دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
چالکود چیست؟ + آموزش مرحله به مرحله چالکود کردن
3
زمان مطالعه: 4 دقیقه
چالکود ، یکی از بهترین شیوه‌های کوددهی برای درختان به ویژه درختان میوه می‌باشد. در این روش مخلوطی از کود‌ّهای دامی و کودهای شیمیایی که برای رشد گیاه لازم می‌باشد، در چاله‌های حفر شده در نزدیکی ریشه درخت ریخته می‌شود.

استفاده از روش چالکود به مرور زمان باعث غنی‌سازی و بهبود خاک، تقویت و اصلاح ریشه‌ی گیاه و افزایش درصد رشد شاخه‌های جدید می‌شود.

چالکود چیست؟

چالکود راهکاری مناسب جهت جبران کمبود کودی درختان است . در این روش نزدیک ریشه درخت چاله هایی حفر می کنند و آنها را با مخلوط کودهای آلی و شیمیایی پر می کنند.
چالکود مزایای فراوانی برای درخت دارد و موجب می شود که گیاه رشد بهتری پیدا کند و کیفیت میوه ها افزایش یابد.

چالکود درختان چیست

طریقه چالکود کردن

محل حفر چاله:

در این روش ابتدا چاله هایی را در نزدیک تنه درخت حفر می کنند . محل حفر چاله باید در ۳/۱ قسمت انتهای سایه انداز درختان باشد زیرا اکثر ریشه های جوان و فعال در این محل وجود دارند .
ریشه های جوان و فعال بیش از ریشه های اصلی و قطور آب و عناصر غذایی را جذب می کنند . محل چاله ها بهتر است که در مسیر جریان آب باشد.

تعداد چاله :

برای هر درخت میوه باید دو تا چهار چاله حفر شود اما تعداد چاله ها بسته به نوع درخت، وضعیت خاک، سن درخت و … متفاوت است . در باغ های پر تراکم می توان یک چاله بین هر دو درخت حفر کرد . اگر تعداد چاله کم باشد، تماس ریشه درختان با مناطق اصلاح شده خاک کم می شود و اثر مطلوبی ندارد .

قطر و عمق چاله :

معمولا عمق چاله باید ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر باشد اما به طور کلی عمق چاله به عمق پراکنش ریشه های درخت بستگی دارد . اگر شما با بیل و کلنگ چاله را حفر نمایید ، قطر چاله ها بین ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر خواهد شد اما اگر برای حفر چاله از مته پشت تراکتوری استفاده نمایید ، قطر چاله حدود ۴۰ سانتیمتر می شود.

زمان و روش چالکود درختان

چگونگی پر کردن چاله ها :

هنگام حفر چاله خاک هایی را که بیرون ریخته اید را در فاصله بین ردیف¬های درختان پخش کنید و چاله کنده شده را با کود پر کنید . به اینصورت که قسمت پایین چاله را با کود دامی و سپس کودهای شیمیایی را با ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده مخلوط ودر ته چاله بریزید و بقیه چاله ها با کود دامی پوسیده پر کنید .

نگهداری از چاله ها :

اگر از چاله ها به خوبی نگهداری کنیم لازم نیست که هر سال چاله حفر نماییم بلکه حفر چاله یک بار برای چندین سال کافی خواهد بود. برای اینکه رشد ریشه در داخل چالکود بهتر شود باید رطوبت و تهویه به میزان مناسبی باشد . خیسی بیش ازحد و خشکی توده کود داخل چالکود سبب کاهش کارایی می شود.

حتماً بخوانید:
فواید کود ورمی‌ کمپوست در رشد و نمو گیاهان

فواید کود ورمی‌ کمپوست در رشد و نمو گیاهان

ورمی‌کمپوست متشکل از ورمی (کرم خاکی) و کمپوست (کود آلی) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل می‌گردد.

زمان چالکود :

بهترین زمان انجام روش چالکود در فصل زمستان و بهمن ماه است تا از ابشویی کودها جلوگیری شود وهمچنین فرصت باقی مانده تا فصل بهارموجب می شود تا براثر بارندگی عناصر ازاد شده و ریشه از آن کمک بگیرد.

فواید چالکود درختان

مزایای چالکود کردن درختان

از خشکیدگی سر شاخه های درختان میوه جلوگیری می کند.
سبب توسعه و رشد ریشه درختان میوه می شود.
موجب افزایش سطح برگ در درختان میوه می شود.
سبب بهبود کیفیت میوه ها می شود.
با کندن حفره ها و پر کردن آنها با مواد آلی نفوذپذیری آب به داخل خاک افزایش می یابد.
مشکل علف های هرز تا حد زیادی کاهش می یابد.
کودهای شیمیایی غیر متحرک در خاک به راحتی توسط جریان آب در دسترس ریشه درخت قرار می گیرند.
با روش چالکود کارایی مصرف کود افزایش و مقدار مصرف کود در هکتار را می توان کاهش داد.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.3 از 5 (3 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits