دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
سندرم چانه ی بی حس چیست؟
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
بی‌حسی چانه عموماً یک نشانه وجود اختلالی در عصب‌های صورت است. مختل شدن کارکرد این عصب‌ها می‌تواند باعث علایمی در چانه یا طرفین صورت شود که بی‌حسی را شامل می‌گردد.

شایع ترین علل بی حسی چانه

بی حسی چانه معمولاً نشانه ای از اختلال در اعصاب صورت است. اختلال در این اعصاب می تواند باعث ایجاد علائمی در چانه یا طرفین صورت از جمله بی حسی شود. دلایل بی حسی چانه بسیار متفاوت هستند. برآمدگی های جزئی یا آسیب هایی که باعث تورم و التهاب می شوند ممکن است منجر به بی حسی موقت در چانه شوند. در بعضی موارد، بی حسی چانه ممکن است نشانه بیماری یا عفونت جدی تری باشد.
چنانچه بی حسی چانه برای مدت طولانی ادامه داشته باشد به آن سندرم چانه ی بی حس می گویند، که ممکن است نشان دهنده بیماری های جدی دیگر مانند سرطان باشد. افرادی که دچار بی حسی مزمن چانه هستند باید برای تشخیص کامل به پزشک مراجعه کنند. پزشک می تواند بیماری یا دلیل مسبب آن را تشخیص داده و درمان مورد نیاز را برای شما تجویز کند.

سندرم چانه ی بی حس

سندرم چانه ی بی حس یا NCS ، یک دلیل احتمالی برای بی حسی چانه است. این سندرم یک بیماری عصبی نادر است که باعث ایجاد آسیب در عصبی می شود، که چانه و لب پایین را کنترل می کند.
فرد مبتلا به NCS ممکن است احساس سوزن سوزن شدن یا نشگون در چانه خود را تجربه کند، گویی چانه اش به خواب رفته باشد. گاهی اوقات ، چانه ممکن است کاملاً بی حس شود. علائم ممکن است در لب، دندان یا لثه نیز ظاهر شود.
سندرم چانه ی بی حس ، معمولاً نشانه ای از بیماری زمینه ای مانند سرطان است. NCS با سرطان های زیر ارتباط دارد:

سرطان ریه
سرطان پستان
سرطان پروستات
سرطان کلیه
سرطان تیروئید
سرطان خون
ملانوما بدخیم
سرطان سر و گردن
لنفوم

علت بی حسی چانه

در مطالعه ای در مجله ی Synthesis ، گفته شده است در مواردی که NCS علامتی از سرطان در بزرگسالان بوده است، در ۶۴٪ موارد سرطان پستان و در ۱۴٪ لنفوم تشخیص داده شده است.
بسیاری از پزشکان همچنین سندرم چانه ی بی حس را پرچم قرمزی برای عود یک سرطان یا گسترش آن می دانند. دانستن اینکه NCS با سرطان متاستاتیک ارتباط دارد، می تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام کمک کند.
در برخی موارد، این سندرم ممکن است نتیجه ی یک تومور خوش خیم باشد که رشدی از سلولهای غیر سرطانی است.

اگر فردی در چانه ی خود بی حسی را تجربه کند، پزشک معالج احتمالاً معاینه جسمی کاملی را انجام داده و سؤالات زیادی از او خواهد پرسید. پس از رد شرایط خاص دیگر، ممکن است آزمایش سرطان را انجام دهند.
اگر برای فردی قبلاً تشخیص سرطان داده شده باشد، پزشکان آزمایشاتی را برای بررسی گسترش سرطان انجام می دهند. آزمایش سرطان به طور کلی شامل آزمایش خون و تصویربرداری هایی مانند سی تی اسکن و MRI می باشد.

بی حس کننده ها

همچنین ممکن است بی حسی چانه، عارضه ی جانبی از برخی از انواع بی حس کننده ها، به ویژه بی حسی در کارهای دندانپزشکی باشد.
فردی که برای درمانهای دندانپزشکی بی حسی موضعی دریافت می کند، ممکن است احساس سوزن سوزن شدن موقت در چانه خود داشته باشد، یا ممکن است حس خود را در چانه کاملاً از دست بدهد. این اثرات با خارج شدن بی حسی از بدن، از بین می روند.
بی حسی چانه ی ناشی از تزریق بی حس کننده ی موضعی در دندان، ممکن است در بعضی افراد طولانی تر شود، اما غالبا هر گونه بی حسی باید بعد از انجام عمل به سرعت برطرف شود.

تروما یا جراحت

گاهی به دلیل تروما یا آسیب دیدگی در ناحیه فک، چانه ممکن است بی حس شود. به زمین خوردن یا ضربه ممکن است باعث آسیب به بافتهای صورت شود و در نتیجه تورم ایجاد می شود. این التهاب می تواند بر اعصاب در صورت فشار وارد کرده و منجر به بی حسی در چانه شود.
درمان هرگونه زخم یا جراحتی در صورت، می تواند به کاهش تورم کمک کند و احتمالاً بی حسی نیز با ترمیم زخم برطرف می شود. علائم طولانی ممکن است نشانه ای از آسیب به اعصاب باشد.

کشیدن دندان

گاهی ممکن است فرد بعد از کشیدن دندان، دچار درد عصب یا بی حسی در قسمتی از چانه شود. کشیدن دندان می تواند باعث ایجاد تروما در ناحیه شود، که به نوبه ی خود می تواند منجر به التهاب یا آسیب در اعصاب اطراف گردد. این مورد بیشتر در مورد کشیدن دندان عقل شایع است. با بهبود محل کشیدن دندان، درد یا بی حسی باید فروکش کند.

آبسه یا عفونت

آبسه دندان یا لثه یک پاکت چرکی است که در بافتهای لثه ایجاد می شود. با بزرگ شدن آبسه، ممکن است التهاب ایجاد شود که به عصب فشار وارد می کند و منجر به علائمی از قبیل سوزن سوزن شدن یا بی حسی چانه می شود.
درمان آبسه، فشار بر عصب را کاهش داده و علائم آن را تسکین می دهد. در صورت عدم درمان، ممکن است آبسه پیشرفت کرده و عفونت به مناطق دیگر، مانند استخوانها یا حتی مغز گسترش یابد.

فیت نامناسب پروتز ها و دستگاه های دندانپزشکی

گاهی ممکن است مشکلاتی در اعصاب چانه به دلیل فیت نامناسب یا تعویض ایمپلنتهای دندانی و پروتز دندان ایجاد شود که باعث وارد شدن فشار یا حرکت دندانها یا فک شود و این باعث اختلال در سایر بافت ها و اعصاب گردد. هرکسی که به دلیل مشکلات دندانی دچار بی حسی چانه شده است باید با دندانپزشک خود مشورت کند. اطمینان از فیت مناسب ایمپلنت و پروتز، می تواند به رفع بی حسی چانه کمک کند.

سندرم چانه بی حس

نوروپاتی دیابتی

دیابت یک بیماری مزمن است که در آن بدن قادر به تولید انسولین کافی یا استفاده ی مناسب از انسولین نیست. این منجر به افزایش قند خون می شود که می تواند طیف وسیعی از عوارض مانند آسیب به اعصاب یا نوروپاتی دیابتی را ایجاد کند. این آسیب ممکن است در هر عصبی رخ دهد. علائم معمولاً در دست و پا بروز می کند، اما نوروپاتی دیابتی می تواند بر ناحیه ی سر نیز تأثیر گذارد.
اگر نوروپاتی ناشی از دیابت به عصبی که در ناحیه ی سر قرار دارد، آسیب برساند، ممکن است باعث طیف وسیعی از موارد از جمله تغییر دید، درد یا بی حسی در صورت و یا مشکل در کنترل عضلات شود. بسته به محل آسیب، پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل التهاب یا درمان علائم توصیه کند.
انستیتوی ملی دیابت، گوارش و بیماری های کلیوی خاطرنشان می کند که بسیاری از نوروپاتی های کانونی که در آنها عصبی به دام نیافتاده است، نیازی به درمان ندارند. معمولاً افراد طی چند هفته به خودی خود بهبود می یابند.

مالتیپل اسکلروزیس

مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) شرایطی است که سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظتی که فیبرهای عصبی بدن را پوشانده اند، حمله می کند. این می تواند در هر عصبی در بدن رخ دهد.
هنگامی که سیستم ایمنی بدن به اعصابی که چانه یا صورت را کنترل می کنند، حمله کند، ممکن است بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در چانه ایجاد شود. در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری ام اس وجود ندارد، اما برخی از داروهایی که برای این بیماران تجویز می شوند، ممکن است باعث کند شدن روند بیماری یا تسریع بهبودی فرد از حملات شوند.

سایر موارد

چندین مسئله دیگر نیز ممکن است باعث ایجاد بی حسی در چانه شود، اگرچه ممکن است این موارد کمتر دیده شود. علل احتمالی دیگر عبارتند از:

کم خونی سلول داسی
واسکولیت(نوعی التهاب در دیواره ی عروق خونی)
آمیلوئیدوز
سفلیس
بیماری لایم
سندرم شوگرن
سارکوئیدوز

برخی از حوادث جزئی مانند ضربه به چانه یا سایر قسمت های صورت ممکن است اعصاب را تحت فشار قرار داده و باعث التهاب موقتی شوند و منجر به بی حسی در ناحیه اطراف چانه گردند.
هر فردی که بی حسی مزمن یا بی حس بدون دلیل چانه را تجربه می کند، باید برای تشخیص کامل علت بروز این علایم، به دندانپزشک یا پزشک خود مراجعه کند.
آسیب شدید عصبی که منجر به بی حسی چانه می شود ممکن است کاملاً از بین نرود. پزشکان ممکن است روش هایی را برای کاهش هرگونه درد عصب یا درمان علائم دیگر توصیه کنند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits