دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
بی حس شدن لب یا پارستزی چیست؟
13
زمان مطالعه: 9 دقیقه
پارستزی: بی حسی ،سوزش و خارش بعضی قسمت های عصبی تو بدن از نشانه های بیماری پارستزی به شمار میره.

پارستزی به چه عارضه ای گفته میشه؟


بی حسی ،سوزش و خارش بعضی قسمت های عصبی تو بدن از نشانه های بیماری پارستزی به شمار میره.علل پارستزی بستگی به مرحله بیماری داره. پارستزی موقت و مزمن ممکنه ریشه های مختلف داشته باشه ولی سوزن سوزن شدن و سوزش تو پوست معمولاً یکسان باقی میمونه.خزش و احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی و خارش رو پوست تنها بعضی از شاخص های بیماری به نام پارستزیه. مردم نشانه هایی بی حسی غیر معمول رو وقتی که دستها و پاها خوابمیره تجربه میکن گرچه این نوع از پارستزی موقتی ست و معمولاً بدون درمان برطرف میشه.

علل موقت پارستزی


حملات هراس به خاطر ترس شدید یا دلهره ایجاد میشه که خودشو تو پارستزی دهان، دست ها و پاها نشون میده. این عوارضی بیحس کننده هم تو فرد با سندرم تنفس عمیق و سریع یه اختلال تنفسی یه که از طبیعت روانی رنج میبرن.
کم آبی یکی از علل پارستزیه که باعث از دست دادن آب، بسته به شدت و تحریک علائم خاصی دارد. وقتی که بدن 5٪ تا 6٪ از مایعات تجمعی رو از دست میده احساس سوزن سوزن شدن و سوزش تو پوست ممکنه ایجاد شه.
محدودیت خون میتونه گروه های عصبی خاص با نقش حیاتی تو بدن رو جدا کنه موقعی که ما روی بازوی میخوابیم و یا روی پا میشینیم فشار روی اندام، جریان خون رو کمتر میکه و باعث پارستزی موقت میشه.

Lips paresthesia
پارستزی Lips paresthesia

شایعترین علت پارستزی

شایعترین علت پارستزی که بطور طبیعی ایجاد میشود، فشار خارجی روی اندام است. بطور مثال وقتی مدت زیادی روی یک پایمان مینشینیم یا روی یک دستمان دراز میکشیم خواب میرود. پس از آن وقتی اندام خواب رفته را آزاد میکنیم تا چند ثانیه احساس گزگز و پارستزی در آن وجود دارد.

علل دیگر شایع پارستزی شامل موارد زیر است:

  1. نارسایی عروقی
  2. فشار به اعصاب یک اندام
  3. کمبود ویتامین
  4. دیابت
  5. پرکاری یا کم کاری غده تیروئید

علل اصلی سوزن سوزن شدن و بی حس لب به شرح زیر است.

1- آلرژی:

آلرژی غذایی می تواند در سوزن سوزن شدن یا متورم شدن لب نقش داشته باشد. علاوه بر این احساس سوزن سوزن شدن دهان، خارش گلو یا پوست نیز با این نوع حساسیت، در چند دقیقه و یا چند ساعت بعد از خوردن غذا ظاهر می شود و به مدت چند دقیقه تا چند ساعت بعد از بروز علائم نیز ادامه دارد.

سایر علائم آلرژی عبارتند از:

  • کهیر
  • تهوع
  • اسهال
  • سرگیجه
  • تنگی نفس

حساسیت های غذایی در کودکان بیش از بزرگسالان رایج است.آلرژی شیمیایی نیز واکنش آلرژیک به مواد آرایشی، صابون، دارو یا مواد دیگر است که می تواند در احساس سوزن سوزن شدن لب موثر باشد.

2- کمبود مواد معدنی

هیپوکالمی و سطوح نادرست از سدیم، پتاسیم یا فسفات در بدن می تواند در احساس سوزن سوزن شدن لب نقش داشته باشد.

3- هیپوگلیسمی

بی حسی لب می تواند نشانه ای از هیپوگلیسمی (قند خون پایین) باشد. این اختلال در بیماران مبتلا به دیابت، به دلیل مصرف بیش از حد انسولین یا از قلم انداختن یک وعده غذا، و یا سندرم تخلیه سریع معده، بعد از غذا شایع است.

