دلگرم
امروز: سه شنبه, ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ برابر با ۰۶ ربيع الأول ۱۴۴۶ قمری و ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی
6 اختلال روانی ناشی از دوران کرونا را بشناسید
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
این روزها وجود بیماری کرونا، موجب بروز ترس ها و اختلالات روانی مختلفی در اکثر افراد شده است. با ما باشید تا شما را با این اختلالات آشنا نماییم.

بیماری های روانی دوران کرونا

با آمدن ویروس کرونا، بسیاری از افراد دنیا، دچار ترس و وحشت شده اند. این افراد از ابتلا به این بیماری واهمه دارند. اما این ترس می تواند موجب بروز اختلالات روانی دیگری نیز شود.

به مرور زمان ترس ناشی از کرونا بیشتر شده و کم کم نشانه های دیگری از سایر اختلالات در فرد دیده می شود. حتی در برخی افراد ترس از کرونا آنقدر زیاد است که می تواند خطرات جدی برای او ایجاد نماید.

در ادامه اختلالات روانی ناشی از کرونا را خواهید شناخت.

اختلالات روانی در کرونا

اختلالات روانی بعد از کرونا

فوبیای کرونا

یکی از رایج ترین اختلالات ناشی از کرونا، فوبیای کرونا است. فوبیا به نوعی ترس بیمارگونه گفته می شود که در آن، فرد به طور غیر قابل کنترل و غیر منطقی از یک موقعیت یا چیز خاص می ترسد.

فردی که به فوبیا مبتلا می شود، به شکل پیاپی و بیش از اندازه از یک موقعیت هراس دارد. فوبیای کرونا یکی از انواع جدید فوبیا است که در آن، فرد از ابتلا به کرونا می ترسد. این ترس تا اندازه ای است که زندگی روزمره او را دچار نابسامانی می کند.

همچنین این نوع فوبیا برای فرد اضطراب زیادی به دنبال داشته و در طول شبانه روز او از مبتلا شدن به کرونا مضطرب است.

فردی که به فوبیای کرونا مبتلا است، وقتی به چیزهایی که ممکن است به ویروس کرونا آلوده باشند، نزدیک می شود، می ترسد و اضطراب او را فرا می گیرد. او تا حد امکان سعی می کند از چنین موقعیت هایی دوری کند.

چنین حالتی برای فرد ایجاد رنج و عذاب می کند و فرد نمی تواند آن را کنترل کند، در نتیجه زندگی فردی، خانوادگی، شغلی، اجتماعی و … او با چالش و نابسامانی روبه رو می شود.

فوبیای کرونا

ترس از کرونا چیست ؟

اختلالات شبه جسمانی ناشی از کرونا

ترس و اضطراب، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. هنگامی که سیستم ایمنی ضعیف شود، فرد به بیماری های جسمانی دچار می شود. یکی از عواملی که در بسیاری از افراد موجب تضعیف سیستم ایمنی شده، ترس از کرونا است.

افرادی که از کرونا می ترسند، دچار اضطراب می شوند و این اضطراب باعث می شود تا سیستم ایمنی بدن آن ها به طور چشمگیری ضعیف شود. پس از آن فرد به بیماری های جسمی ای مبتلا می شود که پزشک هیچ دلیلی برای آن ها پیدا نمی کند.

یعنی نشانه های آن، با هیچ نوع بیماری جسمی قابل توجیه نیست. در چنین حالتی می توان علت آن بیماری را مشکلات روانشناختی دانست. در این صورت تشخیص اختلالات سوماتیک سمپتوم یا شبه جسمانی برای فرد داده می‌شود که این اختلال ناشی از ترس از کرونا است.

با ترس از کرونا چه کنیم

اضطراب کرونا

پنیک اتک ناشی از کرونا

یکی دیگر از اختلالات ناشی از کرونا، اختلال وحشت‌زدگی یا پنیک اتک می باشد. این نوعی اختلال اضطرابی است که می تواند همراه با سایر اختلالات اضطرابی باشد. در این حالت فرد گمان می کند که مشکل قلبی برای او پیش آمده است.

او دچار تپش قلب، تنفس سریع، تعریق، لرزش، تهوع، سرگیجه و ترس می شود و حتی گمان می کند حمله قلبی به او دست داده است. در برخی موقعیت ها نیز فرد دچار دی‌پرسونالیزیشن می شود یعنی او احساس می کند خودش نیست و هیچ کنترلی روی وضعیت و رفتارهایش ندارد.

در این حالت فرد احساس می کند که رفتارها و حالت هایش را از نگاه فرد دیگری تماشا می کند. این اختلال هنگامی پیش می آید که یک عامل تهدید کننده پیش روی فرد است و با ترس و نگرانی آغاز می شود.

اختلالات کرونا

ترس از کرونا چه مشکلاتی ایجاد می کند ؟

آگورافوبیا ناشی از کرونا

یکی از رفتارهای طبیعی مردم در همه گیری کرونا، قرنطینه کردن و در خانه ماندن است. به توصیه کارشناسان و متخصصان، در این دوران باید افراد در خانه خود را قرنطینه کنند و در مکان های عمومی حضور پیدا نکنند.

با آمدن ویروس کرونا، بسیاری از مردم این کار را به دلیل ترس از این بیماری انجام داده اند و در خانه ها خود را قرنطینه کرده اند. طبیعی است که افراد در این دوران از آمدن به مکان های شلوغ بترسند و سعی کنند در این مکان ها حضور نیابند.

اما در این بین کسانی هستند که نمی توانند اضطراب خود در مکان های عمومی را کنترل کنند. به این نوع اختلال، آگورافوبیا یا ترس از مکان‌ های باز گفته می شود. این نوع اختلال نوعی اختلال اضطرابی است که به آن ترس از مکان‌ های باز، ترس از مکان‌های بسته یا بازار هراسی نیز می گویند.

فردی که به آگورافوبیا دچار می شود، همیشه از این می ترسد که مبادا در جایی گرفتار شود و نتواند فرار کند و از دیگران کمک بگیرد. آن ها تنها خانه ی خود را جای امن و آرام می دانند و جاهای شلوغ مثل بازار و مترو را ناامن می دانند.

پس یکی از اختلالات روانی ناشی از کرونا، آگورافوبیا است که فرد در این نوع اختلال هر چه از خانه خود دورتر می شود، اضطراب او بیشتر می شود. این اختلال در زنان بیشتر از مردان است و به مرور زمان می تواند موجب دوری گزینی از جامعه شود.

اضطراب و استرس ناشی از کرونا

اختلالات روانی بخاطر ترس از کرونا

اختلال وسواسی اجباری ناشی از کرونا

با آمدن بیماری کرونا، شستن دست ها و رعایت بهداشت بسیار مهم است. اگر فرد بیرون از خانه می رود حتما باید بعد از آمدن به خانه دست هایش را با آب و صابون بشوید و هنگامی که دست هایش را نشسته است، صورتش را لمس نکند.

یکی از مواردی که موجب جلوگیری از ابتلا به این بیماری می شود، شستن دست ها و ضدعفونی کردن آن هاست. حتی هنگامی که ملزومات خانه را خریداری می کنید، باید به ضدعفونی کردن آن ها بپردازید.

اما در برخی افراد، رعایت بهداشت می تواند به یک اختلال روانی تبدیل شود. فردی که در 24 ساعت 76 بار دست هایش را می شوید بدون آن که از خانه بیرون رفته باشد، به اختلال وسواس اجباری ناشی از کرونا مبتلا شده است.

البته این اختلال بسیار رایج است و امروزه افراد زیادی در سراسر دنیا به این نوع اختلال دچار شده اند. نشانه ها و شدت این وسواس در افراد متفاوت است. آن ها گمان می کنند که دست ها یا وسایلشان همیشه آلوده است به همین دلیل مدام به شستن و تمیز کردن می پردازند.

اگر شستشو و ضدعفونی کردن در فرد به طور غیرمنطقی وجود داشته باشد، می توان اختلال وسواس اجباری را برای او تشخیص داد.

وسواس کرونا

وسواس ناشی از کرونا

سایبرکندریا ناشی از کرونا

ترس از کرونا باعث می شود تا بسیاری از افراد به دنبال نشانه های آن باشند. افراد با مشاهده کوچک ترین علامت در خود، می پندارند که به کرونا مبتلا شده اند. یکی از عادت هایی که این روزها بسیار رایج است، جستجوی علائم کرونا در اینترنت است.

فرد وقتی در خودش نشانه ای مثل گلو درد می بیند، سریع در اینترنت مشاهده می کند که گلو درد یکی از علائم کروناست و مطمئن می شود که به کرونا مبتلا شده است. این مسئله کاملا اشتباه بوده و فقط اضطراب را افزایش می دهد.

با وجود شایعات بسیاری که در فضای مجازی درمورد کرونا وجود دارد، اضطراب و سایبرکندریا یا خودبیمارپنداری اینترنتی به وجود می آید. توجه کنید که درمورد این بیماری تنها به توصیه پزشکان گوش کنید و به شایعات توجهی نکنید.

اضطراب بعد از کرونا

اضطراب ابتلا به کرونا

پیشگیری از ترس ناشی از کرونا

برای اینکه ترس ناشی از کرونا را کاهش دهید، بهتر است فقط توصیه های بهداشتی را در نظر بگیرید و از منابع معتبر، راه های پیشگیری و انتقال بیماری را یاد بگیرید، اینگونه می توانید از کرونا در امان باشید.

وقتی فرد مطمئن باشد که تمامی موارد بهداشتی را رعایت می کند، دیگر نگرانی ندارد. اصلا به شایعات توجه نکنید و سعی کنید زیاد درمورد کرونا صحبت نکنید حتی در اینترنت و فضای مجازی نیز به دنبال موضوعات کرونا نباشید.

هرچقدر درمورد یک موضوع بحث شود، نگرانی درمورد آن نیز بیشتر می شود. سعی کنید در دوران کرونا روحیه خودتان را حفظ کنید و امیدوار باشید و به دیگران نیز امید بدهید. بر روی اهداف مهم زندگی تمرکز کنید و کارهای روزمره تان را با حفظ پروتکل های بهداشتی انجام دهید.

توجه داشته باشید که هیچگاه برای پیشگیری از ابتلا به اختلالات روانی ناشی از کرونا، مسائل بهداشتی و توصیه های پزشکان را زیر پا نگذارید.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits