دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
انواع و عوارض بیماری لنفادنوپاتی (تورم غدد لنفاوی)
1
زمان مطالعه: 8 دقیقه
لنفادنوپاتی از شایعترین علل بیماری تورم غدد لنفاوی است، غدد لنفاوی بیشتر در اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی بوجود می آید که فرد بیشتر متوجه غددی همچون غدد ناحیه گردن، زیر بغل یا کشاله ران که به سطح پوست نزدیک تر است، می شود.

بیماری لنفادنوپاتی چیست ؟

به گزارش دلگرم : بیماری لنفادنوپاتی به علت تورم شدید غدد لنفاوی به وجود می آید که یک یا چند غده را درگیر می کند. این عارضه در اثر تاثیر گذاشتن باکتری و ویروس ها بر روی این غدد به وجود می آید که غدد ناحیه گردن، زیر بغل و کشاله ران را تحریک کرده و به سطح پوست نزدیک می کند.
تورم شدید این غدد که بر اثر عفونت به وجود می آید؛ در صورتی که عفونت از بین برود، تورم این غدد نیز فروکش می کند. آمار ابتلا به این بیماری رفته رفته در حال افزایش است. به همین منظور قصد داریم با بررسی علت و علائم این عارضه، اطلاعات شما را در زمینه ی افزایش سلامت بدن بالا ببریم.

غدد لنفاوی در سراسر بدن وجود دارند و به رگ لنفاوی وصل هستند. این غدد در گردن، سینه، کشاله ران و زیر بغل وجود دارند. همانطور که گفته شد این بیماری غدد لنفاوی را درگیر می کند و به طور کلی به سه حالت حاد، مزمن و یا تحت حاد تشخیص داده خواهد شد که دلایل مختلفی باعث بروز این بیماری می شود. در برخی موارد می توان به ویروس ها، قارچ ها، باکتری ها و تومور ها اشاره کرد.
یکی از علائم این بیماری مشاهده توده گردنی است که توسط پزشک تشخیص داده می شود و برای بررسی و اقدامات لازم تصمیم گیری خواهد کرد. در برخی موارد این بیماری بدون نشانه است. پس پزشک حتما باید با دقت زیادی فرد را معاینه کند؛ زیرا تشخیص به موقع می تواند روند درمان را سرعت ببخشد.

علت و دلایل اصلی تورم غدد لنفاوی

دلیل اصلی تورم غدد لنفاوی گردن عفونت گلو است که با بهبود عفونت گلو این تورم نیز از بین می رود. این تورم که ناشی از عفونت است؛ با درد همراه خواهد بود. اما لازم است بدانید، ورم همه ی غدد و یا تعداد زیادی از آن ها را علت ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان پستان و لنفوما می دانند.
در برخی موارد زمانی که غدد لنفاوی ورم می کند؛ به آن غدد لنفاوی متورم می گویند که از دلایل آن می توان به جنسیت، سن و یا حتی ژنتیک اشاره کرد. والدین توجه داشته باشند که هر گونه تغییری در فرزندان خود مشاهده کردند؛ باید به پزشک مراجعه کنند. نشانه های لنفادوناپی در کودکان می تواند تب و یا کاهش وزن شدید باشد که پزشک باید با دقت فراوانی کودکان را معاینه کنند. پرسش در مورد سابقه این بیماری در خانواده می تواند به به تشخیص پزشک کمک کند.

علائم اولیه بیماری لنفادنوپاتی

نشانه ها و علائم لنفادنوپاتی

گاهی اوقات غدد لنفاوی که متورم می شوند قابل لمس هستند. از طرفی در برخی موارد گره های لنفاوی هرگز قابل لمس نیستند. حتی ممکن است بر اثر گرما یا حساسیت نیز قابل لمس شوند. هر فرد می تواند علائم مختلفی داشته باشد. اگر غدد لنفاوی بر اثر عفونت دستگاه تنفسی متورم شده باشد؛ علائمی مانند آب ریزش بینی و یا تب نیز رخ می دهد.
وقتی بدن یک فرد دچار این بیماری می شود، شروع به مبارزه و مقاومت در بدن آغاز می شود. مایع های لنفاوی پر از گلبول های سفید هستند که برای از بین بردن ویروس ها و باکتری ها به وجود می آیند. این مسئله برای اینکه عفونت به سایر بخش های بدن وارد نشود کمک زیادی می کند.بیماری لنفادنوپاتی ممکن است بر اثر بیماری خود ایمنی مانند لوپوس نیز ایجاد شود. در بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی اشتباها به یکی از اندام های بدن حمله می کند و باعث تورم می شود.

