دلگرم
امروز: جمعه, ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۸ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۹ مارس ۲۰۲۴ میلادی
دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها
3
زمان مطالعه: 9 دقیقه
دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها-علل بی اختیاری ادرار موقتی-بی اختیاری ادرار در خانم ها

دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها، را برای شما عزیزان و کاربران محترم مجله دلگرم قرار داده ایم , با مجله دلگرم همراه باشید.

دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها

دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها

بی اختیاری ادراری بر فعالیت های روزمره افراد تاثیرات نامطلوبی به جای می گذارد. البته باید گفت بی اختیاری ادراری یک بیماری نیست، بلکه علامت یک بیماری است.

علل بی اختیاری ادرار موقتی

برخی غذاها، نوشیدنی ها و داروها می تواند منجر به بی اختیاری ادرار موقتی شود. یک تغییر ساده در عادات غذایی می تواند به حل این مشکل کمک کند.

علل بی اختیاری ادرار موقتی عبارتند از:

- الکل : الکل ادرارآور است و باعث تحریک مثانه و احساس نیاز فوری به دفع ادرار می شود.

- نوشیدن مقدار زیادی مایعات به ویژه در یک مدت زمان کوتاه، میزان ادرار مثانه را افزایش می دهد.

- کافئین : کافئین (مثل چای و قهوه) یک ماده ادرارآور و محرک مثانه است که می تواند نیاز ناگهانی به ادرار کردن را ایجاد کند .

- تحریک مثانه: نوشیدنی های گازدار، شیرین کننده های مصنوعی و غذاها و نوشیدنی های که حاوی مقادیر بالای ادویه و شکر و اسید هستند، می توانند مثانه ی شما را تحریک کنند.

- داروها : داروهای قلب، داروهای فشار خون، آرام بخش ها، شل کننده های عضلانی و داروهای دیگر ممکن است مشکلاتی برای کنترل مثانه ایجاد کنند.

- عفونت دستگاه ادراری : عفونت ها می توانند مثانه را تحریک کنند و سبب شوند تا فرد نیاز فوری به دفع ادرار داشته باشد. ممکن است فرد متوجه عفونت دستگاه ادراری خود نشود و تنها علامت بی اختیاری ادراری را مشاهده کند که با مراجعه به پزشک متخصص، متوجه مشکل اصلی شده و با درمان عفونت دستگاه ادراری خود، بی اختیار ادراری را درمان کند.

سایر علائم و نشانه های عفونت دستگاه ادراری ممکن است شامل احساس سوزش در هنگام دفع ادرار و بوی بد ادرار باشد.

- یبوست : روده در نزدیکی مثانه واقع شده است. بنابراین به محض این که مدفوع فردی سفت شود و در اصطلاح به یبوست مبتلا شود، برای دفع آن نیاز به فشار بیشتری حس می کند که در نهایت به مثانه هم فشار می آید و منجر به تکرر ادرار در فرد می شود.

زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بی اختیاری ادراری قرار دارند. شرایطی مانند زایمان، یائسگی، بارداری و آناتومی بدن جنس مونث از جمله عوامل مستعدکننده این مشکل در زنان محسوب می شوند

علل بی اختیاری ادرار دائمی

- بارداری و زایمان : زنان باردار ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی و بزرگ شدن رحم، دچار بی اختیاری ادراری شوند. علاوه بر این، زایمان طبیعی می تواند عضلات کنترل کننده مثانه را ضعیف کند. همچنین اعصاب مثانه و بافت های آن را تحریک می کند و منجر به افتادگی عضلات کف لگن می شود (پرولاپس). پرولاپس عضلات کف لگن باعث فشار زیاد روی مثانه، رحم و روده کوچک می شود. تا زمانی هم که مثانه تحت فشار باشد، فرد با اختیاری ادرار مواجه می شود.

- تغییرات مثانه با افزایش سن: با افزایش سن، عضلات مثانه ضعیف می شوند و ظرفیت مثانه برای نگهداری ادرار کاهش پیدا می کند. بنابراین علایم بی اختیاری ادراری بروز می کند. اگر فرد مسن به مشکلات و بیماری های های عروقی نیز مبتلا باشد، شانس ابتلا به بی اختیاری ادراری در او بالا می رود.

به همین علت به افراد سالمند توصیه می شود که حتما بیماری های عروقی خود را کنترل کنند، وزن خود را در حد طبیعی نگه دارند و از مصرف سیگار خودداری کنند. همچنین اگر فشار خون و دیابت دارند آن را کنترل کنند تا بتوانند ادرار خود را تحت کنترل داشته باشند.

- یائسگی زنان: در یائسگی، هورمون استروژن کمتری تولید می شود. هورمون استروژن کمک می کند تا دیواره مثانه و پیشابراه قوی بماند و کنترل ادرار با راحتی امکانپذیر باشد. بنابراین با ورود به سن یائسگی و کاهش تولید استروژن، این بافت ها ضعیف شده و بی اختیاری ادرار تشدید می شود.

- برداشتن رحم در زنان : مثانه و رحم در مجاورت یکدیگر قرار دارند و همدیگر را نگه می دارند. بنابراین هر گونه آسیب و یا برداشتن رحم، به مثانه نیز آسیب می زند عضلات کف لگن با برداشتن رحم دچار مشکل می شوند و فرد با بی اختیاری ادرار مواجه می شود.

- التهاب پروستات : پروستات غده ای در مردان است که با افزایش سن اغلب بزرگ می شود و با فشار آوردن به روی مثانه، منجر به بی اختیاری ادراری می شود.

چند راه مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها

از مصرف قهوه، الکل و غذاهای تند بپرهیزید
کافئین موجود ددر قهوه، تئین موجود در چای، اتانول موجود در الکل، ادویه های موجود در غذاهای تند و غیره باعث تحریک مثانه می شوند. در نتیجه مصرف آنها باعث ایجاد احساس نیاز به دفع ادرار ایجاد می شود.


البته در این حالات، از نظر فیزیولوژیکی هنوز مثانه پر نشده و این احساس نیاز یک حس واقعی نیست. همین حس کاذب نیز باعث ضعیف شدن عضلات مثانه شده و باعث بی اختیاری و نشت ادرار می شود.


در نتیجه اگر از این مشکل رنج می برید، بهتر است از مصرف موادغذایی تحریک کننده مثانه بپرهیزید.

بار سنگین بلند نکنید
حمل بار سنگین امکان کمردرد را بالا می برد. اما مشکل به همین جا ختم نمی شود.


باسن که در تماس مستقیم با کمر قرار دارد به نوبه ی خود بار زیادی را تحمل می کند و این مسئله نیز به ضعیف شدن عضلات لگن ختم شده و بی اختیاری ادراری ایجاد می کند.

حواستان به پاشنه کفش هایتان باشد
پوشیدن کفش های پاشنه بلند روی کمر و ستون فقرات فشار وارد می کند. در نتیجه عضلات شکمی برای حفظ تعادل باسن، دچار زحمت شده و روی مثانه فشار وارد می کند. این کار نیز باعث نشت بی اختیار ادرار می شود.

توصیه می شود از پوشیدن هر روزه ی کفش های پاشنه بلند بپرهیزید.

امان از اضافه وزن
اضافه وزن باعث بی اختیاری ادرار می شود. البته باید بدانید که علاوه بر چاقی کلی بدن، اندازه شکم نیز در بروز این مشکل تاثیر بسزایی دارد.


چاقی بیش از اندازه شکم باعث محدودشدن حرکت و محافظت از عضلات شکمی می شود. در نتیجه در ناحیه ی ستون فقرات عدم تعادل ایجاد شده و فشار زیادی به کمر و مثانه وارد می شود که در نهایت به بی اختیاری ادرار منجر می شود.


اگر دچار اضافه وزن هستید، حتما با شیوه های صحیح وزن تان را کم کنید و حواستان به چربی های دور شکم تان باشد.

زمانی که مشکل بی اختیاری ادراری با روش های طبیعی و مصرف دارو رفع نشود، نیاز به جراحی احساس می شود
دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها

نوشیدن آب را فراموش نکنید
تامین آب بدن یعنی نوشیدن روزانه یک و نیم لیتر مایعات (آب، آبمیوه، سوپ و غیره)، به مقابله با بی اختیاری ادراری کمک می کند.


می پرسید چرا؟ به خاطر اینکه نوشیدن مایعات کافی باعث می شود سمومی که از طریق موادغذایی وارد بدن شده اند دفع شوند. علاوه بر این، به حفظ و تقویت عضلات لگن و مثانه کمک کند.


بنابراین نیازی نیست که از ترس نشت ادرار، از نوشیدن آب کافی خودداری کنید.

یبوست را درمان کنید
یبوست خطر بروز بی اختیاری ادرار را افزایش داده و باعث تشدید آن می شود.


یبوست در اثر مصرف مواد غذایی فقیر از فیبر، عوامل ژنتیکی، ناهنجاری های مورفولوژیکی در ناحیه ی کولون و یا بیماری های مزمن گوارشی بروز می کند و روی عضلات شکمی و کف لگن فشار می آورد.


اگر با افزایش مصرف میوه و سبزیجات و نوشیدن مایعات کافی، مشکل یبوستتان حل نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مصرف دخانیات را ترک کنید
مصرف دخانیات باعث بروز سرفه های مزمن و افزایش فشار روی عضلات شکمی شده و به ضعیف شدن فیبرهای عضلانی مثانه منجر می شود.


البته مشکل به همینجا ختم نمی شود. نیکوتین موجود در سیگار خاصیت آنتی استروژنیک دارد که این مسئله به طور مستقیم کلاژن بافت های حمایت کننده ی عضلات را به خطر انداخته و باعث تضعیف ارگان ها می شود.


در نهایت اینکه سیگار باعث تحریک مثانه شده و احساس کاذب دفع ادرار ایجاد می کند.


بدون شک نمی شود تاثیر این استوانه ی مرگبار در ابتلا به انواع سرطان ها را نادیده گرفت. بنابراین توصیه می شود همین امروز سیگار را ترک کنید.

دلیل و مقابله با بی اختیاری ادرار در خانم ها

حفظ و توانبخشی پرینه
حفظ و توانبخشی پرینه (محل بین مهبل و مقعد) برای مقابله و یا حتی درمان نشت ادرار ناشی از حرکات فیزیکی یا خنده ی شدید موثر است.


اما برای رسیدن به نتیجه ی دلخواه لازم است که جلسات منظم تقویت عضلات لگن خاصره و عضلانی شدن پرینه انجام شود.

داروهای آنتی کولینرژیک
داروهای آنتی کولینرژیک برای درمان بی اختیاری ادراری مفیدند. این داروها احساس نیاز مداوم به دستشویی و همچنین میزان نشت ادرار، بخصوص بی اختیاری شبانه را کاهش می دهند. البته این داروها باید توسط پزشک تجویز شده و طبق دستور او مصرف شوند.


تاثیر این داروها بعد از مصرف کمابیش طولانی مدت خود را نشان می دهد. البته باید بدانید که مصرف طولانی مدت این داروها عوارض جانبی مانند یبوست و خشکی دهان نیز در پی دارد.


در صورت عدم نتیجه گیری از داروهای آنتی کولینرژیک، پزشک داروهای دیگری که به طور مستقیم روی عضلات مثانه و انقباض آنها تاثیر می گذارند را تجویز می کند.

روش های جراحی
زمانی که مشکل بی اختیاری ادراری با روش های طبیعی و مصرف دارو رفع نشود، نیاز به جراحی احساس می شود. پزشک متخصص بر حسب نوع بی اختیاری، اقدام به درمان آن می کند.


برای جراحی بی اختیاری هایی که در صورت خنده ی شدید، فعالیت های بدنی یا یبوست بروز می کند، پزشک می تواند با اصلاح بافت هایی که کانال هدایت کننده ی مثانه به سمت خارج هستند نسبت به رفع بی اختیاری ادراری اقدام کند. این شیوه ی جراحی حدود نیم ساعت طول می کشد و مدت زمان بستری شدن نیز 48 ساعت است.


در برخی موارد نیز نیاز به استفاده از اسفنکتر مصنوعی خواهد بود. این شیوه نیز برای خانم هایی است که از بی اختیاری ادراری شدید رنج می برند.
در 85 درصد موارد استفاده از اسفنکتر مصنوعی رضایت بخش است، اما لازم است که هر ده سال یکبار تعویض شود.
در این شیوه، بی هوشی کلی لازم است. مدت زمان بستری شدن نیز بین 4 تا 5 روز طول می کشد.

گردآوری: مجله اینترنتی دلگرم



این مطلب چقدر مفید بود ؟
3.3 از 5 (3 رای)  
    توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

    دیدگاه ها

    اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !

    
    hits