دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت درد ناگهانی قفسه سینه
2
زمان مطالعه: 8 دقیقه
علت درد قفسه سینه و ارتباط آن با بیماری‌های قلبی:درد قفسه سینه (Chest pain)، زمانی است که در ناحیه گردن تا بالای شکم (آخرین دنده قفسه سینه)، احساس ناراحتی یا درد وجود دارد.

درد قفسه سینه چه زمانی خطرناک است؟

علت درد قفسه سینه و ارتباط آن با بیماری‌های قلبی

درد قفسه سینه (Chest pain)، زمانی است که در ناحیه گردن تا بالای شکم (آخرین دنده قفسه سینه)، احساس ناراحتی یا درد وجود دارد. درد در قفسه سینه، بسته به منشا آن، می‌تواند یک هشدار جدی بوده یا اینکه بی‌خطر محسوب شود.در این گونه موارد، توصیف مشخصه‌های درد بسیار مهم هستند،

آیا درد، زمان استراحت هم وجود دارد یا فقط زمان فعالیت بروز می‌کند؟

آیا ممکن است در وضعیت‌های خاصی از نحوه قرارگیری بدن، درد تشدید شده یا اینکه برطرف شود؟

برای بررسی این موارد بهتر است به متخصص قلب و عروق مراجعه شود.با دلگرم همراه باشید.

دردهای قلبی قفسه سینه

همچنین، درد قفسه سینه انواع مختلفی دارد، از جمله:

  • درد تیز، درد شدید که ناگهانی بروز می‌کند شبیه به احساس بریده شدن
  • درد خفیف، مداوم و مبهم، محل درد نقطه‌ای نیست، درد در یک محدوده احساس می‌شود.
  • احساس سوزش قلب
  • درد پیوسته و مداوم، شبیه به گرفتگی عضله
  • درد خنجری، با مشخصه‌های شدید و ناگهانی، شبیه به سوزن، با احساس فرو رفتن
  • احساس سنگینی بر سینه وجود دارد، انگار جسمی روی سینه قرار گرفته، بر سینه فشار می‌آورد یا شبیه به اینکه، نواری محکم و تنگ، دور سینه بسته شده است.

مقابله با دردهای قلبی قفسه سینه

اگر درد قفسه سینه بیمار با زمینه ریوی یا قلبی باشد با مصرف آسپرین یا داروهای زیرزبانی، بلافاصله در مراحل اولیه بروز درد، قابل پیشگیری و درمان است.تشخیص مقدماتی دردهای قفسه سینه از نوع قلبی و ریوی در مراحل اولیه ممکن است. به این ترتیب بیمار به واحد درمانی تخصصی برای تشخیص قطعی و تمهیدات درمانی خاص ارجاع می‌شود. جراح عمومی بااشاره به مواردی که درد قفسه سینه ناشی از مشکلات گوارشی است، در چنین شرایطی چاق نبودن بیمار و نیز نحوه خوابیدن وی، یعنی این‌که زاویه‌دار و یک‌طرفه بخوابد در بهبودی علائم نسبی درد قفسه سینه مؤثر است. به بیان دیگر در صورت کاهش درد در چنین شرایطی باید به ریفلاکس ظنین بود.

راه‌های تسکین درد قفسه سینه را بیاموزید

مهم‌ترین اصل برای کاهش درد قفسه سینه چه قلبی، ریوی یا گوارشی آن است که بیمار در استراحت کامل به سر برده و از هر نوع تلاش و حرکت بی‌مورد و اضافی پرهیز کند. همچنین باید بیمار را به آرامش کامل تشویق کرد، چراکه استرس، هیجان و هر نوع اضطراب، ترس و خشم می‌تواند موجب تشدید بیماری شود. حتی اگر لازم باشد از داروی آرامبخش با مقدار مناسب نیز می‌توان به طور مقطعی و موقت استفاده کرد.

گاهی بیمار با بیماری‌های حاشیه‌ای مثل دل درد ناشی از سوراخ شدن زخم اثنی‌عشر، کیسه صفرای ملتهب یا فتق‌هایی که به ریفلاکس منجر می‌شود، مبتلا به درد قفسه سینه می‌شود. در چنین شرایطی باتوجه به سابقه پزشکی بیمار و شرح حال وی و نیز بررسی عواملی که به بروز سنگ کیسه صفرا و زخم اثنی‌عشر کمک می‌کند، تشخیص درست و قطعی عامل اصلی درد قفسه سینه ممکن می‌شود. البته در مواردی نیز دردهای عصبی، درد‌های موضعی در قفسه سینه ایجاد می‌کند. همچنین بیمارانی که سابقه بیماری قند، فشار خون و بیماری کلیوی دارند نیز طی مدت طولانی به سوزش پشت جناغ و قفسه سینه مبتلا می‌شوند.

درد ناشی از تومورهای ریه

تومورهای مری و نیز ضربه‌هایی که به پارگی و آسیب بافت ریه و عروق ریوی منجر می‌شود و حتی در افراد جوان، ایجاد هوا خودبه‌خود در قفسه صدری نیز به بروز درد در این ناحیه منجر می‌شود.در چنین شرایطی تنگی نفس، افت فشار خون و کمبود اکسیژن در قلب و مغز به درد قفسه سینه منتهی می‌شود.البته در برخی موارد، جراحی‌های بزرگ و طولانی نیز در بروز درد قفسه سینه موثر است که حتی ممکن است ناشی از آمبولی ریوی ـ قلبی و انفارکتوس قلبی باشد. خوشبختانه بروز چنین اتفاقاتی در زمانی است که بیماران مقیم بیمارستان هستند و معمولا برای کنترل وضع بیمار مدیریت درمانی در دسترس است.

درد قفسه سینه چه زمانی جدی است؟

حمله قلبی از جمله دلایل مرگ و میر در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. یکی از مهمترین علائم حمله قلبی نیز همین درد قفسه سینه یا آنژین است.

استفاده از واژه "درد قفسه سینه" به دو دلیل ابهام برانگیز است:

اول اینکه حمله قلبی همیشه همراه با "درد" نیست و دوم اینکه همیشه در "قفسه سینه" رخ نمی‌دهد. به همین دلیل، شاید استفاده از واژه آنژین با نام علمی Angina Pectoris مناسب‌تر باشد. البته قرار نیست آموزش لغات بدهیم چرا که همین درد موجب مرگ‌های میلیون‌ها نفر در سراسر جهان شده است.

آنژین چه زمانی "حمله قلبی" محسوب می‌شود؟

حال پرسش این است که شما چه زمانی باید نگران علائم آنژین باشید؟ به طور کلی، دو دسته عامل وجود دارد که می‌توان بر اساس آن‌ها تصمیم‌گیری کرد: جزئیات علائم واقعی و عامل خطر بیمار برای بیماری قلبی.

علائم شایع آنژین عبارتند از:

احساس "فشار، سنگینی یا سفتی" در قفسه سینه. افراد مبتلا این احساس را اینگونه توصیف می‌کنند که «انگار شی سنگینی روی قفسه سینه‌شان وجود دارد و یا اینکه یک بند را محکم دور سینه‌شان بسته باشند.» درد معمولا در ناحیه چپ و پایین قفسه سینه وجود دارد اما در نقاط دیگر نیز می‌تواند وجود داشته باشد.

  • تنگی نفس
  • تعریق، حالت تهوع و احساس اضطراب
  • انتقال درد قفسه سینه به بازوی چپ، گردن و فک

درد قفسه سینه

درد قفسه سینه چه زمانی خطرناک است؟

موارد فوق همان علائم عمومی درد قفسه سینه هستند و وجود تمام آن‌ها عامل نگرانی است که در آن صورت باید با پزشک مشورت شود. اما برخی از افراد علائم غیر معمول دیگری را نیز تجربه می‌کنند که بیشتر میان زنان شایع است.

پژوهش انجام شده در ژورنال انجمن پزشکی آمریکا به این عوامل غیر عادی پرداخته است:

*درد در قسمت چپ قفسه سینه نیست

گاهی اوقات پیش می‌آید که درد در قسمت چپ بدن نیست و در سمت راست، مرکز و یا حتی بالای شکم احساس می‌شود.

*عدم وجود درد

ممکن است برخی هیچ دردی حس نکنند و به جای آن با مشکل تنگی نفس مواجه شوند. برخی حتی همین تنگی نفس را نیز احساس نمی‌کنند. به عبارتی می‌توان گفت که شمار قابل توجهی از افراد اصلا متوجه حمله قلبی نمی‌‎شوند.

*انواع درد

برخی نوعی درد تیز، سوزش یا حتی مشکل عدم گوارش را احساس می‌کنند.

رابطه مدت زمان آنژین و حمله قلبی

فارغ از احساسات ناشی از درد قفسه سینه، مسئله دیگر بازه زمانی درد قفسه سینه است. اگر تنها چند ثانیه درد را در ناحیه قفسه سینه حس می‌کنید، پس جای چندان نگرانی نیست. درد ناشی از حمله قلبی حداقل 5 دقیقه طول می‌کشد و معمولا بیشتر از 20 تا 30 ممتد طول نمی‌کشد.دردی که پس از ورزش و فعالیت سخت ظاهر می‌شود اما پس از کمی استراحت از بین می‌رود نیز می‌تواند نشان دهنده تنگی رگ‌های خونی باشد که خون را به قلب می‌آورند. این مورد احتمالا به تدریج عامل حمله قلبی باشد اما همیشه هم اینطور نیست. از این رو، بهتر است علائم را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.

درد قفسه سینه چه زمانی خطرناک است؟

اگر بخواهیم میزان خطرناک بودن آنژین را تعیین کنیم، باید به عوامل خطر نگاهی بیندازیم. به عبارت ساده‌تر، اگر یک زن جوان 20 ساله در قفسه سینه خود درد را احساس کند با زمانی که یک زن 50 ساله سیگاری این درد را احساس می‌کند، تفاوت بزرگی وجود دارد.

عوامل خطر حمله قلبی شامل موارد زیر هستند:

  • سن – خطر حمله قلبی برای مردان در سن 40 سالگی و برای زنان در سن 50 سالگی افزایش می‌یابد. البته بدان معنا نیست که در سنین پایین‌تر احتمال آن وجود ندارد.
  • جنسیت – احتمال حمله قلبی به طور کلی در مردان بیشتر از زنان است.
  • مسائل ژنتیکی – اگر یکی از اقوام نزدیک شما (والدین یا خواهر و برادر) مبتلا به بیماری سرخرگ‌های قلبی باشد، بنابراین احتمال ابتلای شما نیز بیشتر می‌شود. این ریسک زمانی بیشتر می‌شود که آن عضو خانواده مرد زیر 55 سال یا زن زیر 65 سال باشد!
  • سیگار – اغلب فکر می‌کنیم که بیشترین ضرر کشیدن سیگار متوجه ریه‌ها است، اما قلب بیشتر از آن ضرر می‌بیند. بهتر است سیگار را ترک کرده و فعالیت‌های سرعتی مانند پیاده روی تند را انجام دهید.
  • دو بیماری دیابت و پرفشاری خون نیز با افزایش احتمال حمله قلبی در ارتباط هستند. کلسترول بالا، علیرغم پیچیده بودن مسئله، با حمله قلبی مرتبط است.

درد قفسه سینه چه زمانی خطرناک است؟

اگر تعداد بیشتری از این عوامل خطر را داشته باشید، احتمال تجربه درد قفسه سینه یا آنژین در شما بیشتر خواهد بود.

چه زمانی آنژین، حمله قلبی محسوب نمی‌شود؟

وجود علائم زیر نشان می‌دهد که از حمله قلبی خبری نیست:

دردی که تا چندین ساعت ادامه دارد

درد ناشی از حمله قلبی بلافاصله پس از حمله و یا پس از 20 تا 30 دقیقه از بین می‌رود.

دردی که با فعالیت بیشتر می‌شود

اگر سینه‌تان را فشار دهید و دردی را احساس کنید، بنابراین آنژین مربوط به ماهیچه‌ها و یا دنده‌ها است.

اگر فقط یک نقطه از قفسه سینه‌تان درد می‌کند

دردی که همراه با تنفس بیشتر می‌شود

درد کوچکی که هنگام دم ظاهر می‌شود، می‌تواند با "پلورزی" (التهاب ریه) در ارتباط باشد.

منبع:جام جم،عصر ایران،دکتر لیلا عسکرپور

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.0 از 5 (2 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits