اجزایی که حتماً به‌ آن برخورد خواهیم کرد، دریچه هوا است. دریچه هوا (Diffuser) وظیفه تنظیم سرعت و فشار جریان هوای ورودی و انتقال هوا از کانال‌ها به محیط را بر عهده دارد.

البته این وظیفه فقط در مسیر رفت هواست و اگر در مسیر برگشت نیز از دریچه هوا استفاده شود، وظیفه مکش هوا را نیز دارند.

دسته‌بندی دریچه هوا

سیستم‌های تهویه از اجزای مختلفی ساخته شده‌اند که در دسترس‌ترین قسمت آن‌ها، دریچه هوا است. دریچه هوا را می‌توان طبق معیارهای مختلفی دسته‌بندی کرد. به‌عنوان مثال از لحاظ کاربردی دریچه‌های هوا به‌ چهار نوع دریچه تأمین هوا، دریچه هواساز، دریچه تهویه هوا و دریچه تنظیم هوا تقسیم می‌شوند.

اگر مبنای دسته‌بندی را شکل ظاهری قرار دهیم، دریچه‌های هوا به انواع دریچه گرد، دریچه مستطیلی و دریچه خطی تقسیم می‌شوند که هرکدام شکل ظاهری، ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاص خود را دارند. لازم‌به‌ذکر است که تقسیم‌بندی را می‌توان بر اساس جنس بدنه دریچه هوا نیز انجام داد.

بر این اساس دریچه‌های هوا به‌ انواع پلاستیکی، استیلی، گالوانیزه، آلومینیومی، چوبی و PVC تقسیم می‌شوند. البته باید گفت که بیشتر دریچه‌های هوا از جنس آلومینیوم ساخته می‌شوند.

دریچه گرد و بررسی ویژگی‌های آن

دریچه گرد به‌ انتهای کانال‌ها و انشعابات گرد متصل شده و کار انتقال هوا را به ‌بهترین حالت ممکن انجام می‌دهد. یکی‌ از مزایای جالب توجه این دریچه‌ها، تنظیم دقیق میزان هوای ورودی است. بدین ترتیب هر زمان که کاربر احساس کمبود فشار هوا نمود و نیاز به حجم هوای بیشتری بود، به‌راحتی می‌تواند با تنظیم این دریچه‌ها حجم هوای مورد نیاز را تأمین کند.

کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه و کارآیی بالای آن‌ها باعث شده که مدل‌های مختلفی از آن‌ها توسعه پیدا کنند. تمامی انواع دریچه‌های گرد از یک قاب خارجی با تعدادی پره داخلی ساخته شده‌اند که به ‌روشی به قاب خارجی متصل می‌شوند.

انواع دریچه‌های گرد از لحاظ ساختار

فضاهای مختلف نیازمند دریچه‌های گرد متفاوتی هستند که بتوانند نیاز این فضاها را پوشش داده و عمل تهویه هوای مطبوع را انجام دهند. مکان‌های سربسته می‌توانند تنوع زیادی از نظر ارتفاع، مساحت، دمای محیط و میزان هوای مورد نیاز برای تهویه داشته باشند.

این موضوع کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ازاین‌رو باید مدل‌های مختلفی از دریچه‌های گرد ساخته شوند تا هوای تازه به تمام قسمت‌های محیط برسد.

دریچه گرد تخت

این دریچه‌ها که به ‌آن‌ها دریچه گرد بلندگویی نیز گفته می‌شود، ظاهری کاملاً شبیه به بلندگو دارند. نکته جالبی که در رابطه با این محصولات وجود دارد، مایل قرار گرفتن پره‌های داخلی آن نسبت به قاب خارجی است. این نوع طراحی در کنار شکل بلندگویی دریچه، باعث می‌شود تا هوا به‌طور متعادل و یکنواخت در تمام محیط پخش شود.

دریچه گرد تخت در مکان‌هایی کاربرد بیشتری دارد که ارتفاع سقف معمولی است. این محصولات جزو ابتدایی‌ترین و پایه‌ای‌ترین نوع دریچه‌ها محسوب می‌شوند.

کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه

دریچه گرد سقفی برجسته

دریچه گرد سقفی برجسته یکی دیگر از انواع دریچه گرد به شمار می‌رود. ظاهر آن‌ها کاملاً شبیه دریچه گرد بلندگویی است که ممکن است افراد آن‌ها را به جای هم به کار برند.

تفاوت دریچه سقفی برجسته با نوع گرد تخت، این است که لایه‌های داخلی آن به‌صورت زاویه‌دار به هم متصل می‌شوند. ازاین‌رو ظاهر کلی دریچه به‌ شکل گرد برجسته است که علت نام‌گذاری این محصولات هم همین موضوع محسوب می‌شود.

دریچه گرد کروی

تهویه هوای فضاهای بزرگ با ارتفاع سقف بلند، کار ساده‌ای نیست و ازآنجاکه مدل‌های معمولی توانایی پرتاب هوا به مسافت‌های دور را ندارند نمی‌تواند به کمک آن‌ها انجام شود. یکی ‌از بهترین گزینه‌ها برای استفاده در چنین مکان‌هایی دریچه گرد کروی است.

این دریچه که به‌ آن دریچه جت اسپورت یا دریچه جت دیفیوزر نیز گفته می‌شود، ساختاری شبیه چشم انسان دارد و کره‌ای توخالی می‌باشد که درون یک فریم گرد قرار گرفته است. قسمت کره‌ای با تکیه بر فریم به ‌تمامی جهات می‌چرخد و هوای تازه را به‌ همه نقاط محیط می‌رساند.

وجود این دریچه‌ و محصولات مشابه نشان می‌دهد که کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه فقط محدود به فضاهای کوچک نمی‌شود و می‌توانند به‌خوبی تهویه هوای مکان‌های بزرگ را نیز انجام دهند. نکته جالب در رابطه با این دریچه‌ها، امکان نصب آن‌ها بر روی دیوارهاست.

به‌این‌ترتیب مکان نصب آن‌ها فقط محدود به سقف نخواهد شد. همچنین شکل ظاهری جذاب و مدرنی که دارند باعث شده استفاده از آن‌ها در مکان‌های تجاری، اداری و تفریحی تبدیل به‌ گزینه‌ای ایده‌آل شود.

کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه دریچه گرد مشبک

قرار گرفتن پره‌های این دریچه هم به‌صورت افقی و هم به‌صورت عمودی، ظاهری شبیه لانه زنبور را ایجاد می‌کند. به همین دلیل به‌ آن‌ها، دریچه لانه زنبوری نیز گفته می‌شود. سبک طراحی دریچه گرد مشبک باعث شده تا بتوان از آن‌ها در مسیر رفت و برگشت هوا استفاده کرد.

دریچه گرد مشبک کمترین اصطکاک را با هوا دارد که این موضوع باعث شده تا بتواند با فشار مناسبی، هوای تازه را به ‌محیط تزریق کند. از طرفی همین اصطکاک کم، کمک می‌کند که این دریچه در مسیر برگشت، بتواند بیشترین حجم هوا را در مقایسه با دیگر محصولات، به درون کانال هوا برگرداند.

دریچه گرد خورشیدی

این دریچه‌ها توانایی مکش حجم بالایی از هوا را دارند که باعث می‌شود بتوان از آن‌ها علاوه ‌بر مسیر رفت، در مسیر برگشت نیز استفاده کرد. طراحی خاص دریچه گرد خورشیدی امکان تزریق هوا به‌ محیط به‌صورت گردابی را فراهم می‌کند.

چنین الگویی باعث می‌شود که در کمترین زمان ممکن، هوای تازه به‌طور یکنواخت با هوای محیط ترکیب شده و پخش شود. این الگو همچنین مزاحمت دمایی برای دمای هوای محیط را به ‌حداقل می‌رساند. باتوجه‌به قدرت راندمان مناسب این دریچه‌ها از آن‌ها می‌توان در فضاهایی با ارتفاع سقف ۴ تا ۶.۵ متر استفاده کرد.

دریچه گرد جت نازل

یکی ‌از مشکلاتی که مکان‌هایی همچون تالارها، سالن‌های تئاتر، سینما و فضاهای ورزشی با آن مواجه هستند، مشکل تهویه هوا و رساندن هوای تازه به دورترین نقطه ممکن است. ارتفاع سقف در چنین فضاهایی معمولاً به ۵ متر می‌رسد و ممکن است استفاده ‌از دیگر انواع مدل‌های دریچه گرد باعث افزایش هزینه‌های مربوط به‌ انرژی شود.

اینجاست که بهترین گزینه، استفاده ‌از دریچه جت نازل محسوب می‌شود. این دریچه از استوانه‌هایی متحدالمرکز ساخته شده که به‌طور عمود بر هم در یک قاب گرد خارجی قرار گرفته‌اند و فاصله همه آن‌ها با هم یکسان است. به‌ دلیل وجود محور میانی، امکان حرکت مستقل آن‌ها نسبت به قاب خارجی وجود دارد.

همین موضوع باعث شده تا چرخشی ۶۰ درجه‌ای را در این دریچه‌ها شاهد باشیم. در بحث کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه باید گفت که این دریچه علاوه‌بر کاربرد اصلی خود، شکل ظاهری بسیار زیبا و جذابی دارد که امکان استفاده از آن‌ها بر روی دیوار را فراهم می‌کند.

کاربرد دریچه‌های گرد در تهویه دریچه گرد سونایی

این دریچه به‌صورت تخصصی برای تهویه هوای محیط‌های مرطوبی همچون حمام، سرویس‌های بهداشتی، تصفیه‌خانه‌ها و استخر طراحی و تولید می‌شود. ساختار آن متشکل از یک قاب خارجی به ‌همراه دیسک داخلی است. دیسک داخلی توسط یک پیچ بر روی قاب خارجی سوار و به ‌آن متصل شده است.

این موضوع امکان شستشو و تمیزکاری دریچه گرد سونایی را فراهم کرده و باعث می‌شود که همیشه تمیز بماند. کاربر می‌تواند به‌صورت دستی و با چرخاندن دیسک دریچه‌ به چپ و راست، میزان ورود و خروج هوا را تنظیم کند.

نحوه تنظیم جریان هوا در دریچه‌های گرد

تنظیم جریان هوا در دریچه‌های گرد توسط دمپرهایی که در قاب آن‌ها تعبیه می‌شوند، امکان‌پذیر است. به‌ کمک این دمپرها کاربر قادر خواهد بود که میزان هوای ورودی را به‌طور دقیق تنظیم کند.

نوع محیط مدنظر شما، دکوراسیون مدرن یا سنتی به‌کار رفته در ساخت ساختمان، میزان بزرگی فضا، حجم مورد نیاز هوا و مقدار مصرف انرژی معیارهایی هستند که باتوجه‌به آن‌ها می‌توانید مناسب‌ترین دریچه گرد را برای سازه خود انتخاب کنید. گروه صنعتی تهویه کارا به‌عنوان مجموعه‌ای معتبر در تولید و ارائه تجهیزات تهویه هوای مطبوع و با تکیه بر دانش فنی و استفاده از دستگاه‌های پیشرفته آماده خدمت‌رسانی به کاربران است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
 
دیدگاه ها

درج کامنت برای این مطلب غیر فعال است