در حال حاضر بسیاری از شرکتهای مهم به دلیل افشاری رازها و اطلاعات محرمانه درون سازمانی خود به دست کارمندان و کارگران، ضرر و زیانهای مالی و اعتباری غیر قابل جبرانی را تحمل کردهاند. از همین رو نگرانی بسیاری از کافرمایان در زمان استخدام این است که آیا کارمند رازدار و محرم شرکت و اطلاعات است؟ آیا اطلاعات مهم شرکت به رقیبان یا دیگر شرکتها نفوذ پیدا نمیکند؟
از طرفی هیچ کارفرمایی نمیتواند بدون وجود کارمندان خود تمامی کارهای شرکت را انجام دهد؛ از همین رو برای محافظت بیشتر از کسبوکارها، قرارداد مخصوص به افشاری راز با عنوان قرارداد محافظت از کسب و کار تنظیم میشود. در این قرارداد، کارگر متعهد میشود که اطلاعات مهم شرکت را به صورت محرمانه نزد خود حفظ کند و در غیر این صورت، عواقب آن را بپذیرد. بنابراین اگر شما هم میخواهید از محرمانه بدون اطلاعات شرکت خود مطمئن شوید، این مطلب را مطالعه کنید و موارد مهم آن را در کسب و کار خود اجرا کنید.
قرارداد محافظت از کسب و کار چیست؟
قرارداد محافظت از کسب و کار یا همان (NDA) جزو اصلیترین و مهمترین قراردادهای بین کارگر و کارفرما است و باید برای تمامی شرکتها و کارگاه ها اجرا شود. در هر شرکت قطعا اطلاعات و رازهای مهمی وجود دارد که افراد خارج از سازمان از جمله رقیبان و مشتریان، نباید اطلاعی درباره آنها داشته باشند. اگر این اطلاعات به دست افراد سازمان فاش شوند، عواقب بدی را برای سازمان به همراه دارد.
در این زمان برای این که تضمینی در خصوص رازداری کارگر وجود داشته باشد، انواع قرارداد محافظت کسب و کار منعقد میشود. بر اساس این قرارداد یا همان توافق نامه، کارکنان شرکت موظف به رازداری هستند؛ بنابراین اگر شخصی از انجام وظیفه خود شانه خالی کرد، باید ضمانتهای موجو در قرارداد را هم پرداخت کند.
البته با توجه به این که برای ضمانت عدم افشای راز، مبالغی به عنوان تضمین و خسارت بابت ضرر و زیان شرکت در نظر گرفته میشود، امکان سوء استفاده کارفرما در تعیین مبلغ ضمانت وجود دارد. بنابراین بهتر است که قبل از عقد قرارداد، از طریق مشاوره کسب و کار با شخص مختصص در این زمینه مشورت کنید و سپس برای تنظیم قرارداد اقدام کنید.
انواع قرارداد محافظت از کسب و کار
ماهیت اصلی این مدل از قرارداد کسب و کار، اطمینان از رازدار بودن کارگر است؛ اما اصولا در شرکتها و سازمانهای مختلف، دو نوع خاصی برای قرارداد محافظت از کسبوکار وجود دارد که بر اساس آن اگر هر کدام از طرفین به تعهدات خود عمل نکند، باید خسارت پرداخت کند. بنابراین هر کدام از انواع قرارداد مربوط به محافظت از کسب و کار را در ادامه معرفی میکنیم:
1.قرارداد عدم افشای اطلاعات برای کارمندان
این قرارداد برای کسبوکارهایی که کارگران به اطلاعات محرمانه دسترسی دارند، کاربرد دارد. بر اساس این تعهد، حفظ دادههای مهم در شرکت، جزو وظایف تمامی کارمندان است. همچنین قرارداد عدم افشاری راز هم در ابتدای همکاری کارفرما با کارگر منعقد میشود.
2. قرارداد محرمانگی
یکی دیگر از انواع قرارداد محافظت از کسب و کار، قرارداد محرمانگی است. برای تنظیم این مدل از قرارداد، به دو جنبه مختلف یک جانبه و دو جانبه توجه میشود. در قراردادهای یک جانبه تنها کارگر متعهد به عدم افشای راز میشود و کارفرما خواستار تنظیم آن است. از طرفی در قراردادهای دو جانبه، هم کارفرما و هم کارگر وظیفه دارند که اطلاعات طرف مقابل خود را فاش نکنند.
توجه کنید که تعیین نوع قرارداد محافظت از کسبوکار، بستگی به موقعیت و شرایط دو طرف دارد؛ از همین رو اگر میخواهید بهترین قرارداد مناسب با کسبوکارخود را اجرا کنید، از مشاور کسب و کار در این زمینه کمک بگیرید.
کاربرد قرارداد محافظت از کسبوکار
قطعا هیچ کارفرمایی نمیخواهد اطلاعات رسمی و محرمانه شرکت خود را در اختیار افراد خارج از سازمان و خصوصا رقیبان خود قرار دهد؛ از طرفی حتی کارگران هم از فاش شدن اطلاعات مربوط به رزومه خود مانند سابقه کاری و میزان حقوق به دیگران راضی نیست.
از طرفی با وجود این که اطلاعات مهم نباید به اطلاع دیگران برسد، کارگران برای انجام وظایف شغلی خود، باید به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. اما اگر حتی یکی از کارگران اطلاعات مهم را برای دیگران فاش کند، قطعا ضرر بدی را به شرکت وارد میکند.
بر همین اساس، مهمترین کاربرد محافظت قرارداد کسب و کار، اطمینان خاطر از محرمانه بودن اطلاعات و دادههای مهم شرکت است. اما توجه کنید که تنظیم متن این قرارداد و رعایت نکات مهم قانونی، یکی از مهمترین موارد برای تنظیم قرارداد کار مناسب است؛ از همین رو بهتر است که برای جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی، متن قرارداد را به یک شخص خبره در این زمینه نشان دهید.
البته اگر وقت کافی برای مراجعه حضوری را ندارید، کارمنتو این کار را برای شما آسان میکند؛ چرا که میتوانید به صورت غیر حضوری و به صورت آنلاین و تماس تلفنی از طریق VOIP با مشاوران در تماس باشید که ارتباط در تمامی ساعتهای و روزهای هفته امکانپذیر است و در کمتر از چند دقیقه انجام میشود. همچنین تعرفه بر اساس نرخ معقول بازار تعیین شده است و حتی امکان استفاده از شارژ اولیه رایگان هم وجود دارد.
از طرفی دغدغه اصلی کاربران، محرمانه بودن اطلاعات آنها است؛ از همین رو ما این اطمینان را به شما میدهیم که اسرار شما محرمانه باقی بماند.
سخن پایانی
یکی از مهمترین مواردی که تمامی کارفرمایان و حتی کارگران باید در زمان استخدام به آن توجه کنند، قرارداد محافظت از کسب و کار است. این پیمان نامه، جدای از انواع قراردادهای کاری است و برای حفظ اطلاعات محرمانه شرکت تنظیم میشود.
دیدگاه ها