دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
مذهب و فرقه علی اللهی چیست و حکم ازدواج با علی اللهی
6
زمان مطالعه: 5 دقیقه
اهل حق نام يكی از فرقه های غلات است كه علی اللهی نيز ناميده می شوند، آنان قائل به حلول و تناسخ و... می باشند و برخی از طوايف آنها حضرت علی را مظهر خدا می شمارند و لقب علی اللهی را به همین دلیل به آنها داده ‌اند.

مذهب و فرقه علی اللهی چیست؟

اهل حق به کسانی اطلاق می شود که دنبال حق و حقیقت باشند اما در اصطلاح امروزی به گروهی از مردم اطلاق می شود که عقائد خاص و ترکیبی از اعتقادات مانویه، زردتشتی، مذهب اسماعیلی و تناسخ هندی را باور دارند و تسامحاً علی اللهی نیز نامیده می شوند و از غُلات شیعه به حساب می آیند. آنان در مورد ائمه به خصوص حضرت علی (ع) اعتقادات غلو آمیزی دارند و اکثراً در مناطق غربی ایران سکونت دارند.
اکثرا در کرمانشاه، لرستان، آذربایجان شرقی، زنجان، همدان، تهران و خراسان حضور دارند. در خارج از ایران، در کشورهایی مانند ترکیه، عراق، آلبانی، افغانستان و سوریه زندگی می‌کنند. آثار آنان به زبان‌های کردی، لری و ترکی نوشته شده است. از نشانه های ظاهری آنها سبیل است که به آن اهمیت زیادی می دهند در طول تاریخ این گروه به دسته ها و خاندان های زیادی تقسیم شده است.
خاندان های اهل حق سِمَت پیشوائی و رهبری فرقه اهل حق را در مناطق مختلف بر عهده دارند و اگر کسی بخواهد وارد این فرقه غالی بشود باید یکی از خاندان های آنها را برای خود بعنوان دلیل و پیر قرار دهد و از این رو به اولاد خاندان ها نیز سیّد گفته می شود.

لازم به ذکر است که همه اهل حق بر یک باور نیستند و در مسائل مختلف نسبت به جغرافیایی که در آن زندگی می کنند یا نسبت به فرقه ای که هستند عقایدشان بسیار متفاوت است به طوری که برخی از ایشان تا حدودی اهل شریعت بوده و اختلاف کمتری با شیعه دارند و برخی دیگر از شریعت فاصله گرفته و عبادات را به طور کل ترک نموده و فاصله بسیاری با شیعه دارند.

فرقه علی اللهی

برخی آن ها را به نام های مختلف از جمله اهل حق، اهل سرّ، یارسان، نصیریه، علی اللهی می نامند و از غلات شیعه محسوب می شوند.
عَلی‌ُاللّهی فرقه ای از غلات که برای امام علی (ع)، سلطان اسحاق (سَهاک)، بابا خویشن و چند تن دیگر مقام الوهیت (خداوندی) قائلند. پیدایش این فرقه، به گروهی سیاسی در ایران که با اسلام مخالفت می کردند، نسبت داده شده هرچند پیروان این فرقه خود را از شیعیان دوازده امامی می دانند. علی اللهیان در عقاید و احکام با فرقه اهل حق اشتراکاتی دارند،‌ از این رو برخی آنان را اهل حق دانسته اند.

تناسخ و حلول از اعتقادات آنها است. بر اساس این اعتقاد آنها، هر انسان هزار و یک‌ بار متولد شده و سپس می میرد. همچنین بر این باورند که خدا در جسم پیامبران و بزرگان این فرقه حلول نموده است. برخی منابع، فرقه های علی اللهی، اهل حق، یارسان، نصیریه و صوفیان را نام های مختلف یک گروه دانسته اند؛ اما پیروان این فرقه خود را با فرق دیگر متفاوت می دانند.
علی اللهیان سه روز در سال روزه می گیرند و به جای نماز، نیاز را انجام می دهند.برخی دیگر اهل حق را از نظر اعتقادی به سه دسته تقسیم می کنند که بخشی از آنها موسوم به گروه شیطان پرست هستند که این گروه شیطان را مقدس می شمارند و همچنین خوک را مقدس می دانند گروه دیگر موسوم به علی اللهی هستند و به حضرت علی (ع) مقام الوهیت می دهند و همچنین به بزرگان خود نیز این مقام را می دهند. گروه سوم از اهل حق ها که موسوم به گروه مسلمان هستند دارای مذهب دوازده امامی هستند.

احکام ازدواج با علی اللهی

نظر مراجع در مورد مسلمان بودن علی اللهی :

مسلمان بودن علی اللهی :

مراجع تقلید درباره مسلمان بودن فرقه علی اللهی اظهارنظر صریحی نکرده اند و دلیل آن هم وجود چندین عقیده در میان آنهاست. آیت الله خامنه ای در پاسخ به سؤالی در مورد کافر بودن علی اللهیان، کفر آنها را مشروط به شریک قرار دادن برای خداوند نموده است. آیت الله فاضل لنکرانی، آیت الله مکارم شیرازی، آیت الله سیستانی و آیت الله صافی گلپایگانی نیز کافر بودن آنها را مشروط به انکار ضروریات دین نظیر توحید خداوندی نموده اند؛ اما آیت الله بهجت، علی اللهیان را کافر دانسته است.

بررسی و تحلیل آیین فرقه اهل حق

اگر اهل حق نعوذ بالله حضرت على (ع) را خدا بدانند و یا شریک براى خدا بدانند و یا منکر معاد یا یکى از ضروریات دین مثل نماز و روزه باشند کافر و نجس هستند و معاشرت و هم غذا شدن با آنان صحیح نیست و ازدواج فرد شیعه با آنها جایز نیست و اما اگر تمام معتقدات شیعه را قبول دارند فقط براى حضرت على (ع) احترام خاص و ویژه اى قائل هستند حکم سایر افراد شیعه را دارند و ازدواج با آنها نیز اشکال ندارد البته در مواردى که با ازدواج، عقاید دینى انسان در معرض سستى و انحراف قرار مى گیرد نباید اقدام به این ازدواج کرد. چون مهمترین بخش شخصیت هر فردى را باورها و اعتقادات او تشکیل مى دهد و شخصیت هر فردى نیز تعیین کننده رفتار اوست. بنابراین عموما ازدواج با چنین فردى به صلاح نیست.

پرسش : ازدواج با فرقه هایی مانند اهل حق، شیخیه، علی اللّهی چه حکمی دارد؟

پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : فرقه های مذکور دو گروه هستند؛ عده اى منکر ضروریات اسلام اند، نماز و روزه هیچ کدام را قبول ندارند که ازدواج با آنها مطلقا جایز نیست، ولى عده اى به یگانگى خدا و رسالت پیامبر شهادت می دهند و اگر انکار ضروریات هم کنند به انکار نبوت باز نمى گردد و ما مى گوییم انکار ضروریات باید به انکار نبوت بازگردد که در این گروه نیست پس ازدواج با گروه دوم در صورتى که بیم آن باشد که زوج تحت تأثیر عقائد زوجه واقع شود اشکال دارد و اگر بیم این مطلب نباشد حرام نیست ولى بهتر است که با دیگرى ازدواج کند.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.7 از 5 (6 رای)  

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits