آشنایی با نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری برای کسانی مورد نیاز است که نسبت به رفتار های مأموران دولت یا نهاد های عمومی شکایتی داشته باشند. این افراد برای اینکه بتوانند اعتراض خود را به مراجع قضایی انتقال دهند، باید با مراحل ثبت شکایت و اعتراض به دیوان عدالت اداری آشنا باشند.
شکایت در دیوان عدالت اداری
به دلیل اینکه کشور ما قانون جامعی دارد، اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند در صورت مشاهده بیقانونی از مراجع دولتی، مأموران نهاد های عمومی و سایر مراجع مهم کشوری شکایت کنند و اعتراض خود را به یک مرجع عالی رتبه مانند دیوان عدالت اداری ارجاع دهند.
قوه قضاییه کشور به منظور رسیدگی به چنین شکایاتی یک مرجع قضایی به عنوان دیوان عدالت اداری تعیین نموده است. البته چنین نظام حقوقی در سراسر کشور های جهان با عنوان های گوناگون وجود دارد؛ اما وظیفه اصلی این مرجع رسیدگی به تخلفات اداری، اعتراض های افراد حقیقی و حقوقی از سازمان ها و مراجع دولتی است. ولی طرح شکایت در این مرجع قضایی دارای روش خاصی است و هر کس که بخواهد دادخواست خود را تقدیم کند، ابتدا باید به با نحوه شکایت در این دیوان آشنا باشد.
به عنوان مثال اگر کسی قصد اعتراض به نتیجه کمیسیون ماده صد را داشته باشد باید از یک وکیل کمیسیون ماده 100 کمک بگیرد تا بتواند در چپرونده خود موفق شود.
نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری
متقاضیانی که قصد ارائه دادخواست به این دیوان را دارند، باید برای رسیدگی به پرونده، به شعبههای دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند و دادخواست خود را تقدیم کنند. این دادخواست باید روی برگه های مخصوص و به زبان فارسی نوشته شده باشد.
نمونه متن شکایت در دیوان عدالت اداری به صورت آماده وجود دارد و افرادی که بخواهند اعتراض خود را از طریق دادخواست ثبت کنند، میتوانند از این نامه های آماده استفاده کنند. البته قبل از انجام این کار متقاضیان باید حتماً در سامانه ساجد ثبت نام کنند و دادخواست خود را در این سامانه ثبت کنند.
با مراجعه حضوری به دفاتر مربوط به خدمات الکترونیک قضایی امکان ثبت نام در سامانه ثنا هم برای این افراد وجود دارد. چرا که اولین مرحله ثبت نام در سامانه ثنا و سپس در وب سایت سامانه ساجد است. در سامانه ساجد متقاضیان میتوانند پس از وارد کردن رمز عبور و کد ملی خودشان، وارد این سامانه شوند و نسبت به ثبت شکایت به دیوان عدالت اداری اقدام نمایند.
ابلاغیه های مربوط به رسیدگی به پرونده نیز از طریق سامانه ثنا برای متقاضیان ارسال خواهد شد. افرادی که با این روش آشنایی ندارند، میتوانند از مشاوره و راهنمایی وکلای دیوان عدالت اداری استفاده کنند و تمام مراحل را از ابتدا تا انتها به این افراد حرفهای و با تجربه بسپارند.
اهمیت استفاده از وکیل برای شکایت در دیوان عدالت اداری
کمک گرفتن از یک وکیل متخصص برای ثبت دادخواست و طرح شکایت در این دیوان کمک میکند تا پرونده مربوطه زودتر به نتیجه برسد. گاهی اوقات به خاطر عدم آگاهی افراد عادی نسبت به قوانین و مراحل اداری، شکایت آن ها به جایی نمیرسد و نمیتوانند حقوق قانونی خود را به دست بیاورند. اما از آنجا که وکلای دیوان عدالت اداری تجربه کافی در این زمینه را دارند و میتوانند با تسلط کافی تمام پیشبینیهای لازم برای پیگیری و بررسی پرونده را انجام دهند، خیلی سریعتر نتیجه مثبتی برای پرونده به دست میآورند.
یکی دیگر از دلایل اهمیت استفاده از کمک وکیل دیوان عدالت این است که امکان مراجعه حضوری به این دیوان برای افراد عادی وجود ندارد. تنها وکلای متخصص یا در صورت صلاحدید دیوان عدالت، افرادی خاص میتوانند به این مقام قضایی مراجعه نمایند. بنابراین افرادی که انتظار داشته باشند به سرعت به پرونده آن ها رسیدگی شود و بتوانند از کلیه مراحل رسیدگی به پرونده مطلع باشند، بهتر است از کمک یک وکیل بهرهمند شوند.
حتی گاهی اوقات پیش میآید که اشخاص حقیقی و حقوقی به روی صادر شده از دیوان عدالت اداری در دادگاه بدوی شکایت دارند. این افراد میتوانند با تجدید نظرخواهی در دیوان عدالت اداری به رأی صادر شده شکایت کنند و پرونده را به دادگاه تجدید نظر، ارجاع دهند. در این موقع است که یک وکیل با تجربه میتواند با تخصص و تبحر خود چنین مشکلاتی را برطرف کند و پرونده را به نتیجه برساند.
البته کار ارجاع یک پرونده به دادگاه تجدید نظر کار دشواری است؛ زیرا نیاز به ادله و مدارک کافی دارد. در صورتی که شخص با قوانین آشنایی کافی نداشته باشد، نمیتواند این دلایل و مدارک را آماده کند. مگر اینکه از مشاوره افراد کارشناس مانند وکلای دیوان عدالت استفاده کند.
پیگیری شکایت در دیوان عدالت چگونه است؟
پس از طرح شکایت و ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری، مراحل پیگیری آن توسط مراجع قضایی آغاز می شود؛ اما در صورتی که افراد به صورت شخصی اقدام به شکایت نموده باشند، تنها از طریق سامانه ثنا میتوانند ابلاغیه های پرونده را دریافت کنند. همین امر میتواند برای شاکیان کمی ناراحت کننده باشد. چرا که نمی دانند چه مدت دیگری باید صبر کنند تا پرونده آن ها به نتیجه برسد، اما اگر از کمک یک وکیل برای طرح شکایت استفاده کنند. به دلیل اینکه این کار به صورت تخصصی انجام گرفته، مراحل پیگیری آن نیز توسط خود وکلا انجام میشود. به این ترتیب وکلا می توانند به صورت حضوری به این مرجع مراجعه نمایند و روند پیگیری پرونده را به صورت دقیق از نزدیک دنبال کنند و اطلاعات دقیقی درباره روش رسیدگی به پرونده و مراحل آن در اختیار شاکیان قرار دهند.
کلام آخر
برای آشنایی بیشتر با نحوه شکایت در دیوان عدالت اداری، چگونگی نوشتن دادخواست، هزینه های دادرسی پرونده و پیگیری مراحل، می توانید از کمک وکلای وب سایت دیوان عدالت استفاده کنید. با استفاده از کمک های وکلای مجرب این مجموعه، نیازی به آشنایی به قوانین نیست. چرا که کلیه مراحل ثبت شکایت، توسط خود وکلای با تجربه این مجموعه انجام میگردد.
دیدگاه ها