علت یاتاقان زدن خودرو
توجه داشته باشید که وقتی موتور یاتاقان میزد بلافاصله باید موتور خاموش شود در غیر اینصورت سبب کج شدن میل لنگ میشود. استفاده از روغن نامرغوب و غیر اصلی و تعویض دیرهنگام آن سبب بروز حالت لجنی در روغن میشود، در این حالت با پدیدار شدن رسوبات و جرم قطعات خودرو دچار جرمگرفتگی میشوند زمانی که این جرمگرفتگی به مجاری روغن نفوذ کند سبب اختلال در فرآیند روغنکاری میشود که این جرمگرفتگی مسیرهای انتقال روغن و جرمگرفتگی خود پمپ روغن سبب عدم روغنکاری صحیح یاتاقانها میشود و یاتاقانها در شرایط بسیار بدی قرار میگیرد.
علت یاتاقان زدن موتور چیست ؟
- خرابی پمپ روغن
- بدون آب ماندن موتور
- کثیف بودن فیلتر روغن و یا کهنه بودن بیش از اندازه روغن
- راندن موتور با سرعتهای خیلی زیاد بطوریکه دور موتور به محدوده قرمز نزدیک شود
اگر هرگونه آلودگی و کثیفی روی یاتاقان را بگیرد، باعث ساییدگی شده و خرابی این قطعه را سرعت میبخشد. وقتی که گرد و غبار و آلودگی ها بر روی سطوح مینشیند، باعث خشن شدن سطوح و خوردگی و در نهایت باعث لقی این قطعه می شوند که سبب بروز خسارات و ضررهای فراوانی خواهد شد.
موتور خودرو از قسمت های مختلف فلزی تشکیل شده است. تماس هر یک از این قطعات فلزی با یکدیگر، منجر به ساییدگی، گرما و مشکلات بسیار دیگری در خودرو می شود. یاتاقان ها (bearing) قطعاتی هستند که مانع از برخورد قطعات فلزی با یکدیگر می شوند. این قطعه از طرفی، تماس شاتون و پایه های نگهدارنده بدنه موتور با میل لنگ را ممکن می کند و از طرف دیگر، روی لایه ای از روغن در حال حرکت است.
این روغن، اصطکاک قطعات را به حداقل می رساند و اگر به دلایلی که بعداً به آن اشاره می کنیم، از بین برود، ماشین شما یاتاقان زده است. یاتاقان زدن خودرو اصطلاحی است که در بین کارشناسان و تعمیرکاران خودرو رواج دارد و به معنی خرابی این قطعه است.
علائم یاتاقان زدن خودرو
خوردگی در یاتاقان:
این خوردگی زمانی رخ می دهد؛ که سطح درگیر با یاتاقان زنگ بزند. چون وقتی یاتاقان روی این سطح حرکت کند دچار ساییدگی می شود در صورتی که یاتاقان با سطوح بخوبی درگیر نشود و دچار لقی باشد حرکت هایی که رخ می دهد کم کم موجب سایش و خوردگی در یاتاقان خواهد شد.
جا زدن یاتاقان:
در روی یاتاقان شیار هایی وجود دارد. رینگ داخلی استوانه ای یاتاقان در رینگ بیرونی قرار می گیرد.
اگر به هر علتی رینگ داخلی در رینگ بیرونی بد جا زده شود و یا با فشار زیادی این رینگ ها در درون هم جای گیرند، کم کم این شیارها رنگ تیره ای به خود می گیرند و یا شیارهای بی خود دیگری در روی یاتاقان ها شکل می گیرد؛ که با دیدن آنها هرچه زودتر باید آن را تعویض کنید. در غیر این صورت یاتاقان زدن اتومبیل حتمی خواهد بود.
روغن کاری غیر اصولی:
اگر روغن به اندازه ی کافی وجود نداشته باشد، یا از روغن های غیر استاندارد و نامرغوب و تقلبی استفاده شود، موجب حرکت سایشی و لغزشی در یاتاقان خواهد شد. اما باید بدانید که اگر روغن بیش از اندازه لازم هم باشد، روان سازی بیش از اندازه انجام می شود و خود باعث ایجاد حرارت خواهد شد.
بوجود آمدن آلودگی بر روی یاتاقان:
اگر هرگونه آلودگی و کثیفی روی یاتاقان را بگیرد، باعث ساییدگی شده و خرابی این قطعه را سرعت می بخشد. وقتی که گرد و غبار و آلودگی ها بر روی سطوح می نشیند، باعث خشن شدن سطوح و خوردگی و در نهایت باعث لقی این قطعه می شوند که سبب بروز خسارات و ضررهای فراوانی خواهد شد.
این آلودگی ها شامل روان سازی ناخالص، وجود گرد و خاک، استفاده از قطعات کار کرده و یا کثیف، خرده ریزه قطعات دیگر که به وسیله ی همان روغن و روان سازی به قسمت یاتاقان منتقل می شود.
که خود یکی از عوامل یاتاقان زدن خودرو می باشد. اما این قطعه وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که بهتر است با آن ها آشنا شوید.
این موارد به شرح زیر می باشد:
- تنظیم لقی عمودی بین میل لنگ و سیلندر
- کاهش اصطکاک میان میل لنگ و شاتون و جلوگیری از خوردگی آنها
- کاهش اصطکاک و از بین بردن آن میان سیلندر و میل لنگ
دوباره تاکید می کنیم که از بازدیدهای دوره ای در مورد تمام قسمت های اتومبیل به خصوص یاتاقان غافل نباشید. زیرا در صورت یاتاقان زدن و خرابی قطعات مختلف هزینه های هنگفتی را باید پرداخت نمایید و خسارات غیر قابل جبران خواهد بود.
دیدگاه ها