دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۱۱ خرداد ۱۴۰۲ برابر با ۱۱ ذو القعدة ۱۴۴۴ قمری و ۰۱ ژوئن ۲۰۲۳ میلادی
خوردن کدام خوراکی ها در اسلام حرام است؟
3
زمان مطالعه: 8 دقیقه
خوردن بعضی از خوراکی ها در اسلام حرام اعلام شده اند که با گذشت زمان و افزایش علم و آگاهی دلیل حرام بودن آنها مشخص شده است.برای آگاهی بیشتر درباره این خوراکی ها با ما همراه باشید.

لیست مواد خوراکی حرام

خداوند با آفرینش انسان، رزق و روزی او را هم همراهش آفریده است. همانطوری که غذا در رشد و تقویت جسم انسان تأثیر می گذارد، در روح و روان او هم اثر به سزایی دارد، از این رو خداوند حکیم و متعال، بعضی خوردنی ها را بر ما حرام کرده است تا اثرات بد آنها در بدن و روح ما تأثیرگذار نباشد.اگرچه علم امروز اثرات منفی غذاهای حرام در روح و روان انسان را کمتر متوجه شده، امّا اثرات منفی بعضی از آنها در سلامتی جسم انسان را به خوبی ثابت کرده است و این خود دلیلی بر اعجاز علمی قرآن می باشد.

قرآن کریم، انواع غذاها را که برای جسم و روح انسان مفید بوده و ذائقه ی او را نیز ارضاء کرده حلال شمرده است، و از طرفی انسان را از خوردن غذاهای مضر و پلید نهی می کند.ممنوعیت از غذاهای غیربهداشتی و تنفرآمیز یکی از خدمات دین الهی به بشریت است، زیرا در شرایطی که میکروب کشف نشده بود و اثرات غذاهای پلید در بوجود آوردن بیماری ها روشن نبود، آنها را ممنوع اعلام کرده و این خدمت بزرگی در جهت سلامتی انسان ها می باشد.در قرآن کریم آیات متعددی درباره خوردنی های حرام ذکر شده است.

خوردنیهای حرام در آیات قرآن

مردار

منظور از مردار، مرده ی هر حیوانی است که خدا، گوشت آن را حلال نموده است، خواه از چهارپایان باشد یا پرندگان؛ و نیز وحشی یا اهلی بودن تفاوت نمی کند. با این بیان، خوردن «مردار» و بهره وری های دیگر از آن حرام است.

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ‏...»
«مردار بر شما حرام شده است.»

خون

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُم ‏... الدم ...»
«خون بر شما حرام شده است.»

در جاهلیت، خون حیوان را بر روده ی بزرگ آن می ریختند و پس از آماده ساختن می خوردند. امّا با نزول قرآن شریف، خون ریخته شده تحریم گردید، امّا اندک خونی که به گوشت آلوده می شود و یا خونی که در جگر سیاه به صورت گوشت درآمده، روا شناخته شد.

لیست مواد خوراکی حرام

گوشت خوک

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُم ‏... و لحم الخنزیر ...»
«گوشت خوک بر شما حرام شده است.»

آیه شریفه گوشت خوک را به صورت جداگانه تحریم می کند تا روشن سازد که خوک و گوشت آن به طور کلّی حرام است، خواه مردار باشد و یا نباشد؛ البته حیواناتی چون سگ و گربه و میمون و... نیز این گونه اند؛ امّا بدان دلیل به گوشت خوک تصریح شده است که مردم بیشتر به خوردن آن علاقه نشان می دهند، نه دیگر حیوانات همانند آن.

حیوان با ذبح غیر اسلامی

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ... وَ ما أُهِلَّ لِغَیْرِ اللَّهِ بِه»
« مردار و ... هر حیوانى که به هنگام کشتنش نام دیگرى جز اللّه را بر او بگویند، بر شما حرام شد.»

از این آیه دانسته می شود که هر حیوان حلال گوشتی که به نام غیر خدا ذبح شود و یا در کشتار آن، مقررات شرعی رعایت نگردد و یا به دست کافران کشته شود، حرام است و خوردن گوشت آن نارواست.

گوشت های حرام

خوردن گوشت برخی از انعام حرام است.
«یـایها الذین ءامنوا... احلت لکم بهیمة الانعـم الا ما یتلی علیکم....؛
ای کسانی که ایمان آورده اید! به پیمانها (و قراردادها) وفا کنید! چهارپایان (و جنین آنها) برای شما حلال شده است؛ مگر آنچه بر شما خوانده می شود (و استثنا خواهد شد). و به هنگام احرام، صید را حلال نشمرید! خداوند هر چه بخواهد (و مصلحت باشد) حکم می کند».
خداوند متعال در این آیه به دنبال دستور وفای به پیمانها که تمام احکام و پیمانهای الهی را شامل میشود یک سلسله از احکام اسلام را بیان کرده، که نخستین آن حلال بودن گوشت پاره ای از حیوانات است.

گوشت و غذاهای حرام

«.. واحلت لکم الانعـم الا ما یتلی علیکم...؛
(مناسک حج) این است! و هر کس برنامه های الهی را بزرگ دارد، نزد پروردگارش برای او بهتر است! و چهارپایان برای شما حلال شده، مگر آنچه (ممنوع بودنش) بر شما خوانده می شود. از پلیدیهای بتها اجتناب کنید! و از سخن باطل بپرهیزید».

شراب

«خمر» که در زبان فارسی به شراب ترجمه می شود ـ در لغت در اصل به گفته راغب اصفهانی به معنى پوشانیدن چیزى است و لذا به چیزى که با آن مى‏پوشانند «خمار» گفته مى‏شود هر چند خمار معمولا به چیزى گفته مى‏شود که زن سر خود را با آن مى‏پوشاند.
در کتاب «معجم مقاییس اللغة» نیز براى «خمر» یک ریشه ذکر کرده که دلالت بر پوشاندن و اختلاط و آمیزش در پنهانى مى‏کند و از آنجا که شراب عقل انسان را مى‏پوشاند به آن خمر گفته شده زیرا سبب مستى است و مستى پرده‏اى بر روى عقل مى‏افکند و نمى‏گذارد انسان خوب و بد را تشخیص دهد.
البته باید توجه داشت که «خمر» در اصطلاح شرع به معنى شراب انگور نیست بلکه به معنى هر مایع مست کننده است خواه از انگور گرفته شده باشد و یا از کشمش یا خرما و یا هر چیز دیگر، هر چند در لغت براى هر یک از انواع مشروبات الکلى اسمى قرار داده شده است.

خوردن گل

خوردن گِل(خاک مخلوط با آب؛ چه تر آن و چه خشک شده آن) حرام است و احتیاطاً خود خاک نیز همین حکم را دارد؛ مگر گل قبر حضرت أبا عبد اللّه الحسین (علیه السّلام) که اگر برای شفاء گرفتن باشد از این حکم استثناء شده است .

حیوان خفه شده

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ... وَ الْمُنْخَنِقَةُ »
« مردار و ... حیوانات خفه شده بر شما حرام شد»

احکام غذایی اسلام

حیوان کتک خورده

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ... و الْمَوْقُوذَة»
« مردار و ... حیوان کتک خورده بر شما حرام شد»
منظور از واژه ی «موقوذه» حیوانی است که بر اثر کتک بسیار و یا ضربه ای کاری به وسیله ی چوب یا هر ابزار دیگری از پا درآید که خوردن گوشت آن نیز حرام است؛ و نیز همین گونه است اگر بر اثر بیماری بمیرد.

حیوان شاخ زده شده

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ... و الْنطیحة »
« مردار و ... حیوان شاخ زده شده بر شما حرام شد»

حیوانی که بر اثر شاخ زدن دیگر حیوانات بمیرد، نیز خوردن گوشت آن حرام است.

شکار مرده ی درندگان

خداوند متعال در این باره می فرماید:
«حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ ... و مَا أَکلَ‏َ السَّبُعُ إِلَّا مَا ذَکَّیْتُمْ »
«مردار و ... و آنچه درّنده (از آن) خورده، بر شما حرام شد مگر آنچه را (زنده دریابید و) سر ببرید...»

حکم خوردن غذای حرام

خوردنی دیگری که از سوی خداوند حرام شد، گوشت حیوانی است که به وسیله ی درنده ای شکار شده و بمیرد.

حتماً بخوانید:
حکم شرعی پختن یا سرخ کردن کشمش

حکم شرعی پختن یا سرخ کردن کشمش

آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس می شوند و نمی توان غذا را مصرف کرد؟ مثل جوشانیدن غذا در کشمش پلو و یا خرما و کشمش در بعضی خورشت ها.

حیوان کشته شده با بخت آزمایی

«حرمت علیکم .... أَنْ تَسْتَقْسِمُوا بالْأَزْلام»
«حرام شد بر شما ... آنچه به وسیله تیرهاى قمار قسمت کنید.»

خوردن حیوانات دریایی و غیر دریایی

به قول مشهور، انواع حیوان دریایی جز ماهی و میگو حرام گوشت است؛ بلکه بر آن ادعای اجماع شده است. ماهی نیز اگر فلس (پولک) داشته باشد، حلال وگرنه بنابر مشهور حرام است.

نگاهی به غذا و تغذیه از منظر اسلامی

پرندگان: از پرندگان، چنگال داران، مانند عقاب و مسخ شدگان، همچون طاووس، غیر خوردنی اند. در موارد شک در خوردنی یا غیر خوردنی بودن پرنده ای به نشانه های تعیین شده، یعنی مقدار بال زدن و داشتن چینه دان یا سنگ دان یا خارِ پشت پا رجوع می شود.
چارپایان:از این نوع، درندگان مانند شیر، و مسخ شدگان همچون فیل، غیر خوردنی اند.
حشرات: همه انواع حشرات، مانند موش و عقرب غیر خوردنی اند.
اسباب حرام شدن گوشت حیوان حلال گوشت: نجاستخواری، خوردن شیرخوک و موطوء انسان واقع شدن، اسباب حرام شدن حیوان حلال گوشت اند.
حکم تخم جانوران:خوردنی و غیر خوردنی بودن تخم جانوران، تابع خوردنی و غیر خوردنی بودن گوشت آنها است.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.7 از 5 (3 رای)  


دیدگاه ها
اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !