دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
دلایل ریشه نزدن قلمه های گل در آب چیست؟
5
زمان مطالعه: 6 دقیقه
فرآیند ریشه زایی قلمه های کشت شده ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد و در نهایت شما با ریشه نزدن قلمه هایتان مواجه شوید. در این مواقع بایستی در پی علت باشید. در این مقاله تمامی دلایل ریشه نزدن قلمه ها را شرح می دهیم.

به طور کلی زمانی که قسمتی از گیاه مادری را برای ریشه زایی از گیاه جدا می کنید در واقع از روش قلمه گیری استفاده کردید. برخی از گیاهان با توجه به ویژگی هایی که دارند به راحتی با قلمه گیری افزایش پیدا می کنند اما برخی دیگر به خاطر دلایل مختلفی در آن ها ریشه نزدن قلمه ها رخ می دهد.

آشنایی با دلایل ریشه نزدن قلمه

بهتر است بدانید قلمه زنی که با نام علمی Cutting نیز شناخته می شود یک روش غیر جنسی تکثیر گیاه است که به صورت گسترده در کشاورزی و مهندسی فضای سبز استفاده می شود. در واقع قلمه زدن عبارت است از رشد و نمو و تکامل برخی از قسمت های گیاهی قطع شده از پایه که امروزه به عنوان یکی از روش های بسیار متداول غیر جنسی گیاهان از آن یاد می شود.
همچنین قلمه زدن می تواند به رشد، تکثیر و تکامل برخی از قسمت های گیاه بریده از گیاه اصلی نیز گفته شود.
در واقع یک قلمه ی گل می تواند قطعه ای از برگ، ساقه و یا ریشه باشد. معمولا در قلمه های ساقه باید ریشه در آن ها به وجود بیاید و در قلمه زدن ریشه نیز بایستی ساقه تشکیل شده و در قلمه زدن برگ هم برگ و هم ساقه تشکیل گردند.

انواع قلمه

همانطور که می دانید قلمه انواع مختلفی را شامل می شود و در واقع به سه گروه قلمه ریشه، قلمه برگ و قلمه شاخه تقسیم خواهد شد که در ادامه خصوصیات هر کدام از آن ها را به صورت کامل شرح داده ایم.

ریشه زایی قلمه

  • قلمه ریشه:

معمولا گیاهانی مانند گل ابریشم و بگونیا تکه از طریق قلمه ریشه تکثیر می شوند و این قلمه ها اغلب به صورت افقی یا عمودی در محل کشت خواهند شد. البته در صورت کشت عمودی بایستی دقت کنید که طرفی از ریشه که به طوقه نزدیک تر است، بالاتر قرار نگیرد.

  • قلمه شاخه:

این روش نسبت به انواع دیگر بسیار متداول تر بوده و در آن قسمتی از شاخه که جوانه جانبی یا انتهایی دارد از گیاه مادری جدا و برای ریشه زایی در محیطی مناسب قرار می گیرد. پس از تولید ریشه نیز ان را به صورت مستقل می کارند و شاخه ای که برای تهیه قلمه انتخاب می شوند ممکن است یکی از سه نوع فوق یعنی خشبی، نیمه خشبی و یا علفی باشند.
در قلمه خشبی معمولا از قسمت خشبی ساقه گیاه مادری یعنی بخشی که خوب رشد کرده است. در نوع نیمه خشبی از قسمتی که نیمه خشبی است قلمه را انتخاب می کنند و در قلمه علفی نیز اغلب از جوان ترین قسمت ساقه قلمه را انتخاب خواهند کرد.

  • قلمه برگ:

گاهی اوقات نیز از قلمه برگ برای تکثیر گیاهان مختلف استفاده خواهد شد که لیموترش و پرتقال را می توان از این قبیل دانست. البته به این شرط که رد زمان قلمه زدن مقدار کمی از ساقه پایه مادری همراه برگ باشد. قلمه برگ برای این شرایط موفقی برای رشد داشته باشد نیاز به مراقبت خواهد داشت.
در واقع گیاهان نمی توانند در هر شرایطی پرورش پیدا کنند به ویژه اندامی از گیاه که تازه از پایه مادری خود جدا شده باشد به شرایط مناسب تر و مراقبت بیشتری نیاز خواهد داشت. بنابراین شرایط محیطی را باید به خوبی بشناسید و سپس آن را قلمه زنی فراهم نمایید و همچنین خود قلمه نیز بایستی مشخصاتی را دارا باشد.

دلایل ریشه نزدن قلمه ها

علل ریشه نزدن قلمه ها

به طور کلی گاهی اوقات ممکن است پس از کشت قلمه ها با ریشه نزدن شان مواجه شوید که این امر می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. بنابراین در ادامه تمامی عوامل موثر در ریشه نزدن قلمه ها را به صورت کامل شرح داده ایم.
معمولا قلمه ها برای رشد ترکیب خاک های ماسه بادی رودخانه ای یا پرلیت یا ترکیب این دو خاک با خاک برگ را ترجیح می دهند و چنانچه از این خاک ها در بستر قلمه ها استفاده نکنید ممکن است با یرشه نزدن آن ها مواجه شوید.
به صراحت می توان گفت که انواع قلمه ها نسبت به کم آبی حساس هستند و نباید نسبت به این موضوع بی توجه باشید. همچنین در صورتی که بستر کشت زهکش مناسبی نداشته باشد عملا ریشه زایی قلمه ها صورت نخواهد گرفت زیرا آب اضافی از ته گلدان خارج نمی شود.

حتماً بخوانید:
روش نگهداری و قلمه زدن گل مرجان

روش نگهداری و قلمه زدن گل مرجان

معرفی گل مرجان گل مرجان از نظر گونه تنوع زیادی دارد و با اشکال مختلفی چون مرجان مینیاتوری، ابلق، بزرگ، کوچک و هلندی دیده می شود. تنوع و زیبایی گل…

نکات مهم برای ریشه زایی قلمه ها

چنانچه قلمه زنی در فصل مناسب گیاهی که نگهداری می کنید انجام نشود، ممکن است با ریشه نزدن قلمه ها مواجه شوید.
از آنجایی که قلمه ها نسبت به نور غیر مستقیم و دمای نامناسب حساس هستند چنانچه در این شرایط قرار بگیرد ریشه نخواهند داد.
در صورتی قلمه های انتخاب شده به صورت اریب برش داده نشوند ریشه زایی اتفاق نخواهد افتاد زیرا جذب آب در آن ها بسیار سخت خواهد بود.
در صورتی که قلمه های کشت شده دارای بیش از ۲ الی ۳ برگ باشند فرآیند ریشه زایی شان دچار مشکل خواهد شد. بنابراین بهتر است پیش از کشت تمامی برگ های پایینی قلمه تان را حذف کنید.

ریشه زایی قلمه در آب یا خاک

نبود رطوبت کافی در محیط قلمه های تازه کشت شده می تواند فرآیند ریشه زایی را با مشکل مواجه کند. پس توصیه می شود که با کشیدن یک پلاستیک شفاف بر روی گلدان یا بستر قلمه ها یک شرایط گلخانه ای ایجاد نمایید. همچنین دقت داشته باشید که هر چند وقت یک بار برای تبادل هوا پلاستیک را بردارید و یا اینکه چندین سوراخ در پلاستیک ایجاد کنید.
توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد بستر قلمه ها نیز می تواند از جمله دلایل ریشه نزدن قلمه ها باشد پس در این زمینه نیز دقت کافی داشته باشید.
بهتر است بدانید که دمای مناسب برای ریشه زایی قلمه های تازه کشت شده دمای ۲۵ درجه سانتی گراد است که چنانچه از این دما کمتر یا بیشتر شود با ریشه نزدن قلمه هایتان مواجه خواهید شد. البته که این دما می تواند بر اساس نوع گیاه نیز متغیر باشد برای مثال گیاهان استوایی برای ریشه زایی بهتر به دمای ۳۵ درجه سانتی گراد نیاز دارند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.6 از 5 (5 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits