دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
در مورد انفورماتیک پزشکی چه میدانید؟
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
رشته انفورماتیک پزشکی و انفورماتیک پزشکی و انفورماتیک و پزشکی و دانشگاههای پذیرش انفورماتیک پزشکی و بیوانفورماتیک و در مورد انفورماتیک پزشکی چه میدانید

همه چیز درباره رشته انفورماتیک پزشکی

انفورماتیک پزشکی چیست؟

به عنوان تعریفی ساده می توان گفت:

"انفورماتیک پزشکی، دانش کاربرد کامپیوتر و اطلاعات در علوم پزشکی و سلامت می باشد."

رشته انفورماتیک پزشکی

به عنوان تعریفی جامع می توان گفت که:

"دانش انفورماتیک پزشکی دانشی چند رشته ایست (Multidisciplinary) که از ترکیب تمام علومی تشکیل شده است که هدف اولیه آنها جمع آوری، نگهداری، تحلیل، و پردازش اطلاعات در حوزه علوم پزشکی وسلامت است. این علوم شامل رشته های مختلفی از دانش مانند علوم کامپیوتر وطراحی نرم افزار، دانش اطلاعات (Information Science)، شناخت شناسی (Cognitive Science)، مهندسی نیاز، مهندسی ارتباطات انسان و کامپیوتر و .... می گردد."

seprator2

آیا انفورماتیک پزشکی رشته جدیدی در ایران و جهان به حساب می آید؟


هر چند این رشته در ایران رشته جدیدی به حساب می آید، رشته انفورماتیک پزشکی در کشور های پیشرفته رشته ای با بیش از نیم قرن سابقه است. از لحاظ کاربردی، این دانش در اواسط قرن بیستم با اولین کاربرد های کامپیوتر در علوم پزشکی شکل گرفت و اولین برنامه های هوشمند تشخیصی پزشکی در دهه شصت میلادی (یعنی حدود دهه سی شمسی) نوشته شدند، و اولین بیمارستان الکترونیک در دهه هفتاد (حدود 1350 شمسی) راه اندازی گردید.


رشته دانشگاهی انفورماتیک پزشکی نیز از دهه هفتاد (در اروپا و آمریکا) شکل گرفت و در حال حاضر نزدیک به هفتاد دانشگاه در سرتاسر جهان، بصورت رسمی این رشته را ارائه می دهند.

در ایران نیز این رشته، از سال 1388 همزمان با ورود اولین فارغ التحصیلان این رشته از خارج از کشور، در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا، راه اندازی گردید. در اولین دوره پذیرش این رشته در مقطع دکتری، دانشگاه علوم پزشکی مشهد بصورت مستقل، و دانشگاه شهید بهشتی و تهران، بصورت مشترک، برای پذیرش دانشجو در این رشته مجوز گرفتند. در اولین دوره کارشناسی ارشد نیز دانشگاه شهید بهشتی، تهران (و ایران سابق) تنها دانشگاه های پذیرنده دانشجو بودند که در سال 1390، دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، شیراز، وارومیه نیز به لیست دانشگاه های پذیرنده دانشجو اضافه شدند.

seprator2

انفورماتیک پزشکی چه تفاوتی با سایر رشته های مشابه داخل کشور دارد؟

از رشته های فعلی دانشگاهی در کشور، چند رشته زیر دارای ارتباطات و مشابهاتی با رشته انفورماتیک پزشکی می باشند، که تفاوت هر یک در زیر مختصرا توضیح داده می شود:

- مدیریت اطلاعات بهداشتی درمانی (Health Information Management): تمرکز اصلی این رشته بر مدیریت استفاده از داده ها و اطلاعات در سیستم های بهداشتی درمانی است که هر چند شاخه ای از مباحث کاربردی انفورماتیک پزشکی به حساب می آید، ولی در دنیا به عنوان رشته ای مستقل شناخته شده است. در این رشته مباحثی مانند استاندارد های محتوا و تبادل اطلاعات پرونده های الکترونیک، سیستم های بایگانی اطلاعات سلامت، و مدیریت اطلاعات در شبکه های اطلاعات سلامت مورد بحث قرار می گیرند.

- مهندسی پزشکی (Medical Engineering): مهندسی پزشکی متمرکز بر جنبه های سخت افزاری سیستم های پزشکی بوده و بیشتر گرایشی تخصصی از رشته های مهندسی است. برای مثال طراحی دستگاه هایی که بتوانند تصاویر پزشکی و یا صداها و یا امواج قلب را جمع آوری و پردازش کنند در تخصص مهندسین پزشکی می باشد.

- بیوانفورماتیک (Bioinformatics): رشته بیو انفورماتیک شاخه بیولوژی مولکولی دانش وسیع انفورماتیک پزشکی و در واقع شاخه ای فوق تخصصی برای آن محسوب می شود. هر چند این رشته دارای مشترکات محدودی با دانش انفورماتیک پزشکی می باشد؛ ولی در واقع این دو، رشته هایی کاملا متفاوت و با دامنه کاربردی تا اندازه زیادی مجزا می باشند.

seprator2

متخصصین این رشته چه کاری انجام می دهند و عملا در چگونه جاهایی مشغول به کار می شوند؟

هر چند رشته انفورماتیک پزشکی رشته ای جدید در کشور محسوب می شود، انتظار می رود که در آینده و با رشد روز افزون استفاده از فناوری اطلاعات در سیستم های سلامت، نیاز به متخصصین این رشته روز به روز بیشتر و بیشتر گردد.

متخصصین این رشته میتوانند در سه بخش مشغول به کار شوند:

1- دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، به عنوان:

a. اعضاء هیئت علمی برای آموزش تخصصی در دوره های کارشناسی ارشد یا دکترای تخصصی انفورماتیک پزشکی و نیز تحقیق و پژوهش در شاخه های مرتبط

b. به عنوان مدیران فناوری اطلاعات سلامت

c. راه اندازی شرکت های دانش بنیان به منظور:

  • طراحی استاندارد های اطلاعات سلامت
  • مدلسازی و طراحی فرآیند های بالینی - کاری
  • طراحی نرم افزار های مرتبط با اطلاعات سلامت

d. مدیریت طراحی، اجراء، ارزیابی و پشتیبانی پروژه های مرتبط با انفورماتیک پزشکی

  • سیستم های پرونده الکترونیک سلامت،
  • سیستم های کمک تشخیصی پزشکی،
  • سیستم های رجیستری سلامت برای اکتشاف دانش پزشکی
  • سیستم های پزشکی از راه دور

2- سازمان ها و مراکز دولتی حوزه سلامت، به عنوان:

a. مدیران فناوری اطلاعات سلامت سازمان ها

b. طراحان سیستم های اطلاعات سلامت

c. مشاورین تخصصی در زمینه انتخاب، اجرا، و یا ارزیابی سیستم ها و نرم افزار های اطلاعات سلامت

3- بخش خصوصی، به عنوان:

a. راه اندازی شرکت های طراحی سیستم های تجاری اطلاعات سلامت، مانند سیستم های پرونده الکترونیک بیمارستانی، سیستم های مدیریت اطلاعات مطب ها و کلینیک ها، سیستم های کمک تشخیصی رومیزی، و ...

b. راه اندازی شرکت های مشاوره در زمینه های مرتبط با انفورماتیک پزشکی

seprator2

ظرفیت پذیرش این رشته در طول سال های گذشته

ظرفیت کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی سال ۱۳۹۲:

روزانه : دانشگاه های علوم پزشکی ایران ۸ - تهران ۶ - تربیت مدرس ۶ - شهید بهشتی۱۰ - شیراز ۵- مشهد ۱۰

شبانه : دانشگاه علوم پزشکی تهران ۱۰ نفر

واحد بین الملل : دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۸ - شیراز ۴ -

ظرفیت کل دوره روزانه ۴۵ نفر - دوره شبانه ۱۰ نفر - واحدهای بین الملل ۱۲ نفر

ظرفیت سال ۱۳۹۱ (کارشناسی ارشد) :

دانشگاه علوم پزشکی : شهید بهشتی ۱۰ نفر+ مشهد ۱۰ نفر+ شیراز ۹ نفر + تربیت مدرس ۷ نفر + تهران ۱۴ نفر (دانشکده مدیریت ۹ نفر + دانشکده فنآوری ۵ نفر) = ۵۰ نفر

ظرفیت کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی سال ۱۳۹۰ :

دانشگاه علوم پزشکی : شهید بهشتی ۹ نفر+ مشهد ۸ نفر+ شیراز ۷ نفر + تربیت مدرس۹ نفر + تهران ۱۴ نفر (دانشکده مدیریت ۷ نفر + دانشکده فنآوری ۷نفر) = ۴۷ نفر

ظرفیت کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی سال ۱۳۸۹ :

دانشگاه علوم پزشکی : ایران ۸ نفر - شهید بهشتی ۱۰ نفر = ۱۸ نفر

لازم به ذکر است در سال ۱۳۸۹ دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی به ترتیب به تعداد ۱۰ و ۵ نفر دانشجو برای واحد بین الملل خود پذیرش کردند که به علت عدم استقبال قبول شدگان جهت ثبت نام ، کلاسها تشکیل نشد و قبولی ها نیز لغو گردید. علت عدم استقبال شهریه بالا بود.

ظرفیت کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی سال ۱۳۸۸(اولین دوره پذیرش دانشجوی انفورماتیک پزشکی در کشور):

دانشگاه علوم پزشکی : تهران ۴ نفر + ایران ۶ نفر + ۷ نفر = ۱۸ نفر

در ضمن ظرفیت دوره دکترای انفورماتیک پزشکی ۱۵ نفر در سال است و ۳ دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، شهید بهشتی و تهران اقدام به پذیرش دانشجو می کنند.

گردآوری : مجله اینترنتی دلگرم

شکوفه بیرانوند

منابع : http://www.sanjeshp.ir

http://www.karimimedinfo.blogfa.com

http://www.mums.ac.ir

در مورد رشته رادیولوژی بدانید



این مطلب چقدر مفید بود ؟
5.0 از 5 (1 رای)  

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

محسن | ۴ سال پیش
میشه با برنامه ریزی اصولی و دقیق به تمام هدف ها رسید، مهم هم نیست چقدر زمان تا کنکور باقی مونده باشه، مهم تلاس و با برنامه بودن هست

وب سایت زیر یه پکیج جامع واسه این کار به فروش گذاشته، من که خریدم و دندانپزشکی شهید بهشتی قبول شدم

***s://hadafedorost.ir
0
0

hits