حکم دروغ گفتن برای شوخی و خنداندن دیگران
دروغ در اسلام یکی از گناهان کبیره و کلید بسیاری از دیگر گناهان میباشد و به شدت از آن نهی شده و نجات را در صدق و هلاکت را در دروغ دانسته است. در کلام روز امروز چند سوال از پیشوایان دینی خود درباره این گناه بسیار بزرگ که امام علی(ع) در مذمت آن میفرمایند:"هیچ بدی بدتر از دروغ نیست" پرسیدهایم و پاسخ آن را در ذیل ذکر میکنیم.
پیامبر خدا(ص) درباره اینکه آیا به شوخی دروغ گفتن اشکال دارد؟ میفرمایند:" دروغ، چه جدّی و چه شوخی آن، درست نیست. همچنین درست نیست که مرد به فرزند خود وعدهای بدهد و به آن عمل نکند. همانا راستگویی، به نیکی رهنمون میشود و نیکی به بهشت هدایت میکند.
همچنین آن حضرت در پاسخ به این پرسش که آیا دروغ گفتن برای خنداندن دیگران اشکال دارد؟ فرمودند:" وای بر کسی که برای خنداندن مردم دروغ بگوید، وای بر او، وای بر او.
امام سجّاد(ع) نیز درباره اینکه چرا باید دروغ کوچک و به شوخی را هم ترک کرد؟ فرمودند:" از دروغ کوچک و بزرگش، جدّی و شوخیش بپرهیزید؛ زیرا انسان هر گاه در چیز کوچک دروغ بگوید، به گفتن دروغ بزرگ نیز جرأت پیدا میکند.
حضرت علی(ع) میفرمایند:
لَا یَجِدُ عَبْدٌ طَعْمَ الْإِیمَانِ حَتَّى یَتْرُکَ الْکَذِبَ هَزْلَهُ وَ جِدَّهُ
بنده طعم ایمان را نمی چشد، مگر این که دروغ را چه شوخی و چه جدی ترک کند.
در فرهنگ اسلامی شوخی و مزاح کردن تا آنجا مباح و جایز است که در آن:
به دیگران ناسزاگویى نباشد.
جز سخن حق در آن نگوید.(سخنان، دروغ، رکیک و زننده و آزار دهنده به زبان نیارد)
اعتدال را در آن رعایت کند، افراط و زیاده روى یا تداوم در شوخى نداشته باشد.
از شوخیهاى خارج از نزاکت بپرهیزد.
حکم شرعی دروغ گفتن چیست ؟
امام زین العابدین (ع) به فرزندش فرمود:
اتَّقُوا الْکَذِبَ الصَّغِیرَ مِنْهُ وَ الْکَبِیرَ فِی کُلِّ جِدٍّ وَ هَزْلٍ فَإِنَّ الرَّجُلَ إِذَا کَذَبَ فِی الصَّغِیرِ اجْتَرَى عَلَى الْکَبِیر
از کوچک وبزرگ و جدی و شوخی دروغ بپرهیز، دروغ گفتن در چیز کوچک و به شوخی، کم کم انسان را بر دروغ بزرگ و جدی جرأت می دهد».
امام خمینی (ره) در چهل حدیث میفرماید: از اموری که انسان باید ملتفت آن باشد، این است که دروغ به عنوان شوخی و مزاح هم در اخبار از آن تکذیب [و نهی] شده است و تشدید در امر [به ترک] آن گردیده و علما فتوای به حرمت آن نیز می دهند.
دیدگاه ها