مواردی که لنفادوناپی در اثر عفونت های ویروسی و باکتریایی به وجود می آورد شامل:

دلایل دیگری نیز باعث ایجاد تورم لنفاوی می شود؛ از جمله:

  • سرخک
  • ویروس های مقاربتی
  • لوپوس و واکنش بدن نسبت به داروهای ضد تشنج

لنفادنوپاتی چگونه درمان می شود؟

در ابتدا باید علت مشخص شود. در برخی موارد درمان کاملا ضروری است. اما برای بزرگسالانی که بدن آن ها قبلا عفونت داشته و یا کودکانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه نمی شود. درمواردی مصرف دارو ممکن است باعث بهبودی شود؛ مثلا مصرف دوره ای آنتی بیوتیک ها در درمان تاثیر دارد.
زمانی که گره ی لنفاوی دارای مجموعه ای از گره ها می شود که به آن آبسه می گویند، تخلیه شود؛ قابل درمان است. این کار توسط پزشک با بی حس کردن و در نهایت تخلیه کردن عفونت انجام می شود. درمواردی که فرد مبتلا به سرطان است و علت آن تورم غدد باشد؛ روش هایی مانند شیمی درمانی و برداشتن تومور صورت می گیرد.

عوارض بیماری لنفادنوپاتی

اگر عفونت ناشی از تورم غدد لنفاوی باشد و درمان نشود؛ منجر به آبسه خواهد شد. حال باید بدانیم آبسه چیست؟
آبسه محلی از تجمع چرک است که به خاطر عفونت ایجاد شده که این چرک حاوی گلبول های سفید، بافت های مرده و باکتری هایی است که در بالا ذکر شد که درمان آن فقط آنتی بیوتیک است. علت متورم شدن گره های لنفاوی بستگی به عامل آن دارد به فرض مثال:

1. ایذر: عفونت که در قسمت بالا توضیح دادیم؛ باعث ایجاد تورم می شود. اگر به دلیل عفونت بیماری ایدز باشد درمانی ندارد.

2. مشکلات ایمنی بدن: اگر تورم غدد لنفاوی به خاطر لوپوس (ایمنی) باشد به بیماری های زمینه ای فرد بستگی دارد .

3. سرطان : بستگی دارد چه نوع سرطانی باشد که درمان آن شیمی درمانی و یا پرتو درمانی است.

4. سرطان هایی که از غدد لنفاوی به وجود می آیند؛ لنفوم نام دارد که به دو روش در بدن ظاهر می شود؛ یا از غدد لنفاوی و یا در جای دیگری گسترش می یابد. یعنی وقتی سلول های سرطانی از تومور جدا شوند؛ از طریق خون وارد اندام های دیگر بدن خواهند شد. اما اگر در مسیر سیستم لنفاوی بروند آنجا را دربرمی گیرند .

علائم سرطان غدد لنفاوی

علائم سرطان غدد لنفاوی

اگر غدد لنفاوی شما متروم بود، اما علائمی ندارید؛ باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. به خصوص زمانی که آن را لمس میک نید و احساس سفتی کردید و این روند تا دو هفته ادامه داشت. اما زمانی که این احساسات با علائم زیر همراه بود؛ باید مراقبت پزشکی داشته باشید مانند:

  • شبانه عرق کردن
  • خستگی زیاد
  • تب شدید
  • کاهش وزن اما بدون دلیل
  • سرفه های مکرر و یا تنگی نفس
  • عفونت های شدید در بدن
  • درد و تورم در ناحیه شکم

حتماً بخوانید:
آدنوپاتی (گره های متورم لنفاوی) چیست و چگونه قابل تشخیص است ؟

آدنوپاتی (گره های متورم لنفاوی) چیست و چگونه قابل تشخیص است ؟

لنفادنوپاتی به عنوان گره های لنفاوی تعریف می شود که در اندازه، قوام یا تعداد غیر طبیعی هستند. میزان لنفادنوپاتی به صورت محلی، منطقه ای یا عمومی تعریف…

انواع بیماری لنفادنوپاتی

گردن:

متورم شدن گره های لنفاوی، به گره بزرگی در ناحیه گردن می گویند که ناشی از عفونت های ویروسی است.

مدیاستن:

این مدیاستن را یک جعبه خالی فرض کنید که در دو طرف، توسط ریه ها مرز دارد. در دو طرف دیگر توسط سینه و ستون فقرات در بالا به گردن و در پایین توسط قفسه سینه و دیافراگم احاطه شده است. این گره ها توسط بیماری های ریوی بزرگ می شوند.

لنفادوناپی کلیه:

زمانی که بیش از دو گره در جاهای مختلف بدن به وجود آید؛ به اصطلاح ژانرالیزه است.

زیر بغل:

یکی دیگر ازموارد لنفادوناپی که می خواهیم در مورد آن توضیح دهیم؛ بیماری لنفادنوپاتی زیر بغل است که به تغییرات و بزرگ شدن غدد زیر بغل اشاره دارد. اما بیماری محسوب نمی شود بلکه ممکن است نشانه های یک عفونت شدید و سرطان پستان باشد. همچنین ممکن است یا هردو زیربغل باشد یا یک بغل که 20 الی 40 غدد زیر بغل مشخص می شود. اگر در یک سمت باشد اشاره به این دارد همان سمت بدن دچار بیماری شده؛ اما اگر دو طرفه باشد، به این معناست کل بدن دچارعفونت شده است.

حتماً بخوانید:
علت تورم غدد لنفاوی چیست؟ + درمان خانگی ورم غدد لفاوی

علت تورم غدد لنفاوی چیست؟ + درمان خانگی ورم غدد لفاوی

باد کردن غدد لنفاوی به چه دلایلی رخ میدهد؟ غده لنفاوی همان گره لنفاوی است. غدد لنفاوی تاثیر مهمی در نیروی بدن برای رویایی با ویروس ها، باکتری ها و…

تشخیص پزشک

علاوه بر معاینه های فیزیکی که پزشک انجام می دهد؛ ممکن است آزمایشاتی را نیز تجویز کنند مانند:

1. ماموگرافی یا سونوگرافی پستان

2. آزمایش خونی که برای تشخیص بیماری خود ایمنی است به نام ایمونولوژیک

3. بیوپسی پوست که اگر فرد ضایعات پوستی داشت انجام می شود.

4. آزمایش تعداد گلبول های سفید

5. آزمایشات تصویر برداری مانند سونوگرافی و اشعه ایکس یا تصویر برداری تشدید مغناطیسی

6. نمونه برداری از غده های لنفاوی

لنفادنوپاتی زیر بغل هم ممکن است خوش خیم باشد و هم بدخیم. اما در برخی موارد درمان های خانگی برای درمان آن جواب گو است. البته در موارد خوش خیم مانند استفاده از کمپرس سرد و مصرف داروهای ضد التهاب مانند ناپروکسن و ایبوپروفن و استراحت کافی می توانند اثرگذار باشد.

نتیجه گیری : گره های لنفاوی به دلایل زیادی متورم می شوند. اما بسیاری از آنها بی خطرند. بنابراین تنها شناختن غدد لنفاوی و تشخیص صحیح پزشک می تواند به فرد در این زمینه کمک کند. تا زمانی که گره لنفاوی تغییر نکرده و سفت نشده است؛ جای نگرانی نیست. مگر اینکه با مراجعه به پزشک، خلاف این قضیه ثابت شود. و در آخر تاکید می کنیم که نیازی به استرس و نگرانی نیست؛ اما کار از محکم کاری عیب نخواهد کرد!


این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits