دلگرم
امروز: پنج شنبه, ۰۹ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۵ قمری و ۲۸ مارس ۲۰۲۴ میلادی
علت جرم گرفتن گوش چیست؟
12
زمان مطالعه: 12 دقیقه
جرم گوش، سرومن یا موم گوش نامیده می شود و توسط خود بدن برای محافظت ساخته می شود. در پوست پوشاننده بخش خارجی کانال گوش غدد ویژه ای وجود دارند که جرم گوش یا سرومن تولید می کنند.

​جرم گوش یا سرومن فشرده چیست ؟

به گزارش دلگرم : جرم گوش، سرومن یا وکس گوش ماده ای نرم ، چسبناک و معمولا زرد رنگ است که توسط پوست داخل مجرای گوش تولید می شود. این ماده چسبناک برای سلامتی گوش ما بسیار مهم است چرا که گرد و غبار ، حشرات و باکتری ها را به دام انداخته و اجازه پیشروی به سوی پرده گوش و بخش های داخلی تر را نمی دهد.

نبود جرم گوش باعث می شود که عوامل بیماری زا به راحتی جذب پوست مجرای گوش شده و خارش،التهاب و عفونت ایجاد کنند. اما در بعضی از افراد جرم گوش بیش از حد نیاز ترشح می شود و اصطلاحا گوش مسدود می شود.در این حالت شخص، جهت شستشوی گوش باید به متخصص گوش ، حلق و بینی مراجعه کند.

رنگ جرم گوش چه معنی دارد؟

جرم گوش در ابتدا زرد رنگ یا متمایل به سفید است اما به مرور زمان با جذب باکتری و مواد خارجی همانند گرد غبار این رنگ تیره تر و متمایل به قهوه ای پر رنگ می شود. اگر محیط پاکیزه باشد و بدن فرد سالم باشد این رنگ پس از مدت ها می تواند به همان رنگ زرد باقی بماند. بنابراین تیره بودن رنگ جرم می تواند نشان از وجود باکتری و مواد سمی در بدن باشد.

جرم گوش چه موادی دارد؟

موم یا سرومن، ترکیبی از چربی (مترشحه از غدد چربی پوست)، سلول های پوستی جدا شده از داخل گوش و ترشحات غدد سرومن در کانال گوش خارجی است.گوش به‌طور طبیعی برای حفاظت و چرب کردن خود، جرم ترشح می‌کند تا مواد اضافی از گوش خارج شوند و مانع از رشد باکتری‌ها شود.

آیا نوع جرم گوش خود را می دانید؟

جرم گوش دو نوع خشک و مرطوب است. نوع آن بستگی به ژنتیک شما دارد. ژنتیک مردم آسیای شمال شرقی مخصوصا مردم کشورهای چین یا کره طوری است که جرم گوش خشک دارند، در حالی که جرم گوش افراد سایر کشورها مرطوب است.

چطور جرم گوش شبیه موی بینی است؟

جرم گوش یکی از عوامل محافظتی بدن است. جرم گوش همانند مژه های چشم و موهای بینی از بدن ما در برابر عوامل مزاحم مثل گردوغبار، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها محافظت می کند. این عوامل با ورود به بدن باعث بروز ناراحتی، التهاب و عفونت می شوند.اگر در اثر تجمع جرم گوش، شنوایی شما کم شده است و صداها را به سختی می شنوید، برای معاینه نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بروید.

چطور جرم گوش شبیه اشک است؟

جرم گوش، گوش های ما را لیز و نرم می کند، همان طور که اشک، چشم های ما لیز و مرطوب می کند. اگر مقدار جرم گوش کم باشد، گوش ها دچار خشکی و خارش می شوند.

جرم گوش بعد از پاک کردن گوش، برطرف می شود.گوش ها با لطف جرم گوش، خودشان را پاک و تمیز می کنند. هر وقت شما فک یا چانه خود را تکان می دهید، جرم گوش به آرامی از طرف پرده گوش به سمت سوراخ گوش می آید. سپس خشک شده و بیرون می افتد.

در شرایط طبیعی میزان ترشح جرم گوش تحت کنترل است.داخل گوش خود را دستکاری نکنید.برای تمیز کردن گوش نبایستی چیزی داخل گوشتان فرو کنید، زیرا گوش ها خودشان را تمیز می کنند.برای خاراندن گوش یا خارج کردن جرم گوش، گوش پاک کن، سنجاق، انگشت دست و هر چیز دیگری را وارد گوشتان نکنید، زیرا با این کار جرم را بیشتر به سمت داخل گوش هل می دهید که می تواند گوش را کیپ کند و شنوایی شما کم شود.

نشانه و علت زیاد شدن جرم گوش

7 علت زیاد شدن جرم گوش

تولید زیاد جرم در گوش، موجب مشکلاتی برای فرد می شود. این مشکلات زمانی پیش می آید که سرعت تولید جرم با سرعت خروج آن متناسب نباشد. این اتفاق ممکن است به خاطر علت های زیادی باشد. در اینجا چندین علت زیاد شدن جرم گوش را برایتان آورده ایم.

1- تنگ بودن کانال گوش

تنگی کانال گوش از علت زیاد شدن جرم گوش است. کانال گوش به قسمتی از گوش گفته می شود که از خارجی ترین قسمت گوش تا پرده گوش کشیده می شود. بعضی از افراد هنگام تولد کانال گوششان تنگ است و این تنگی باعث می شود که در زمان کوتاهی از جرم پر شود، و سریعتر مسدود شود.

یکی دیگر از علت های تنگی کانال گوش به خاطر عفونت های مزمن و مکررمجرای گوش است. و این اتفاق به تدریج می افتد. به باریک شدن تدریجی قطر مجرای گوش که معمولا” به خاطر عفونت های زیاد رخ می دهد در اصطلاح پزشکی استوزیس (stenosis ) گفته می شود.

2- رشد زیاد مو در کانال گوش

از علت زیاد شدن جرم گوش نیز رشد زیاد موهای کانال گوش است. در داخل و بیرون گوش های ما موهای ریزی وجود دارد. این مو ها در بعضی از افراد بیشتراست و تعداد آنها غالبا” به ژنتیک افراد برمی گردد.

در حالت طبیعی موهای گوش موجب دور کردن ذرات گرد و غبار از گوش می شوند. گاهی اوقات ممکن است رویش این موها زیاد شود و هنگام خارج شدن جرم از گوش همانند یک سد عمل کند و با چسبیدن جرم به آن باعث تجمع زیاد جرم شود.

پزشکان احتمال می دهند که یکی از دلایل زیاد شدن موهای گوش، افزایش هورمون تسوسترون باشد، که باعث پرپشتی و ضخامت موها می شود. همچنیین گاهی اوقات کودکان متولد شده از مادران دیابتی ، گوش های پر مو دارند.

3- استفاده از گوش پاک کن

هنگام تمیز کردن گوش با گوش پاک کن فقط بخش کمی از آن خارج می شود. بیشتر جرم به وسیله آن به بخش انتهایی گوش کشیده می شود و به صورت فشره در کنار پرده گوش باقی می ماند. با تکرار این کار جرم های فشرده شده در کنار پرده گوش جمع می شوند و موجب بسته شدن کانال گوش می شوند.

بدن ما معمولا” به صورت خودکار جرم گوش را خارج می کند، و نیازی به خارج کردن آن به صورت فیزکی ندارد. پزشکان توصیه می کنند که از دستکاری کردن گوش، خودداری کنید و اجازه دهید، بدن روند طبیعی خود را انجام دهد.

در صورتی که جرم گوش تان زیاد شد، به پزشک متخصص گوش مراجعه کنید. پزشک با وسایل مخصوص درون گوش را معاینه می کنند. ودر صورتی که جرم گوش زیاد نباشد، جرم را خارج می کند.

اگرجرم گوش خیلی زیاد باشد، پزشک معمولا” یک قطره تجویز می کند، تا جرم را نرم کند. بعد از چند بار استفاد ه از قطره ، جرم نرم می شود و خود به خود می افتد. در غیر این صورت در جلسه بعدی، پزشک آن را خارج می کند.

حتماً بخوانید:
۱۰ راهکار خانگی برای حذف واکس یا جرم گوش

۱۰ راهکار خانگی برای حذف واکس یا جرم گوش

واکس گوش چیزی نیست به جز ماده‌ای که به طور طبیعی در گوش تولید می‌شود تا از گوش‌ها در مقابل باکتری‌ها و دیگر عوامل خارجی محافظت کرده و برای گوش و…

4- استفاده از گوش گیر و سمعک

یکی دیگر از علت های زیاد شدن جرم گوش، سمعک و گوش گیراست. استفاده از سمعک با گوشی های داخل کانال، می تواند موجب تحریک غدد تولید کننده جرم شود، و تولید بیش از اندازه جرم را به دنبال داشته باشد.

جرم گوش توسط غدد موجود روی پوست گوش تولید می شوند و پس از آن وارد کانال گوش می شود.همانطور که گفتیم تولید زیاد جرم گوش ممکن است باعث تجمع آن در کانال گوش شود و و در بعضی موارد موجب بسته شدن کانال گوش شود.

5- پیرشدن پوست

علت دیگر زیاد شدن جرم گوش پیر شدن پوست است. با گذشت عمر و همزمان با پیر شدن، غده های گوش ضعیف تر می شوند و مومی که تولید می کنند دارای چربی کمتراست، وبه همین خاطربه آسانی به سمت خارج گوش حرکت نمی کند.

چربی موم گوش باعث می شود که راحت تر به خارج گوش هدایت شود و هرچه این مقدار چربی کمتر باشد، خارج شدن آن سخت تراست . به این ترتیب زمان بیشتری در کانال گوش باقی می ماند و بنابراین جرم گوش زیادتری در گوش جمع می شود.

6- کم کاری تیروئید

تیروئید غده ای کوچک در جلوی گردن است. این غده وظیفه ساخت هورمون تیروئید را دارد. در بیماری کم کاری تیروئید، هورمون تیروئید به اندازه کافی ترشح نمی شود. که این می تواند به عنوان علت زیاد شدن جرم گوش نیز شناخته شود. برای درمان معمولا از قرص های حاوی تیروئید استفاده می شود.

7- اگزمای گوش

بیماری اگزمای مجرای گوش می تواند باعث زیاد شدن جرم گوش شود. در این بیماری پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی می شود.

پوست مجاری شنوایی کسانی که از اگزمای گوش رنج می برند بسیار خشک است. پزشکان هنوز دلیل اصلی این بیماری را نمی دانند، ولی معمولا” در افرادی که حساسیت ( آلرژِی) دارند، بروز می کند.

جرم داشتن گوش و درمان این عارضه

چطور جرم گوش روی شنوایی موثر است؟

تجمع و سفت شدن جرم گوش، شایع ترین دلیل کاهش شنوایی است. ممکن است گاهی اوقات جرم گوش به طرف پرده گوش هل داده شود و یا گوش ها بیش از حد مورد نیاز، جرم تولید کنند.علائم تجمع و سفت شدن جرم گوش عبارتند از درد گوش، احساس سنگینی و پری گوش، احساس کیپ شدن گوش و زنگ زدن گوش.همچنین ممکن است گوش های شما دچار خارش، بوی نامطبوع و ترشحات شوند.

چه موقع نزد پزشک برویم؟

اگر در اثر تجمع جرم گوش، شنوایی شما کم شده است و صداها را به سختی می شنوید، برای معاینه نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بروید.اگر بعد از شستشوی گوش توسط پزشک، دچار مشکلی در گوش های خود گشتید، مجددا نزد پزشک بروید، مثلا اگر دچار درد گوش شدید و یا اینکه همچنان صداها را خیلی کم می شنیدید.

اگر از وسایل کمک شنوایی مثل سمعک استفاده می کنید و یا هر چند مدت یک بار گوش های شما در اثر تجمع جرم کیپ می شوند، بایستی هر چند مدت یک بار برای تمیز کردن گوش های خود نزد پزشک بروید.

حتماً بخوانید:
آموزش تمیز کردن داخل گوش در منزل

آموزش تمیز کردن داخل گوش در منزل

افرادی که طبق عادت با گوش پاک کن جرم گوش خود را خارج میکنند بدانند با این کار به گوش آسیب میرسانند . هر چیزی در بدن به دلیلی وجود دارد. و هیچ چیز بی…

علایم پر شدن گوش از جرم

  • کم شنوایی
  • احساس درد و سنگینی در گوش
  • وزوز
  • خروج مواد نرم زرد یا سیاه رنگ از گوش
  • سرگیجه
  • شنیدن صدای سوت سمعک

پزشک با وارد کردن دستگاه مخصوصی به‌نام اتوسکوپ (otoscope) به‌درون گوش شما می‌تواند وجود جرمِ اضافی را تشخیص دهد. اتوسکوپ نوری را داخل گوش می‌تاباند و تصویر را بزرگ‌نمایی می‌کند.

فرآیند شست و شوی گوش

پیش از اینکه پزشک بخواهد شست و شوی گوش را شروع کند احتمالاً برای تشخیص و اطمینان از تجمع موم اضافه گوش یا شیء خارجی گوش را به دقت معاینه کند تا مشکل خاصی برای انجام روند شست و شو وجود نداشته باشد.

پزشک با استفاده از یک وسیله پزشکی به نام اوتوسکوپ در قسمت ورودی گوش، میزان و محل وجود موم گوش اضافه را تشخیص و شناسایی کرده و با روشن کردن و بزرگ کردن تصویر گوش اطلاعات دقیق در مورد شیء یا موم گوش جمع شده جمع آوری خواهد نمود.

در صورتی که موم داخل گوش جمع شده باشد، پزشک اقدام به انجام شست و شو گوش با استفاده از وسیله ای شبیه سرنگ خواهد نمود. این وسیله برای وارد کردن آب یا مخلوط آب و نمک داخل گوش استفاده می شود تا با استفاده از آن بتوان جرم اضافه گوش را خارج کرد. انجام فرآیند شست و شوی گوش شاید کمی آزار دهنده بوده و ثابت نگه داشتن گوش برای مدتی طولانی کمی کلافه تان کند اما با این حال در حین شست و شو؛ درد خاصی را احساس نخواهید کرد.

برای انجام این فرآیند در منزل و خارج کردن موم از داخل گوش ها نیاز دارید تا وسایل زیر را تهیه کنید. در بیشتر روش های رایج با استفاده از یک قطره چکان برای ریختن روغن بچه، روغن طبیعی یا داروهای نرم کننده جرم گوش استفاده می شود.

روند شست و شو برطبق روال زیر خواهد بود:

هر روز به مدت ۲ یا ۳ بار چند قطره از روغن های گفته شده را داخل گوش تان بریزید.بعد از نرم شدن جرم گوش، سرنگ را با آب ولرم یا مخلوط آب و نمک پر کرده و جرم ها را از گوش خارج کنید.

سوراخ شدن پرده‌ی گوش

سوراخ شدن پرده‌ی گوش از عوارض احتمالی دیگر شستشوی گوش است. در بعضی مواقع شستشوی گوش می‌تواند برعکس عمل کند و جرم را بیشتر فشرده کند. این کار خارج کردن جرم را سخت‌تر می‌کند و بیشتر به پرده‌ی گوش فشار وارد می‌شود و خطر سوراخ شدن پرده را افزایش می‌دهد. در بعضی‌مواقع مایع درون مجرای گوش به دام می‌ا‌فتد و فشار را به‌حدی بالا می‌برد که می‌تواند سبب پارگی پرده‌ی گوش شود.

عوارض دیگر

در موادر نادری، عوارض دیگری رخ می‌دهد، مانند:

سرگیجه، در این حالت احساس می‌کنید که اتاق دور شما می‌چرخد (این حالت معمولا موقت است)؛ناشنوایی، که می‌تواند موقت یا دائمی باشد.ازآنجایی‌که تجمع جرم در درازمدت مضر است یا می‌تواند درنتیجه‌ی بیماری‌های دیگر ایجاد شود، اگر بعد از درمان‌های خانگی علائم برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید.

شاید باید از روش‌های دیگری برای درمان استفاده شود یا به یک متخصص گوش مراجعه کنید. اگر گوش‌تان مستعد تولید جرم باشد، متخصص برای‌تان سمعک تجویز می‌کند. به‌یاد داشته باشید که برای خارج کردن جرم گوش نباید از گوش‌پاک‌کن استف



این مطلب چقدر مفید بود ؟
4.4 از 5 (12 رای)  
توجه: مطالب پزشکی و سلامت مجله دلگرم ، از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند ، لذا توصیه پزشکی یا درمانی تلقی نمی شوند ، چنانچه مشکل پزشکی دارید حتما برای تشخیص و درمان به پزشک یا متخصص مراجعه کنید.

دیدگاه ها

اولین نفر برای ثبت دیدگاه باشید !


hits