دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ آذر ۱۴۰۳ برابر با ۰۷ جمادى الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴ میلادی
قانون مجازات جعل کردن عنوان چیست؟
4
زمان مطالعه: 7 دقیقه
جعل کردن عناوین ، موارد مختلفی دارد مانند جعل سند؛ یکی دیگر از موارد شایع آن جعل عنوان است. جعل عنوان در مواردی رخ می دهد که شخص وانمود می کند سمتی را داراست.

جرم جعل عنوان چیست و چه مجازات (حکمی) دارد؟

برای مثال این که فرد خود را پزشک معرفی کند یا اینکه معاون وزیر معرفی کند یا اینکه در فضای مجازی دیده اید که فرد خود را قاضی معرفی می کند که این موارد مصداق جرم جعل عنوان است در ادامه به بررسی آن و مجازات این جرم در قانون می پردازیم.

مثال جعل عنوان

یکی از عنوان های جعل، جعل عنوان یا غصب هویت است یعنی کسی خود را به جای دیگری جا بزند. فرض کنید که شخصی طلاها و یا اموال دیگری از دیگری دارد و خود را مالک جا میزند تا با فروش آن به منفعتی برسد.
یا اینکه شخصی همچنان که در اخبار، گاها دیده می شود خود را به جای فلان بازیگر معرفی میکند و با تقلید صدای او از دیگران اخذ پول میکند.
برای مثال دیگر شخصی لباس نیروی انتظامی تن می کند و در پارک و باقی جاها از دیگران اخاذی میکند و یا این که ماشین ها را متوقف میکند و به این وسیله با سوءاستفاده از لباس مزبور وسایل دیگران را توقیف میکند.

 جرم جعل عنوان

جرم جعل عنوان چه ویژگی هایی دارد؟

برای آنکه بگوییم یک عملی مثل غصب هویت جرم است باید قانون برای آن مجازات تعیین کرده باشد که در این باره قانون تعیین مجازات کرده است و باید گفت این عمل دارای رکن قانونی ست و قانون آن را خلاف و جرم در نظر گرفته است.

مورد دیگر این که باید بدانیم چه رفتار هایی باید انجام بشود تا بگوییم جرم جعل عنوان واقع شده است در اینجا با توجه به مثال های بالا مشخص شد که چه رفتار هایی مخصوص این جرم است مثال تن کردن لباس ماموران نظامی و انتظامی، خود را به جای کسی دیگر معرفی کردن، خود را به جای فرد داروی سمت معرفی کردن و…
موارد گفته شده باید با عمد و قصد فرد انجام بشود در غیر این صورت جرم نخواهد بود. برای مثال صرف تن کردن لباس نظامی بدون عمد و سوء نیت جرم نخواهد بود.

مجازات جعل عنوان چیست؟

در موارد مختلفی به جعل عنوان پرداخته شده است:

  • مجازات جعل عنوان دولتی

ماده ۵۵۵ قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات در این مورد مقرر کرده است که:

هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشگری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به‌ او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد و چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور،‌سندی جعل کرده باشد، مجازات جعل را نیز خواهد داشت.

  • استفاده از لباس های نظامی یا انتظامی

هر کس بدون مجوز و بصورت علنی لباس های رسمی مأموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشانها، مدال ها یا سایر ‌امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم‌ مجازات شدیدتری نباشد به حبس از سه ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ تا ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد. و در صورتیکه از این عمل خود سوء‌ استفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

تبصره – استفاده از البسه و اشیاء مذکور در این ماده در اجرای هنرهای نمایشی مشمول مقررات این ماده نخواهد بود.

جرم جعل عنوان

  • استفاده از لباس نمایندگان کشور های خارجی

در ماده ۵۵۷ به این امر اشاره کرده و در صورت تحقق مجازات آن را مثل ماده ۵۵۶ در نظر گرفته است:

هر کس علنی و بصورت غیر مجاز لباسهای رسمی یا متحدالشکل مأموران کشورهای بیگانه یا نشان ها یا مدالها یا سایر امتیازات ‌دولتهای خارجی در ایران را مورد استفاده قرار دهد به شرط معامله متقابل و یا در صورتی که موجب اختلال در نظم عمومی گردد مشمول مقررات ماده فوق است.

  • جعل عنوان افراد عادی

برای مثال فردی خود را به جای مالک جا میزند و مال وی را می فروشد اینجا میتواند مصداق انتقال مال غیر باشد. برای مطالعه بیشتر انتقال مال غیر در همین سایت جستجو کنید.
گاهی فرد خود را به جای فروشنده و یا شخصی دیگر در دفترخانه جا می زند و یا امضای سند مبلغ را دریافت می کند. در اینجا فرد جاعل محسوب می شود.
اگر سند مزبور سند رسمی باشد حبس ۶ ماه تا ۳ سال و یا جزای نقدی مجازات فرد خواهد بود. و اگر سند عادی باشد حبس ۶ ماه تا ۲ سال و یا جزای نقدی مجازات فرد در نظر گرفته شده است.

 جعل عنوان و کلاهبرداری

  • جعل عنوان و کلاهبرداری

همچنان که شاید دیده باشید برخی افراد خود را از نزدیکان افراد دارای منصب معرفی کرده و از این طریق کلاهبرداری می کنند در اینجا به اصطلاح تعدد معنوی اتفاق افتاده است و فرد به مجازات سنگین تر و اشد محکوم می شود.

  • جعل عنوان وکیل

در ماده ۵۵ قانون وکالت به این امر پرداخته شده که مطابق آن:

وکلای معلق و اشخاص ممنوع ‌الوکاله و بطور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هر گونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ‌ممنوع است اعم از اینکه عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوقی و غیره اختیار کند یا اینکه به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در مؤسسات خود ‌را اصیل در دعوی قلمداد نماید.
متخلف از یک الی شش ماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد.

  • جعل عنوان دکتر، مهندس و …

برایم مثال ممکن است فرد خود را پزشک یا دکتر با مهندس و… معرفی کند و لز این طریق سوءاستفاده کند چه بسا در امر ازدواج این امر بیشتر رخ می دهد.

در قانون مجازات استفاده غیر مجاز از عناوین علمی آمده است که:
استفاده از عناوین علمی دکتر، مهندس و مانند اینها که شرایط اخذ آن مطابق قوانین و مقررات مربوط تعیین می گردد توسط هر فرد برای خود مستلزم داشتن مدرک معتبر از مراکز علمی و دانشگاهی داخلی و یا خارجی مورد تأیید رسمی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشد.
مرتکبین استفاده غیرمجاز از عناوین علمی مذکور به مجازات ماده (۵۵۶) فصل هشتم کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی محکوم خواهند شد.

حکم جعل عنوان و کلاهبرداری در ایران

تبصره – استفاده غیرمجاز از عناوین فوق شامل استفاده در مکاتبات اداری یا در تبلیغ عمومی از طریق وسایل ارتباط جمعی مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه، مجله، تارنما (سایت) یا نطق در مجامع و یا انتشار اوراق چاپی یا خطی خواهد بود.

مجازات ماده ۵۵۶ – ۳ ماه تا یک سال و یا جزای نقدی خواهد بود.

چگونه جعل عنوان را ثابت کنیم؟

با ادله ای که در قانون آمده مثل شهادت چند شاهد و اقرار خود فرد و همچنین در غیر این موارد فیلم دوربین های مدار بسته می توان این امر را اثبات کرد. این فیلم ها می توانند به علم قاضی کمک کنند.
جعل عنوان یا خود را به جای کسی معرفی کردن دارای عناوین مختلف در قوانین مختلف است که برای هر کدام جداگانه وضع مجازات شده است برای اطلاع از جزئیات مسئله ای که برای شما پیش آمده است و اینکه مشمول جرم مزبور خواهد شد یا خیر و موارد دیگر مثل نحوه تعقیب و نحوه تعیین‌ مجازات می توانید با مشاوران حقوقی و وکلای موسسه مشورت کنید و از راهکار های لازم مطلع بشوید.
برای این کار هم می توان از طریق سامانه به صورت آنلاین اخذ مشاوره کرد و هم به صورت تلفنی اقدام کرد.

نتیجه گیری : جعل عنوان باید با سوء نیت همراه باشد در غیر این صورت جرم نخواهد بود. جعل عنوان موارد متفاوتی دارد که در بالا سعی شد به غالب آن ها اشاره شود و مجازات هر یک از آن ها نیز بررسی بشود.
در قانون مجازات اسلامی چند مورد نام برده شده و در قوانین دیگر هم به صورت موردی تعیین مجازات شده است مثل جعل عنوان پزشک، وکیل و… که در بالا به آنها اشاره شد


این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.8 از 5 (4 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits