دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت سرفه کردن چیست؟ درمان سرفه چگونه است؟
6
زمان مطالعه: 9 دقیقه
علت سرفه کردن چیست؟ درمان سرفه چگونه است؟سرفه یک بازدم انفجاری است که سبب پیدایش یک مکانیزم محافظتی طبیعی جهت پاک نمودن مجاری تنفسی از ترشحات و اجسام خارجی می‌شود.

گاهی مواقع دچار سرفه های آزار دهنده ای میشویم که علت آن ها ممکن است در اثر تغییر فصل و یا در اثر یک سری مواد غذایی خاص باشد در این مقاله قصد داریم راهکار های درمان سرفه های آزاردهنده رو به شما بگوییم با دلگرم همراه باشید.

علت سرفه کردن چیست؟ درمان سرفه چگونه است؟

مقدمه ای در مورد سرفه

سرفه یک بازدم انفجاری است که سبب پیدایش یک مکانیزم محافظتی طبیعی جهت پاک نمودن مجاری تنفسی از ترشحات و اجسام خارجی می‌شود.

وسیله ای است که بدن از آن برای خارج کردن مواد خارجی و خلط از ریه و مسیرهای هوایی و یا برای واکنش نسبت به راههای انتقال هوا تحریک شده و ملتهب شده استفاده می نماید.

سرفه کردن راهی مهم برای پاک نگه داشتن گلو، حلق و راههای انتقال هوا می باشد. بااینحال، سرفه زیاد می تواند نشان دهنده این باشد که شما مشکل و یا بیماری خاصی دارید. البته بیاد داشته باشید که سرفه زیاد فقط یک علامت بوده و بخودی خود یک بیماری محسوب نمی شود. سرفه طولانی مدت و شدید خسته کننده بوده و باعث بی خوابی، سردرد، بی اختیاری ادرار و حتی شکستن دنده ها می شود.

سرفه

سرفه چیست؟

سرفه چیست؟

سرفه به صورت ارادی یا رفلکسی ایجاد می‌شود. رفلکس دفاعی دارای مسیرهای آوران و وابران است. قسمت آوران شامل گیرنده‌هایی در مسیر توزیع حسی اعصاب حسی اعصاب سه قلو ، زبانی – حلقی ، حنجره‌ای فوقانی و واگ است.

قسمت وابران شامل عصب راجعه حنجره‌ای و اعصاب نخاعی است. سرفه با یک دم عمیق آغاز شده و با بسته شدن گلوت ، شل شدن پرده دیافراگم و انقباض ماهیچه‌ای در برابر گلوت بسته شده، دنبال می‌شود. این امر سبب بالارفتن فشار داخل قفسه سینه شده و در اثر فشار مثبت قفسه سینه ، نای تنگ می‌شود. ناگهان گلوت باز شده و به علت اختلاف فشار موجود میان مجاری هوایی و اتمسفر و نیز تنگ شدن نای ، میزان زیادی از جریان هوا به سرعت از نای خارج می‌شود.

این نیروها سبب می‌شوند تا ترشحات مخاطی و اجسام خارجی ، از ریه به بیرون رانده شوند.

انواع سرفه:

عضی از سرفه ها خشک هستند، سایر سرفه ها مخلوط یا پربار (productive) نامیده می شوند. سرفه های مخلوط یا پربار سرفه هایی هستند که همراه با خود خلط نیز بهمراه دارند. همچنین سرفه ها را به دونوع حاد و مزمن نیز تقسیم می نمایند:

سرفه های حاد که ناگهانی شروع شده و اغلب ناشی از سرماخوردگی، آنفلوآنزا و یا سینوزیت می باشند. این نوع سرفه ها عموما بعد از سه هفته بهبود می یابد.
سرفه های نیمه حاد که بین 3 تا 8 هفته ادامه دارند.
سرفه های مزمن که بیش از 3 هفته ادامه می یابند.

سرفه

علت ایجاد سرفه چیست؟

سرفه در اثر مکانیزم حفاظتی ریه علیه اجسام خارجی‌ای که از طریق استنشاق (دود سیگار ، گرد وغبار و ...) یا ترشحات مجاری هوایی فوقانی ، شیره معدی و اجسام خارجی دیگر که وارد ریه می‌شوند، آغاز می‌گردد.

زمانی که سرفه به علت ترشحات مجاری هوایی فوقانی و شیره معدی پدید می‌آید، امکان دارد عامل اولیه ناشناخته باقی مانده و سرفه بطور مرتب ادامه یابد. قرار گرفتن طولانی مدت در برابر برخی محرکها ، سبب التهاب مجاری هوایی شده و سبب تشدید سرفه می‌شود.

هر بیماری‌ای که به التهاب ، تنگی یا تحت فشار قرار دادن مجاری هوایی بینجامد می‌تواند با سرفه همراه باشد.عفونت سیاه سرفه ، یکی از علل احتمالی سرفه مداوم در بزرگسالان است. عموما تشخیص بیماری براساس وضعیت بالینی بیمار صورت می‌پذیرد.

(بیماری آسم)) علت شایعی برای سرفه می‌باشد. نمونه‌هایی از بیماریهای پارانشیمی ریه که سبب سرفه می‌شوند عبارتند از بیماری بافت بینابینی ریه ، پنومونی و آبسه‌های ریوی. امکان دارد نارسایی احتقایی قلب نیز به دلیل ادم بافت بینابینی و نیز بافت دوربرونشی ، با سرفه همراه باشد. سرفه بدون خلط ، از عوارض استفاده از مهار کننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین در ۲۰ – ۵ درصد بیماران مصرف کننده این داروها است. شروع سرفه در عرض یک هفته از آغاز مصرف دارو است.

مکانیسم ایجاد سرفه به دنبال مصرف این داروها ، احتمال دارد به دنبال تجمع برادیکینین باشد.

بیماری عفونی

ابتلا به سرفه پربار زمانیکه سرماخورده اید، کاملا طبیعی می باشد. بعضی اوقات سرفه ناشی از خشک شدن خلط در ته گلو می باشد.

عفونت ها

عفونت ریه و یا مسیرهای انتقال هوا می تواند باعث سرفه پربار شود. سرفه پربار می تواند ناشی از بیماری های ریوی چون پنومونی و برونشیت باشد.

بیماری مزمن ریه

سرفه پربار می تواند ناشی از بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) باشد.

بازگشت اسید معده به مری

این نوع سرفه می تواند ناشی از بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) بوده و می تواند باعث بیداری شما حین خواب شود.

آبریزش بینی

ابتلا به مشکل آبریزش بینی می تواند باعث خشک شدن حلق شده و این خشکی می تواند باعث سرفه پربار شود.

مصرف سیگار و تنباکو

سرفه های پربار در افرادیکه سیگار می کشند و یا از سایر انواع تنباکو استفاده می نماید، ناشی از آسیب دیدن و یا سوزش حلق و یا مری باشد.

سرفه

عوارض سرفه چیست؟

ایجاد درد در دیواره قفسه سینه و دیواره شکم

بی‌اختیاری ادراری و خستگی

بعضی وقتها ، حملات سرفه می‌تواند سبب سنکوپ شود که این امر می‌تواند در اثر فشار بسیار مثبت داخل قفسه سینه و آلوئل ، کاهش بازگشت وریدی و کاهش برون‌ده قلبی صورت بپذیرد.

با وجود آنکه در بیمارانی که از سایر جهات سالم هستند،سرفه می‌تواند سبب شکستگی دنده گردد، اما وقوع این عارضه احتمال وقوع شکستگیهای پاتولوژیک ناشی از میلوم مولتیپل و استئوپروز را افزایش می‌دهد.

درمان غیر اختصاصی سرفه ، زمانی بکار می‌رود که علت سرفه مشخص نبوده یا درمان اختصاصی ممکن نباشد و سرفه فاقد هر گونه کارکرد مفیدی بوده یا آنکه ناراحتی قابل توجهی را برای بیمار پدید آورد.

درصورتیکه هر یک از مشکلات زیر رخ داد سریعا با اورژانس تماس بگیرید:

احساس خفگی و بسته شدن گلو
مشکل در تنفس و یا قورت دادن
سرفه حاوی خلط خونی

سرفه تحریکی بدون خلط را می‌توان با تجویز یک داروی ضد سرفه که آستانه مرکز سرفه را افزایش می‌دهد، مهار نمود.

چنین داروهایی عبارتند از کدئین (۱۵ میلیگرم ، ۴ بار در روز) یا داروهای غیر مخدر مانند دکسترومتورمان (۱۵ میلی گرم ، ۴ بار در روز). این داروها با از هم گسیختن حملات همیشگی و طولانی مدت سرفه ، سبب درمان غیر اختصاصی می‌شوند. البته یک سرفه خلط آور هیچگاه نباید مهار شود، ‌زیرا احتباس خلط در نایژه‌ها ، توزیع تهویه و هواگیری آلوئلها و توانایی مقابله در عفونت را مختل می‌کند.

سرفه

درمان سرفه

سرفه و گلودرد را باید جدی بگیرید و در درمان آنها به خصوص از راه طبیعی که بهترین راه و روش است و کمترین عوارض را دارد تلاش کنید.

