دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
نیازها و شرایط محیطی مناسب برای تکثیر گل تاج الملوک
3
زمان مطالعه: 7 دقیقه
چند سالی است که گل تاج الملوک به دست فراموشی سپرده شده. این گیاه نه تنها ظاهری دل انگیز داره, بلکه شهد خوش طعمش هم حشرات گرده افشان و پروانه‌ها رو به باغچه میکشونه.

از این گیاه در انواع رنگ‌ها تولید شده که هر کدوم از دیگری خیال انگیزتر هستند. تاج الملوک هر گونه شرایط آب و هوایی را تحمل میکند. در آخر هم خودش دانه افشانی میکند. اگه بیشتر از یه گونه از این گل را در باغچه دارید، خودتون رو برای داشتن گیاهانی با رنگ‌های جدید و غیر منتظره آماده کنید.

پرورش و نگهداری گیاه تاج الملوک

  • نام انگلیسی : Aquilegia chrysantha
  • خانواده : Ranunculaceae

ارتفاع این گیاه در انواع مختلف آن متغیر و بین ۷۰-۳۰ سانتیمتر است و می‌تواند بر روی زمین نیز همین مقدار فضا را اشغال کنند. گلهای زیبای این گیاه رنگهایی متنوع از جمله زرد، سفید، صورتی، بنفش دارند و در برخی انواع این گیاه دو یا چند رنگ هستند. همچنین انواعی تولید شده اند که تعداد گلبرگ بیشتری نسبت به نمونه های قدیمی و سنتی دارند.

زمان شکوفایی گلها اواسط بهار الی اوایل تابستان است و علاوه بر فضای باز و بخصوص در کشورهای غربی به عنوان شاخه گل بریده نیز مصرف می شود و مدت زمان دوام آن در گلدان آب حدود ۲ هفته است.

تاج الملوک اگرچه چندساله است اما عمر کوتاهی به اندازه ۵ سال دارد و در طی این مدت به دلیل رشد پاجوشها و یا ریزش بذرها در پای گیاه مادری و جوانه زنی آنان، تا مدتها می توان در مکانی از باغچه و باغ این گیاهان را داشت و از زیبایی آن لذت برد.

پرورش و نگهداری گیاه تاج الملوک

نیازهای محیطی تاج الملوک

آبیاری تاج الملوک :

تاج الملوک خیس و غرقابی بودن خاک را دوست ندارد و در چنین شرایطی خواهد پوسید بنابراین زمانی گیاه را آبیاری کنید که سطح خاک نسبتا خشک شده باشد. بدین صورت معمولا هفته ای یک مرتبه آبیاری برای این گیاه کافی است مگر اینکه هوا خیلی گرم و یا خاک خیلی سبک باشد و نتواند رطوبت را در خود حفظ کند و در چنین شرایطی می بایست هر چند روز یکبار نسبت به آبیاری این گیاه اقدام کرد.

آبیاری بیش از اندازه موجب زرد شدن تدریجی برگهای گیاه و پوسیدن و از بین رفتن گیاه خواهد شد. آبیاری کم و خشکی کشیدن گیاه موجب عدم گلدهی گیاه ، ریز ماندن گلها، کوتاه تر شدن عمر گلها و سوختگی نوک و حاشیه برگها می شود.

نور مناسب تاج الملوک :

این گیاه در مکان هایی با نور کامل (۸ ساعت نور مستقیم در روز) و یا نیمه سایه نیمه آفتاب رشد می کند و گلدهی دارد. اگر تابستانهای گرمی در منطقه خود دارید کاشتن این گیاه در مکانی که در ساعات گرم بعد از ظهر از سایه برخوردار است به شادابی و رشد بهتر این گیاه کمک خواهد کرد.

دمای مناسب تاج الملوک :

قسمتهای هوایی این گیاه با سرد شدن هوا زرد می شوند و ازبین می روند اما قسمت زیرزمینی این گیاه زنده باقی می ماند و با گرم شدن هوا در بهار شروع به جوانه زنی می کند. مقاومت این گیاه در طی زمستان خوب است و طوقه و قسمت زیرزمینی آن سرمای هوا را تا ۳۵- سانتیگراد می تواند تحمل کند.

خاک مناسب تاج الملوک :

تاج الملوک در مورد خاک سختگیر نیست با این حال در خاکی که زهکش خوبی داشته باشد و همچنین حاوی مواد ارگانیک همانند خاک برگ باشد ، رشد و گلدهی بهتری خواهد داشت. توجه داشته باشید که تاج الملوک اصولا کمبود مواد غذایی را بیش از نامناسب بودن زهکش خاک تحمل می کند.

برای کوددهی این گیاهان می توان از کودهای کامل با فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۵-۱۰-۵ هر ۶-۴ هفته یکبار در طی بهار و تابستان استفاده کرد. همچنین پخش کردن لایه ای از خاک برگ به ضخامت حدود ۱۰ سانتیمتر در ابتدای فصل بهار بر روی سطح خاک اطراف گیاه می تواند به رشد بهتر گیاه کمک کند توجه داشته باشید که لایه خاک برگ از طوقه گیاه فاصله داشته باشد زیرا رطوبت ماندگار در خاک برگ می تواند موجب تحریک پوسیدگی در طوقه گیاه شود.

نیازهای محیطی تاج الملوک

بهترین روش تکثیر گیاه تاج الملوک

کاشت بذر متداولترین روش تکثیر این گیاه است. با توجه به شرایط آب و هوایی و معمولا کیسه های بذر بر روی گیاه حدود اواخر تابستان یا اوایل پاییز می رسد و می توان از گیاه مادری آنها را جدا کرد. بذرها را می بایست از داخل محفظه ها درآورد.

بذرهای این گیاه اگر در میان موادی که کمی رطوبت نگه می دارند همانند پیت موس، کوکوپیت و سایر مواد مشابه و حدود ۶ هفته در دمای سرد ۵-۱ درجه قرار داده شوند جوانه زنی بهتری خواهند داشت بعد از برطرف شدن نیاز سرمایی بذرها می توان آنها را کاشت اما معمولا اوایل فصل بهار زمان مناسبی برای این کار است. به منظور کاشت بذر می‌توان از مخلوط خاک معمولی+خاک برگ کاشت و با لایه نازکی از خاک پوشاند. قبل از قرار دادن بذرها بر روی سطح خاک حتما مخلوط خاک را ابتدا مرطوب کنید.

سپس بذرها را پخش می کنیم و بعد سطح خاک را آبیاری می کنیم که اگر با روش غبارپاشی این کار را انجام دهیم مانع از جابجایی بذرها در داخل خاک می شویم. چون بذرها این گیاه ریز هستند و با جریان ایجاد شده توسط آبیاری معمولی در خاک جابجا می شوند. بعد از سبز شدن بذرها و ظهور برگ اولیه می توان روش آبیاری را تغییر داد و به جای غبارپاشی سطح خاک از روش آبیاری معمولی استفاده کرد. جوانه زنی بذرها معمولا ۱۵ روز طول میکشد و گیاه حاصل از بذر معمولا ۳-۲ سال طول خواهد کشید تا به گلدهی برسد.

حتماً بخوانید:
روش تکثیر و نگهداری گل گازانیا (گل مروارید آفریقایی)

روش تکثیر و نگهداری گل گازانیا (گل مروارید آفریقایی)

گازانیاها گلهای زیبایی هستند و با مراقبت مناسب شما می توانید در طول سال از آنها لذت ببرید. گازانیا خورشید را خیلی دوست دارد و از کم شدن دما نمی ترسد!

روش دیگر تقسیم گیاه مادری است که البته هر چند سال یکبار می بایست نسبت به آن اقدام شود. اصولا تکثیر با بذر بهتر است زیرا گیاهان بالغ اگر به دلیل تقسیم از خاک بیرون آورده شوند حداقل ۲ سال زمان نیاز دارند تا مجدد به اوج گلدهی خود برسند . برای این روش بهتر است تا زمان رکود و استراحت گیاه صبر کرد. در اواخر زمستان ابتدای بهار گیاه مادری از زمین بیرون آورده می شوند و معمولا به دو دسته تقسیم می شوند .

ریشه ها را با زور و فشار از هم جدا نکنید بلکه می توان از وسیله ای تیز همانند قیچی باغبانی کمک گرفت و توده ریشه را به دو دسته تقسیم کرد. سپس هر دسته را در خاک کاشت . دقت کنید که عمق کاشت به همان میزانی باشد که قبلا توده ریشه در خاک قرار داشته است.

روش هرس گیاه تاج الملوک

روش هرس گیاه تاج الملوک

در طی سال می توان زمانی که گلها پژمرده شده اند نسبت به قطع آنان اقدام کرد. البته این در صورتی است که قصد گرفتن بذر از گیاه را نداشته باشیم. همچنین اگر بعد از یک دوره گلدهی ، گیاه را نسبتا شدید هرس کنیم و البته اگر از آبیاری خوبی برخوردار باشد ، امکان گلدهی مجدد گیاه وجود دارد.

همچنین در پاییز و بعد از زرد شدن طبیعی برگها، شاخسار گیاه را تقریبا تا نزدیکی سطح زمین کوتاه می کنیم. سپس روی این ناحیه را با خاک برگ یا کود پوسیده دامی به ضخامت ۱۰ سانتیمتر می پوشانیم تا از خطر یخزدگی قسمتهای زیرزمینی را محافظت کنیم. البته با فرارسیدن فصل بهار می بایست این لایه را از روی گیاه کنار زد تا برای رشد ساقه های جدید از زیر خاک مزاحمت ایجاد نکنند.

آفات و بیماری تاج الملوک

از بین آفات می توان به معدنچی برگ اشاره کرد همچنین گاهی شته، کنه و زنبورهای برنده برگ مزاحمت هایی ایجاد می کنند. از بین بیماری ها نیز لکه برگی، پوسیدگی طوقه، زنگ، پوسیدگی سیاه ریشه، سفیدک پودری، بلایت و برخی بیماری های ویروسی می توانند موجب بیماری و ضعف و مشکلاتی در گیاه شوند

separator line

منبع : شرکت کارگشای زنده رود



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.7 از 5 (3 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits