آشنایی با مشکلات حاصل از حساسیت به کیوی
حساسیت به کیوی یکی از آلرژی های تقریبا شایع است. این نوع حساسیت بیشتر در کودکان مشاهده می شود. این گروه سنی همچنین بیشتر در معرض خطر عوارض جانبی ناشی از حساسیت خود می باشند. بیش از ۳۰ سال است کیوی به عنوان عامل یک واکنش حساسیت زا در افراد خاص شناخته شده است.واکنش حساسیتی که برخی از افراد نسبت به کیوی دارند توسط یک اختلال در سیستم ایمنی بدن آن ها ایجاد می شود .
مصرف میوه کیوی بدلیل ارزش غذایی آن و وجود ویتامین ها و مواد معدنی متعدد و مفید در آن توسط کارشناسان تغذیه توصیه شده است. اما کیوی دارای چندین ماده حساسیت زا بوده و کودکان و همچنین بزرگسالان حساس پس از مصرف این میوه دچار واکنش های آلرژیک موضعی و گاهی در موارد شدید دچار واکنش های سیستمیک آنافیلاکسی می گردند. کیوی معمولا در ایران به صورت خام به عنوان میوه و یا مخلوط در بستنی، انواع دسر، ماست، مخلوط در آب میوه ها و بعضی از سس ها مصرف می شود.
در چند سال اخیر، به دلایل گوناگون میزان آلرژی به مواد غذایی مختلف بالا رفته است. پیش از این در مورد دو نوع آلرژی عمده و مهم در نوزادان برای شما گفتیم که شامل آلرژی پروتیین شیر و آلرژی گلوتن گندم بود. اما مواد غذایی دیگری نیز می توانند حساسیت ایجاد کنند و آلرژی به کیوی یکی از آنهاست که بروز آن مخصوصا در میان کودکان نسبت به گذشته بیشتر شده است.
حساسیت به کیوی ممکن است خطر ابتلا به آلرژی لاتکس را افزایش دهد. اگر شما به کیوی حساسیت داشته باشید، ممکن است به موز، آووکادو و یا شاه بلوط نیز حساسیت داشته باشید. در موارد نادر، حساسیت به کیوی می تواند باعث آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی یک آلرژی اورژانسی پزشکی است. کیوی، انگور فرنگی چینی نیز نامیده می شود. اگر به کیوی حساسیت ندارید، آن را به رژیم غذایی سالم خود اضافه کنید.
علت حساسیت به کیوی
در داخل کیوی و برخی از مواد غذایی مانند ماهی، بادمجان، گوجه، قارچ، آجیل، شکلات و خربزه و... ماده ای به نام هیستامین وجود دارد که این ماده مسوول اصلی مواردی مانند خارش، سوزش، قرمزی، عطسه، آبریزش بینی و به طور کلی واکنش های آلرژیک است. وقتی شما از این مواد غذایی استفاده می کنید میزانی از هیستامین در خون شما دیده می شود که بدن با آنزیم های مخصوصی آن را تجزیه می کند. وقتی بدن این آنزیم را ترشح نکند، یا نتواند هیستامین را تجزیه کند، آلرژی اتفاق می افتد که با علائمی که گفتیم خودش را نشان می دهد.
افرادی که زمینه بروز حساسیت نسبت به مواد غذایی را دارند و نیز کودکان بیشتر در معرض ابتلا به انواع آلرژی هستند. به عنوان مثال اگر کودک شما به پروتیین تخم مرغ آلرژی داشته باشد احتمال اینکه با خوردن گوجه فرنگی علائم آلرژی در او بروز کند بیشتر است. یعنی اگر بدنی آلرژیک و مستعد باشد، مواد غذایی حاوی هیستامین می توانند آلرژی زمینه را تشدید کنند هر چند که ممکن است شخصا به آن ماده حساسیت نداشته باشیم.
علائم و نشانه های حساسیت به کیوی
افراد مبتلا به آلرژی غذایی ممکن است در ابتدا علایم خفیفی را تجربه کنند. اما این نشانه ها، زمانی که فرد بیشتر در معرض آن نوع غذای خاص قرار می گیرد، کم کم شدت پیدا می کنند. اولین نشانه های آلرژی به کیوی که اغلب خفیف هستند عبارتند از:
- خارش پوست
- احساس وجود خار، خارش، یا احساس سوزن سوزن شدن در دهان، گلو، زبان و لب ها
واکنش های حساسیت به کیوی جدی است و ممکن است در صورت عدم درمان کشنده باشد. علائم واکنش های شدید به کیوی عبارتند از:
- سوزن سوزن شدن در دهان و گلو که منجر به تورم می شود
- بی حسی در زبان، لب ها یا گلو
- مشکل تنفس
- درد شکم و گرفتگی عضلات
- تهوع، استفراغ، یا اسهال
- افت ناگهانی فشار خون
- سریع شدن ضربان قلب
- سرگیجه یا کاهش سطح هوشیاری
این واکنش های شدید ممکن است به علائم شوک آنافیلاکتیک منتهی شده و نیاز به فوریت های پزشکی داشته باشند.
مواد حساسیت زای کیوی
مواد حساسیت زای میوه کیوی علاوه بر بافت آبدار آن در دانه سیاه رنگ آن نیز وجود دارد. بر اساس آخرین اطلاعات بدست آمده تاکنون ۱۳ آلرژن از میوه کیوی در بانک جهانی آلرژن ها (www.allergen.org) با نام های Act d 1 تا Act d 13 به ثبت رسیده است. مواد حساسیت زای کیوی با برخی دیگر از آلرژن ها در مواد غذایی و یا گرده گیاهان مشابه می باشد. به عبارتی دیگر مواد حساسیت زای کیوی می تواند باعث واکنش متقاطع گردند.
تفاوت حساسیت به کیوی خام و پخته
بر طبق آمار در 10 درصد از بچه ها در سنین مدرسه آلرژی نسبت به کیوی دیده می شود و در بچه های زیر 6 سال نیز بهتر است تست آلرژی انجام شود. برای این کار یک تست پوستی وجود دارد که با استفاده از کیوی خام انجام می شود. در مورد اغلب بچه هایی که دچار آلرژی کیوی باشند با انجام این تست می توان این موضوع را فهمید اما گاهی اتفاق می افتد که بدن برخی از بچه ها نسبت به تست پوستی واکنشی نشان ندهد اما با خوردن این میوه به صورت خام دچار علائم آلرژیک شوند. اما چرا روی واژه خام تاکید می کنیم؟ چون بعضی از بچه ها که نسبت به این میوه آلرژی دارند با پخته شدن آن دیگر علائم از خود بروز نمی دهند و می توانند پخته آن را مصرف کنند.
حساسیت به کیوی در کودکان
خطر ابتلا به آلرژی کیوی ممکن است در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ دهد. والدین اغلب مراقب آن هستند که کودکان خود را از ابتلا به آلرژیهای غذایی دور نگه دارند. میوه کیوی نیز اغلب به عنوان یک غذای خوب برای کودکان به شمار میرود اما والدین باید به یاد داشته باشند که بدن کودک ممکن است به آن حساسیت نشان دهد. این امکان وجود دارد که کودک به خوردن مواد غذایی قبل از غذا آلرژی داشته و سیستم ایمنی بدن وی این چنین شکل گرفته باشد که به هنگام خوردن غذا بدن او واکنش نشان دهد.علائم و نشانههای واکنش آلرژیک در نوزادان و کودکان میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد و شامل موارد زیر خواهد بود:
- پوسته شدن پوست
- بروز نواحی قرمز رنگ بر روی پوست
- بثورات یا کهیر
- گریه بیش از حد
- تحریکپذیری
- دشواری تنفس
در این مواقع والدین ممکن است متوجه نوعی اختلال در دستگاه گوارش کودک خود شده باشند. احتمال بروز اسهال، استفراغ و درد شکم در کودکان به هنگام مصرف مواد غذایی وجود خواهد داشت. در این صورت تمامی این موارد باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
تشخیص خانگی حساسیت به کیوی در کودکان
برای انجام تست پوستی لازم است که مقداری کیوی خام را روی پوست صورت کودک بمالید. چند دقیقه منتظر بمانید و اگر پوست قرمز شد یا کهیر زد یا محل دچار سوزش و خارش و به طور کلی علائم آلرژیک شد، یعنی کودک به آن آلرژی دارد.
کیوی میوه حیاتی و مهمی برای کودکان نیست. درست است که مانند همه میوه ها حاوی مواد مغذی و ویتامین هاست اما این طور نیست که حذف آن ضرری برای بدن داشته باشد یا نتوان مواد آن را از منابع دیگری تامین کرد. بنابراین وقتی کودک شما علائم آلرژی به آن را دارد باید از برنامه غذایی خارج شود.
در اغلب موارد این آلرژی ها با گذشت زمان برطرف می شوند. برای اینکه بفهمید آلرژی در کودک شما باقی مانده یا از بین رفته است حداقل باید سه ماه صبر کنید و سپس دوباره تست را تکرار کنید. اما مدت زمان ایمن برای از بین رفتن آلرژی عموما 6 ماه تا یک سال است. بعد از دوره های 6 ماهه واکنش های آلرژیک بدن متفاوت است و آلرژی های دوره ای بعد از این زمان از بین می روند.
نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که اگر کودک شما آلرژیک است، یعنی به مواد غذایی دیگر حساسیت دارد، به عنوان مثال به پروتیین شیر، تخم مرغ یا هر نوع ماده غذایی دیگر، بدن او واکنش آلرژیک دارد و مستعد آلرژی است پس اصلا نباید تست کیوی را برای او انجام داد چون کودک یک آلرژی پایه را دارد و مطمئنا بدن او نسبت به این ماده غذایی نیز واکنش نشان می دهد، هر چند که بدن نسبت به هیستامین مشکلی نداشته باشد. بنابراین صبر کنید و هر وقت که آن آلرژی برطرف شد از مواد غذایی خوراکی حاوی هیستامین برای او استفاده کنید.
تشخیص پزشکی حساسیت به کیوی
تشخیص آلرژی و حساسیت به میوه کیوی، متعاقب معاینه بالینی پزشک متخصص و آگاهی از سابقه بیماری صورت می پذیرد. پزشک متخصص برای تشخیص دقیق این نوع آلرژی آزمایش های پوستی و خونی را توصیه می نماید. برای مطالعه این آزمایش ها به نوشتار آزمایش های رایج خونی و پوستی برای تشخیص بیماری های آلرژیک مراجعه نمایید.
پیشگیری و درمان آلرژی و حساسیت به میوه کیوی
برای پیشگیری و کنترل حساسیت و آلرژی به میوه کیوی، قطعی ترین راه درمان پرهیز و خودداری از مصرف آن می باشد. البته این خودداری از مصرف کیوی بعد از اثبات حساسیت به این میوه با نظر پزشک متخصص و بر اساس نتایج آزمایشات پوستی و یا خونی تشخیصی می باشد. افرادی که به کیوی حساسیت دارند باید از مصرف و تماس با این میوه بخصوص به صورت خام اجتناب کنند! همانطور که پیش تر بیان شد بعضی از مواد حساسیت زای گرده گیاهان و یا ماده لاتکس با مواد موجود در میوه کیوی مشابهت دارند (واکنش متقاطع). بنابراین فرد آلرژیک علاوه بر کیوی باید از تماس با این مواد حساسیت زای گیاهی و یا لاتکس پرهیز نماید.
برای درمان علائم آلرژیک ناشی از مصرف و یا تماس با میوه کیوی در مواقعی که عوارض آلرژیک مزبور ملایم و خفیف باشند، پزشک متخصص به طور معمول داروهای آنتی هیستامین و یا پماد های موضعی استروئیدی را تجویز می نماید. اما برای علائم بسیار شدید مانند واکنش های آنافیلاکسی نیاز به مراقبت های اورژانسی بوده که توضیحات آن در نوشتار داروهای اورژانسی برای واکنش های شدید آلرژیک بیان شده است.
توصیه های مهم در ارتباط با کنترل و پیشگیری از حساسیت به کیوی
- در صورت اثبات آلرژی به میوه کیوی توصیه بر عدم مصرف میوه خام و یا مواد غذایی حاوی آن می باشد!
- افراد حساس به کیوی باید در مصرف آب میوه ها بخصوص آب میوه های مخلوط دقت نمایند. مقادیر اندک آب کیوی در اینگونه آب میوه ها ممکن است باعث بروز واکنش های آلرژیک در فرد شود.
- توصیه می شود فرد حساس به مواد حاوی لاتکس، از مصرف و یا تماس با کیوی خودداری نماید.
- فرد حساس به گرده بعضی از گیاهان مانند گرده درخت غان و یا برخی چمن ها باید در مصرف کیوی احتیاط نماید. فهرست گیاهانی که گرده آنها با کیوی واکنش متقاطع دارند را در نوشتار راهنمای جامع واکنش متقاطع مواد حساسیت زای (آلرژن های) غذایی و تنفسی مطالعه کنید!
- برای اطفال و کودکان آلرژیک مصرف کیوی باید با احتیاط صورت گیرد! برای اولین بار باید مقدار اندکی کیوی مصرف شود و در صورت عدم بروز علائم آلرژیک می توان مقادیر بیشتری از کیوی استفاده نمود.
بیشتر بخوانید:
حساسیت به باقالی یا فاویسم و درمان آن با طب سنتی
آمپول ضد حساسیت راه حل درمان انواع آلرژی!
حساسیت به بادام زمینی یک حساسیت شایع و خطرناک
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله دلگرم
- برچسبها
- حساسیت به کیوی
دیدگاه ها