با عسل و لیمو به جنگ سرفه بروید:

عسل و آب لیمو برای درمان سرفه

مقدار 3 قاشق عسل را به همراه 2 قاشق غذاخوری آبلیمو در یک لیوان آب جوش حل کنید تا یک محلول جادویی برای تسکین سرفه و گلودرد در خانه بسازید.

فلفل سیاه و عسل را امتحان کنید:

فلفل سیاه و عسل

1 قاشق چای خوری فلفل سیاه را به همراه 2 قاشق چای خوری عسل در یک لیوان آب جوش حل کنید و میل بفرمائید البته باید بدانید که این محلول برای سرفه های خلط دار و تر تجویز می شود.

آبلیمو و نمک غرغره کنید:

آب لیمو ونمک

مقداری آبلیمو و نمک را در یک لیوان آب ولرم و یا گرم حل کنید و در روز 2 تا 3 بار غرغره کنید.

نوشیدنی های داغ بنوشید:

شیر و یا دمنوش های گرم سرفه و گلو درد را تسکین می بخشد. همچنین سوپ ها و آش های خانگی بسیار توصیه می شوند.

بادام و آب پرتقال را فراموش نکنید:

بادام و آب پرتقال

بسیاری از مردمان آسیایی این محلول را موثر در درمان و تسکین گلودرد و سرفه می دانند. بادام ها را پودر کرده و در یک لیوان آب پرتقال طبیعی مخلوط کنید و بنوشید فقط آب پزتقال نباید زیاد ترش باشد.

آویشن و پونه دم کنید:

آویشن و پونه

آویشن و پونه به دلیل دارا بودن املاح گیاهی و خواص خاص شان از قدیم برای درمان عفونت ها و برخی بیماری ها توصیه می شدند که دم کرده این دو با هم برای درمان گلودرد و سرفه بسیار موثر است.

پماد ویکس مصرف کنید:

ویکس مثل یک حرارت دهنده گرمایی را ایجاد می کند که در گلو و سرفه های خشک را التیام می بخشد.

چهار تخم دم کنید:

چهار تخم

به جرات می توان گفت چهار تخم بهترین داروی گیاهی برای درمان سرفه و گلودرد های شدید است. به دانه ی موجود در این ترکیب موجود در عطاری ها برای از بین بردن خلط مفید است.

بسیار جالب است که مصرف این دمنوش ها در کشورهای خارجی به خصوص در اروپا به طور گسترده مصرف می شوند و از آنها به جای داروها و شربت های شیمیایی مصرف می کنند.

از روش‌ گياهي هم مي‌توان براي درمان سرفه استفاده كرد. برخي از گياهان دارويي موجود در عطاري‌ها نيز در كاهش و درمان سرفه موثر هستند كه به صورت مكمل يا عرقيات و چاي تهيه مي‌شوند.

سرفه

درمان با دارو برای درمان سرفه

گوایفنسین (Guaifenesin)

این دارو به رقیق شدن و از بین رفتن خلط کمک می کند.

همراه با مصرف دارو مقدار زیادی مایعات مصرف نمایید.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)

داروهایی از قبیل ایبوپروفن و ناپروکسن.ضداحتقان ها (Decongestants)

این داروها آبریزش بینی را متوقف کرده و مسیر بینی را باز می کند، این داروها را بدون تجویز پزشک به کودک زیر 6 سال خود ندهید. در صورت ابتلا به فشار خون قبل از مصرف ضداحتقان با پزشکتان مشورت نمایید.

سرفه

ویدئو مربوط به درمان سرفه

سرفه

سرفه

سرفهپزشکان مربوط به درمان سرفه

کلینیک فوق تخصصی آلرژی و سرفه ی تهران

آدرس: خ طالقانی غربی - بین فلسطین و چهاراه وصال پلاک 540

تلفن : 66404345

سرفه

گردآوری شده مجله ی اینترنتی دلگرم

مرجان امینی



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.7 از 5 (6 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

۵ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید

مرضیه | ۷ سال پیش
سلام ممنونیم از مجله ی خوبتون مطلب بسیار کاربردی و خوب بود.
0
0
ملیحه | ۷ سال پیش
سلام عذر میخوام من علاوه بر سرفه زیاد خوارش گلو هم دارم؟میتونه آلرژی باشه؟
0
0
عباس | ۷ سال پیش
مرسی از مطلبتون
0
0
حدثه | ۷ سال پیش
اگه همراه با سرفه خلت نبود نشانه ی خوبی؟
0
1
سمانه | ۷ سال پیش
مرسی واقعا ممنون
0
0

hits