سایر علائم هیپوگلیسمی عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • گرسنگی
  • رنگ پریدگی پوست
  • ضربان سریع قلب
  • سرگیجه
  • کما

4- بیماری یا پدیده رینود

سوزن سوزن شدن یا درد در لب ها، بینی، گوش ها، نوک سینه ها، انگشتان دست و پا و علائم دیگر به علت اسپاسم شریانی غیر طبیعی رخ می دهند. هنگامی که یک علت ناشناخته موجب بروز این علائم شود، به آن بیماری رینود گفته می شود. اما اگر علت شناخته شده، مانند اسکلروز سیستمیک، لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE)، واسکولیت یا آرتریت روماتوئید این علائم را ایجاد کنند پدیده رینود نامیده می شود.

5- مسمومیت با غذاهای دریایی

مسمومیت ماهی سیگواترا

ماهی های گرمسیری بزرگ، مانند ماهی تن می تواند باعث سوزش در لب ها و یا دیگر قسمت های بدن، چند دقیقه یا چند ساعت پس از مصرف شود. علائم این مسمومیت به مدت چند ساعت تا چند ماه، توسط سم سیگواترا ایجاد می شود. این سم توسط جلبک های مرجانی تولید شده و در بدن ماهی گرمسیری ذخیره می شود. مسمومیت سیگواترا در امریکا مرکزی، کارائیب، استرالیا و جنوب آسیا شایع است.

مسمومیت صدف فلج (PSP)

غذاهای دریایی، مثل صدف و حلزون ممکن است به سموم خاص تولید شده توسط جابلک دریایی آلوده شده و باعث سوزن سوزن شدن و بی حسی لب ها و اطراف دهان شود. حالت تهوع، و پس از آن فلج عضلات و مرگ ناشی از نارسایی تنفسی از دیگر علائم این مسمومیت است.

مسمومیت خرچنگ نعل اسبی

مسمومیت با گوشت، امعا و احشا یا تخم خرچنگ نعل اسبی بیشتر در بخش هایی از آسیا مانند تایلند رخ می دهد. علائم آن مانند PSP است.

6- عفونت ها

زونا

زونا، ناشی از ویروس هرپس زوستر، هنگامی که عصب صورت را تحت تاثیر قرا می دهد معمولا بثورات قرمز رنگ خارش دار یا دردناک، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در یک طرف صورت (لب) ایجاد می کند.

جذام (بیماری هانسن)

در سال گذشته، جذام (بیماری هانسن)، عفونت ناشی از مایکوباکتریوم لپره، در برزیل، میانمار و برخی از کشورهای آفریقایی گزارش شد. چند سال بعد از عفونت، علائم عصبی ممکن است در لب و دیگر بخش های صورت (چشم، پلک) و یا قسمت های انتهایی اندام ها ظاهر شود. بی حسی و کاهش حساسیت به سرما و گرما علائم دیگر این بیماری است.

7- اختلالات عصبی

مولتیپل اسکلروزیس

سوزن سوزن شدن یا بی حسی لب می تواند با ام اس رخ دهد.

نورالژی عصب سه قلو

درد الکتریکی تکان دهنده، سوزن سوزن شدن یا بی حسی موثر بر بخش های مختلف از صورت، از جمله لب، در نورالژی عصب سه قلو ایجاد می شود.

بی حسی لب، نشانه از سرطان لب

  • سرطان لب یکی از شایع ترین سرطان های دهان است که اغلب در مردان بروز می کند. شایع ترین نوع سرطان لب هم، نوع سنگفرشی آن است که می تواند پخش شود.
  • سرطان لب در ابتدای بیماری ممکن است بدون علامت باشد.
  • وقتی که علایم سرطان لب بروز می کند، شایعترین علامت آن درد است که معمولا بهبود نمی یابد.
  • در اغلب موارد سرطان لب از لب پایین شروع می شود و گسترش می یابد.
  • سرطان لب ناشی از تغییرات یا رشد غیرطبیعی سلول های دیسک مانندی است که روی لب را می پوشانند.

علل پارستزی مزمن چیست؟


رادیکولوپاتی


رادیکولوپاتی وضعیتی که تو اون ریشه های عصبی تحت فشار، تحریک و یا ملتهب میشن . چنین تروماهای عصبی به خاطر دلایل مختلف، از جمله فتق دیسک بین مهره ای و تنگی کانال که سیگنال از طناب نخاعی به بقیه ی قسمت های بدن میفرستن رخ میده.

نوروپاتی

ریشه نوروپاتی، آسیب عصبی مزمن است که در پارستزی توسعه می یابد چنین آسیب های عصبی نیز می تواند به بی حسی دائمی یا فلج منجر شود. شایع ترین علت نوروپاتی قند خون بالا و به عبارت دیگر، قند خونه.

سکته مغزی

وقتی سکته مغزی رخ میده جریان خون ضعیف باعث مرگ سلول های مغز میشه. پارستزی و هر گونه نقص حسی دیگه، نشانه های سکته مغزیه. گاهی اوقات سوزن سوزن شدن فک پایین و گوش ممکنه تنها شاخص از سکته مغزی (استروک) باشه. پارستزی مرکزی پس از سکته مغزی معمولاً سبب یک ترکیبی از سردی، بی حسی، احساس سوزش و فشار تو اندام میشه.

تومور مغز

تومور مغز، شبیه بی حسی ناگهانی، همراه با سردرد، استفراغ، دوبینی و ضعف احساس میشه. این بیماری میتونه یه علت پارستزی به دلیل نقص عصبی و کمر درد باشه.

تروما به سر

یکی از دلایل پارستزی ضربه به سر است. بیمارانی که آسیب مغزی رو تجربه کرد به ویژه آسیب عصب سه قلو، در مورد اختلالات عصب مثل پارستزی شکایت دارن. سندرم تروفیک سه قلو تنها یکی از عوارض آسیب های مغزی که باعث بی حسی و احساس فشار تو بخشهای خاصی از بدنه.

سندرم تونل کارپ

سندرم تونل کارپال از فشرده سازی عصب مدیان تو تونل مچ دست به وجود میاد. این حالت از بدن توسط پارستزی مشخص میشه. افراد مبتلا به بی حسی تجربه سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش در انگشتان دست را دارن. این ناراحتی تو بازو و ساعد و بندرت بر روی مچ دست و یا دست احساس میشه.

پارستزی

بیماریهای متابولیک

علل مختلف از پارستزی مانند اختلالات مختلف سوخت و ساز بدن مانند دیابت، اعتیاد به الکل و غیره وجود دارد.

دیابت

رایج ترین منشاء پارستزی در ایالات متحده دیابت است. اختلال در اعصاب حسی است به عبارت دیگر، به نام نوروپاتی دیابتی است.

اعتیاد به نوشیدن الکل

در ایالات متحده اعتیاد به الکل درست در کنار دیابت سبب پارستزی می شود. ماهیت سمی اتانول و متابولیت های آن دارای تاثیر بر روی سیستم عصبی است که باعث نوروپاتی الکلی میشه.

هیپوگلیسمی

هیپوگلیسمی وقتی ایجاد میشه که قند خون به زیر سطح نرمال پایین بیاد. علائم هیپوگلیسمی بسته به سن و شدت کاهش قند خون دارد. پارستزی میتونه یکی از بسیاری تظاهرات که ممکنه شامل ضعف های دوره ای، سوزن سوزن شدن و احساس سوزش در اطراف دهان (پارستزی اطراف دهان) و چشم (پارستزی سرگیجه) بشه.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید علت خیلی از پارستزیه. یه بیماری ناشی از کم کاری غده تیروئیده که حدود 40٪ از بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید علائم نوروپاتی آکسون دارن. فقدان هورمون تیروئید کافی تو بازسازی اعصاب آسیب دیده، منجر به علائم پارستزی میشه.

بیماری های خود ایمنی

بیماران با اختلالات خود ایمنی مثل آرتریت روماتوئید، دیابت، کم خونی خطرناک و لوپوس اریتماتوی سیستمیک شکایت در مورد سوزش و احساس سوزن سوزن شدن در بازوها، گردن، صورت و بقیه نقاط بسته به بیماری خاص رو دارن.



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.1 از 5 (13 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits