دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
آموزش صفر تا صد کاشت و پرورش و تکثیر درخت خرنوب
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
در واقع کاشت درخت خرنوب چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با دستورالعمل کاشت، پرورش و حتی نگهداری این گیاه همیشه سبز آشنا شوید.

به طور کلی خرنوب یک گیاه خودرو محسوب می شود که در بسیاری از نقاط گرمسیر به راحتی رشد می کند. همچنین امروزه کاشت و پرورش درخت خرنوب در کشور ما نیز به خاطر محصول و زیبایی فراوان محبوبیت زیادی پیدا کرده است.

آشنایی با نحوه کاشت درخت خرنوب

بهتر است بدانید درختان خرنوب در واقع از دسته گیاهان بومی مناطق مدیترانه ای یعنی اروپای جنوبیف آسیای شمالی و جزایر آن ها خواهند بود. همچنین در کشور ما نیز درختان کهن سال خرنوب در غار شاهپور در نزدیکی کازرون یافت می شوند.
درخت خرنوب را می توان گونه ای از گیاهان گلدهنده دانست که اغلب به صورت درختچه ای و همیشه سبز رشد خواهند کرد. این گیاه معمولا تا ۱۵ متر رشد می کند و تاج آن گسترده و نیمه کروی خواهد بود. تنه خرنوب بسیار محکم است و دارای رنگی قهوه ای یتره و جنسی خشن و زبر می باشد.

برگ های خرنوب نیز تقریبا بین ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر بوده و به صورت متناوب آرایش می یابند. ممکن است در برخی از گونه های خرنوب در انتهای گیاه برگچه وجود داشته باشد. اغلب درختان خرنوب دو پایه هستند و معمولا در ۱۵ سال اول زنده شان هیچ میوه ای نخواهند داد.
گل های خرنوب نیز عاری از گلبرگ و مجتمع به صورت خوشه ای خواهند بود. میوه های آن نیز اغلب به طول متناوب ۱۰ تا ۳۰ سانتی متر به عرض ۲ الی ۳ سانتی متر و دارای وضع اویخته و کاملا مشخص بر روی شاخه ها می باشد.
به صراحت می توان گفت که کاشت و تکثیر گیاه خرنوب معمولا با محدودیت هایی روبه رو خواهد بود زیرا قلمه های این گیاه به سختی ریشه دار می شوند و تولید ریشه های جانبی در آن بسیار پایین است. به همین خاطر استفاده از بذور یکی از روش های متداول کشت و کار خرنوب در نظر گرفته خواهد شد.

خرنوب

روش های تکثیر گیاه خرنوب

بذر های این گیاه پس از کشت سریعا جوانه می زنند و می توانید آن ها را در فضای مزرعه و باغ در طول فصل بهار کشت نمایید. البته از آنجایی که پوسته بذر خرنوب بسیار سخت و خشک هستند می توانید پیش از کشت آن ها را درون محلول رقیق اسیدسولفوریک یا هیدروکلریک قرار دهید.
پس از اینکه بذر ها خرنوب دو برگی شدند بایستی از سینی های کشت استفاده نمایید و بذر ها را درون آن بکارید. پس از اینکه نهال های خرنوب به ارتفاع ۳۰ سانتی متر رسیدند می توانید پس از گذشت سرمای بهاره نهال ها را به محل اصلی کشت انتقال دهید. توجه داشته باشید که سرعت رشد خرنوب در سال اول بسیار کند بوده و افزایش آن می توانید از محلول پاشی استفاده نمایید.

دستورالعمل برداشت گیاه خرنوب

به طور کلی دشوار ترین قسمت کشت و کار خرنوب برداشت محصول است که باید با دقت زیادی انجام شود. این فرآیند را می توانید با کمک ضربه زدن با چوب هایی بلند به میوه ها برای ریزش آن ها روی تور و پارچه اقدام نمایید. برداشت میوه بسیار حساس و دقیق است زیرا گلدهی همزمان با رسیدن محصول سال پیش اتفاق می افتد و اگر در زمان برداشت به آن ها آسیبی وارد شود عملکرد سال بعد کاهش پیدا خواهد کرد.

کاشت درخت خرنوب

شرایط مورد نیاز برای نگهداری درخت خرنوب

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی ان را فراهم نمایید. به همین منظور در اددامه برخی از شرایط مورد نیاز جهت کاشت و نگهداری درخت خرنوب را شرح داده ایم.

  • نور و دمای کافی:

به طور کلی کاشت درخت خرنوب مانند سایر درختان میوه از جمله پرتقال و یا بادام نیاز به اب و هوای معتدلی نیاز خواهد داشت. این گیاه مقاومت خوبی در برابر سرما ندارد و چنانچه در این شرایط قرار بگیرد به سرعت از بین خواهد رفت. در مورد دمای مورد نیاز گیاه نیز می توان گفت که خرنوب گیاهی کاملا روستایی بوده و چنانچه در دمای کمتر از ۲ درجه سانتی گراد قرار بگیرد از بین می رود.
البته که این دامنه دما در بسیاری از روزهای زمستان قابل دستیابی بوده اگرچه از افت ناگهانی دما و رطوبت نیز بسیار تاثیر می پذیرد. به عبارت دیگر اگر درجه حرارت در شب به تدریج کاهش پیدا کند درخت بسیار بهتر نگهداری خواهد شد تا اینکه در یک شب مرطوب دچار یخ زدگی ناهنگام شود.
در مورد دمای گیاه نیز می توان گفت تنها در شرایطی که دمای محیط کشت بیشتر از ۴۵ درجه سانتی گراد باشد گیاه دچار آسیب خواهد شد.

  • خاک غنی:

نیازهای خاک برای خرنوب به صورت معمول رشد می کند و بهتر است از ساختار خاک های آهکی سست یا دارای قوام متوسط استفاده نمایید البته که خرنوب قابلیت رشد در تمامی خاک ها را دارد. خرنوب یک گیاه کاملا روستایی است که بایستی درون خاک کاملا زهکشی شده کشت شود و هیچ گونه غرقابی در آب یا مشکلی از این قبیل برای گیاه رخ ندهد.

پرورش و نگهداری درخت خرنوب

  • آبیاری منظم:

در مورد آبیاری گیاه نیز می توان گفت که خرنوب یک گیاه بسیار سازگار است که می تواند شرایط بد را به خوبی تحمل نماید. اما با این حال اجازه ندهید که سطح خاک خشک شود زیرا کمبود آب می تواند پژمردگی گیاه را در پی داشته باشد و در مقابل نیز آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشه گیاهتان خواهد شد.

کاربرد و خواص فراوان خرنوب

توجه داشته باشید که این گیاه معمولا برای مصارف خوراکی کشت می شود و همچنین با داشتن گل هایش در فضای سبز نیز مورد استفاده قرار می گیرد. دانه های رسیده و خشک شده خرنوب نیز اغلب پودر می شوند و به عنوان کاکائو مورد استفاده قرار می گیرند.
این گیاه خاصیت ادرار آوری، درمان سرفه، کاهش LDL و بهبود وضعیت HDL بوده و همچنین در کاهش خطر های ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و درمان اسهال نیز موثر عمل خواهد کرد.
امروزه از خواص خرنوب به منظور درمان تنگی نفس، آلرژی های حاصل از سردی هوا، ناتوانی جنسی، تورم ریه ها، سرطان ریه، کمبود تعداد اسپرم متحرک و یبوست بسیار استفاده می شود.
دانه های غلاف خرنوب حاوی ترکیبات قندی بوده و به خاطر طعم شیرین اش در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین میوه های خرنوب نیز در شکلات سازی و دسرها به عنوان ماده ی اولیه سالم بسیار کاربرد خواهد داشت.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits