دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
آشنایی با اختلالات شخصیت و انواع آن
1
زمان مطالعه: 5 دقیقه
شاید تا به حال نام اختلالات شخصیت را شنیده باشید، اما آیا درمورد آن اطلاعاتی دارید ؟ در این مقاله قصد داریم شما را با این اختلالات آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

بررسی اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت نوعی اختلال هستند که ممکن است هر کسی را گرفتار کنند. این نوع اختلالات در سنین مختلف بروز پیدا می کند. قبل از اینکه درمورد این نوع اختلالت صحبت کنیم، بهتر است با شخصیت انسان آشنا شوید.

شخصیت یا Personality چیست ؟

معمولا دوستان صمیمی یکدیگر را به خوبی می شناسند و می توانند رفتارهای یکدیگر را در موقعیت ها و شرایط مختلف پیش بینی کنند. حتی آن ها می دانند که چه چیزهایی می تواند دوستشان را خوشحال یا ناراحت کند.

یا اینکه چه چیزهایی می تواند آن ها را عصبانی کند. همچنین آن ها می دانند که چه تفاوت هایی بین دوست صمیمی و دیگر دوستانشان وجود دارد. مجموعه ی مواردی که ذکر شد، اشاره به شخصیت دوست صمیمی دارد.

شخصیت بخش جدانشدنی انسان هاست و همه ی انسان ها شخصیت دارند. درواقع تمامی رفتارها مثل مهربانی و عصبی بودن، خوشحال شدن و ناراحت شدن و رفتارهایی که در موقعیت های مختلف بروز پیدا می کند، اشاره به شخصیت انسان دارد.

شاید تا به حال از واژه های با شخصیت و بی شخصیت بودن استفاده کرده باشید. در واقع با این واژه ها افراد یکدیگر را بر اساس رفتارها قضاوت می کنند و شخصیت آن ها را خوب یا بد می دانند.

تعاریف گوناگونی از شخصیت انجام شده است که بهترین تعریف شخصیت چنین است: «شخصیت بیانگر آن دسته از ویژگی‌ های فرد است که شامل الگوهای ثابت فکری، عاطفی و رفتاری او است».

شخصیت ویژگی‌ های همیشگی است که مشخص می‌کند فرد به رویدادها و تجربه‌ های زندگی چگونه واکنش نشان می‌ دهد. دیگران در کنش و تعامل با ما، فرد را با این ویژگی‌ ها شناسایی می‌ کنند و نسبت به ما در موقعیت‌‌ ها و شرایط گوناگون واکنش نشان می‌ دهند.

با وجود این‌ که انسان‌ ها دارای ویژگی‌ های شخصیتی همانند هستند شخصیت هر انسانی بی‌ همتاست؛ تفاوت‌ های شخصیتی در برخی از زمینه‌ ها کم‌ تر و در برخی زمینه‌ ها بسیار چشمگیر و برجسته است. اختلال شخصیت می‌ تواند برای فرد یا دیگران آزاردهنده باشد.

اختلال شخصیت

تعریف اختلال شخصیت

اختلال شخصیت یا Personality Disorder چیست ؟

حالا که با مفهوم شخصیت آشنا شدید بهتر است درمورد اختلالات شخصیت بحث کنیم. ممکن است برخی افراد دارای ویژگی های رفتاری ناخوشایند و آزاردهنده باشند. این افراد را دیگران به عنوان فرد بی شخصیت می شناسند.

همانطور که در بالا ذکر شد همه ی انسان ها شخصیت دارند و کسی بدون شخصیت نیست اما منظور افراد از این اصطلاح این است که ویژگی های آن فرد از نظر بقیه ناهنجار، ناخوشایند و آزاردهنده است، چنین حالتی را در روانشناسی اختلال شخصیت می گویند.

در کتاب DSM 5 اختلال شخصیت این‌ گونه تعریف شده است: «مجموعه‌ ای با دوام از تجربه‌ های درونی و رفتارها که با آنچه از فرهنگ و جامعه‌ ی فرد انتظار می‌ رود بسیار تفاوت دارد؛ فراگیر و انعطاف‌ ناپذیر است؛ در نوجوانی یا سال‌ های نخست بزرگسالی آغاز شده است؛ در گذر زمان، پایدار است؛ و به رنج و نابسامانی می‌ انجامد».

افرادی که اختلال شخصیت دارند در سازگار شدن با هنجارهای جامعه دچار مشکل می شوند. اینگونه افراد رفتارهایی انجام می دهند که نه تنها برای دیگران بلکه برای خودشان هم آزاردهنده است.

اما آن ها انکار می کنند که دچار اختلال روانی هستند و باور ندارند که رفتارشان بر خلاف هنجارها و ارزش‌ های اجتماعی و فرهنگی است. آن‌‌ ها نمی‌ توانند در برخورد با موقعیت‌ ها و دیگران، رفتار انعطاف‌پذیر و سازگارانه بروز دهند. رفتارهای ناهنجار آن‌ ها در گذر زمان، پایداری و ثبات دارد و به نابسامانی در زندگی شخصی، خانوادگی، اجتماعی و … می‌ انجامد.

انواع اختلالات شخصیت

در DSM 5 اختلالات شخصیت به 3 گروه بخش‌ بندی می‌شوند. اما اختلالات شخصیتی دیگری نیز هستند که در این دسته‌ بندی جای نمی‌ گیرند و جداگانه به آن‌ ها پرداخته می‌ شود. انواع اختلالات شخصیت عبارتند از:

اختلالات شخصیت گروه A

اختلالات شخصیت گروه A شامل اختلالات زیر هستند:

  • اختلال شخصیت پارانوئید (Paranoid Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت اسکیزوئید (Schizoid Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (Schizotypal Personality Disorder)

کسانی که دچار این اختلالات شخصیتی هستند از دید دیگران، عجیب و غریب به نظر می‌ رسند. رفتارهای آن‌ها برای دیگران غیرقابل پذیرش و نگران‌ کننده است.

اختلال شخصیت چیست

دسته بندی اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت گروه B

اختلالات شخصیت گروه B شامل اختلالات زیر است:

  • اختلال شخصیت ضد اجتماعی (Antisocial Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت مرزی یا بردرلاین (Borderline Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک (Histrionic Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت خودشیفته یا نارسیستیک (Narcissistic Personality Disorder)

کسانی که دچار این اختلالات شخصیتی هستند از دید مردم دراماتیک، خودخواه، هیجانی و غیرقابل پیش‌ بینی هستند.

اختلالات شخصیت گروه C

اختلالات شخصیت گروه C شامل اختلالات زیر است:

  • اختلال شخصیت اجتناب‌گر یا دوری‌گزین (Avoidant Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت وابسته (Dependent Personality Disorder)
  • اختلال شخصیت وسواسی اجباری (Obsessive–Compulsive Personality Disorder)

ویژگی اصلی کسانی که دچار این اختلال هستند ترس، اضطراب و استرس است.

درمان اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت مانند دیگر اختلالات روانی درمان‌ پذیر هستند اما درمان این اختلالات نسبت به اختلالات روانی دیگر کمی دشوارتر است. چون کسانی که دچار اختلال شخصیت هستند ارتباط خود را با واقعیت به طور چشمگیری از دست می‌ دهند و وجود اختلال روانی را انکار می‌کنند.

در درمان اختلالات شخصیت از روان‌ درمانی و دارو درمانی بهره گرفته می‌ شود.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (1 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits