مدارک مورد نیاز جهت تنظیم سند رهنی
سند رهنی، یکی از تضمین هایی است که برای ارائه تسهیلات، از متقاضیان وام دریافت می شود. بانک ها، یکی از تاثیرگذار ترین واحد های جامعه هستند که تسهیلات مالی که به جامعه پرداخت می کنند کمک بسیار زیادی به اقتصاد جامعه و کارافرینان می کند.
این تسهیلات، نیازمند تضمین هایی هستند و سند رهنی، جزو آن هاست.
سند رهنی یا سند ملکی رهنی، از طرف بانک یا موسسه های اعتباری و مالی، تنظیم می شود تا تضمینی برای پرداخت قسط های وام باشد.
می توان گفت که این سند، به عنوان یک وثیقه در اختیار بانک قرار می گیرد تا وام گیرنده، اقساط تسهیلات خود را تسویه کند.
مراحل تنظیم سند رهنی
تنظیم اسناد رهنی بانک که معمولا به صورت تنظیم یک سند قطعی غیرمنقول و یک سند رهنی می باشد ، در دفاتر اسناد رسمی صورت می پذیرد.
اسناد رهنی مربوط به املاک به 3 دسته تقسیم می شوند :
- اسناد رهنی مربوط به بانک مسکن
- اسناد رهنی سایر بانکها و موسسات
- اسناد رهنی غیربانکی که معمولا بین اشخاص حقیقی یا حقوقی تنظیم میگردد.به صورت کلی اسناد و مدارکی برای تنظیم این گونه اسناد مورد نیاز است که به فراخور نوع اسناد رهنی کمی تفاوت دارند:
- اصل سند مالکیت و بنچاق
- استعلام مالکیت از ثبت اسناد
- اصل یا کپی برابر با اصل پایانکار
- پاسخ استعلام دارایی
- پاسخ مفاصا حساب (مفاصا حساب برگه ای است که طی آن تمامی جزئیات مجموع حساب های بدهکاری و بستانکاری ذکر می شود و مراحل تسویه حساب هم در آن ذکر شده است.) نوسازی "در صورت درخواست مرتهن" (کسی که مالی را گِرو می گیرد.)
- قرارداد بانک و یا شخص مرتهن
- اصل کارت ملی و شناسنامه و مدارک هویتی متعاملین
- در صورتیکه اسناد با وکالت امضا می شود قبلا با دفترخانه هماهنگ گردد.
سوالات متداول
آیا اعطای تسهیلات از طریق وکالت امکان پذیر می باشد و آیا وکیل می تواند ضامن موکل گردد ؟
استفاده از تسهیلات بانکی توسط وکیل ، درصورتیکه در وکالتنامه تصریح شده باشد ، امکان پذیر است مگر در مورد تسهیلات مضاربه ، ضمناً برابر دستورالعمل بخشنامه 20 ب اداره کل اعتبارات کلیه امور لازم برای انجام عملیات مضاربه می بایستی طبق قرارداد مربوط ، راساً توسط « عامل » انجام پذیرد لذا امضای قرارداد و استفاده از سرمایه مضاربه نیز شخصاً بدون تفویض وکالت به غیر توسط خود عامل ( متقاضی و واجد شرایط تسهیلات بانک) صورت خواهد پذیرفت.
در اسناد قطعی و رهنی هزینه ها با چه شخصی است؟
هزینههایی مثل مفاصا حساب شهرداری و دارایی و مالیات و استعلام سند ازجمله هزینههایی است که فروشنده باید پرداخت کند. البته این موضوع با توافق طرفین می تواند تغییر کند.هزینه انتقال قطعی به صورت مساوی بین طرفین تقسیم می شود و هزینه سند رهنی به صورت کامل به عهده خریدار می باشد مگر توافقی غیر باشد.
پایانکار چیست و از کجا می توانم آن را اخذ کنم؟
گواهی پایان کار از جمله مهمترین مجوزهای لازم برای ساخت و ساز و فروش یک ساختمان است و این مدرک پایان عملیات ساختمانی را تایید میکند. بدون اخذ گواهی پایان کار انتقال سند مالکیت ملک در دفتر اسناد رسمی امکان پذیر نیست.برای اخذ پایان کار باید به دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری مراجعه کنید.
منظور از بنچاق چیست؟
بنچاق به سندی گفته می شود که پس از نقل و انتقال ملک، توسط دفتر اسناد رسمی تنظیم می گردد و حاوی تمام جزئیات و متعلقات و مشخصات ملک می باشد.
آیا از طریق دفترخانه می توانم برای استعلام دارایی اقدام کنم؟
بله در حال حاضر تمامی دفاتر میتوانند مستقیما برای ارسال و دریافت پاسخ استعلام امور مالیاتی اقدام نمایند.
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک رهنی
ریاست محترم دادگاه ..........
باسلام و احتراماً
اینجانب ............ در تاریخ ........ یک واحد آپارتمان به پلاک ثبتی ............. واقع در .............. را مطابق مبایعه نامه شماره ...... مورخ ....... با کد رهگیری .............. از خوانده ردیف اول خریداری نمودم و فروشنده متعهد شد که تا تاریخ تنظیم سند رسمی اقساط بانک (خوانده ردیف دوم) را پرداخت نماید ولیکن با گذشت زمان و رسیدن موعد تنظیم سند رسمی ملک متوجه شدم که فروشنده هیچ اقدامی در خصوص پرداخت اقساط معمول نداشته و بانک نیز همکاری لازم را جهت تنظیم سند رسمی ملک به نام بنده به عمل نمی آورد لذا تقاضای رسیدگی و الزام خوانده به فک رهن و سپس تنظیم سند به نام اینجانب را دارم.
فک رهن و نمونه دادخواست الزام به فک رهن
نحوه ابطال سند رهنی
همانطور که گفته شد، سند رهنی یک سند رسمی است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود و به موجب آن راهن یا بدهکار، ملک خود را بهعنوان وثیقه بدهی خود در رهن مرتهن یا طلبکار قرار میدهد.
اگر سند رهنی بهصورت کاملاً قانونی تنظیم نشده باشد، شخص ذینفع میتواند جهت ابطال سند رهنی، به دادگاه دادخواست تقدیم کند.
گاهی اوقات ممکن است شخصی ملک دیگری را بهعنوان مال خود در رهن شخص دیگری (حقیقی یا حقوقی) قرار دهد و بعد از اینکه مالک متوجه قرار گرفتن ملک خود در رهن شود، میتواند دادخواست ابطال سند رهنی را مطرح کند.
در دعوای ابطال سند رهنی، خواهان کسی است که مالک ملک است یا کسی است که از در رهن بردن ملک متضرر شده است و خوانده نیز راهن و مرتهن است.
دادگاه صالح جهت اقامه دعوای ابطال سند رهنی دادگاهی است که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است.
دیدگاه ها